Wifi multi-room wi-fi

door Nico

29

Multi-Room Wi-Fi


De term Multi-Room Wi-Fi komen we tegenwoordig steeds vaker tegen en zal in 2017 alleen maar vaker worden genoemd met de komst van nieuwe Wi-Fi producten. Maar wat is Multi-Room Wi-Fi nu precies? In dit artikel proberen we uit te leggen wat Multi-Room Wi-Fi nu precies is.

Wi-Fi over verschillende kamers en verdiepingen

Multi-Room Wi-Fi maakt het mogelijk om één Wi-Fi netwerk in huis of kantoor te creëren met behulp van meerdere zenders. Een Multi-Room Wi-Fi systeem bestaat uit 1 basis Wi-Fi router die u aansluit op uw bestaande modem/router en één of meerdere “satellieten” die onderling met elkaar in verbinding staan. Deze satellieten zijn een soort verlengstuk van de Wi-Fi router.

multi-room wi-fi

Technisch gezien is dit al lang mogelijk met producten van bijvoorbeeld Ruckus Wireless, Aerohive en Aruba. Echter zijn deze systemen momenteel vooral voor zakelijk gebruik en vereisen ze gedegen netwerk kennis om te installeren.

Voor thuis gebruik is Multi-Room Wi-Fi een uitkomst vanwege het gebruiksgemak en de relatief lage kosten. Een Multi-Room Wi-Fi oplossing begint namelijk al bij € 199,-.

Verschil met Wi-Fi versterkers

Het systeem lijkt heel erg op de werking van Wi-Fi versterkers maar verschilt in het feit dat de satellieten bij een Multi-Room Wi-Fi systeem een aparte verbinding met het basis station onderhouden. Hierdoor wordt het snelheidsverlies van 50% voorkomen die u normaal wel bij een versterker had.

Bij Wi-Fi versterkers zit er slechts 1 radio module actief die met de router en met uw draadloze apparatuur moet communiceren. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gehalveerd omdat de radio module niet alles tegelijk kan doen.

Bij Multi-Room Wi-Fi zitten er meerdere radio modules in het apparaat waarvan er altijd 1 apart wordt gehouden voor de onderlingen verbinding tussen router en satelliet. De verbinding met de clients zoals tablets, laptops en smartphones wordt door een aparte chip verzorgd.

Het tweede grote voordeel ten opzichte van Wi-Fi versterkers is het feit dat het allemaal als 1 netwerk wordt gezien. Je hoeft dus niet met elke satelliet apart een verbinding te maken net als bij Wi-Fi versterkers. Het basis station en de satellieten worden al één netwerk gezien en kunnnen ook vanuit een centraal punt beheerd worden. Bij de meeste fabrikanten zal het beheer eenvoudig via een app kunnen.

Multi-Room Wi-Fi producten

Binnen niet al te lange tijd komen er verschillende fabrikanten met Multi-Room Wi-Fi oplossingen op de markt. Hieronder een overzicht van producten die op dit moment zijn aangekondigd.

TP-Link Deco M5

TP-Link heeft met de Deco M5 een zeer goed product op de markt gebracht voor de thuismarkt. De TP-Link Deco is een zeer goed alternatief voor Google WiFi en Ubiquiti Amplifi. Het systeem is goedkoper en heeft een beter bereik dan Google WiFi, lees er alles over in onze TP-Link Deco M5 review.

Klik hier om het systeem direct te bestellen.

Google Wi-Fi

google-wifi

Google komt met een Multi-Room Wi-Fi oplossing genaamd Google Wi-Fi. Het product is leverbaar als losse Wi-Fi router, een set van Wi-Fi router en een satelliet en een set voor grote huizen bestaande uit een Wi-Fi router en 2 satellieten. De prijzen beginnen bij € 129,- voor de losse router, de set van de router met 2 satellieten zal rond de € 299,- gaan kosten.

Klik hier voor meer informatie.

