Linksys EA7500

In onze Linksys EA7500 review voelen we deze snelle Wi-Fi router aan de tand en kijken we naar alle mogelijkheden die deze Wireless-AC router te bieden heeft.

Linksys EA7500 review

De Linksys EA7500 is een snelle Wi-Fi router van Linksys met 4 Gigabit LAN poorten voor bekabelde apparatuur. Draadloos is er een gecombineerde Wi-Fi snelheid van 1900 Mbps te behalen.

Op de 2,4 Ghz frequentie ligt de maximaal haalbare snelheid op 600 Mbps en op de 5 Ghz frequentie zelfs op 1300 Mbps.

Linksys EA7500

Mu-Mimo Wi-Fi techniek
De Mu-Mimo Wi-Fi techniek maakt het mogelijk om naar meerdere apparaten tegelijk draadloos data te versturen. Bij traditionele Wi-Fi routers waar geen Mu-Mimo techniek wordt gebruikt dient de router elk apparaat om de beurt te bedienen wat de snelheid niet ten goede komt.

Mu-Mimo

Oudere apparaten die bijvoorbeeld op een verouderde Wi-Fi standaard werken zorgen dan ook voor extra vertraging. Bij de Linksys EA7500 is dit dus niet het geval dankzij de Mu-Mimo techniek.

De Mu-Mimo techniek wordt aangevuld met Beamforming antenne techniek. Deze Beamforming techniek zorgt ervoor dat de router altijd de meest optimale weg kiest van de router naar de ontvanger.

De combinatie van deze twee technieken zorgen voor een beter en stabiel Wi-Fi signaal in huis.

Fysieke aansluitingen
De Linksys EA7500 heeft 4 Gigabit LAN poorten en een Gigabit WAN (internet) poort zodat u de snelste glasvezel of kabel verbindingen moeiteloos ten volste kunt benutten.

ea7500-back

Naast de LAN aansluitingen beschikt de Linksys EA7500 ook over een USB 3.0 poort en een USB 2.0 poort. Op deze poorten kunt u eenvoudig printers of harde schijven aansluiten zodat u deze kunt gebruiken in het netwerk zonder dat u een PC hoeft aan te laten staan.

Een printje of foto backup vanaf uw tablet of smartphone via Wi-Fi is dus zo gedaan.

Overige functies
De Linksys EA7500 geeft u de mogelijkheid om een Wi-Fi gasten netwerk op te zetten. Zo kunt u bezoekers toegang geven tot internet zonder dat ze toegang hebben tot uw privé netwerk.

Ouderlijk toezicht is ook eenvoudig toe te passen voor gezinnen met kinderen om zo internet alleen op bepaalde tijden toegankelijk te maken voor kinderen. U kiest welk apparaat toegang krijgt op door u gekozen tijden. Ook kunt u content filtering toepassen en schadelijke content blokkeren.

Eenvoudige installatie
De installatie is vrij eenvoudig dankzij het duidelijke menu in de Linksys. Zelf hebben we natuurlijk meer dan genoeg ervaring met netwerkapparatuur dus hebben we de router ook laten instellen door een leek die nog nooit een router had geïnstalleerd.

EA7500-menu

Deze persoon wist de router binnen enkele minuten aan de praat te krijgen op een Ziggo verbinding. Dit geeft dan ook wel aan dat iedereen de Linksys EA7500 moet kunnen installeren zonder al te veel moeite.

Linksys EA7500 installatie
De installatie procedure is vrij simpel en begint met het aansluiten van de router op uw modem. Op de gele WAN poort aan de achterkant sluit u de bijgeleverde netwerkkabel aan. De andere kant van deze netwerkkabel gaat in een vrije LAN poort van uw modem.

TIP: Bij ziggo is het beter om uw modem als bridge in te laten stellen zodat de router functie van het modem wordt uitgeschakeld en de Linksys deze taak op zich kan nemen. Bel hiervoor met de Ziggo klantenservice nadat u de Linksys router aan de praat heeft. De Ziggo klantenservice kan op afstand uw Ziggo modem in bridge modus zetten.

De eerste stap
Na het aansluiten van de router opent u een internet browser en surft u naar linksyssmartwifi.com.
U krijgt dan de keuze voor een automatische installatie of handmatig. Handmatig is niet ingewikkeld maar durft u het echt niet aan, kies dan automatisch.

