ADSL modem

door Jan Mulder

1

Een draadloos modem voor ADSLIn het begin ging het via USB, tegenwoordig hebben we draadloze modems voor ADSL. Hoe werkt zo’n draadloos modem en wat zijn de besten?

Een hedendaags draadloos modem is eigenlijk drie apparaten in één behuizing: modem voor de internet verbinding, router voor het thuisnetwerk en access point voor het draadloze netwerk. Een draadloze modem/router dus. We leggen uit hoe het werkt.

Splitter

In de meterkast komt de telefoonlijn binnen, hier wordt een splitter tussen geplaatst. Deze split de lijn in 2 delen: 1 voor telefoon en 1 voor internet. Op de uitgang voor internet wordt het ADSL modem aangesloten.

ADSL modem

Het ADSL modem zet het internet signaal om naar een signaal die uw computers kunnen ‘begrijpen’. Vroeger had u een lange kabel waarop een usb modem aangesloten kon worden, die direct via usb op de computer werd aangesloten. Er kon dan ook maar met 1 computer van internet gebruik worden gemaakt.

Tegenwoordig maken we gebruik van een ethernet modem die vaak ook nog draadloos is. Van een niet draadloos modem kan een draadloze modem gemaakt worden door hier een access point op aan te sluiten. De draadloze ADSL modems hebben zo’n access point ingebouwd.

Ethernet modem

WAN staat voor Wide Area Network, het internet. Op de WAN poort van je ADSL modem sluit je een kabel aan die naar de splitter gaat. Het modem heeft nu verbinding met internet. Op de (meestal) 4 ethernet poorten kun je computers en andere apparaten aansluiten. Deze kunnen door de modem-router functionaliteit allen gebruik maken van dezelfde internet verbinding.

Draadloze modem

Veel ADSL modems worden tegenwoordig als draadloos modem uitgevoerd. Behalve via een netwerkkabel, kun je nu ook draadloos gebruik maken van de internet verbinding. Handig als je geen kabels hebt liggen naar de ruimte waar je gebruik wilt maken van je ADSL verbinding. Of bijvoorbeeld om te internetten met je laptop, mobieltje of als je een wifi printer in het netwerk wilt gebruiken.

Annex A en Annex B

Er zijn twee varianten ADSL modems, Annex A en Annex B. De eerste variant gebruik je bij ADSL via een analoge (gewone) telefoonlijn. Heeft u een ISDN telefoonlijn? Dan moet u een Annex B modem gebruiken.

ADSL2 en ADSL2+

ADSL2 en ADSL2+ zijn de snellere varianten van het ‘gewone’ ADSL. Met ADSL2+ zijn downloadsnelheden tot 24 Mbps mogelijk. Inmiddels maakt bijna iedereen gebruik van ADSL2 of ADSL2+. Deze hogere snelheden zijn ook nodig voor digitale televisie, bijvoorbeeld interactieve tv.

Goed draadloze modem

Bij de aanschaf van een draadloos ADSL modem dient u rekening te houden met het feit dat deze geschikt is voor ADSL2 en ADSL2+. Tegenwoordig zijn de draadloze modems daar geschikt voor, heeft u een wat oudere modem dan kan dat een goede reden zijn om deze te vervangen.

De draadloze modems van Speedtouch zijn erg goed, misschien wel de beste, niet kapot te krijgen. Andere populaire merken zijn Zyxel, Draytek en Linksys. Draadloze ADSL modems zijn onder andere te koop bij:
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.Eén reactie op Een draadloos modem voor ADSL

 1. Netty Post zegt:

  Geachte mijnheer Mulder,

  Binnenkort moeten wij verplicht overstappen op glasvezel van KPN.
  Geldt het bovenstaande op dezelfde wijze voor glasvezel netwerk?

  Vr. groet,
  Netty Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