Ubiquiti Amplifi

Ubiquiti heeft met het Amplifi systeem de beste multi-room wifi oplossing van het moment. De set bestaat uit een router met touchscreen in de vorm van een kubus en 2 extra zenders in die direct in het stopcontact worden geprikt. Deze set biedt het beste bereik en hoogste snelheid van alle systemen. Lees hier onze uitgebreide Ubiquiti Amplifi review.

Ubiquiti Amplifi HDamplifi-hd
Adviesprijs: € 429,-
Klik om te bestellen

Netgear Orbi

netgear-orbi

Ook Netgear komt met een Multi-Room Wi-Fi systeem genaamd Orbi bestaande uit 1 router en 1 satelliet. Dit systeem heeft tri-band Wi-Fi en extra krachtige zenders die volgens Netgear een bereik van 375m2 moeten leveren. Het systeem gebruikt Wireless-AC en haalt theoretische snelheden van 1733 Mbps op de 5 GHz band. Ook dit systeem heeft een dedicated radio chip voor een aparte verbinding tussen satelliet en basisstation.

Klik hier voor meer informatie of om direct te bestellen.

Overige merken en verschillen

Naast Google, Netgear en Ubiquiti komen er nog meer merken met Multi-Room Wi-Fi producten op de markt. Sitecom komt met Huddle en Asus komt in 2017 ook met een Multi-Room Wi-Fi systeem op de markt. (update: bekijk  nu onze Asus Lyra review)

Het verschil tussen de systemen zit vooral in de gebruikte hardware. Zo zullen de goedkopere producten bijvoorbeeld geen aparte radio module in de satellieten gebruiken om bijvoorbeeld ook een aparte verbinding tussen 2 satellieten op te zetten.

Hierdoor werkt een tweede satelliet nu meer als een repeater en zal de snelheid bij deze satelliet wat lager liggen dan wanneer je apparatuur op de hoofd router of 1e satelliet aanmeld.
De wat duurdere apparatuur gebruikt wel meerdere radio modules of modules die meer dan 1 stream aankan om de snelheid te behouden.

Ook qua software zal er zeker verschil in de systemen zitten en zal de één van makkelijker werken dan de andere. Het idee achter deze nieuwe systemen is echter om het zo eenvoudig mogelijk te maken zodat ook de leek een Multi-Room Wi-Fi systeem kan installeren.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 13 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.29 reacties op Multi-Room Wi-Fi

 1. Frank zegt:

  Interessant artikel over multi-room WiFi. Wat ik mis is de mogelijkheid om zo’n netwerk via het stroomnet op te zetten. Zelf heb ik uitstekende ervaring met apparatuur van Devolo (Devolo dLAN 550 Wifi Starter Kit +exra accesspoint), met één aansluitmodule op de router en meerde accespoints, zowel in huis als buitenshuis. Zonder verlies van snelheid. De prijs is ongeveer € 240,-.

  • Nico zegt:

   Hi Frank,

   Klopt, devolo heeft ene erg mooi systeem in de nieuwere powerlines zitten. Ze noemen dit zelf WiFi move en dit werkt erg fijn. Nadeel is wel het beperkte zendvermogen en snelheid. Ze missen ook nog een aparte Wi-Fi chip om onderling verbinding te houden met elkaar wat de snelheid ook negatief beinvloed.

 2. E.D. Rentema zegt:

  Wordt het wisselen tussen de verschillende banden automatisch verzorgd, of moet je steeds apart inloggen voor 2,5 of 5 ggz?

 3. Jordy zegt:

  Dit is wel de toekomst. Ben me er een beetje aan het verdiepen. Las dat bij Google het niet mogelijk is je bedraad toestellen achter een dedicated router niet re bereiken is. Toch wel een heel groot nadeel. Ze denken dat alles via Wifi gaat tegenwoordig.

