Draadloze router

door Jan Mulder

70

IP adres uitlegAls u met meerdere computers, laptops of andere apparaten gebruik wilt maken van dezelfde internet verbinding heeft u een router of een modem/router nodig. Deze router verbindt de twee netwerken (uw thuisnetwerk en het internet) met elkaar. U krijgt een IP adres van uw provider toegewezen en de router zorgt ervoor dat u met meerdere pc’s van dit IP adres gebruik kunt maken.

Wat is mijn IP adres?

Van uw internet provider krijg je een uniek IP adres waarmee je op internet kunt surfen. Met dit IP adres bent u met het internet verbonden.

Wilt u weten wat uw IP adres is? Kijk dan op MYIP.nl. Bovenaan ziet u uw IP adres staan bij WAN IP adres.WAN staat voor Wide Area Network, het internet.

Wat doet de router?

De router deelt interne IP adressen uit, waarmee de computers in uw thuisnetwerk uit elkaar gehouden worden. Deze IP adressen beginnen meestal met 192.168. Op het moment dat u vanaf een computer een website bezoekt, onthoudt de router welke computer deze website heeft opgevraagd. Als het antwoord vanaf het internet komt (het weergeven van de website), wordt deze naar uw unieke IP adres van uw provider gestuurd. Uw router stuurt deze informatie weer door naar de juiste pc in het thuisnetwerk.

DHCP

Meestal krijgen uw pc’s automatisch een IP adres toegewezen door de DHCP server van u router.  DHCP betekent Dynamic Host Configuration Protocol. De DHCP server kijkt welke IP adressn vrij zijn en kent het eerstvolgende IP adres dat vrij is toe aan een computer die verbinding met het thuisnetwerk wil maken.

Het eerste IP adres in het thuisnetwerk is van uw router zelf. Meestal is dit 192.168.1.1, soms ook wel 192.168.0.1 of 192.168.2.1. Als u het IP adres van uw router intikt in de internet browser, komt u in het configuratie menu van de router.

Ook geeft de DHCP server de DNS adressen door aan de computers in het netwerk. DHCP is dus erg handig: u hoeft zelf niets in te stellen.  Een nadeel van DHCP is het feit dat uw IP adres iedere keer anders is wanneer u de pc opnieuw aanzet.

Vast IP

Indien u normaal gebruik maakt van internet is er niets aan de hand en is het wel zo makkelijk als u gebruik maakt van DHCP. Wilt u thuis bijvoorbeeld een FTP-server draaien of portforwarding gebruiken voor het downloaden van torrents, dan is een vast IP beter. Bij portforwarding en bij een ftp-server geef je de router opdracht verkeer vanaf een bepaalde poort naar de betreffende computer door te sturen. Als het IP adres van deze computer steeds wijzigt, moet u de instellingen op de router ook steeds wijzigen. Erg lastig dus.

Instellen van een vast IP adres

Als u ervoor kiest om gebruik te maken van een vast IP adres, dan kiest u voor een adres dat niet in de DHCP-range van uw router voorkomt. U kunt eventueel de DHCP-range van de router aanpassen. Als u namelijk een pc een vast IP adres geeft die wel in de DHCP range voorkomt, kan dit conflicten geven als een computer die wel van DCHP gebruik maakt hetzelfde IP adres krijgt toegewezen door de router.

In dit voorbeeld heeft de router IP adres 192.168.0.1, deze is dus bezet door de router. De DHCP range van de router loopt van 192.168.0.100 t/m 192.168.0.254. De IP adressen 192.168.0.2 t/m 192.168.0.99 zijn dus te gebruiken als vast IP.

Ik kies voor vast IP adres 192.168.0.10. Deze stel je in door in de eigenschappen van je (draadloze) netwerkkaart te dubbelklikken op Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4). Bij DNS server en standaard gateway vult u het IP adres van de router in.

Vast IP adres instellen

Port forwarding

Wanneer u een vast IP heeft ingesteld, kunt u het forwarden van poorten instellen op de router. Bijvoorbeeld voor uw programma waarmee u torrents download of voor het hosten van een eigen FTP-server. Het princiepe is altijd gelijk, het verschilt alleen per router hoe je dit precies moet instellen. Kijk daarvoor op de site van Portforward.com, hier wordt het voor vrijwel alle modellen routers uitgelegd.
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.70 reacties op IP adres uitleg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