Update: Inmiddels hebben wij een nieuw advies voor 2017.

Wij krijgen vaak de vraag, wat is nu de beste Wi-Fi router? Het antwoordt op deze vraag is afhankelijk van de situatie waar u de Wi-Fi router gaat gebruiken. De techniek staat ook niet stil en zo komt er om de paar maanden wel weer een nieuwe en betere variant op de markt. Een goede Wi-Fi router kan echter prima een paar jaar mee en hoeft u niet steeds te vervangen. Hieronder leest u enkele tips bij de keuze voor de beste Wi-Fi router die aansluit op uw situatie. Deze tips kunt u gebruiken om de beste Wi-Fi router voor het jaar 2015 te selecteren.

In het kort: wat doet een router?

U moet een router zien als een soort verkeersleider. Wanneer u via uw computer naar bijvoorbeeld marktplaats.nl gaat, dan zal de router de gegevens van marktplaats.nl doorsturen naar de computer die deze website wil bezoeken. De router doet dit voor alle aangesloten apparaten zoals uw laptops, tablets en smartphones. Het heen en weer versturen tussen uw apparatuur en het internet wordt gedaan via honderden of soms wel duizenden aparte verbindingen. Al deze verbindingen worden door de router binnen enkele nanoseconde doorgestuurd naar het juiste apparaat. Wanneer u dus met meerdere mensen tegelijk op internet zit zal een router binnen 1 seconde ontzettend veel dingen tegelijk doen.

Belangrijkste eigenschappen van een Wi-Fi router

De processor: Omdat een router veel dingen tegelijk moet doen is het belangrijk dat dit snel en zonder fouten gebeurd. Een router heeft dan ook een processor aan boord welke met een bepaalde snelheid wordt aangeduid. Tegenwoordig hebben de meeste routers processoren met snelheden in gigahertz ( ghz ) en zijn de beste routers voorzien van dual-core processoren om nog sneller berekeningen uit te voeren.

Het geheugen: Een router heeft ook geheugen nodig om dingen op te slaan zodat hij niet constant dezelfde berekeningen hoeft te doen en de processor dus wordt ontlast. Het geheugen wordt vaak opgedeeld in twee delen. Zo is er standaard werkgeheugen en een apart flash geheugen. Het flash geheugen bevat de configuratie data en het besturingssysteem.

De beste routers van dit moment hebben meestal 256 Mb aan werkgeheugen en 128 Mb aan flashgeheugen aan boord. Vooral bij draadloze toepassingen wordt er veel geheugen gebruikt. Om voor een draadloos apparaat alles zonder vertraging te laten verlopen wordt meestal 1 Mb aan geheugen gebruikt. Dit geeft u een idee hoeveel draadloze apparatuur u kunt aansluiten voordat de router het niet meer aan zou kunnen.

Moederbord van een router met processor en geheugen.
Moederbord van een router met processor en geheugen.

 

Wi-Fi chip: Een zeer belangrijk onderdeel van een draadloze router is de Wi-Fi chip die verantwoordelijk is voor het afhandelen van alle draadloze verbindingen en het zendvermogen. Voor Wi-Fi worden op dit moment 2 verschillende radiofrequenties gebruikt; de 2,4 Ghz band en de 5 Ghz band. De beste routers zijn zogenaamde dual-band routers welke deze 2 frequenties combineren. Het zendvermogen van de chip is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor het bereik van uw Wi-Fi verbinding. In Nederland mag u wettelijk tot 100mw uitzenden op de 2,4 Ghz band en tot 1000mw op de 5ghz band. Een gemiddelde router levert ongeveer 40mw aan zendvermogen.

De snelheid van uw Wi-Fi verbinding is afhankelijk van de Wi-Fi standaard die uw router gebruikt maar ook die uw ontvanger ondersteund. Tegenwoordig werken de beste routers met de Wi-Fi standaard genaamd Wireless-AC, ook wel bekend als 802.11ac. Deze Wi-Fi standaard gebruikt beide frequenties en kan hiermee een beter bereik leveren en hogere snelheden. De vorige Wi-Fi standaard was Wireless-N ( 802.11n ) welke tot ongeveer 300 Mbps aan snelheid aan kon. De Wireless-AC standaard levert inmiddels al snelheden tot 1,7 Gbs en gaat richting de 2 Gbs.

Antennes: Hoe meer antennes hoe beter het bereik zult u denken. Echter is dit niet het geval bij Wi-Fi antennes. Met meer antennes is het vaak wel mogelijk hogere doorvoersnelheden te behalen of om op meerdere frequenties tegelijk uit te kunnen zenden. Het bereik wordt onder andere bepaald door de versterking van de antennes en de manier van zenden. Wanneer er meerdere antennes beschikbaar zijn met ondersteuning van slimme software en ook nog eens een hoog zendvermogen, dan krijgt u vaak het best mogelijke bereik. Deze combinatie vindt u dan ook meestal alleen terug bij de beste wifi routers.

Vaste aansluitingen: Het vijfde punt waar u op moet letten bij de aanschaf van een Wi-Fi router zijn de beschikbare aansluitingen. Vaak sluit u ook via de normale netwerkkabel apparaten aan. Deze apparaten sluit u aan op de LAN poorten van de router welke tegenwoordig tot gigabit snelheid kunnen gaan. De LAN aansluitingen kunt u eventueel uitbreiden naar meerdere aansluitingen, dit gebeurd door middel van een gigabit switch. Naast de LAN poort beschikt elke router ook over 1 of 2 WAN poorten. Een WAN poort is de aansluiting waarop u uw internet modem aansluit. Deze WAN poorten zijn bij de beste routers ook geschikt voor gigabit snelheden.

Buiten de netwerkaansluitingen zijn er vaak ook USB poorten aanwezig. De betere routers beschikken over USB 3.0 aansluitingen die ook dienst kunnen doen als eSATA poort voor externe SATA harde schijven.

Beste Wi-Fi Router 2015

Om u op weg te helpen in uw zoektocht selecteren wij hieronder enkele modellen welke door meerdere onafhankelijke websites zijn verkozen tot de beste Wi-Fi routers.

1. Asus RT-AC87U
Asus RT-AC87U

De Asus RT-AC87U is sinds eind september 2014 op de markt en beschikt over een gecombineerde
Wi-Fi snelheid van 2,33 Gbps! Op de 2,4 Ghz frequentie is een maximale snelheid van 600 Mbps te behalen maar wanneer u de 5 Ghz band gebruikt kunt u tot wel 1,7 Gbps behalen. Deze router is ook bedraad super snel, de 4 Gigabit LAN poorten zijn ideaal voor bekabelde apparatuur en de Gigabit WAN poort zorgt ervoor dat er tussen het modem en de router geen vertraging zit. De Asus RT-AC87U beschikt over 2 USB.30 poorten voor harde schijven en printers.