 4. Tom zegt:

  Dag Nico,

  Leuk artikel en hopelijk kan jouw ervaring me verder helpen. Ik heb recent namelijk 6 speakers van Bluesound aangeschaft die verdeeld over een appartement van 95m2 zijn opgesteld. Het is een ouder appartement en dus niet overal een kabelaansluiting mogelijk waardoor alles over WiFi zal moeten lopen. De Bluesound toestellen werken enkel over de 2,4Ghz en ik zou graag FLAC bestanden streamen. Overigens hebben we zelf 2 Iphones en 3 laptops die draadloos verbonden zijn, gasten buiten beschouwing gehouden. Momenteel zakt de huidige dekking met de standaard router geleverd door de provider als een pudding in elkaar. Dus zowel bereik als stabiliteit is een ernstig probleem!
  Zou ik dan ook best naar een systeem overstappen zoals Netgear Orbi ( multiroom ) of zou ik met een krachtige router zoals de ASUS RT-AC88U wegkunnen? Ook zouden we graag verbinding hebben op het buitenterras van 27m2.
  Alvast bedankt voor jouw expterise hierin te kennen!

 5. Niek Lensink zegt:

  Goedendag,

  Zelf heb ik een probleen dat mijn telefoon een trage verbinding herft ondanks een sterk signaal.
  Wanneer ik de android app wifi analyzer laat lopen dan geeft die voor mijn netwerk het beste kanaal 11 kan nemen, wanneer ik hier naar toe schakel op de router heb ik nog een trage verbinding.
  Doe ik dan weer de test met de app dan geeft die ineens weer aan dat kanaal 1 het beste is waar ik de eerste keer op teste. En bij kanaal 11 heeft die weer een slechte verbinding.

  Wat kan dit zijn? Heb dit op andere netwerken niet met mijn telefoon.

  • Nico zegt:

   Beste Niek,

   Wanneer er veel wifi in de buurt is kan het beste kanaal per minuut verschillen. Je zou kunnen proberen het wifi signaal dichterbij je telefoon te brengen of een router te nemen die ook op 5 Ghz kan werken, mits je telefoon dit ondersteund uiteraard.

 6. Ben zegt:

  Hallo Nico,

  Ik lees het artikel m.b.t. Multi Room wifi met belangstelling alleen nog wat prijzig omdat ik van Netgear al best een goede Router in mijn bezit heb, namelijk de Nighthawk R7000 waarover ik in het algemeen goede ervaring heb. (deze is ook positioneel goed opgesteld – wat hoger in het midden van de woonkamer)

  Ik heb echter 1 probleem met wifi bereik in de tuin met daarachter een werkruimte. Hier komt het wifi signaal net wel/niet waardoor het signaal erg traag is of soms zelfs wegvalt.
  Nu vroeg ik mij af of zo’n Multi room wifi oplossing ook met Devolo apparatuur is op te lossen?

  Daarbij zou het een mooie bijkomstigheid zijn wanneer ik me niet apart hoef aan te melden op apart wifi netwerk. Ook heb ik een gastnetwerk actief via de Netgear R7000, kan ik deze tegelijk mee laten draaien op Devolo zodat klanten/gasten zich hiervoor kunnen aanmelden?

  Alvast dank voor je reactie,
  Ben

  • Nico zegt:

   Hi Ben,

   In theorie kan het door de Devolo dezelfde SSID te geven als de Nighthawk. Maar vaak schakelen de clients niet snel genoeg over en blijven ze vaak hangen aan het netwerk van de nighthawk en gebruiken ze niet uit zichzelf de devolo wanneer er nog bereik is met de nighthawk. Dit is weer het voordeel van de nieuwe mesh wifi routers zoals ubiquiti amplifi omdat die de clients zelf overzetten.

 7. Ben zegt:

  Dag Nico,

  Bedankt voor je reactie maar wat zou in mijn specifieke situatie een goed alternatief kunnen zijn? Dit ivm met je jarenlange ervaring op gebied van wifi netwerken.
  Ik twijfel, evt. zou ik een Range Extender van Netgear (ex6120 of ex6150[incl acces point]) kunnen aanschaffen maar bij de 6120 halveert ie weer de snelheid omdat het een accespoint is toch ?

