Draadloze router

door Jan Mulder

0

Belkin routers lekken WPA keyDiverse draadloze routers van fabrikant Belkin hebben een groot beveiligingsprobleem. Wanneer het standaard draadloze wachtwoord gebruikt wordt, is deze makkelijk te achterhalen omdat deze gewoon via WiFi uitgezonden wordt.

Duitse hackers hebben ontdekt dat het default WPA2-PSK wachtwoord gebaseerd is op het hardware adres van de netwerkaansluiting. De WPA2 key is afgeleid van het MAC-adres voor de WAN-verbinding, maar het MAC-adres voor de WLAN-verbinding is daarvan afgeleid. Het MAC adres is publiekelijk beschikbaar en hiermee kunnen kwaadwillenden heel eenvoudig de netwerksleutel achterhalen. En laat dit nou net in 2008 ook al met KPN routers gebeurt zijn. Blijkbaar heeft Belkin hier niet van geleerd.

Belkin al in januari ingelicht

Op 6 januari 2012 hebben de Duitse hackers het beveiligingslek gemeld bij de fabrikant. Tot op heden hebben ze geen reactie ontvangen, ook niet toen ze op 29 oktober opnieuw contact zochten met Belkin. Daarom hebben ze nu het lek openbaar gemaakt, zodat gebruikers van de bewuste Belkin routers het probleem zelf op kunnen lossen.

Beveiligingslek verhelpen

Het beveiligingslek is gelukkig zeer eenvoudig te verhelpen: het aanpassen van het standaard WiFi wachtwoord is voldoende. Let er wel op dat wanneer de router ooit eens gereset wordt naar fabrieksinstellingen, het probleem zich opnieuw voordoet. De volgende Belkin routers zijn kwetsbaar voor dit probleem:

  • Belkin Surf N150 Model F7D1301v1
  • Belkin N900 Model F9K1104v1
  • Belkin N450 Model F9K1105V2
  • Belkin N300 Model F7D2301v1

Belkin WPA key aanpassen

Het makkelijkste om in het setup menu van een Belkin router te komen, is het gebruiken van de installatie cd-rom. Wanneer je deze niet hebt, kun je inloggen door http://router in je browser in te typen. Belkin routers zijn over het algmeen ook te benaderen via IP adres: 192.168.2.1.

Zoek in het menu naar Security, deze is meestal terug te vinden onder Wireless in het menu. Bij de WPA/WPA2 optie kun je nu zelf een wachtwoord in te vullen. Zorg er wel voor dat je daarna de instellingen opslaat. Je Belkin router is nu beveiligd en het wachtwoord wordt is niet meer via het MAC adres te achterhalen.
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