Linksys E3000 review en installatie handleiding

3

ik ontving een Linksys E3000 draadloze dualband N router met gigabit poorten. Wat meteen opviel toen ik de doos openmaakte, was de strakke vormgeving.

Heel wat anders dan de ‘blokkendozen’ die ik van Linksys gewend was. Ik werd meteen enthousiast om aan de slag te gaan en de Linksys E3000 te installeren!

Inhoud van de doos

In de doos trof ik aan:

  • De E3000 draadloze router
  • Een stroomadapter
  • Een netwerkkabel
  • Een beknopte installatie handleiding
  • Een installatie CD-Rom

De E3000 installeren met de CD-Rom

Om eens te kijken hoe simpel de installatie vanaf CD-Rom heb ik besloten de Linksys E3000 eerst eens te gaan installeren via de bijgeleverde installatie CD-Rom. Nadat ik op ‘OK’ heb geklikt na een gebruikersaccount melding van Windows 7, kwam het eerste scherm met de gebruikersvoorwaarden. Na die gelezen te hebben kon de installatie gaan beginnen.

Er verschijnt een melding dat ik de router aan het stroom en op het modem kan aansluiten. Als ik niet snap hoe dat moet, kan ik op ‘laat me zien hoe dat moet’ klikken. Erg simpel allemaal, kind kan de was doen!

Linksys E3000 installeren

Nadat de wireless Linksys router stroom heeft en op het modem is aangesloten, klik op ‘volgende’.

Er volgt een melding dat de router wordt ingesteld:

Linksys E3000 instellen

Dat duurt een minuut of 3 en vervolgens is de router geïnstalleerd en ben ik verbonden met internet! Zowel de router als de internetverbinding op mijn laptop is tijdens de setup ingesteld. Inclusief beveiliging. Ik heb het nog nooit zo simpel meegemaakt! Wat volgt is een scherm die de mogelijkheid biedt om van alles in te stellen. Dus ga ik dat maar even doen.

Linksys E3000 instellingen scherm

Computers en apparaten

In het menu ‘Computers en apparaten’ kun je ervoor kiezen om een andere computer, draadloze printer of een ander apparaat aan je draadloze netwerk toe te voegen. Benieuwd of dat net zo eenvoudig gaat. Ik kies ervoor om een draadloze printer toe te voegen aan het netwerk.

Uiteraard kan het setup menu niet de instellingen in mijn MX340 wifi printer aanpassen. Ik krijg keurig een scherm te zien met de instellingen die ik in mijn draadloze printer kan invoeren, zodat deze ook verbonden is:

Draadloze printer verbinden met de Linksys E3000

Ouderlijk toezicht

Met ouderlijk toezicht heb je de mogelijkheid om in te stellen op welke tijden je kinderen internet toegang krijgen en welke websites ze mogen bezoeken. Hiervoor dien je een wachtwoord aan te maken. Zelf stel ik hier niets in, ik geloof het wel ;-)

Gasttoegang

Dit is wel een gave optie! Een beetje een ‘hotspot’ idee. Je kunt gasten toegang geven tot internet middels een wachtwoord, zonder dat ze jouw computer en andere apparaten in het netwerk kunnen benaderen. Wel zo veilig dus!

Routerinstellingen

In dit scherm kun je de naam van het draadloze netwerk (SSID) aanpassen, het wachtwoord veranderen en geavanceerde aanpassingen doen. Ik ga de netwerknaam veranderen in ‘Linksys E3000 test’. Dit gaat heel eenvoudig en ik hoef opnieuw geen enkele aanpassing op mijn laptop te doen.

Bevindingen met de Linksys E3000

Een installatie die zo eenvoudig ging heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben benieuwd hoe deze router presteert. Dat gaan we nu testen!

Bereik

Om de RSSI (Received Signal Srenght Indication) te meten gebruik ik het programma inSSIDer van Metageek. Hoe hoger het getal (dichter bij 0) , hoe beter. Dat geldt voor dit programma. Houd er rekening mee dat diverse programma’s en drivers van wireless adapters er andere manieren op na houden om de RSSI te meten. Een vergelijking is dus alleen eerlijk als je ze op dezelfde manier meet.

