Draadloze router

door Jan Mulder

16

Virtual routerWindows 7 biedt de mogelijkheid om een virtuele draadloze router op te zetten. Hiervoor zie je bij de netwerk adapters de Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter staan. Deze mogelijkheid is handig wanneer je een draadloos netwerk wilt opzetten, maar er geen draadloze router aanwezig is. Je hebt wel een internetverbinding nodig. Ook dient de laptop waarop je internet verbinding hebt uitgerust te zijn met een WiFi adapter, hiermee wordt het draadloze netwerk opgezet.

Als je laptop via ethernet met internet is verbonden zet je een virtueel draadloos netwerk op zodat je bijvoorbeeld met je smartphone of tablet via WiFi kunt verbinden. Handig in hotelkamers bijvoorbeeld.

Virtual Router Manager

De virtuele draadloze router is alleen beschikbaar in Windows 7 en kan gestart worden via DOS commando’s. Dat is alleen erg omslachtig en niet voor iedereen even eenvoudig. Gelukkig is er een gratis tooltje beschikbaar: Virtual Router Manager. Download hier de laatste versie, op het moment van schrijven is dat VirtualRouter_0.9_Beta.msi. Een virtuele router kan alleen worden opgezet als er een WiFi adapter in de laptop aanwezig is, dit is vaak het geval. Ook een WiFi usb adapter is mogelijk.

Virtuele router instellen

Na het downloaden en installeren van Virtual Router Manager moet er nog wat ingesteld worden. In het veld Network Name (SSID) vul je een naam in. Het maakt niet uit wat, maar dit is de naam die wordt weergegeven in de lijst met draadloze netwerken. Het veld Password is verplicht en hier dient een wachtwoord van minimaal 8 tekens te worden opgegeven. Dat is de netwerksleutel van het virtuele draadloze netwerk. Bij Shared connection geef je aan welke verbinding gedeeld moet worden. De LAN verbinding in dit voorbeeld. Daarna klik je op Start Virtual Router en wordt je internet verbinding via WiFi gedeeld.

Virtual Router instellen

Nu kun je met het apparaat waarmee je op internet wilt zoeken naar het draadloze netwerk die je net gemaakt hebt. Maak verbinding en je kunt gebruik maken van WiFi zonder draadloze router.

Problemen oplossen

Normaal gesproken zou het probleemloos moeten werken. Helaas komt het wel eens voor dat je de volgende foutmelding krijgt: Virtual Router Could Not Be Started. Dit heeft te maken met de foutmelding die je in Windows kunt krijgen als je handmatig je netwerk wilt delen. Dan krijg je soms foutcode 1068 afhankelijkheidsservice- of groep kan niet worden gestart. Dat wordt veroorzaakt doordat sommige services die nodig zijn voor het delen van je verbinding zijn uitgeschakeld.

 1. Klik op de start knop
 2. Typ services.msc in het zoekveld en druk op enter
 3. Zorg ervoor dat de volgende services op automatisch staan ingesteld:
  • Application Layer Gateway Service
  • Network Connections
  • Network Locations Awareness (NLA)
  • Plug and Play
  • Remote Access Auto Connection Manager
  • Remote Access Connection Manager
  • Remote Procedure Call (RPC)
  • Telephony
 4. Start je pc of laptop opnieuw op

Nu zou de Virtual Router zonder problemen moeten werken. Indien je nog steeds problemen hebt, installeer dan de nieuwste driver voor je draadloze netwerk adapter. Die vind je het beste via de website van de fabrikant, Windows update heeft niet altijd de nieuwste drivers. Zorg er ook voor dat je de nieuwste Microsoft .NET Framework geïnstalleerd hebt.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.16 reacties op Virtual router

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