Wifi

door Jan Mulder

32

WiFiWifi, WLAN, draadloos internet. Wat betekenen al deze termen allemaal, wat is het verschil en wat kun je ermee? In dit artikel probeer ik een heldere uitleg over WiFi te geven. Wat WiFi is en wat je ermee kunt.

Wat is WiFi nou precies?

WiFi of Wi-Fi is een certificatie label voor draadloze netwerk apparatuur. WiFi is een gecertificeerde standaard, apparatuur die aan deze standaard voldoet kan met elkaar communiceren. Zo kun je dus een draadloze router van het ene merk hebben en een ontvanger van het andere merk, zonder dat dit problemen geeft.

WiFi producten zenden uit in de 2,4 GHz- en/of 5 GHz-band. Deze frequentiebanden zijn licentievrij te gebruiken, wel zijn hier voorwaarden aan verbonden. Het maximale zendvermogen in de 2,4 GHz band is 100mW en in de 5 GHz band is dit 1000mW (1 Watt).

Wat kun je met WiFi?

WiFi wordt gebruikt voor een draadloos netwerk, ook wel WLAN genoemd. Vaak heeft men het over draadloos internet, maar tegenwoordig doen we veel meer met WiFi. Een voorbeeld:

Thuis heb je internet, deze verbinding komt tot stand via het modem. Op dit modem zit een draadloze router aangesloten, deze router is dus een WiFi router. Via deze draadloze router zet je dus je hele WiFi netwerk thuis op. Zo kun je je mediaplayer draadloos aansluiten op je netwerk om zo draadloos films vanaf je pc te streamen op je tv. Zo print je vanaf al je pc’s draadloos via je wifi printer en zo kun je met je laptop draadloos internetten in de tuin. Je NAS zit met een netwerkkabel op de router aangesloten en deze kun je ook weer draadloos benaderen vanaf al je pc’s.

Zoals je hierboven leest, kun je veel meer met WiFi dan alleen draadloos internetten. Je zet er je eigen thuisnetwerk mee op en stelt al je apparatuur met elkaar in verbinding om zo eenvoudig bestanden te delen.

De verschillende standaarden

Er zijn verschillende WiFi standaarden, ik som ze voor je op:

 • IEEE 802.11b: de allereerste WiFi standaard. Werkt op 2.4 GHz en heeft een maximale bandbreedte van 11 Mbps. Wordt niet vaak meer gebruikt.
 • IEEE 802.11a: werkt in de 5 GHz band. Wordt veel voor point-to-point verbindingen gebruikt en tegenwoordig ook in dualband n routers.
 • IEEE 802.11g: is de opvolger van 802.11b. Hiermee kunnen hogere snelheden worden behaald, heeft een bandbreedte van 54 Mbps. Momenteel nog de meest gebruikte standaard. Werkt op 2.4 GHz.
 • IEEE 802.11n: de nieuweste WiFi standaard. Werkt zowel op 2.4 als 5 GHz, dualband. Hard op weg de meest gebruikte standaard te worden. Bij ‘echte’ dualband waarbij 2.4 en 5 GHz tegelijk gebruikt worden, kunnen snelheden tot wel 600 Mbps gehaald worden.

Wat heb je nodig voor WiFi?

Wil je WiFi ook gebruiken voor draadloos internet, dan heb je een modem en een internet verbinding nodig. Als het modem geen ingebouwde WiFi router heeft, dan heb je nog een losse draadloze router nodig. Deze router zorgt voor de WiFi verbinding in je huis of kantoor.

Om met je computers draadloos met het netwerk te kunnen verbinden is een wireless client (draadloze ontvanger) nodig. Voor je desktop computer is een usb-adapter handig, laptops hebben vaak een WiFi client ingebouwd. Ook een wifi printer beschikt over een ingebouwde WLAN client. Voor mediaplayers zijn vaak wifi dongles te koop.

