Internet camping gastnetwerk-opzetten

door Jan Mulder

8

Gastnetwerk opzettenVeel consumenten routers bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het opzetten van een gastnetwerk. Een draadloos netwerk voor gasten waarbij ze gebruik kunnen maken van internet, maar niet op de rest van het netwerk kunnen komen.

Als je draadloos internet aanbiedt (bijvoorbeeld als hotel, camping of jachthaven) heb je echter niet veel aan zo’n router. Hoe je toch een gastnetwerk op kunt zetten leg ik je hier uit.

Hotspot Gateway

Je zou gebruik kunnen maken van een hotspot gateway waarbij je tickets kunt verkopen en gebruikers voor een bepaalde tijd toegang kunt geven. Zelf vind ik dit echter niet meer zo van deze tijd: veel gasten verwachten gratis wifi en de aanschafprijs van een hotspot gateway is relatief hoog. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden voor het maken van een gastnetwerk.

VLAN

Een goede oplossing het is aanmaken van VLAN’s. Twee of meerdere virtueel gescheiden netwerken. Je maakt een eigen netwerk waarbij je gewoon toegang hebt tot alles in je netwerk en bijvoorbeeld een gastennetwerk voor gebruikers die alleen op internet mogen. Een fantastische router waarmee je dit kunt doen is de Draytek Vigor 2925.

Je kunt per poort van de router instellen bij welk VLAN deze hoort. Daarnaast biedt de Draytek 2925 mogelijkheden voor het instellen van de bandbreedte. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van de bandbreedte aan je gastnetwerk toekennen en de andere helft voor jezelf houden. Ook kan er QoS ingesteld worden en kun je protocollen zoals P2P uitzetten voor het netwerk van je gasten.

Hoe zet je het gastnetwerk op

Nadat je de Draytek Vigor 2925 op je modem hebt aangesloten (de 2925 heeft 2 WAN poorten dus je kunt eventueel 2 internetverbindingen aansluiten) kun je VLAN’s aan de poorten toekennen. Op de poort die je als gastnetwerk geconfigureerd hebt sluit je dan één of meerdere (outdoor) Engenius access points aan voor een groot bereik. De mensen die op je hotspot inloggen hebben geen toegang tot de rest van het netwerk en krijgen de toegewezen bandbreedte. Het configureren van de 2925 kost eventjes tijd maar op de site van Draytek vind je duidelijke Nederlandstalige handleidingen.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.8 reacties op Gastnetwerk opzetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