Wifi

door Jan Mulder

38

WiFi



Wifi, WLAN, draadloos internet. Wat betekenen al deze termen allemaal, wat is het verschil en wat kun je ermee? In dit artikel probeer ik een heldere uitleg over WiFi te geven. Wat WiFi is en wat je ermee kunt.

Wat is WiFi nou precies?

WiFi of Wi-Fi is een certificatie label voor draadloze netwerk apparatuur. WiFi is een gecertificeerde standaard, apparatuur die aan deze standaard voldoet kan met elkaar communiceren. Zo kun je dus een draadloze router van het ene merk hebben en een ontvanger van het andere merk, zonder dat dit problemen geeft.

WiFi producten zenden uit in de 2,4 GHz- en/of 5 GHz-band. Deze frequentiebanden zijn licentievrij te gebruiken, wel zijn hier voorwaarden aan verbonden. Het maximale zendvermogen in de 2,4 GHz band is 100mW en in de 5 GHz band is dit 1000mW (1 Watt).

Wat kun je met WiFi?

WiFi wordt gebruikt voor een draadloos netwerk, ook wel WLAN genoemd. Vaak heeft men het over draadloos internet, maar tegenwoordig doen we veel meer met WiFi. Een voorbeeld:

Thuis heb je internet, deze verbinding komt tot stand via het modem. Op dit modem zit een draadloze router aangesloten, deze router is dus een WiFi router. Via deze draadloze router zet je dus je hele WiFi netwerk thuis op. Zo kun je je mediaplayer draadloos aansluiten op je netwerk om zo draadloos films vanaf je pc te streamen op je tv. Zo print je vanaf al je pc’s draadloos via je wifi printer en zo kun je met je laptop draadloos internetten in de tuin. Je NAS zit met een netwerkkabel op de router aangesloten en deze kun je ook weer draadloos benaderen vanaf al je pc’s.

Zoals je hierboven leest, kun je veel meer met WiFi dan alleen draadloos internetten. Je zet er je eigen thuisnetwerk mee op en stelt al je apparatuur met elkaar in verbinding om zo eenvoudig bestanden te delen.

De verschillende standaarden

Er zijn verschillende WiFi standaarden, ik som ze voor je op:

  • IEEE 802.11b: de allereerste WiFi standaard. Werkt op 2.4 GHz en heeft een maximale bandbreedte van 11 Mbps. Wordt niet vaak meer gebruikt.
  • IEEE 802.11a: werkt in de 5 GHz band. Wordt veel voor point-to-point verbindingen gebruikt en tegenwoordig ook in dualband n routers.
  • IEEE 802.11g: is de opvolger van 802.11b. Hiermee kunnen hogere snelheden worden behaald, heeft een bandbreedte van 54 Mbps. Momenteel nog de meest gebruikte standaard. Werkt op 2.4 GHz.
  • IEEE 802.11n: de nieuweste WiFi standaard. Werkt zowel op 2.4 als 5 GHz, dualband. Hard op weg de meest gebruikte standaard te worden. Bij ‘echte’ dualband waarbij 2.4 en 5 GHz tegelijk gebruikt worden, kunnen snelheden tot wel 600 Mbps gehaald worden.

Wat heb je nodig voor WiFi?

Wil je WiFi ook gebruiken voor draadloos internet, dan heb je een modem en een internet verbinding nodig. Als het modem geen ingebouwde WiFi router heeft, dan heb je nog een losse draadloze router nodig. Deze router zorgt voor de WiFi verbinding in je huis of kantoor.

Om met je computers draadloos met het netwerk te kunnen verbinden is een wireless client (draadloze ontvanger) nodig. Voor je desktop computer is een usb-adapter handig, laptops hebben vaak een WiFi client ingebouwd. Ook een wifi printer beschikt over een ingebouwde WLAN client. Voor mediaplayers zijn vaak wifi dongles te koop.

WiFi beveiligen

Het is aan te raden je draadloze verbinding te beveiligen. Zo kunnen onbevoegden geen gebruik maken van je draadloze netwerk. Er zijn diverse opties:

  • WEP beveiliging: af te raden, dit is eenvoudig te kraken. Een achterhaalde beveiliging.
  • WPA beveiliging: deze manier van beveiligen is beter.
  • WPA2 beveiliging: dit is de beste manier van beveiligen maar wordt niet door alle apparatuur ondersteund. Gebruik in dat geval WPA.

Is de straling van WiFi veilig?

Al jaren word onderzoek gedaan naar de invloed die wifi op mens en natuur zou kunnen hebben, maar tot nu toe WHO (World Health Organisation) altijd geconcludeerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat duidt op negatieve invloeden. De straling van mobiele telefoons zou eigenlijk een meer voor de hand liggende negatieve bron kunnen zijn, vooral omdat dergelijke apparatuur zelfs op het lichaam wordt gedragen.

U kent vermoedelijk wel het elektromagnetische neveneffect over de speakers van een auto-, wekker-, of gewone radio als uw gsm een oproep of sms ontvangt. Ook magnetrons staan bekend om hun sterke straling; WiFi netwerken ondervinden hier aantoonbaar hinder van.

In een onafhankelijk onderzoek door de faculteit bio-engineering van de Universiteit van Pennsylvania uit 2007, werden 356 metingen verricht bij 55 wifi-bronnen verspreid over vier landen, onder omstandigheden met grotere blootstelling dan in normale omstandigheden. De straling was in alle gevallen lager dan de toegestane internationale normen en qua negatieve effecten compleet te verwaarlozen.




Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.



38 reacties op WiFi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