In de Asus RT-AC87U zit speciale software die het Wi-Fi bereik verbeterd en vergroot, ook voor apparatuur die nog op oudere Wi-Fi standaarden werken. Daarnaast zit er speciale software ingebouwd van Trend Micro welke u beschermd tegen virussen, phishing, spyware en malware. Dankzij ouderlijk toezicht kunt u de router ook instellen om bepaalde websites te blokkeren of om tijden aan te geven wanneer internet wel en niet gebruikt kan worden. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de tablets of telefoons van de kinderen tot een bepaalde tijd toegang te geven tot internet en applicaties en websites te blokkeren naar wens.

De Asus RT-AC87U is te verkrijgen bij de volgende winkels:

routershop bol centralpoint

 

2. Netgear Nighthawk R7000
netgear_nighthawk

De Netgear Nighthawk R7000 heeft inmiddels al 2 snellere opvolgers, de Netgear R7500 en de Netgear R8000, echter wordt de R7000 nog steeds als een van de beste routers op dit moment gezien. De router won een hardware.info silver award, kreeg een aanbeveling van Computer Idee en kwam als best geteste router uit de bus bij Computer Totaal.  Ondanks dat de R7000 inmiddels snellere opvolgers heeft ligt de snelheid van deze router nog steeds ver boven dat van een gemiddelde router. Deze router beschikt over een Wi-Fi snelheid van 1300 Mbps op de 5 Ghz band en 600 Mbps op de 2,4 Ghz band.  De Nighthawk beschikt ook over 2 USB poorten voor printers en harde schijven en 4 razendsnelle gigabit LAN poorten.

Op Wi-Fi gebied wordt de Netgear R7000 ondersteund door zeer geavanceerde software en beamforming+ techniek, hierdoor is het draadloze bereik vele malen beter dan bij een normale router. De router geeft u ook de mogelijkheid om een Wi-Fi gasten netwerk op te zetten die u gescheiden kunt houden van uw eigen netwerk.

De Netgear Nighthawk R7000 is te verkrijgen bij de volgende winkels:

routershop bol centralpoint

 

3. Asus RT-AC68U
AC68U-small

De Asus RT-AC68U is een wat ouder model ( eind 2013 ) maar kan nog prima mee met de top routers van dit moment. De AC68U was ten tijde van de introductie een regelrechte hit en werd overladen met allerlei awards waaronder een hardware.info silver award. De Asus RT-AC68U wordt vandaag de dag nog steeds aanbevolen voor mensen die een razendsnelle alleskunner zoeken maar niet direct de hoofdprijs willen betalen. In de Asus RT-AC68U zit alles wat u nodig heeft; razendsnelle Wi-Fi, USB aansluitingen, Gigabit LAN en WAN poorten en zeer gebruiksvriendelijke software. De asus router beschikt ook over een wifi gastennetwerk mogelijkheid en ouderlijk toezicht.

De Asus RT-AC68U is te verkrijgen bij de volgende winkels:

routershop bol centralpoint

 

Overige Routers

Naast bovengenoemde topmodellen zijn er meerdere routers die een vermelding waard zijn. De Asus RT-N66U is bijvoorbeeld net als zijn grotere broer, de RT-AC68U overladen met awards en wordt door gebruikers als zeer goed ervaren. Deze router is echter een stukje goedkoper dan de topmodellen maar kan nog prima worden gebruikt de komende jaren. Voor mensen die het nieuwste van het nieuwste willen hebben zal er gekeken moeten worden naar de Netgear Nighthawk R7500 of de Netgear Nighthawk R8000, die laatste komt in maart 2015 op de markt. Ook voormalig marktleider Linksys heeft een nieuw model, de Linksys WRT1900AC welke zeer goede resultaten boekt maar voornamelijk geschikt is voor tweakers die graag custom software op de router willen zetten. Routershop heeft een handig overzicht van de beste routers gemaakt, dit overzicht wordt ververst zodra er nieuwe en betere modellen op de markt komen.

Bovenstaande routers kunt u zonder aarzelen kopen om de komende jaren vooruit te kunnen. Alle 3 de modellen zijn snel genoeg voor het snelste internet van bijvoorbeeld UPC en Ziggo. Alle vermelde routers zijn ook uitstekend te gebruiken voor het streamen van HD films via bijvoorbeeld Netflix of voor het spelen van Multiplayer games via een PC, Xbox of Playstation.

96 gedachten over “Beste Wi-Fi router 2015

 1. mijn provider is caiway en de speedtest geeft aan 31,10mbps en upload 3,45
  is het dan nog verstandig om een snelle router als asus rt-ac68u of netgear nighthawk aan te schaffen ze zijn snel maar mijn internet verbinding geeft niet meer alhoewel meerdere pc, laptops smartphones en tabletts in huis aanwezig zijn en mijn caiway router is de sitecom n300 dus zeg het maar eens

  gr henk uit almelo

 2. Beste Henk,

  De internet snelheid zal hierdoor niet verbeteren aangezien je altijd afhankelijk bent van de snelheid die je provider aanbied. Het kan wel van grote invloed zijn op het interne netwerk zodat apparatuur onderling sneller met elkaar communiceert. Dit kan handig zijn voor het versturen van grote bestanden tussen apparaten zoals een mediaspeler die een film streamed naar een TV of wanneer je een NAS of gedeelde harde schijf in het netwerk hebt.

  In vergelijking met de sitecom zal in ieder geval het Wi-Fi bereik enorm moeten toenemen, de sitecom routers blinken daar namelijk niet echt in uit.

  1. Hoi Henk. Ik kwam bij toeval op deze site ivm zoeken naar een goede oplossing voor mijn probleem. Ik heb al div adviezen gekregen maar steeds verschillend.Ik heb een KPN interactieve TV all in Instap abonnement. De Experiabox staat te ver van mijn woonkamer om daar wifi te ontvangen. Vanuit de Experiabox is een Cat5 kabel via de oude CAI leiding getrokken naar de woonkamer voor ontvangst van interactieve TV.
   KPN heeft mij een switch opgestuurd met de vermelding dat ik daarop een wifi ontvanger kan aansluiten. Volgens de KPN WINKEL kan dit niet. Die vertellen dat de cat5 kabel niet en tv beelden en Wifi kan verzenden/ontvangen. Ik heb graag wifi voor alleen en beetje surfen en geen spelletjes. Heb jij een normale en goedkope oplossing ??. Verneem graag van je.

