Windows 7 biedt de mogelijkheid om een virtuele draadloze router op te zetten. Hiervoor zie je bij de netwerk adapters de Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter staan. Deze mogelijkheid is handig wanneer je een draadloos netwerk wilt opzetten, maar er geen draadloze router aanwezig is. Je hebt wel een internetverbinding nodig. Ook dient de laptop waarop je internet verbinding hebt uitgerust te zijn met een WiFi adapter, hiermee wordt het draadloze netwerk opgezet.

Als je laptop via ethernet met internet is verbonden zet je een virtueel draadloos netwerk op zodat je bijvoorbeeld met je smartphone of tablet via WiFi kunt verbinden. Handig in hotelkamers bijvoorbeeld.

Virtual Router Manager

De virtuele draadloze router is alleen beschikbaar in Windows 7 en kan gestart worden via DOS commando’s. Dat is alleen erg omslachtig en niet voor iedereen even eenvoudig. Gelukkig is er een gratis tooltje beschikbaar: Virtual Router Manager. Download hier de laatste versie, op het moment van schrijven is dat VirtualRouter_0.9_Beta.msi. Een virtuele router kan alleen worden opgezet als er een WiFi adapter in de laptop aanwezig is, dit is vaak het geval. Ook een WiFi usb adapter is mogelijk.

Virtuele router instellen

Na het downloaden en installeren van Virtual Router Manager moet er nog wat ingesteld worden. In het veld Network Name (SSID) vul je een naam in. Het maakt niet uit wat, maar dit is de naam die wordt weergegeven in de lijst met draadloze netwerken. Het veld Password is verplicht en hier dient een wachtwoord van minimaal 8 tekens te worden opgegeven. Dat is de netwerksleutel van het virtuele draadloze netwerk. Bij Shared connection geef je aan welke verbinding gedeeld moet worden. De LAN verbinding in dit voorbeeld. Daarna klik je op Start Virtual Router en wordt je internet verbinding via WiFi gedeeld.

Virtual Router instellen

Nu kun je met het apparaat waarmee je op internet wilt zoeken naar het draadloze netwerk die je net gemaakt hebt. Maak verbinding en je kunt gebruik maken van WiFi zonder draadloze router.

Problemen oplossen

Normaal gesproken zou het probleemloos moeten werken. Helaas komt het wel eens voor dat je de volgende foutmelding krijgt: Virtual Router Could Not Be Started. Dit heeft te maken met de foutmelding die je in Windows kunt krijgen als je handmatig je netwerk wilt delen. Dan krijg je soms foutcode 1068 afhankelijkheidsservice- of groep kan niet worden gestart. Dat wordt veroorzaakt doordat sommige services die nodig zijn voor het delen van je verbinding zijn uitgeschakeld.

 1. Klik op de start knop
 2. Typ services.msc in het zoekveld en druk op enter
 3. Zorg ervoor dat de volgende services op automatisch staan ingesteld:
  • Application Layer Gateway Service
  • Network Connections
  • Network Locations Awareness (NLA)
  • Plug and Play
  • Remote Access Auto Connection Manager
  • Remote Access Connection Manager
  • Remote Procedure Call (RPC)
  • Telephony
 4. Start je pc of laptop opnieuw op

Nu zou de Virtual Router zonder problemen moeten werken. Indien je nog steeds problemen hebt, installeer dan de nieuwste driver voor je draadloze netwerk adapter. Die vind je het beste via de website van de fabrikant, Windows update heeft niet altijd de nieuwste drivers. Zorg er ook voor dat je de nieuwste Microsoft .NET Framework geïnstalleerd hebt.

16 gedachten over “Virtual router

 1. Ik heb laptop met window7. Hier is een Wifi antenne aangesloten met een USB steker.
  Op de boot kan ik hier goed wifi mee ontvangen, nadat ik de interne wifi heb uitgeschakeld.
  Ik wil graag op andere apparaten(o.a. telefoon) een betere wifi ontvangst hebben en dacht dit met de virtuele router te doen.
  Na download wil het prgramma niet werken. Ik krijg steeds de melding “De groep of bron heeft niet de juiste status om de aangevraagde bewerking uit te voeren.”
  Mijn vraag:
  Kan ik dit programma gebruiken voor mijn wens en wat doe ik verkeerd. De nieuwste vrsie is versie V1.0.
  Bedankt en groet Rienk.

