Draadloze router

door Jan Mulder

0

D-Link DIR-645 review

Aanrader!

Gebruiksgemak
Beveiliging
Bereik
Snelheid

Conclusie: Heb je geen dualband wireless n ontvanger? Dan is de D-Link DIR-645 de beste 2.4 GHz singleband 802.11n router die je kunt kopen.

4.1
D-Link stuurde mij een DIR-645 draadloze router toe om te testen. De router ziet er wat vreemd uit en lijkt niet op de WiFi routers die ik gewend ben. Dat maakte mij nog nieuwsgieriger om met deze review van de DIR-645 aan de slag te gaan.

Singleband wireless N

De DIR-645 is een singleband wireless N router, die alleen 2.4 GHz WiFi uitzendt. Waarom zou je niet voor een dualband (2.4 & 5 GHz) kiezen? Daarmee kun je ook nog eens hogere snelheden behalen, tot 450 Mbps. Nou, een goede reden zijn bijvoorbeeld de clients.

De laptops hier in huis zijn voorzien van een 150 Mbps 802.11n kaartje. Die zou ik dus moeten vervangen om optimaal gebruik te maken van dualband 802.11n. En ook mijn smartphone is uitgerust met een WiFi client die ‘slechts’ 150 Mbps ondersteunt.

Rare vorm

De DIR-645 heeft een cilinder vorm, terwijl de meeste andere routers een rechthoekig doosje zijn. De ronde vorm is nodig vanwege de antennes die erin zitten, die zijn rondom geplaatst. De DIR-645 is voorzien van D-Link’s Smart Beam technologie.

Dankzij de SmartBeam-technologie kan de router volgens D-Link constant de signaalsterkte van meerdere aangesloten draadloze toestellen nagaan en met behulp van de zes ingebouwde “slimme” antennes kan het signaal vervolgens gericht naar deze toestellen verstuurd worden. Dit zorgt voor een sterke, stabiele en vaste draadloze verbinding in eender welke uithoek van uw huis. Het maakt niet uit of een toestel zich in de kelder bevindt, op zolder of in een ander deel van het gebouw, de router zal het sterkst mogelijke signaal sturen.

SharePort Plus

De DIR-645 is voorzien van een USB aansluiting. Met de SharePort Plus functionaliteit van D-Link kun je hierdoor een USB harde schijf of een printer in het netwerk beschikbaar maken.  Voor een harde schijf is dat handig, voor een printer wat minder. De printer moet dan namelijk naast de router staan. En laat deze nou net vaak in de meterkast hangen…

Installatie

De installatie is vrij eenvoudig. Via bijgeleverde cd-rom of via de webinterface kan er een wizzard gestart worden. Uitgebreidere instellingen kunnen via handmatige installatie in de webinterface gedaan worden. Deze interface oogt wat ouderwets en is Engelstalig, maar is simpel te begrijpen.

Beveiliging

Via de installatiewizzard kun je meteen de beveiliging instellen en ook is de router voorzien van een WPS knop. Hiermee kunnen apparaten die ook van een WPS knop voorzien zijn eenvoudig aan het netwerk worden toegevoegd en is de beveiliging meteen ingesteld. Voor je laptop of computer zonder WPS knop kun je de pincode gebruiken.

Snelheid bekabeld

De DIR-645 is uitgerust met gigabit poorten, de snelheid die ik gemeten heb van WAN naar LAN is 927 Mbps en de LAN naar LAN snelheid klokte ik op 939 Mbps. Bijna even snel dus.

Prestaties draadloos

De gemiddelde draadloze snelheid die ik heb gemeten is 89 Mbps en dat is razendsnel voor een singleband 2.4 GHz router! Zelfs op grotere afstand van de router waren de prestaties zeer goed. Het draadloze bereik van de DIR-645 is helemaal goed, dat heb ik gemeten met inSSIDer van Metageek.

DIR-645 bereik

De groene stippellijn rechts op de afbeelding is de DIR-645, de andere kleuren zijn de overige draadloze netwerken die ik ontving. De test heb ik gedaan terwijl mijn eigen router ook aan stond en toch wist de DIR-645 een RSSI van -29 neer te zetten. En dat is zeer goed! Ook op grotere afstand en met muren als obstakels zette de router van D-Link nog een RSSI neer van -38. Ter vergelijking: hoe dichter bij de 0 hoe beter en vanaf -50 spreek je van een goede verbinding.

Conclusie

Heb je geen dualband wireless n ontvanger? Dan is de D-Link DIR-645 de beste 2.4 GHz singleband 802.11n router die je kunt kopen. Je koopt de DIR-645 onder andere bij:
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