Automatische updates
Een erg handige functie bij de EA7500 is de automatische update functie. Bij de installatie wordt u gevraagd of u de laatste update wenst te installeren en krijgt u de mogelijkheid om automatisch de router up-to-date te houden. Wij raden aan om dit in te stellen zodat u hier geen omkijken meer naar heeft.

ea7500-update

Wi-Fi netwerk beveiligen
Bij de setup wordt u gevraagd om uw Wi-Fi netwerk een naam te geven en deze te beveiligen met een wachtwoord. De Linksys EA7500 is dual-band dus heeft een 2,4 Ghz en een 5 Ghz Wi-Fi netwerk. Voor beide kunt u een aparte naam en wachtwoord opgeven zodat u ze eenvoudig herkent.

wifi-ea7500

Linksys APP
Tijdens de installatie wordt er ook nog de optie gegeven om een Android/iOS app te gebruiken zodat u via uw smartphone met uw router kunt verbinden waar u ook bent. Deze app is gratis en erg handig omdat u dan vanaf uw telefoon de router kunt bekijken en bedienen.

Dashboard
Na de installatie komt u terecht op het dashboard van de Linksys EA7500. Hier ziet u een aantal onderdelen uitgelicht van het netwerk zoals wie er verbonden is, de status van ouderlijk toezicht en of er een harde schijf of printer verbonden is. U kunt zelf bepalen welke onderdelen van de router zichtbaar zijn in het dashboard.

dashboard

Het dashboard is natuurlijk handig als u snel inzicht wilt hebben in de status van uw netwerk.

Menu opties
De Linksys EA7500 heeft een helder en overzichtelijk menu aan de linkerkant

menu

We bekijken enkele onderdelen uit het menu om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ouderlijk toezicht
We beginnen met ouderlijk toezicht, een functie die steeds meer mensen gebruiken om kinderen te beschermen tegen schadelijke content en om internet gebruik op bepaalde tijden aan of uit te zetten.

ouderlijktoezicht

Uit de lijst van verbonden apparaten kiest u het apparaat waarvoor u ouderlijk toezicht wenst in te stellen. Vervolgens kiest u ervoor om internet toegang te blokkeren op specifieke tijden om zo in de hand te houden wanneer wel en geen internet toegang wordt verleend aan het apparaat.

Ook is het mogelijk om specifieke websites te blokkeren. Een nadeel is dat u geen lijst kunt gebruiken waar alle kindonvriendelijke websites al opstaan. Deze zogenaamde black-list vind u vaak wel in andere routers zodat je niet zelf alle websites hoeft in te voeren. Dit is toch wel een minpuntje.

QoS
De Linksys EA7500 heeft ook een QoS functie onder het kopje Prioriteit voor Media. QoS staat voor Quality of Services en kan voorrang geven aan bepaalde data zodat vertraging zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij online gaming aangezien vertraging bij multiplayer games niet gewenst is.

qos-ea7500

Door een apparaat te selecteren kunt u per apparaat aangeven welk verkeer voorrang moet krijgen. Stel u kiest de playstation in het netwerk, dan kunt u bij toepassingen aangeven dat het Playstation Network dataverkeer voorrang moet krijgen.

Uit een lange lijst van populaire games kunt u vervolgens nog eens extra aandacht geven aan games naar keuze.

Wi-Fi instellingen
De instellingen voor Wi-Fi zijn vrij eenvoudig te doen en zien er als volgt uit

draadloos

Hier kunt u eenvoudig netwerknamen en wachtwoorden wijzigen. Ook is het mogelijk om Mac-Filtering toe te passen zodat u alleen bepaalde apparaten toe laat op het netwerk en onbekende apparaten standaard uitsluit als extra beveiliging.

Draadloze planning en Wi-Fi gasten netwerk
Via draadloze planning is het mogelijk om het Wi-Fi netwerk alleen op bepaalde tijden aan te zetten. Dit is een extra stukje beveiliging en voor mensen die liever geen constante straling in huis hebben is het ’s nachts uit te zetten.

Een Wi-Fi netwerk opzetten voor gasten gaat via een apart menu; Gasttoegang

gasten

Hier kunt u tot 50 gasten toegang geven tot het netwerk. Het gasten netwerk krijgt zijn eigen netwerknaam en wachtwoord. Wanneer een gast met het netwerk verbindt en zijn browser opent wordt er om een wachtwoord gevraagd. Na het invoeren kan hij surfen en heeft hij een internetverbinding voor apps en overige programma’s.

