beste-wifi-kanaal

Slecht bereik of een langzame WiFi verbinding kan veroorzaak worden door interferentie (storing) of je WiFi netwerk.  De 3 meest voorkomende oorzaken van interferentie zijn: draadloze netwerken die op hetzelfde kanaal uitzenden, de router van de buren die op een overlappend kanaal uitzendt en interferentie op 2.4 GHz van iets anders dan een WiFi zender.

Kanaal 1, 6 of 11

Het beste WiFi kanaal selecteren kan een hele verbetering opleveren! Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt. 

Als er meerdere draadloze netwerken in de buurt zijn, is het vaak beter om over hetzelfde kanaal (bij voorkeur 1, 6 of 11) te gaan zenden, dan te kiezen voor een overlappend kanaal. Kies in dit geval het kanaal die het minst gebruikt wordt bij de sterkste netwerken. De sterkte van het netwerk wordt in negatieve waardes aangegeven: hoe dichter bij 0 hoe sterker. Dus -40 is sterker dan een signaal van -80.

WiFi kanalen in de buurt

Met het gratis programma inSSIDer kun je zien welke netwerken in de buurt zijn, hoe sterk het signaal is en op welk kanaal deze uitzendt. Test met dit programma de resultaten als je je router op kanaal 1, 6 of 11 hebt en kies het beste WiFi kanaal.

28 gedachten over “Beste WiFi kanaal

 1. Geachte heer,

  U legt alles keurig en overzichtelijk uit.
  Maar wij hebben sinds een jaar een probleem dat onoplosbaar lijkt.
  Mogelijk weet u een oplossing.
  Ik ben geen groot kenner maar snap wel het e.e.a. maar hier loop ik op vast.

  Beneden aansluiting UPC Technicolor, staat op BRIDGE / wifi staat uit.
  Boven Linksys E4200 en bedraad aangesloten op de UPC Technicolor.

  Er draaien op de E4200 laptops, PC’s (één bedraad, één met een Cisco E1000 stick) en GSM’s op.
  Tevens een server (bedraad, werkt alleen een paar minuten in de nacht) die is van iemand anders is en vanuit een andere plaats wordt bestuurd.
  Verder hangt er nog een externe HDD aan met bestanden die in het thuisnetwerk benaderd kunnen worden.

  Hoe wij alles ook instellen (handmatig of via Cisco Connect), wil je draadloos op de laptop of draadloze PC: minstens 10x opnieuw opstarten wil een beetje internet binnenkrijgen.
  Steeds maar weer ‘initialiseren’ of wel verbinding maar géén internet!

  De verbindingen zijn ook gruwelijk traag. En niet alles draait tegelijk. Meestal 1 à 2 laptops.
  Met 1 à 2 GSM’s.

  Het inkomend UPC signaal moet 50 Mbit zijn maar als we de laptops uitpersen krijgen we max. 10 Mbit. GSM’s werken vaak helemaal niet.

  Wij worden er gek van. Hulp heeft niets geholpen, werd alleen maar erger en UPC weet het ook niet.
  De kabels zijn van zeer goede kwaliteit.
  Geen dikke muren o.i.d. in de buurt, of ijzer.
  Wel veel internetaansluitingen en die idiote UPC wifipoints.

  Maar het blijven initialiseren etc. moet toch anders kunnen.
  Voorheen werkte alles perfect en opeens….was het over.

  Wij zien uit naar uw antwoord.

  H. van Hoteren

  1. Het steeds weer initialiseren duidt op teveel andere apparaten die op hetzelfde kanaal willen zenden waardoor csma/ca ( de acces methode voor rf netwerken) probeer een nander kanaal op uw router in te stellen. Hoe dat moet verschilt per router maar u kunt via de website van uw leverancier vaak een handleiding downloaden. Veelal krijgt u contact via uw browser en 192.168.1.1

  2. hoe zijn uw kabels geknepen….waarschijnlijk plat en geen 3 en 5 gekruisd, waardoor signaal waarschijnlijk niet altijd goed doorkomt, zeker als u een modem/router heeft met laag wattage.
   Bij lengtes boven 10m kan dit probleem ontstaan en geeft het de symptomen die u noemt

 2. Ik heb inSSider geprobeerd, maar dat werkt niet met mijn gecombineerde Zyxel Prestige 2602HW – 63C modem-router, model 401433. Ik krijg een melding: no wireless adapter detected. Ik heb een pc met een ingebouwde Ethernetkaart (of hoe dat precies heet). Op de site van Metageek (inSSider) wordt gezegd:

  “Note: A router connected via ethernet does not count as a Wi-Fi adapter. It is not possible to scan for networks through a router connected via ethernet. A Wi-Fi adapter is required to scan for networks.”

  Dus mijn vraag is: is er een alternatief voor inSSider?

  Vriendelijk dank,
  Frans

 3. Inssider4 installeren lukt wel, maar na installatie vraagt het programma om een licence key.
  Als ik die via het internet probeer te downloaden krijg ik een melding van mijn virusscanner.
  Dus maar blind gekozen voor een kanaal.