Ik ga het bereik van de Linksys E3000 vergelijken met de D-Link DIR-635 die ik heb. Om de test eerlijk te laten verlopen, test ik ze één voor één waarbij de andere router is uitgeschakeld. Bij de test staat de router in een andere kamer en het signaal moet door één muur.

De RSSI van de D-link is -50 door één muur. Met de Linksys E3000 geeft inSSIDer -40 aan. Dat is dus een stuk beter dan de D-Link! Op onderstaande afbeelding is de Linksys rood in de grafiek en de D-Link is wit in de grafiek aan de linkerkant.

inSSIDer test

Snelheid

Met het draadloos streamen van een DVD in de DVD-speler van mijn laptop op mijn AC Ryan Playon! HD heeft de Linksys E3000 geen enkele moeite. Eens meten of er nog andere verschillen zijn. Laten we de downloadsnelheid eens draadloos gaan meten via Speedtest.net. Ik heb bij elke draadloze router 3 testen gedaan.

Gemiddeld kom ik bij de D-Link DIR-635 uit op een downloadsnelheid van 18 Mbps. De Linksys E3000 haalt gemiddeld 26 Mbps. De downloadsnelheid is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren en van mijn internet abonnement, maar hiermee is wel duidelijk dat de Linksys E3000 draadloos sneller is.

Ook bekabeld is de Linksys sneller, maar dat is logisch: de E3000 heeft gigabit netwerkpoorten, de DIR-635 niet.

Dualband wireless N

De Linksys E3000 is een dualband wireless N router die simultaan op 2.4 GHz en 5 GHz uit kan zenden. Channel bonding doet deze router alleen op 5 GHz. Alleen met channel bonding is het mogelijk de 300 Mbps snelheid te halen.

Zonder channel bonding, is 802.11n gehandicapt. Cliënts limiteren tot slechts 20MHz-only is misplaatst en bovendien nadelig voor 802.11n als geheel. Door het ontbreken van RF controle in de meeste Wi-Fi systemen, zijn 40MHz kanalen enkel effectief in de 5GHz band door de ontelbare niet-overlappende kanalen die binnen dat spectrum beschikbaar zijn.

Binnen de 2.4GHz band, zijn er slechts drie niet-overlappende 20MHz kanalen (1, 6, and 11). Het combineren van twee van deze niet-overlappende kanalen om een breder 40MHz kanaal te verkrijgen, limiteert tot een enkelvoudig niet-overlappend 40MHz kanaal.

In de 5GHz band zijn er 23 niet-overlappende 20MHz kanalen en is er dus geen risico verbonden aan het gebruik van 40MHz kanalen.

NAS

De Linksys E3000 heeft een USB-poort waar je een harde schijf op aan kunt sluiten. Deze kun je vervolgens als NAS gebruiken en vanaf alle pc’s en laptops in je netwerk benaderen. Erg handig!

Is de Linksys E3000 draadloze router iets voor jou?

Wanneer is de E3000 een interessante router?

  • Als je zowel bekabeld als draadloos een snelle router wilt (802.11n en gigabit poorten)
  • Als je een router zoekt die eenvoudig te installeren is
  • Als je wilt dat je draadloze netwerk eenvoudig goed beveiligd is
  • Als je een USB harde schijf als NAS wilt gebruiken
  • Als je via je netwerk wilt gamen
  • Als je via je netwerk HD media wilt streamen

3 gedachten over “Linksys E3000 review en installatie handleiding

  1. Hallo,
    Ik heb de linksys 3000E.
    Ik heb een hdd aangesloten, maar kan hem nergens terugvinden in mijn netwerk. Weet u hoe ik dit moet instellen?

    Bedankt.
    Frans.

  2. Hallo,
    Ik heb de de Linksy 3000E geinstaleerdt
    en ik zou mij netwerk graag willen beveiligen met wachtwoord een beveiligingsleutel alleen weet niet hoe het moet
    kan iemand mij daarbij helpen

    ik hoop nog van uw te horen

  3. ik heb een linksys e3000 en heb onlangs een wifi versterker gekocht. Installatie is vlot verlopen doch nu wil ik het paswoord van linksys – ext instellen en ik kan slechts 25 karakters ingeven. Kan ik mijn linksys paswoord verminderen naar 25 tekens. Nu krijg ik als antwoord onvoldoende tekens als ik het wil wijzigen in mijn router.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.