Geavanceerde netwerk opties
De Linksys EA7500 is vooral bedoeld voor de thuisgebruiker die geen ingewikkelde netwerkconfiguraties nodig heeft. De opties om een eigen DHCP range in te stellen of VLAN aan te maken zijn aanwezig maar wel beperkt.

Een VLAN kan bijvoorbeeld alleen op poort 3 en 4 worden toegewezen en u kunt hier niet uw eigen scope invoeren. Een ervaren gebruiker kan dit als hinderlijk ervaren maar het kan zo maar zijn dat dit in latere updates wel mogelijk wordt.

Naast VLAN is het uiteraard ook mogelijk om een DMZ in te stellen en port forwarding toe te passen.

Overige mogelijkheden
De Linksys beschikt over teveel opties om te allemaal te behandelen. Toch willen we nog enkele leuke functies onder de aandacht brengen.

Zo is het mogelijk om alle lampjes van de router uit te zetten mocht dit als hinderlijk worden ervaren.
Ook is het mogelijk om de router op afstand te beheren en kan er een keuze worden gemaakt tussen IPv4 en IPv6 zodat de router klaar is voor de toekomst wanneer providers over stappen op IPv6. Het maakt de router toekomstbestendig.

Snelheid
De snelheid van de Linksys EA7500 is te testen via de ingebouwde speedtest. Hier wordt de download en upload snelheid gemeten. Wij hebben de router gestest op een 200 Mbps Ziggo Complete lijn en daarbij werd de maximaal haalbare snelheid voor zowel down- als upload gehaald.

Op een glasvezel lijn hebben we hem niet kunnen testen maar de populaire tech website smallnetbuilder heeft dit wel kunnen testen en kwam op een WAN tot LAN doorvoer van 746 Mbps.

Draadloos op 2,4 Ghz ligt de download en upload snelheid ongeveer rond de 100 Mbps. Dit is een erg goed resultaat en hiermee laat de Linksys EA7500 ook duurdere routers ver achter zich.

Op de 5 Ghz frequentie ligt de downloadsnelheid op 330 Mbps en de upload op 240 Mbps. Ook dit zijn uitstekende resultaten en op dit gebied wint de router het van veel concurrerende routers.

Conclusie

De Linksys EA7500 is een geweldige router in deze prijsklasse. Het is een router die ik zou aanraden voor standaard thuisgebruikers die gewoon een snelle router willen zonder een halve dag te hoeven uittrekken voor de installatie.

Gewoon uitpakken, aansluiten en binnen 10 minuten een goed dekkend en snel Wi-Fi netwerk. De router is geschikt voor ADSL, Kabel of Glasvezel aansluitingen.

Wilt u iets meer configureren en tweaken dan kunt u beter de Linksys WRT1900ACS nemen waar custom firmware op gedraaid kan worden en u naar hartenlust alles tot in detail zelf kunt instellen.

De Linksys EA7500 is draadloos razendsnel en blinkt vooral uit in de eenvoudige bediening. We hopen dat onze Linksys EA7500 review helpt bij de maken bij de keuze voor een nieuwe router. Mocht u vragen hebben, stel ze gerust hieronder.

Linksys EA7500 kopen
Deze router is te koop bij onderstaande winkels:

routershop bol.com

3 gedachten over “Linksys EA7500 Review

  1. Hallo Nico,
    Wij hebben een chalet in de Bergen in de Franse Alpen waar bijna geen 4G te verkrijgen is. Enkel op de bovenste verdieping in 1 kamer als je de telefoon uit het raam hangt. Maar we gebruiken het nooit want het is veels te duur omdat we (nog) geen franse abonement hebben. Hoe kunnen we toch wifi installeren in het chalet zodat iedereen op zijn mobiele kan internetten en chatten? We hebben geen kabels en ook geen telefoon of tv aansluiting daar, we liggen midden op de piste in de Bergen. We hebben zonnepanelen en een generator voor de electriciteit. We willen ook graag TV gaan regelen, moet dit nu allemaal via een dish op het dak en een kastje of kan het ook via de draadloze 4G router?
    Bijvoorbaat veel dank voor het advies,, Josephine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.