   1. Herman

    werkt gewoon die cat kabel bij je iptv uit de iptv
    switch er aan via die switch naar iptv
    andere poort van de switch naar een ap
    en je hebt wifi
    de nieuwste experiaboxen v8 en v9 hebben flexpoorten
    dus het maakt niet meer uit waar je iptv op zit
    vroeger had je alleen poort 3
    switch kun je gratis bij kpn krijgen
    via het kpn forum
    zeggen dat je een poort tekort komt op mijn experiabox
    en je krijgt er een gratis toegestuurd

 3. Van Ziggo heb ik het alles in 1 pakket plus, met een Ubee modem. De draadloze verbinding van deze modem is erg zwak. Op de beneden verdieping een redelijke verbinding, maar op de 1e en 2e etage was de verbinding ronduit slecht.
  Er ontstond nog net geen ruzie in de familie, als het internet het weer eens liet afweten.
  Op internet gaan zoeken naar een goede router om deze achter de modem van Ziggo te plaatsen.
  Via jullie website ben ik overgegaan tot de aanschaf van de Netgear Nighthawk R7500.
  Aangesloten en het draadloos internet werkt als een speer, overal in huis ligt de download snelheid tussen de 100 en 115 en de upload snelheid rond de 11. Wel een prijzige router, maar dik tevreden.
  Bedankt voor de goede en duidelijke informatie over de beste routers etc.

  1. Dank voor het delen van je ervaring Cees, goed om te horen dat het artikel je heeft geholpen met de keuze. De R7500 is een prima router en hier kan je zeker wat jaren mee vooruit!

 4. Ik woon in Estepona Spanje , mijn appartement is juist gelegen op de grens van 2 gemeenten alsook tussen het bereik ( onvoldoende) van 2 masten .Als de WiFi van het complex werkt is hij zeer langzaam en valt veelal uit . Moet iedere keer als ik via mijn iphone/ipad/of pc wil werken aanmelden op WiFi ,en terwijl ik werk valt meestal de verbinding uit zoniet werkt die zeer langzaam .
  De mensen hier raden me aan om via de tel een abonnement te nemen zodat ik betere verbinding met internet zou hebben .
  Is een draadloze router geen betere en goedkopere oplossing ( moet ik dan een kabelverbinding voor mijn tv hebben)

  met dank

  Goossens Roland

  1. Ik zoek een router voor een overbrugging van een wifi mast van 150 meter voor mijn tablet maar ik heb
   Geen aansluit punten op mijn tablet ! Wat steld u mij voor ?

   1. Ik vraag een reactie op mijn vraag voor een overbrugging van een 150 meter van een Wifi signaal
    voor mijn IPad tablet

 5. Hallo, ik heb de router netgear wndr3700 gezien. Is deze aan te raden door u? Het gaat erom dat ik goed en snel internet heb thuis.

  Hoe zit t met de 5ghz voor in de toekomst?

  Groet,

  1. Beste Mark,

   De WNDR3700 is een ouder model en zou ik niet echt meer adviseren. In zijn tijd was het een topper maar inmiddels is de Nighthawk serie van netgear een betere keuze. Deze serie bestaat op dit moment uit de R7000, R7500 en R8000. De R7000 is nu rond de 150 euro te verkrijgen en kan nog wel wat jaartjes mee. Mocht dit nog wat te prijzig zijn kijk dan even op deze site voor modellen die wat goedkoper zijn: http://www.routershop.nl/beste-routers/cid=3410

 6. Ha Nico,

  Goede duidelijk artikel. Dank je.
  Toch een vraag. Mijn huidige ubee modem redt het bij lange na niet naar mijn tuinhuisje (+/- 20 meter verder). De routers die je noemt overbruggen die afstand moeiteloos of is er een andere/betere oplossing?

  Welke router raad je aan voor deze afstand?

  Vast dank

  Hugo

  1. Beste Hugo,

   Het is lastig om te zeggen on het bereik voldoende zal zijn, dit omdat omgevingsfactoren een grote rol kunnen spelen bij de overbrugging van de afstand. Tegenwoordig is het zendvermogen best goed dat 20 meter wel te doen moet zijn met wat obstakels ertussen. Een betere oplossing zou misschien zijn om het via powerline oplossingen te laten lopen, dan loopt het netwerk via een stopcontact en creeer je op de locatie waar je draadloos wilt een hotspot. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het volgende product : http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904

 7. Beste Nico,

  Ik heb modem router Thomson TG712, mijn probleem is : als ik mijn smartphone met besturing van Android ( lollipop ) thuis aanzet, gaat WiFi uitvallen,met andere apparaten niet ? Wat gaat hier missen .? Ik heb jouw advies nodig,
  Alvast bedankt ,

  Mvg,
  Agnas

 8. Beste Nico,
  Zijn genoemde routers geschikt voor Apple tv3?
  Heb nu sitcom wlr4004 n300 maar deze voeren niet het juiste protocol (bonjour) zodat Apple tv werkt.
  Bedankt voor je reactie
  Groet
  Ruud

 9. Hoi,

  Ik vroeg me af wat voor router jullie mij kunnen adviseren?
  Bij mij is mijn wifi verbinding gewoon niet goed, in de slaapkamer is er al haast geen verbinding en dat is misschien een afstand van 10 meter.

  Daarnaast wil ik ook wat apparaten aansluiten, oa. PS4, versterker, dreambox en een tronsmart.
  Hebben jullie misschien wat advies voor me? Het gaat er dus om dat de wifi signaal echt sterk moet zijn..

  Gr. David

  1. David,
   Ik denk dat je kunt kiezen uit router 1 t/m 3 in het stuk van Nico hierboven; dat zijn de routers die hij adviseert als ‘beste’ op dit moment… de specificaties staan erbij en meer is te vinden op het internet.

 10. Hoi Nico,
  Wij hebben een B&B in de Vogezen,
  Daar zitten drie kamers in en de gasten klagen over slecht internet.
  Hoe kan ik op drie kamers van de B&B goed internet krijgen voor mijn gasten?
  Welke router is goed en misschien nog wat aanpassingen?
  Dank voor je antwoord,

  Met vriendelijke groet, Jan

 11. Hoi,

  Wij hebben een woning met bedrijfspand. Nu willen we graag in het bedrijfspand WIFI vanuit de woning.
  De bedrijfspand heeft z’n eigen meterkast. Wat zijn onze mogelijkheden?

  1. U kunt dan het beste gebruik maken van een powerline adapter met wifi router ingebouwd.

   http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904

   1. U sluit 1 poweradapter (zonder wifi) aan bij uw router in huis. Deze sluit u aan op de internetrouter van uw provider. (gewoon op 1 van de LAN poorten)
   2. U sluit de poweradapter met wifi aan in het bedrijfspand (niet te dicht bij de meterkast in de buurt trouwens, ivm dat uw meterkast dan weer kan storen op de wifi)
   3. Volg verder de handleiding van dlan om naar de website van de dlan wifi router te gaan om de boel te beveiligen.

