gastnetwerk-opzetten

Veel consumenten routers bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het opzetten van een gastnetwerk. Een draadloos netwerk voor gasten waarbij ze gebruik kunnen maken van internet, maar niet op de rest van het netwerk kunnen komen.

Als je draadloos internet aanbiedt (bijvoorbeeld als hotel, camping of jachthaven) heb je echter niet veel aan zo’n router. Hoe je toch een gastnetwerk op kunt zetten leg ik je hier uit.

Hotspot Gateway

Je zou gebruik kunnen maken van een hotspot gateway waarbij je tickets kunt verkopen en gebruikers voor een bepaalde tijd toegang kunt geven. Zelf vind ik dit echter niet meer zo van deze tijd: veel gasten verwachten gratis wifi en de aanschafprijs van een hotspot gateway is relatief hoog. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden voor het maken van een gastnetwerk.

VLAN

Een goede oplossing het is aanmaken van VLAN’s. Twee of meerdere virtueel gescheiden netwerken. Je maakt een eigen netwerk waarbij je gewoon toegang hebt tot alles in je netwerk en bijvoorbeeld een gastennetwerk voor gebruikers die alleen op internet mogen. Een fantastische router waarmee je dit kunt doen is de Draytek Vigor 2925.

Je kunt per poort van de router instellen bij welk VLAN deze hoort. Daarnaast biedt de Draytek 2925 mogelijkheden voor het instellen van de bandbreedte. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van de bandbreedte aan je gastnetwerk toekennen en de andere helft voor jezelf houden. Ook kan er QoS ingesteld worden en kun je protocollen zoals P2P uitzetten voor het netwerk van je gasten.

Hoe zet je het gastnetwerk op

Nadat je de Draytek Vigor 2925 op je modem hebt aangesloten (de 2925 heeft 2 WAN poorten dus je kunt eventueel 2 internetverbindingen aansluiten) kun je VLAN’s aan de poorten toekennen. Op de poort die je als gastnetwerk geconfigureerd hebt sluit je dan één of meerdere (outdoor) Engenius access points aan voor een groot bereik. De mensen die op je hotspot inloggen hebben geen toegang tot de rest van het netwerk en krijgen de toegewezen bandbreedte. Het configureren van de 2925 kost eventjes tijd maar op de site van Draytek vind je duidelijke Nederlandstalige handleidingen.

8 gedachten over “Gastnetwerk opzetten

 1. Dag Jan,
  Sinds dit voorjaar hebben we de Pheenet 105R en bieden via dit systeem internet aan onze gasten aan.
  Is er een oplossing te bedenken voor het “relay” probleem? We worden hier toch regelmatig mee geconfronteerd en onze gasten willen of kunnen dat niet snappen. Onze provider is Ziggo.

 2. Verander de titel Gastnetwerk opzetten even naar: een link naar de handleiding van draytek…. Aangezien je hier niet rijker of slimmer van wordt……

 3. Beste,
  Ik heb in een residentie in zuid Frankrijk draadloos internet opgezet voor een 20 tal huisjes.
  We gebruiken 1 internet abonnement om deze huisjes van draadloos internet te voorzien.
  Ik gebruik de Draytek 2925n router met een aantal EnGenius Ens202Ext acces points.
  Om de installatie conform te maken met de Franse wetgeving moet ik werken met User Authentication om dat vereist wordt dat het internetverkeer per huis moet bewaard worden gedurende minimum 1jaar.
  Elke gebruiker die zich aanmeld op het “eigen” draadloos netwerk van de Draytek moet zich kenbaar magen dmv een Login en een paswoord wat hetgeen is wat we wensen.
  Het merendeel van de gebruikers gebruikt een verbinding via een Access point maar deze gebruikers laat de Router zo toe zonder dat ze zich kenbaar moeten maken…
  Ik zoek naar een oplossing om de toegang langs de Access Points (via de poorten van de Router) ook via Authentication te laten verlopen maar tot hiertoe zonder success … kan u me misschien een hint geven hoe ik hiervoor de Router moet instellen ?
  Met beste dan !
  Met vriendelijke groeten,
  Rudy

 4. Hoi Jan..

  Even een vraag.
  Wij hebben ook een soortgelijke situatie aangelegd.. ook met de Drytek 2925

  Op het veld 2x de nieuwste egenius accespoits tot 300Mw

  De ene staat op kanaal 1 en de andere op kanaal 6
  Nu komt het voor dat er een caravan staat met een wifiversterker,
  Kan dit storing geven als die gene met zijn wifiversterker het signaal opvangt en vervolgens het signaal op het zelfde kanaal gaat verzenden in zijn caravanan.

  er zin maar 12 of 14 kanalen dus veel wifiversterkers van gasten kan ellende geven. Heb jij daar ervaring mee. evt zou ik de kanaal instelling op automaat moeten zetten ??

  1. Beste Jos,

   Het zou geen probleem moeten geven op zich. Elk kanaal bevind zich in een frequentie waar meerdere apparaten op kunnen werken. Teveel apparaten op 1 kanaal kan wel storing geven natuurlijk maar over het algemeen valt het vaak wel mee. Automatische kanaalkeuze is wel het beste omdat apparatuur tegenwoordig slim genoeg is om de meest gunstige frequentie te kiezen aan de hand van de drukte op de band.

 5. Ik heb een R36 router met een buitenantenne. Mijn buurman vraagt og je een R36 kunt gebruiken met een losse Internet adapter die je met usb kunt gebruiken om desktop ook draadloos te maken.

 6. Beste Jan Mulder,

  Wij hebben recent een klein vakantiepark in de Lot, Frankrijk overgenomen en zijn opzoek naar iemand die voor ons een fatsoenlijk wifi netwerk wil samen stellen en plaatsen. Ons idee is om deze persoon niet te betalen voor zijn arbeid maar met zijn familie gratis verblijf op ons park aan te bieden. Weet jij wellicht iemand die interesse heeft om zo een gratis vakantie te verdienen? Of wellicht heb je hier zelf interesse in?

  We horen het graag.
  Alvast bedankt,
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.