  Gr.
  Ben

  • Nico zegt:

   Hi Ben,

   Een repeater zou ik niet nemen omdat de snelheid dan halveert en je vaak alsnog handmatig de wifi verbinding moet verbreken en weer opnieuw moet opbouwen omdat hij met de router probeert te verbinden. Het enige wat echt gaat werken is een mesh router (multiroom wifi) zoals de amplifi. Zie https://www.routershop.nl/wifi-mesh-routers/cid=5086 Het kan ook wel met losse access points worden opgelost maar dan ben je vaak duurder uit.

 8. Jeroen van Bladel zegt:

  Hey Ben,
  Ik woon in een groot en oud huis (dus dikke muren) en een groot irritatiepunt is de slechte wifi-verbinding.
  Bij ons wonen 9 personen, wijzelf, onze 2 eigen kinderen en 5 pleegkinderen. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van internet/wifi dmv smartphones, pc’s,laptops, gameconsoles, TV’s enz…
  Het is een huis met een begane grond en daarboven 2 verdiepingen (totaal 9 slaapkamers).
  Wat raad je mij aan als setup/router voor een volledige fatsoenlijke dekking te hebben in huis?
  Alvast bedankt voor je reactie!!!

  Groetjes, Jeroen.

 9. Ben zegt:

  Dag Jeroen en Nico,

  Ik heb nu een Netgear Accespoint (EX6150v2) aangesloten op een Netgear Nighthawk R7000 dmv een UTP cable buitenshuis, vandaar uit heb ik nu ruime ontvangst waarbij ik dezelfde SIDD(naam+ww+kanaal) heb gebruikt op de 2.4 GHz band van beide apparaten. Mobiele app. schakelt nu automatisch over op het beste signaal.

  Verder heb ik op de R7000 het 5 GHz Guest account en ook de SIDD naam+ww v.d. EX6150v2 aangepast zodat beide als Guest account kunnen fungeren wanneer ‘bezoekers’ een verbinding willen maken in mijn netwerkomgeving, Ook kunnen gasten op de 2.4 GHz verbinding maken op deze bandfrequentie omdat de R7000 een aparte Guest omgeving heeft die je kunt instellen.

  Alles werkt nu naar behoren en het is een relatief goedkope oplossing (€200) met nu een zeer groot bereik. Ook bij ons betreft het een oud huis met 2 verdiepingen, wellicht dat de muren minder dik zijn.
  Feit blijft dat de router/acces points op goede centrale plekken in je huis moet staan om het signaal zo goed als mogelijk te kunnen verdelen .

  Succes anyway,

  Gr.
  Ben

 10. joop.broeren@hotmail.com zegt:

  Beste Nico,
  Ik overweeg de Ubiquiti HD aan te schaffen voor onze nieuwe woning.
  Vervangt deze de modem van KPN of sluit ik m daar op aan?
  De modem zit nu in de meterkast buiten de woning (betonnen wanden). Lijkt me het beste om deze in de woning te plaatsen, of maakt dat niets uit?
  Bvd,
  Joop

 11. Goaly zegt:

  Dag Nico,

  Heeft Asus of Synology reeds zo’n systeem uit?
  Eventjes een beetje uitleg.
  Ik heb een camera of 20 waarmee ik de dieren in de gaten hou. Nu zit ik nog met een oudere linksys router met portforwarding. Het probleem is dat ik maar 15 regels heb via de webinterface en dus 5 camera’s buitenshuis niet kan bekijken. Is dit reeds opgelost bij alle goeie routers? Is dit ook opgelost bij deze multi-room oplossingen? (het is ook de bedoeling om uit te breiden tot wel 50 camera’s, allemaal bekabeld via PoE weliswaar). De beelden worden opgenomen op een qnap nas 19″ versie met 4 schijven in.
  Ook hebben we op wifi: 3 smartphones en 3 laptops, de rest is allemaal bekabeld.
  Ook werkte ik steeds met het ip adres: poortnummer.
  Ik heb reeds gehoord dat er hiervoor ook oplossingen zijn met dynamische dns of zoiets? Weet u of iemand anders daar een oplossing voor? Hoe werkt dit?
  Wat is voor mij het beste systeem?