   Kan iedereen, maar neem even rustig de tijd om alles door te nemen :-)

 12. ik heb een dlink 655 router met een range extender van dlink maar mijn signaal van de range extender heeft heel vaak traag of geen internet en mijn iPhone schakelt niet zelfstandig naar de router als die dichterbij komt. Heb je advies? Zonder de extender heb ik slecht signaal in de keuken (de meterkast zit ertussen en stoort denk ik)

  1. Jeroen,
   Zit de meterkast ook tussen de range-extender en de WiFi router? Dan heeft die hetzelfde probleem als je iPhone… een gestoord signaal.
   Ik zou de range-extender op een strategischere plek tussen de plek waar je het WiFi naartoe wil extenden en de router plaatsen.
   Een range-extender is geen magisch apparaat dat een zeer zwak signaal opeens tot ongekende performance kan opkrikken; als ie zelf al een heel slecht signaal ontvangt, kan ie er niet veel meer van maken.
   Anders een range-extender die via het stopcontact het netwerk uitbreidt proberen (zie enkele posts van Nico zelf hierboven – devolo et al)

 13. Hoi Nico,

  Hier een vraagje van een leek.

  Netgear Nighthawk R7000 aangeschaft en geinstalleerd, werkte na installatie een paar uur prima, maar nu zendt hij geen wifi meer uit, het is uitgeschakeld en ik kan niet ontdekken waar ik deze aan kan zetten.

  Grt marcel

 14. Zijn er ook goede wifi routers die een ingebouwde analog telephone adapter (ATA) hebben? Om dus direct een NIET VoiP telefoon aan te sluiten zonder dat het nodig is om een ATA converter, zoals bijvoorbeeld een Cisco SPA112 VoIP ATA, er aan te koppelen.

  Graag advies

  Jeroen

 15. Dank voor dit artikel, nu zit ik zelf te kijken naar de netgear nighthawk routers. En dan voornamelijk de r7500 omdat die het beste in mijn budget valt. Kunt u mij deze ook aanraden of is het toch slimmer om voor de r7000 of de duurste, de r8000 te gaan?

  1. Beste Mario,

   De R7500 is een uitstekende keuze. De R8000 is aan te raden voor gebruikers die veel verschillende draadloze apparaten gaan gebruiken. Heb je niet meer dan 10 wifi apparaten ( smartphones, tablets, computers, tv’s etc ) dan is de R7500 een zeer goede keus.

 16. Mooi artikel

  ik zou eigenlijk graag 5of 6 bekabelde aansluitingen willen naast een snel Wifi voor gebruik achter een gasvezelkabelmodem (Caiway: nu 150 Mbit/sec evt over naar 500Mbit/sec). Switch erbij kan, maar is weer een extra apparaat met bovendien meer stroomgebruik.
  Vanwege de beschikbaarheid van 6 of 5 LAN poorten kijk ik naar de Draytec Vigor 2860 ac of de 2925 die eerdaags ook in Ac versie beschikbaar komt ( nu nog n versie).
  Ik las echter minder goede berichten over de WIFI snelheid en de wifi niet automatisch optimale bandbreedte/ kanaalkeuze.
  Kunt u hier iets over zeggen?

 17. Hallo allemaal,

  Kan iemand mij helpen?
  Ik zit via ziggo met het Horizon pakket . Gebruik deze enkel voor tv. Goor tel. En internet hebben ze me een ubee modem toegestuurd. Deze is ook maar zozo ofwel bagger. Heb ze Ziggo gevraagd om deze on bridgmode te zetten en er mijn oude Cisco e2000 aangehangen . Maar mijn bereik in mijn veranda (ongeveer 6a7 meter van router met een muur er tussen) haal dan iets van 13.5 mb binnen volgends speedtest . Zeg me aub welke modem ik moet gaan halen om een super bereik en snelheid te hebben het liefst met 2.4 en 5 GHz samen. Alvast bedankt. Gr.nl

 18. Beste Nico,

  Heb sinds kort caiway g75 glasvezel pakket. Ik ben op zoek naar een betaalbare wifi router voor nu maar ook rekening houdend met de toekomst. We gebruiken geen zware applicaties verder, kan jij misschien adviseren welke router geschikt is?

  Alvast bedankt.

 19. Hallo Nico,

  Ik heb een asus ac66u router overgenomen en deze aangesloten op caiway kabel modem
  laptop betreft elitebook 8570P
  Als ik e.e.a. aansluit en via GO automatisch wil installeren krijg ik de melding of de kabels goed zijn aangesloten op de wanpoort.
  Handmatig installeren lukt ook niet want router is wel aangesloten geeft netwerkcentrum aanmaar geen internet verbinding.
  Modem is half uur stroomloos geweest om te ressetten en router is ook al meerdere keren gereset
  ik kom er niet meer uit
  oplossing?
  ethernetkabels zijn doorgemeten in de winkel en goed.

  1. Beste Fre,

   Heb je al geprobeerd de router te resetten? Ik vermoed dat de oude instellingen niet overeenkomen met je kabelmodem. Achterop de router zit vaak een heel klein gaatje waar je met een pen of paperclip een reset kan uitvoeren. Na de reset zou de installatie wel moeten lukken. Mocht je er niet uitkomen dan kan je eventueel ook met Asus Nederland bellen op 0591 570290. Succes!

 20. Hallo Nico,

  Heb je adviezen gelezen, top. Ik heb nog een vraagje, mijn huidige Sitecom X4 N300 laat het wifi nog al eens afweten. Verder ben ik tevreden maar je weet hoe dat gaat …. vrouw en kids gaan klagen.

  Ik zit bij Caiway G75 (glas) en stream af en toe films. Daarnaast heb ik een 10 porten geforward en zijn er een 12 wireless toestellen. En het twee TP link 108e giga switch in vaste netwerk.

  Ik zit zelf te denken aan de Netgear Nighthawk R7000 maar weet niet of dit communiceert met glasmodem van Caiway en misschien heb jij nog een betere oplossing?

  mvg

  Rob

  1. Beste Rob,

   De R7000 zou een optie kunnen zijn maar zo te lezen heb je aardig wat verschillende apparatuur in huis. Dan kan je mischien beter al de stap maken naar de Netgear R8000 of zelfs de Netgear R8500 die nog moet uitkomen dit jaar.
   Deze bieden namelijk Tri-Band Wi-fi waardoor je apparatuur over 3 WiFi banden wordt verspreid en je apparatuur elkaar niet in de weg zit. Vooral met oog op de toekomst kan je dan de komende jaren nog prima uit de voeten.