  1. Hallo Rienk,

   Wellicht dat het wel werkt wanneer je de internet WiFi kaart aanzet. Let erop dat je verbinding maakt via de WiFi antenne via USB, dan kan de interne kaart als virtual router fungeren. Krijg je het niet aan de praat? Er is ook een alternatief http://www.connectify.me/hotspot/, volgens mij is de trial levenslang maar is het gewoon een lite versie met minder functionaliteiten dan de betaalde.

   1. Ik heb Connectify Pro gekocht maar krijg het ook niet aan de praat. ben al tijdje bezig maar weet niet meer wat er nu fout is.
    Heb nu 2 dagen geleden heel schoon windows 7 erop gezet + alle updates maar niets. Zie wel het ssid maar kan met geen mogelijkheid verbinding maken .Weet u mischien raad ???

 2. Bedankt voor je antwoord.
  Wat bedoel je met internet WiFi kaart aanzetten??
  Virtual router problemen blijven bestaan en ik heb het programma eraf gehaald.
  Connectify gedownload en het werkt uitstekend. Alleen slechts 1 keer. Daarna wil het niet meer starten.
  Jammer want die ene keer werk het uitstekend. Heb je nog andere suggesties??
  groet rienk

  1. Hallo Rienk,

   Vervelend dat het niet werkt. Met de interne WiFi kaart aanzetten bedoel ik de draadloze adapter in je latpop zelf, je geeft aan dat je een USB adapter gebruikt. Helaas heb ik zelf niet heel veel ervaring met virtual router oplossingen, bij mij werkte het gewoon dus zelf geen problemen gehad. Je kunt Connectify eens de-installeren en opnieuw installeren.

 3. Ik heb opnieuw connectify gedownload en dat werkt. Als je deze stopt (stop hotspot) dan stopt deze maar kun je hem niet meer opstarten. Pas als je de computer opnieuw opstart doet hij het weer. Dat hoeft niet het probleem te zijn, tenzij dit makkelijk is te verhelpen. Het zou dus mooi zijn als je connectiify gewoon aan en uit kunt zetten.

  Als connectify draait kan ik op de telefoon zijn wifi aanwezigheid zien en ontvangen. Alleen het is een wifi signaal zonder internet. Hoe kan ik nu dit connectify wifi signaal voorzien van internet.
  Groet rienk

 4. Hallo is het ook mogelijk om virtual router te draaien zonder dat er in wachtwoord ingetikt hoeft te worden dus geen wacht woord

  Groet Jan

 5. Werkt perfect op een w8.1 laptop(s). Ik wil het gaan gebruiken in een hotel waar ik naar toe ga. Dat hotel biedt wifi aan, maar slechts voor 1 apparaat(kan van alles zijn telefoon pc iPad) En daar zit dus een beveiliging op vanuit het hotelsignaal. Wat ik me afvraag en in augustus dus pas echt kan testen is of alles wat na de virtuele router komt ook gechecked wordt door het hotel. M.a.w. of het dan wel mogelijk is om op 1 signaal met meerdere apparaten te kunnen internetten. We gaan het mee maken. Maar misschien dat iemand dat weet.

 6. Hallo, heb de Virtual Router geïnstalleerd en kan deze perfect opstarten en vind hem ook op mijn smartphone. Wanneer ik hiermee een verbinding maak krijg ik ook het icoontje op mijn gsm van een wifi verbinding maar kan geen sites openen.. Hoe zou dit komen?
  Groetjes

 7. wanneer ik Remote Access Auto Connection Manager aan wil zetten in service. dan zegt die nog steeds afhankelijksservice kan niet worden gestart. wat moet ik nu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.