WiFi beveiligen

Het is aan te raden je draadloze verbinding te beveiligen. Zo kunnen onbevoegden geen gebruik maken van je draadloze netwerk. Er zijn diverse opties:

 • WEP beveiliging: af te raden, dit is eenvoudig te kraken. Een achterhaalde beveiliging.
 • WPA beveiliging: deze manier van beveiligen is beter.
 • WPA2 beveiliging: dit is de beste manier van beveiligen maar wordt niet door alle apparatuur ondersteund. Gebruik in dat geval WPA.

Is de straling van WiFi veilig?

Al jaren word onderzoek gedaan naar de invloed die wifi op mens en natuur zou kunnen hebben, maar tot nu toe WHO (World Health Organisation) altijd geconcludeerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat duidt op negatieve invloeden. De straling van mobiele telefoons zou eigenlijk een meer voor de hand liggende negatieve bron kunnen zijn, vooral omdat dergelijke apparatuur zelfs op het lichaam wordt gedragen.

U kent vermoedelijk wel het elektromagnetische neveneffect over de speakers van een auto-, wekker-, of gewone radio als uw gsm een oproep of sms ontvangt. Ook magnetrons staan bekend om hun sterke straling; WiFi netwerken ondervinden hier aantoonbaar hinder van.

In een onafhankelijk onderzoek door de faculteit bio-engineering van de Universiteit van Pennsylvania uit 2007, werden 356 metingen verricht bij 55 wifi-bronnen verspreid over vier landen, onder omstandigheden met grotere blootstelling dan in normale omstandigheden. De straling was in alle gevallen lager dan de toegestane internationale normen en qua negatieve effecten compleet te verwaarlozen.
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.32 reacties op WiFi

 1. J. Brederveld zegt:

  LS,

  Ik probeer de driversoftware op mijn mac te installeren met de software op de CD, maar krijg steeds foutmelding. Dus ik heb de wifistick nog niet operationeel aan boord.
  Ook zoektocht op internet leverde niets op, alleen bange vermoedens dat het op de mac dus niet gaat werken.
  Graag toezending van de juiste installatiesoftware.

  Jakob Brederveld
  ab Jonas
  Juelsminde DK

 2. Willem Bos zegt:

  Geachte M,
  Dagelijks en met name later op de avonden valt de sterkte van mijn wifi verbinding gedeeltelijk of helemaal weg van mijn macbook. De modem geeft wel een goed signaal af volgens de provider die dit hebben door gemeten. Hier door kan ik geen of nauwelijks verbinding maken met internet. Regelmatig schakel ik de laptop geheel uit en na enige tijd weer in, op zo’n moment heb ik weer volop verbinding maar na ongeveer een paar minuten wordt de sterkte steeds minder tot dat ik weer geen verbinding kan maken. Wat kan ik daaraan doen?

 3. melissa zegt:

  kost dat geld, als je veel op wifi zit?
  want we hebben een modem
  en daar kan je ook mee op wifi, op je mobiel
  daar zit ik veel op
  maar kost dat extra geld?

 4. Caveat Emptor zegt:

  Graag maandelijkse nieuwsbrief toezenden.
  Multi gracia. CE.

 5. Harry zegt:

  Hoi. Zojuist een internetcamera gekocht die op afstand bedienbaar is. Om te kunnen functioneren moet deze camera via een adapter stroom krijgen en via een kabel met internet verbonden zijn. Nu wil ik die camera ergens hangen waar ik geen internetkabel heb. Wel heb ik WiFi in huis. Is er iets op de markt die een Wifi signaal omzet zodat ik dat signaal via een kabel met de camera kan verbinden.
  Groet, Harry

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Harry,

   Hiervoor heb je een client bridge (ook wel ethernet bridge genoemd) nodig. Dit zorgt er voor dat een apparaat met een netwerkaansluiting draadloos gemaakt wordt. Alle Engenius access point modellen zijn als client bridge te gebruiken.