   1. Beste Nico,
    ik heb hetzelfde abonnement als Rob. Bij dit abonnement zit een standaard glasmodem van Caiway bijgeleverd. Werkt deze Asus RT-AC87U samen met de glasmodem?
    Alvast bedankt
    gr Pim

 21. Hallo Nico,

  Naar aanleiding van je artikel een Asus RT-AC68U gekocht om de internetverbinding met 5 mensen in huis wat stabieler te maken.
  Hoe sluit ik deze nu aan achter mijn KPN experiabox ARV7519 en waar stel ik wat in om alles probleemloos te laten werken?
  Alvast bedankt!

 22. Hoi
  Ik heb momenteel eem sticom router, maar als ik buiten zit is de dekking zo maar net.
  loop ik dus de tuin uit heb ik geen wifi meer.
  Ik zoek voor niet meer dan 50 euro een goede oplossing, ja klein budget ik weet het maart heb gewoon niet meer.
  Heeft U misschien een oplossing voor mij.
  Andere rtouter of versterker heb er weinig verstand van.
  HGoor graag van u

  1. Beste Hans,

   Voor 50 euro is er helaas geen oplossing. Een goede wifi dekking kost helaas een stuk meer. Een beetje goede router of hoog zendvermogen accesspoint begint bij +100 euro.

 23. Beste Nico,
  Bij mijn vorige provider had ik een fritzbox 7390, (ook als modem) deze beviel me prima
  Ik heb nu glasvezel van caiway.
  Kan ik een fritzbox ook als router gebruiken achter mijn glasvezelmodem?

  1. Beste Matthijs,

   Dit kan wel maar waarschijnlijk zit er in het modem al een router, als dit er al inzit kan je beter gewoon een switch eraan hangen om het aantal poorten uit te breiden. Tenzij je echt andere router functies wilt gaan gebruiken zoals QoS en eventueel het wifi of telefonie gedeelte van de router. Let wel op dat de IP adressen die je router uitdeelt geen conflicten geeft met de eventuele router functie in het modem.

 24. Beste Nico,

  Sinds kort heben wij een KPN glasvezel aansluiting met een Experiabox V9. We hebben ook een Hikvision camera die op de oude Linksys router via lan uitstekend voldeed. Sinds de gewijzigde aansluiting (op LAN experiabox) is deze camera niet meer te vinden. De benodigde poorten zijn open gezet. Heb je enig idee hoe dit te verhelpen? Andere router erachter plaatsen de oplossing?

  1. Beste Rob,

   De Experiabox is een vervelend apparaat die helaas veel hard- en software blokkeerd. Het enige wat je kan proberen is het veranderen van de porten in de Hikvision en deze poorten ook open zetten in de experiabox. Het kan zijn dat de poorten die hij nu gebruikt al worden gebruikt voor een toepassing van de experiabox zelf.

 25. Dag Nico,

  ik heb internet via KPN en heb een Experia V9 draadloze router. Ik ben niet erg technisch ingesteld. Ik kijk graag naar RTLXL op mijn grote TV (1.40 m diagonaal). Heel vaak hapert het beeld of bevriest zelfs helemaal. Ligt dit aan die Experia en kan ik die beter door een van de best geteste exemplaren vervangen? En zo ja, werkt mijn internet wel zonder meer met zo’n Asus? (ik heb namelijk veel vertrouwen in Asus, heb er veel meer van) Ik heb een internetsnelheid van 12 Mb p s. Ik lees graag je reactie. Met vriendelijke groeten,
  Sander, Schiedam

  1. Beste Sander,

   De experiabox al het probleem niet zijn in dit geval. Bij TV problemen ligt het vaag aan de lengte en kwaliteit van de kabel die je gebruikt. wel zou de snelheid de beperking kunnen zijn, 12 mbps is wel aan de lage kant. Je kan het beste even met KPN bellen om te kijken of zij het probleem kunnen verhelpen voor je een dure router koopt, die gaat het probleem sowieso niet oplossen.

 26. Beste Nico,

  ik heb internet van ziggo en moet zeggen dat het verschikkelijk is. Wij gebruiken merendeels alleen WIFI ( ps4,telefoons) ,maar alleen draad voor de pc. mijn pc is kwa internet wel goed, alleen draadloos valt elke 10 min. uit en is super langzaam. we hebben meerdere keren met de ziggo klantenservice gebeld,die niet helpen, en ze sturen steeds ”nieuwe” routers die het probleem moeten verhelpen. nu hebben we een Ubee router, waar ik denk dat het probleem ligt ook al ontkent ziggo dat het hier aan ligt. Ligt deze super slechte internet verbinding aan ziggo of de modem, zo ja welke ”budget” modem raad je aan. ( alvast bedankt voor de reactie, we kunnen er niet meer tegen).

 27. Sinds twee maanden overgestapt van KPN naar Ziggo en nu dagelijkse klachten hier thuis over wifi. Sommige apparaten zitten continu op 3G dus kosten rijzen de pan uit.
  Ik denk nu over aanschaf router Netgear R8000 of Asus RT-AC3200. Bij hardware.info lees ik dat stroomverbruik Asus veel hoger ligt dan van Netgear.

  Vragen:
  Weegt dat op tegen extra sterkte/snelheid/gebruiksmogelijkheden van Asus?
  Is al bekend wanneer Netgear R8500 komt?
  Zijn CAT5-kabels voldoende (aangeleverd door Ziggo) of vervangen door CAT-6?
  Alvast bedankt!

 28. Beste Nico,

  Ik heb een Technicolor-router van Upc/Ziggo. Maar het signaal valt vaak weg of hapert. Ik denk dat dit komt doordat er veel andere wifirouters in de buurt zijn. Zo’n stuk of 20! Wat te doen? Nieuwe router die sterker is dan de anderen zodat die ze ‘wegblaast’? Zo ja welke?

  Alvast bedankt voor een antwoord.

  1. Beste Arno,

   Ja een nieuwe router zou zeker een oplossing kunnen zijn. Het bereik is vaak vele malen beter dan die van het ziggo modem. Mocht je meteen voor de toekomst goed willen zitten kan je het beste kijken naar een Tri-Band router, die biedt meer mogelijkheden dan een standaard router om draadloze apparatuur beter te verdelen over de beschikbare frequenties. Netgear en Asus hebben enkele modellen die dit ondersteunen: http://www.routershop.nl/beste-routers/cid=3410

 29. Beste Nico,

  Met veel aandacht het artikel gelezen, dank voor het heldere artikel, ik heb echter nog een vraag.
  Ik heb in huis een experiabox v9 van KPN staan, omdat alle kamers in huis een vaste kabelaansluitingen hebben, heb ik een switch gebruikt om deze van vaste kabels te voorzien.