  • Nico zegt:

   Beste Goaly,

   Asus komt binnenkort met Hive, maar om 50 camera’s aan te sluiten kan je denk ik beter een wat stevigere router nemen zoals de Ubiquiti Edgerouters of Draytek 2925 routers gezien de hoeveelheid data die je dan intern gaat gebruiken. Het wifi gedeelte kan je dan eventueel apart doen via Ubiquiti access points zodat niet alles door maar 1 apparatuur moet worden gedaan. Voor wat betreft de camera’s bestaat er ook speciale software om meerdere streams te bekijken, hiervoor kan je het beste even contact opnemen met de mensen van http://www.netcamshop.nl

 12. Arnold Bouw zegt:

  Beste Nico,

  Interessant onderwerp. Ik ben mij aan het verdiepen in draadloos internet. Ik zou graag een aantal dingen aan je voor willen leggen en je expersie willen vragen.

  Gegeven:
  • Nieuwbouw huis 7×12 meter
  • Verdieping 3 slaapkamers + 1 kantoor (zolder hoeft niet voorzien te worden van wifi)
  • Tuin 25 meter diep bij 17 meter breed

  Wensen
  • Draadloos internet, tv kijken, netflix via smartphone, smart tv, tablet of laptop.
  • Snel en betrouwbare verbinding door het hele huis en de tuin
  • Draadloos muzieksysteem op de benedenverdieping en in de tuin. (slaapkamers worden apart van muziekboxen voorzien welke wel op het draadloze systeem worden aangesloten.

  Vragen:
  • Moeten we alle kamers voorzien van UTP aansluiten en daarop een wifi module aansluiten
  • Kunnen we dit bereiken met een goede multiroom wifi oplossing
  • Eventueel uitgebreid met meerdere routers

  Overige
  • Wij zijn bezig met het tekenen van het huis dus alle optie liggen nog open om dit goed te implementeren.

  ik hoor graag of je hier een oplossing voor weten.

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Arnold

  • Nico zegt:

   Beste Arnold,

   Wanener alle opties nog open liggen zou ik in elke kamer een loze leiding laten leggen voor netwerkkabels. Multi-room / Mesh routers zijn geweldig handig maar als je de optie nog hebt om kabels te trekken is dit altijd de beste keuze. Je kan dan in elke ruimte/verdieping een los access point hangen mocht dit nodig zijn. Je kan dan beginnen met 1 hoog zendvermogen access point en later altijd uitbreiden naar meer als dit niet voldoende bereik geeft.

 13. Stanley zegt:

  Nico,

  Wij hebben hier een draytek router hangen welke opzich wel goed wifi bereik heeft. Alleen willen we het bereik naar boven verbeteren. Vooral op zolder. Op zolder zit een vaste aansluiting waar eventueel een AP kan worden aangesloten. In de woonkamer zit ook een extra aansluting voor bijvoorbeeld een AP. En op de eerste verdieping zit nog een loze leiding waar een aansluiting gemaakt kan worden.

  Nu ben ik benieuwd of het beter is om een AP aan te sluiten op zolder of een multiroom systeem te plaatsten?
  Klopt het dat er bij een AP meer verlies is in snelheid en dat bij het wisselen naar het sterkste signaal tijdelijk signaal verlies is en of storing.
  En dat bij een multiroom systeem de snelheid gelijk blijft en er geen signaal verlies is tijdens het wisselen?

  Wat raad jij aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