 4. Goedemiddag,
  Ik heb nu de vraag waar ik mijn access point het best kan plaatsen. Moet hij juist dicht bij plafond ? En moeten dan de antennes naar beneden wijzen. Of juist dicht bij de vloer met de antennes naar boven/voren. Hij staat nu in een houten kastje, blokkeer hout het wifi signaal erg ?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groet.
  Steven

  1. Beste,

   Het ligt er aan wat voor model access point het betreft. Vaak wordt er wel geadviseerd om ze aan het plafond te hangen en dan zoveel mogelijk in het midden van de woning. De antennes kan je eventueel draaien om te kijken wat het beste resultaat heeft in uw situatie.

  2. Stel je antenne voor als een vuurtoren die het licht rondom uitstraalt, zo ook het wifi-signaal.
   Met een router beneden zet je één antenne rechtop (stralen horizontaal) en één antenne horizontaal of iets scheef, zodat het signaal naar boven wordt wordt gericht in de richting van de bovenetage.
   Mvg,
   Jan

   1. antennes werken als een tuinslang die naar boven spuit…..hoe meer vermogen hoe verder het vd slang valt…..loodrecht op de antenne vallen dan cirkels naar beneden met een verschillende diameter…

 5. Ik heb 2 airports op ongeveer gelijke afstand hangen. De ene geeft een sterkte van 75 Mb, de ander slechts 5 Mb ( die zit via homeplug op een andere router ). Die langzame moet helaas wel blijven zitten, omdat er anders daar helemaal geen bereik is. Hoe kan ik mijn iPad, of Macbook zo instellen dat ik als voorkeur de snelle router opgeef. Nu kiest ipad vaak de langzame router, omdat die net 1 meter dichterbij is. Werkplek is dus net tussen twee routers in, maar net iets dichter bij langzame. Als ik een meter opschuif ( maar dat kan dus helaas niet ) kiest hij de snelle router. Maar zoals gezegd, de langzame moet blijven zitten.

 6. Goed idee, om alleen 1, 6 en 11 te gebruiken, maar als ik zie wat mijn buren (in de ruimste zin van het woord) gebruiken, die zenden uit op 1, 2, 3, 6, 8, 12, 13 en aan de andere kant van het huis op weer wat andere kanalen. En de meesten hebben over de straat heen meer signaalsterkte over dan ik door één of 2 betonvloeren … Helaas kan ik geen plaatjes mee sturen, maar dan zou ik inzichtelijk kunnen maken hoe vol het is.

  Ik had het een tijdje voor redelijk elkaar tot één van de buren het kennelijk nog vond om zijn nogal krachtige signaal op een ander kanaal te zetten.

  Maar zouden extenders of repeaters helpen?

  Mijn glasvezel komt binnen in de meterkast op de BG. Vanaf daar gaat een UTP kabel naar de 2de verdieping (werkkamer). Hier staat een Eminent 4542 wifi router. Naast het modem staat nog een SONOS bridge (bekabeld). En een aantal andere apparaten bekabeld aangesloten.

  Mij leek het handigste om in de meterkast een repeater/extender/wifirouter tussen de glasvezel en de UTP kabel in te plaatsen. Klopt dat? En wat zou ik er precies voor kunnen gebruiken?

  Een niet bekabelde repeater heeft volgens mij alleen nut als er een voldoende krachtig signaal (>-70dB) is met voldoende snelheid (>? Mbps).

  Of zou het verplaatsen van de SONOS bridge nog effect hebben?

  Graag uw gewaardeerde advies.

 7. Hallo,

  Ik heb een vraag, ik heb al tijden een slechte wifi kanaal en nu zie ik dat 1 juist wordt gezegd dat het kanaal kwaliteit slecht is en bij 6 is het ‘average’ en bij 11 goed. Maar bij 1 is het signaal sterkte 16%, bij 6 ook 16% en bij 11 48%. Welke moet ik hebben? of welke is het beste?

  1. Beste Marlinda,

   Je kan hem vast zetten op het signaal wat voor jou het beste resultaat geeft. Dit is voor iedereen anders. De enige reden dat er soms bepaalde kanalen worden aangeraden is omdat die minder overlapping hebben met aangrenzende kanalen. Echter zijn er tegenwoordig zoveel wifi signalen aanwezig dat overlap niet meer te voorkomen is.

 8. Nog enkele tips:
  Zet je router op Verenigde Staten. Daar mag je een krachtiger signaal uitzenden dan Europees.
  Inssider 3.0 werkt nog steeds geweldig en is gratis. Hoe hoger je Linkscore hoe beter je signaal.
  Koop een goede router! Deze zijn vaak duurder maar het scheelt een hoop. Vanaf 200,-

 9. Oh Ja en de routers van je provider zijn vaak van mindere kwaliteit. Koop zelf een goede Router !
  Ik ga geen types noemen maar Netgear en Linksys hebben de betere routers vanaf 200,- euri

 10. Hoe kijken jullie aan tegen het gebruik van de kanalen 1, 5, 9 en 13, zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt binnen het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Science Park? InSSIDer geeft aan dat deze kanalen niet met elkaar overlappen. Is dat niet beter dan 1, 6 en 13?

 11. Mijn WiFi van KPN vind ik matig, het valt regelmatig weg en wordt het signaal door andere signalen weggedrukt waardoor ik geen WiFi heb. Een crime!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.