  Omdat het WiFi bereik van de experiabox zeer matig te noemen is wil ik dit vervangen door een sterke router die het gehele huis en tuin (+bijgebouwen) moet bereiken. Ik denk dat ik deze router aan wil sluiten door een poort vanuit de switch of experiabox te gebruiken. Het bereik moet echter ongeveer 100 – 150 meter zijn. Het liefst wil ik de experiabox enkel gebruiken voor de tv en telefonie en het WiFi signaal volledig uitzetten.

  Mijn schoonvader heeft in Italië een ngenius hotspot extender staan, hiermee heb ik op 200 meter afstand bereik, maar is dit een goede optie of moet ik een andere router gebruiken? Het is belangrijk voor mij dat er een stabiele maar vooral sterk signaal is wat met ongeveer 6 tot 8 telefoons/tablets te ontvangen is.

  Budget is ongeveer 150 – 200 euro, is dit mogelijk?

  Alvast bedankt,

  Rob

  1. Beste Rob,

   Wat betreft het wifi bereik durf ik hier geen uitspraken over te doen. Een gemiddelde router is voldoende voor een normaal woonhuis, maar afstanden van 100 – 150 meter wordt meestal niet gehaald. Een grotere afstand overbruggen wordt vaak gedaan via een point to point verbinding. Om vervolgens via losse access points lokaal het wifi weer te verspreiden. Wanneer alles in 1 gebouw is kan je overwegen om te gaan werken met powerline oplossingen. Dit werkt via het stopcontact waardoor je overal in huis een wifi signaal kunt creeeren door simpel een adapter erbij te prikken. Zie hiervoor http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

   1. Dank voor je antwoord.
    Via een homeplug kan ik inderdaad een eind komen, heb ik nog wel een vraag.

    Er zijn legio aan access points te verkrijgen, waar moet ik op letten of heb jij een goede suggestie?

 30. Beste Nico
  Ik heb een r7000 netgear. Een glas 500 abbo. Bedraad haal ik de snelheid makkelijk iets meer dan 500mb.
  WiFi naast de netgear met iPhone 6 of iPad haal ik 200mb op de 5gh
  R7000 staat op de eerste verdieping. 1 verdieping hoger of lager blijft er niets over tussen 12 en 30mb als ik geluk heb op de 2.4 gh op 5 gh heb ik geen bereik.
  Iedereen is zo tevreden over de 7000 maar bovenstaande vind ik geen goede prestaties.
  Heb jij een idee?
  Gr Gert

  1. Beste Gert,

   De snelheid is heel erg afhankelijk van het signaal en vooral de kwaliteit van het signaal. De R7000 heeft zeer goede wifi hardware maar de ontvanger, in dit geval de iphone heeft dit niet echt. In een iPhone of Ipad zit vaak een goedkope wifi chip die niet dezelfde prestaties heeft als die in de R7000. Het 5 Ghz signaal is erg goed voor lange afstanden omdat je op deze band een hoger zendvermogen mag gebruiken en de doorvoersnelheid is hoger dan op 2,4 Ghz. In huis is 5 Ghz echter niet heel erg geschikt wanneer je het over meerdere verdiepingen gebruikt omdat obstakels het signaal ernstig verstoren. 2,4 Ghz is dan ook beter wanneer je niet in dezelfde ruimte als de router zit.

   Wat je kan doen, is eventueel een draadloze devolo powerline oplossing ernaast gebruiken. Dit werkt via het stopcontact en een starterkit bestaat uit 2 adapters. 1 adapter sluit je bekabeld aan op de R7000 en steek je in het stopcontact. De tweede adapter steek je in het stopcontact waar je op dat moment in de buurt bent, deze adapter is draadloos. Zie : http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

   1. Bedankt Nico ik ga ermee aan de slag.
    Ik kan het beste voor elke verdieping (zolder en begane grond) een aparte adapter nemen als ik dekking door het hele huis wil met mijn goedkope chip producten van mijnheer Jobs zijn consorten. Kost een beetje zag ik maar vrij van ergernis is ook wat waard.
    Gr Gert

    1. Beste Gert,
     Dat zou wel het beste zijn maar je kan bij devolo altijd een adapter uit het stopcontact halen en ergens anders insteken. De instellingen bewaard hij gewoon dus als je kosten wilt besparen is dat ook een optie :)
     Sowieso kan je het beste beginnen met 1 draadloze adapter, vaak hebben deze voldoende bereik om 2 verdiepingen te voorzien van wifi.

 31. Beste Nico,

  Ik heb op zolder 5 bedrade (snelle) verbindingen nodig en ik wil een goede wifi verbinding hebben. Welke oplossing kan ik dan het beste kiezen?

  1. Ik vergat nog te vermelden dat ik bijv. ook de nas die is aangesloten op de router beneden ook op mijn pc die is aangesloten op de router beneden wil kunnen benaderen.

  2. Beste John,

   In dat geval kan je het beste 1 kabel naar zolder trekken vanaf de router en daar vervolgens een 8 poort switch en een los access point op aansluiten.
   Mocht het niet mogelijk zijn om een kabel te trekken, dan kan je ook een draadloze devolo powerline plug gebruiken met extra netwerkaansluitingen en hier weer een switch op aansluiten. De devolo, switches en Access Points vind je hier http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904

 32. Beste Nico,
  Met grote interesse je artikelen gelezen. Ik woon in een huis met bgg en 3 etages erboven. Op bgg in meterkast hangt een Experiabox V8. Op 1 heb ik een Netgear RP3000 extender geplaatst en op bovenste verdieping 3 heb ik een Arcadiumversterker geplaatst (2.4/5 Ghz) die verbonden is via een kabel met de Experiabox. We hebben 4 laptops, 1 desktop (verbonden met kabel in de Arcadiumversterker), 1 iPad Mini, 4 iPhones (4, 5, 5S, 6S), een HP printer all-in-one 6520, een Wij en een XBOXONE (verbonden met kabel aan de Netgear ext.).
  Sinds kort even Videoland getest en nu Netflix geactiveerd. Grootste probleem is dat mijn zoon problemen ondervindt met het afspelen van Call of Duty op de XBOXONE en dat bij het kijken naar films van videoland en Netflix regelmatig even het beeld bevriest om na soms minuten weer verder te gaan. Verder fluctueert het Wifi signaal enorm door de vele netwerken om mij heen. Soms wel 50 tot 70 netwerken. 1) Wat kan ik het beste doen? De Experiabox vervangen door een sterkere modem zoals bijv. de ASUS RT-AC87U of de ASUS RT-AC3200? Of de Netgear R8000? Los ik daar mijn problemen mee op? 2) Waar kan ik de router dan het beste plaatsen? In de meterkast, of in de hal hoog tegen het plafond in het midden van het huis op de bgg? Ik hoor heel graag van je of je mij daarin kunt adviseren. Hartelijk dank alvast. Rod.

