Computer

door Jan Mulder

0

Windows 8 preview installerenDe preview van Windows 8 voor consumenten is al een tijdje te downloaden. Als Windows 8 Consumer Preview is de opvolger van de bèta versie te downloaden. Het probleem van het installeren van de Windows 8 preview over je Windows 7 of vorige Windows installatie is dat je het niet ongedaan kunt maken.

Je dient je oude versie van Windows van opnieuw te installeren en er is een grote kans dat je dan al je bestanden en instellingen kwijt bent.

Windows 8 preview veilig installeren

Wil je Windows 8 dus testen maar niet je huidige Windows installatie kwijt raken, dan zijn er twee manieren:

 1. Een Dual-boot installatie met Windows 8 op een aparte partitie of schijf
 2. Windows 8 in een virtuele machine installeren

Het maken van een dualboot installatie is voor de gevorderde gebruiker niet zo moeilijk, het installeren van Windows 8 op een virtual machine is echter de meest eenvoudige en veilige oplossing. Daarom leg ik hier uit hoe je Windows 8 preview installeert op een virtual machine.

Virtual machine

Een virtuele machine is een stukje software dat een computer nabootst. Dit installeer je op je huidige besturingssysteem en hiermee kun je een ander besturingssysteem installeren alsof dit op een aparte computer is, zonder dat er iets aan je huidige Windows (of ander besturingssysteem) gewijzigd wordt.

Een gratis virtual machine programma is VirtualBox van Oracle. Uit testen is echter gebleken dat dat Windows 8 Consumer Preview beter werkt in VMware, deze software is echter niet gratis. Op de site van VMware kun je echter wel een 30-dagen proefversie downloaden.

 1. Download en installeer VMware Workstation

  Om Windows 8 te kunnen testen kun je prima de proefversie van 30 dagen van VMware downloaden.

 2. Windows 8 Consumer Preview downloaden

  De preview van Windows 8 is te downloaden van de site van Microsoft. Helaas niet in het Nederlands, zelf heb ik voor de Engelstalige versie gekozen.

 3. Nieuwe Virtuele Machine aanmaken

 • Heb je VMware Workstation geïnstalleerd, maak dan een nieuwe virtuele machine aan door te klikken op Create a New Virtual Machine.
 • Kies daarna voor de Typical configuratie.
 • Bij het kiezen voor het te installeren bestand kies je voor Installer disc image file (iso).
 • Zowel Guest operating system als Version zet je op Other.
 • Het besturingssysteem kun je een naam geven, bijvoorbeeld Windows 8 Preview.
 • Bij de instellingen dien je de Maximum disk size (GB in te stellen. 20 GB is voldoende, wil je uitgebreid testen en heb je genoeg schijfruimte over zet hem dan op 60 GB. Vink hieronder Split virtual disc into multiple files aan.
 • Kies voor Customize Hardware en daar zet je het RAM geheugen op 1024. Klik nu op Finish.
 • Kies in het menu van VMware Workstation voor Power on this virtual machine om Windows 8 op te starten.
 • Tijdens de installatie dien je de productcode in te voeren, dit is TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF voor de Engelstalige versie.
 • Windows 8 wordt geïnstalleerd en je kunt het nu proberen.

Geen netwerk verbinding?

Windows 8 preview geïnstalleerd met VMware maar geen netwerk verbinding? Zoek dan naar het *.vmx bestand van Windows 8 op je harde schijf in de map waarin VMware Windows 8 geïnstalleerd heeft. Pas dit bestaand aan met Kladblok.  Voeg aan het einde deze regel toe:
ethernet0.virtualDev = “e1000”
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