 6. roger zegt:

  Kun je met WLAN ook verbinding maken met WIFI ?
  Zijn daar kosten aan verbonden ?
  M.v.g. Roger

  • Robert P zegt:

   @Roger

   WLAN is een andere benaming voor wireless acces lan, met andere woorden wifi.
   In mensentaal gezegd, wlan = wifi… Er worden normaal gezien geen extra kosten in rekening gebracht indien u verbinding maakt met een wifi of wlan netwerk.

   Uitzondering: openbare plaatsen zoals luchthavens etc bieden soms betalende toegang tot wifi verbindingen.

   Mvg Robert P.
   <A href="www.wifi-versterker.netl"
   title="wifi versterkers.

 7. Johan zegt:

  Kun je ook uitleggen wat de meerwaarde van een router met 5 GHz is?

  • Jot zegt:

   Je geeft hier een mogelijkheid om vragen te stellen. Het is wel de bedoeling dat jij hier antwoord op geeft, anders heeft dit totaal geen nut.

 8. Brent zegt:

  Hallo,

  Ik heb thuis nu best vaak dat er af en toe geen wifi meer is en als ik dan de stroom van mijn router en modem er af haal en daarna weer erop zet doet die het weer wel, nogal vervelend als je online aan het gamen ben.

  Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?

  Groeten Brent van Adrichem

 9. Dhr op den Brouw zegt:

  Wij hebben sinds 3 maanden een probleem dat we via de wifi van ons zelf geen netflix en videoland kunnen kijken en wel via de 4G. Als we bij de buren zitten of bij een andere kennis gaat dit wel . Ook via een rechtstreekse kabel op mijn smart tv start netflix maar tot 25% op. We hebben al van alles gedaan niewe kabel, modem, router noem het maar op maar niks of iemand weet hoe of wat. Heeft u misschien een antwoord. Gr Jack op den Brouw.

 10. Bettina zegt:

  Sinds een aantal maanden storing ( wegvallende trage wifi). Misschien een rare vraag maar er is een slimme meter geplaatst bij ons in de meterkasr naast de experiabox v10 van kpn. Tevens hangt het glasvezelkastje hiernaast. Zou dit van enige invloed kunnen zijn?

  • Nico zegt:

   Beste Bettina,

   Het zou kunnen dat deze roet in het eten gooit. Het wifi bereik van de experiabox is vaak al een drama dus enige storing kan ervoor zorgen dat het nog minder wordt. Het beste is om de experiabox zoveel mogelijk buiten de meterkast te plaatsen. Of beter nog, het wifi uitzetten en dan een aparte wifi router ergens anders in huis te gebruiken.

 11. Ella zegt:

  mijn ouders hebben op de wifi iets gezet dat je per apparaat na een bepaalde tijd geen wifi kunt gebruiken. Bij mijn telefoon en Ipad hebben ze dat ook gedaan, dus k heb ’s avonds geen wifi meer. Ik wil dus een eige wifi router gaan kopen en die dan aansluiten voor op mijn kamer, hebben jullie miss tips? Ik zou graag willen weten of je ervoor moet betalen of van kpn ofso iets moet hebben. Ik zou willen weten of het ook wel slim is om een wifi router zelf te gaan halen enzo. Ik ben namelijk al klaar met school enzo en mijn sociale leven komt ’s avonds tot stand als ik dus geen wifi meer heb… (kwa router zelf kopen heb ik geen problemen mee en alle kabels)

  • Nico zegt:

   Hi Ella,

   Een wifi router erbij hangen kan wel, die moet je dan wel aansluiten op het modem en het lijkt me dat je ouders dit dan ook zullen zien :) het beste is toch even met je ouder overleggen of je niet wat langer gebruik kan maken van internet.

 12. Herbert zegt:

  “In een onafhankelijk onderzoek door de faculteit bio-engineering van de Universiteit van Pennsylvania uit 2007, werden 356 metingen verricht bij 55 wifi-bronnen verspreid over vier landen, onder omstandigheden met grotere blootstelling dan in normale omstandigheden. De straling was in alle gevallen lager dan de toegestane internationale normen en qua negatieve effecten compleet te verwaarlozen.”

  Dit verhaal slaat totaal nergens op en lijkt op de (meeste) meldingen dat er bij een brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen zijn. De effecten van Wifi op de (met name gevoelige) mens en planten zijn al bekend. Echter helaas nog niet over 20-30 jaar… Er zijn wel vermoedens.
  Wifi straalt een sterk stroomsignaal uit, evenals de gewone dect-telefoons. Als je in een dichtbevolkt Wifi gebied zit, voel ik dat heel sterk en kan het soms zelfs horen. Echt niet goed!

  • Nico zegt:

   Herbert, het menselijk oor is in staat om te horen tussen de 20 hz en 22 khz, wifi dat vanaf 2,4 ghz zit kan je dus nooit horen. Dect telefoons bestaan al meer dan 30 jaar. Je mobieltje gebruikt ongeveer 4 watt en die hou je naast je oor, terwijl wifi rond de 100 mw zit (40 x zo weinig dus) en mobieltjes zijn al 20 jaar in gebruik en ook niet schadelijk gebleken tot nu toe.

 13. loes zegt:

  hoi ik heb in mijn modem 802 11n only staan is dat goed of kan ik beter gemixt doen

  • Nico zegt:

   Hi Loes,

   Het ligt heel erg aan wat de router kan. Als hij sneller kan, dus op wireless-ac dan zou het zonde zijn om alleen op de langzamere N te werken. Als je nog apparaten hebt die niet op de N standaard kunnen werken maar alleen nog op de G standaard, dan kan mixed voor problemen zorgen omdat de router dan alle apparatuur op G gaat zetten vanwege de apparatuur die nog geen N aankan.

 14. loes zegt:

  ik heb een een xpiriabox v8

 15. loes zegt:

  ik heb er ook een wifiverstekker er aan zitten

 16. Kees zegt:

  Als ik op mijn werk wifi gebruik ,kan iemand dan via de computer of iets dergelijks zien dat ik via wifi online ben

 17. Danny zegt:

  Hallo , ik heb een beveiligingscamera gekocht maar krijg hem niet geconecreerd op 5 GHz , kan ik mijn router van Telenet niet op 2.4GHz laten zetten ? Wat zou het verschil hiervan zijn ?

 18. Tony zegt:

  Er zijn auto’s die een installatie” hebben waardoor je wifi kunt ontvangen. Zijn deze ook los verkrijgbaar en wat is de prijs ongeveer. Zitten hier ook abbonnementskosten aan verbonden?

 19. Jean. Druez zegt:

  Ik heb 2 lichten van Hydra TwentySix HD gekocht voor mijn zeeaquarium,deze gaan op WiFi.Nu een van die lichten brand,als de ik tweede wil aanzetten,krijg ik de melding,geen wyrless conection.Wat doe ik mis.Mijn WiFi komt van Proximus.

 20. Harry Rotteveel zegt:

  Hoi,
  Wij bevinden ons het grootste deel van het jaar op een park waar geen internet bereik is. Wij zijn afhankelijk van een open wifi netwerk, gefaciliteerd door het park. In rustige perioden is dit voldoende.

  Ik wil nu een nieuwe laptop aanschaffen. Aan welke specificatie mbt wifi moet deze minimaal voldoen?
  Is het mogelijk om het wifi signaal te versterken?

  Groet
  Harry

 21. Guy zegt:

  ik heb de laatste tijd slechte verbinding met mijn wifi ,ik heb tussen routers geplaats maar het is nog kantje boord nu zegt de technieker van Telenet dat dit is omdat wij geen aarding heeben op de stekkers maar die hadden we vroeger ook niet en konden we tot in de helft van de tuin op de wifi ,nu valt hij al weg in de keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