  1. Beste Rod,

   Poeh dat is een ingewikkeld netwerk :) De experiabox is een lastig apparaat met weinig vermogen. Vervangen is helaas niet mogelijk maar je kan er wel een goede router achter zetten die het draadloze en bedrade deel overneemt zodat de Experiabox slechts als modem hoeft te werken. De repeaters die je gebruikt zijn ook niet ideaal, omdat een repeater namelijk het signaal niet tegelijk kan ontvangen en verzenden, wordt je snelheid gehalveerd. COmbineer dat door verschillende obstakels over de verschillende verdiepingen en je krijgt een rommelig netwerk.

   Aangezien jullie veel apparatuur in huis hebben, zou ik willen adviseren om de Asus RT-AC5300 te nemen als router en deze buiten de meterkast te plaatsen. Deze router heb ik geselecteerd als beste router voor 2016 in de opvolger van dit artikel uit 2015.

   Mocht je deze router wat te duur vinden dan kan je ook de Asus RT-AC87U nemen. Wat betreft het draadloze gedeelte zal je een veel beter bereik moeten hebben met 1 van deze routers. Mocht je echter bereik te kort komen, dan kan je het beste niet met wifi versterkers gaan werken, maar met devolo powerline adapters. Zie hiervoor http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

   Je hebt dan 1 bekabelde adapter nodig die je bij de router hangt en in het stopcontact prikt. Vervolgens gebruik je een draadloze devolo om wifi te creëren in de kamers waar je dat wilt.

 33. hallo Nico,

  ik heb per ongeluk na het instaleren van een nieuwe wifi router [ asus rt-n66u] de verbinding op mijn laptop [asus X70IJ] met de router geweigerd.
  nadat ik dat heb gedaan kan ik niet meer opnieuw verbinding maken in het netwerk centrum met de router. er staat nu in het netwerkcentrum en rood kruisje achter en kan hier mee niet opnieuw verbinden.
  is er een manier om dit als nog toe te staan.
  laptop draait op windows 7 home edition.

  1. Beste Rinus, ik ben zelf helaas geen windows expert maar volgens mij kan je met rechtermuisknop erop klikken en dan ervoor zorgen dat de adapter weer gewoon aanstaat. Daarna kan je weer scannen naar wifi netwerken en weer verbinden als het goed is. Mocht het niet lukken dan kan je het beste even contact opnemen met Microfot of de laptop fabrikant die ook vaak wel support hierop kan geven.

 34. In Nederland mag u wettelijk tot 100mw uitzenden op de 2,4 Ghz band en tot 1000mw op de 5ghz band. Een gemiddelde router levert ongeveer 40mw aan zendvermoge
  Neem aan dat voor heel eu geldt. Liggen de uitzend vermogens in buiten eu landen zoals usa voor apparaten anders. De zie daar dan soms hoger waarden.

  1. DJB,

   Klopt, meestal is het in europa 1 bepaald vermogen zodat hij in alle landen tegelijk kan worden uitgebracht wat de productie goedkoper maakt. Sommige routers kunnen softwarematig aangepast worden met custom firmware of door een instelling van de fabrikant. Engenius access points zijn bijvoorbeeld standaard lager ingesteld dan wat mogelijk is. Je kunt ze eenvoudig opschroeven naar vermogens tot soms wel 800mw maar de normale levering direct uit de verpakking is altijd netjes volgens europese wetgeving. Een beetje vergelijkbaar met een auto, je mag maar 130 maar je kan er 200 mee rijden en in sommige landen mag je ook harder dan 130 :)

 35. Nico, mooi uitgelegd, goede feedback op de vragen. Naar aanleiding van bobenstaand verhaal, heb ik na een aantal jaren van irritatie (UPC met een cisco EPC3925 modem (heel slechte WiFi) gekozen voor de R8000, in combinatie met de EX7000. Het was een duur plaatje alles bij elkaar, maar ik heb nu super WiFi thuis!

  Met gemak kom ik elke keer op een download van 200 mb, bg, 1ste vd, zolder en tuin.. Fantastisch om te zien dat het dus wèl kan!.

 36. Hallo Nico,

  Ik hoor veel goede dingen over deze router de Synology RT1900AC.
  Jullie verkopen hem ook ,rond de 160 euro ,heb je deze ook getest ?
  Of adviseer je toch liever een Asus , Netgear, of Drayteck
  Ik zoek een router voor mijn glasvezelnetwerk 500 up/down van Caiw maar gebruik niet veel apparaten.
  Wel is de ontvangst op de 1e verdieping belangrijk en de ontvangst via de vaste lijn van router naar pc.
  veel dank vast voor je antwoord

 37. Hoi Nico,

  Ik stap binnenkort over op snel glasvezel internet van Caiway. Wij maken nog steeds gebruik van een VoIP dect telefoon als vaste telefoonaansluiting. Ik moet zelf een router aanschaffen voor de aansluiting en mijn vraag is waar moet de nieuwe modem minstens over beschikken? Ik lees goede dingen over de Netgear Nighthawk, Asus RT-AC en TP-link modems, maar als ik selecteer op VoIP ondersteuning kom ik al gauw uit op een Fritz!Box; kan ik het beste deze laatste kiezen (AVM 7490) voor de vaste telefoonaansluiting?

  Alvast bedankt voor de hulp.

  1. Beste,

   Bij glasvezel zal je een router nodig hebben, de modem zit aan de kant van de provider en in huis krijg je een directe glasaansluiting waar je vervolgens de router op aansluit. VoIP onderstenen ze allemaal, de FritzBox benoemt dit apart omdat er in de fritzbox zelf een VoIP account ingesteld kan worden, dat bij de meeste routers niet kan. Op de firtzbox kan je dan IP telefoons of analoge telefoons aansluiten die via dat VoIP account werken.

   Maar als je een Asus router neemt bijvoorbeeld, kunt je prima je huidige VoIP telefoon blijven gebruiken. Ik denk dat je een Gigaset DECT telefoon gebruikt, die hebben een basisstation waar de voip instellingen in staan die je weer met een LAn poort van de router verbindt. Je hoeft dus geen FritzBox te nemen, ik zou voor een Asus of Netgear gaan die toch een stuk beter zijn op dat gebied.

   Mocht je huidige telefoon geen basisstation met VoIP hebben, dan kan je hem eventueel vervangen voor deze handige set van Gigaset : http://www.voipshop.nl/gigaset-n300a-met-c530h-handset/pid=29584?ct=002.003
   Die werkt met alle routers.

 38. Hoi Nico,
  Ik heb een router van ziggo van cisco epc3925. Deze gaat via een kabel naar de woonkamer op de 1ste verdieping naar een sitecom modem. Van daaruit geeft deze een draadloos signaal naar de tv, 2 ipads en telefoon. We gebruiken ook netflix. Het signaal is erg belabberd. Tevens heb ik op de bovenste verdieping (3e) nog een kabel doorgetrokken. Wat kan ik het beste aanschaffen?
  Ik dacht zelf modem vervangen in de woonkamer door Netgear Nighthawk R7000 – Router – AC1900 en op de bovenste verdieping een powerline ofzoiets..Ik hoor graag wat jouw advies is.

  Vriendelijke dank alvast,

  Sacha

  1. Beste Sacha,

   Je voorstel is prima, een R7000 zal sowieso veel beter zijn dan de sitecom en met een powerline oplossing kan je de 3e verdieping dan weer voorzien van draadloos!

 39. Hallo Nico,

  Ik heb in de woonkamer een UPC/Ziggo modem Thomson_TWG870 nu wil ik het wifi signaal versterken op de boven verdieping via een vaste verbinding met een router van Netgear Nighthawk R7000 of de Asus RT-AC87U als accespoint.
  Is dat een goede keuze en zo ja welke raad u mij dan aan, bij voorbaat hartelijk dank.

  M.v.gr, Bart

 40. Beste Nico bezit sinds kort een glasvezel aansluiting caicom 75 Mbits/sec. Gebruik als router de belkin f5d8235-4 ( n+ wireless). Voor de printer hp cat 5 kabel getrokken voor mijn pc op de verdieping AV500 powerline extender voor terras gebruik ik a 500 om te communi eren met iPad bij mijn pc meet ik een snelheid ga. Max 30 Mbit per sec en op mijn iPad idem dit alles nadat ik de België heb geplaatst buiten de meterkast
  Verder heb ik een cat 5 kabel aangebracht voor een Apple tv en werkt er ook nog een Sonos systeem mijn tv en tel zit rechtstreeks op de modem van Caiway. Ik overweeg te kopen woensdag de TP Link Archer C2600 . Wat raad u aan ? Psvregelmatig schakelt mijn iPhone en iPad tussen de Belkin en powernet

  1. Beste Cor,

   Ik zou dan toch een stapje hoger gaan en voor de Asus RT-AC87U gaan, die is iets sterker dan de TP-Link en kan beter omgaan met meerdere apparaten.

   1. Nico

    Na mijn vraagstelling heb ik verder gekeken bij beste router 2016. Hier ook gezien dat je positief bent over draytek vigor 2132ac. Hierdoor ben ik wellicht beter af. Ik wil gewoon een goed product waar ik voorlopig mee vooruit kan en ben bereid daar dan ook voor te betalen. Wil je nogmaals adviseren

    1. Hi Cor,

     Draytek is altijd goed, zelf heb ik er ook 1 thuis, het zijn mijn favoriete routers omdat ze gewoon super stabiel zijn en echt niet stuk te krijgen. Draytek loopt meestal iets achter op de concurrentie qua nieuwe functies maar dat komt omdat ze eerst wachten tot nieuwe technieken zich bewezen hebben voordat ze het in een product stoppen. Meestal zie je dan ook dat bij een nieuwe Draytek alle kinderziektes die andere merken hebben er al uit zijn. De Draytek kan ook prima overweg met domotica systemen. als tip: kijk eens op http://www.smartofficestore.nl , daar kan je allerlei gave domotica oplossingen vinden, de draytek router staat op http://www.routershop.nl onderdeel van hetzelfde bedrijf :)

 41. Nico naast bovengenoemde heb ik ook nog een HomeWizzart systeem draaien en ben ik van plan op genoemd domorica systeem een camera aan te sluiten. Bij voorbaat dank voor je reactie

 42. Nico,

  Ik heb via telfort een router die het wifi signaal niet haalt naar de 1e en 3e verdieping. De router staat overigens wel in de meterkast.

  Ik heb op de 1e verdieping 1 laptop staan die via de wifi moet lopen.
  Op de 2e verdieping heb ik 2 tv’s, playstation en 2 telefoons. Ik zit nu met tv verbindingssets te werken en 1 sitecom homeplug. Echter dit is niet ideaal. Graag wil ik voor het wifi signaal 1 goede oplossing. Ik wil graag een router kopen die het wifi signaal aan kan tot en met de zolder. Heb jij een idee welke router ik dan het beste kan kopen?

  1. Beste Rogier,

   1 router zal het niet lukken om het hele huis van wifi te voorzien. Je kan het beste de wifi voor thuis oplossing kopen: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109
   Dan heb je op elke verdieping een access point die samen in verbinding staan met een snelle router. De access points kunnen samen 1 groot dekkend wifi netwerk leveren zodat je door het hele huis en vaak ook tot in de tuin een goed bereik hebt. Het kost je eenmalig wat, maar dan ben je de komende 5 jaar zeker verlost van alle problemen :)

 43. Hallo wie kan mij uit de brand helpen met wat informatie?
  Ik woon in een huis met 10 mensen in totaal maar we hebben allemaal problemen met het internet als we er tegelijk met zn alle op t internet zitten we hebben een internet van 200mb p/s wordt binnen kort ook veranderd naar 1gbps of glasvezel. de modem is ver van de kamers af en we hebben 2 externe routers waardoor als gevolg dat het internet constand weg valt
  Iemand die het zelfde probleem heeft of die het probleem kent?
  Hoop graag wat te horen!!! Groetjes Fabian

  1. Beste Fabian,

   Je kunt het beste naar elke kamer een kabel trekken en daar een access point op aansluiten. Zo voorkom je dat je meerdere routers hebt die alleen maar voor meer problemen gaan zorgen. Sluit een switch aan op de modem, en vanaf daar met netwerkkabels naar elke kamer toe en vervolgens hang je daar een Ubiquiti ap: http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lite/pid=41221
   Nog beter zou zijn om na het modem een goede router te zetten die bandbreedte kan managen zodat niet 1 gebruiker alle snelheid kan wegtrekken en iedereen netjes evenveel tot zijn beschikking krijgt. Een goede draytek router kan dit regelen voor je.

 44. Hoi ,
  Ik zou graag willen weten wat he ons aanraadt . Wij leven redelijk off grid en hebben beperkt stroom via zonnepaneel, maar willen graag goed werkend internet . Er is hier geen glasvezelnet en ook geen andere netwerken . Wat zijn onze mogelijkheden volgens jou ? Je zou ons enorm helpen met een antwoord op deze vraag .

  1. Beste Sofia,

   In dit geval zou een 4G router een oplossing kunnen zijn icm een t-mobile 4G abonnement. Die leveren tegenwoordig 4G abonnementen tegen een vast bedrag per maand. Je neemt dan een abonnement en steekt de SIM kaart in de router, daar sluit je vervolgens weer apparatuur op aan via wifi. De volgende apparaten zijn daarvoor geschikt https://www.mobielverbinden.nl/4g-modem-routers/cid=4869

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.