Draadloze router

door Jan Mulder

7

NETGEAR WNCE2001 reviewVan NETGEAR heb ik de WNCE2001 WiFi Adapter ontvangen voor een review. De NETGEAR WNCE2001 is een product dat apparatuur met een netwerk (UTP) aansluiting kan verbinden met een draadloos netwerk.

Netgear noemt het een WiFi adapter, dit type product wordt ook wel client bridge of ethernet bridge genoemd. Het doet eigenlijk niets anders dan niet-draadloze netwerk producten draadloos maken.

Ideaal als je bijvoorbeeld een computer zonder WiFi kaart draadloos wilt verbinden. Of je media player. Of je gameconsole zoals je XBOX 360. Kortom, alles met een netwerkpoort dus.

Soms zijn dit soort producten nogal lastig in te stellen, NETGEAR belooft dat dit met de WNCE2001 niet het geval is. Deze WiFi adapter zou eenvoudig aan de praat te krijgen moeten zijn. Ik ben benieuwd, tijd om de WNCE2001 eens te installeren.

NETGEAR WNCE2001 uitpakken

Ik open het doosje van de NETGEAR client bridge en het valt me direct op hoe klein het apparaatje is. In de doos zitten behalve de WNCE2001 een:

 • USB kabel voor stroom
 • Netstroom adapter
 • Netwerkkabel
 • Plakkers om je WNCE2001 vast te zetten
 • Handleidingen in diverse talen (in de door mij ontvangen versie geen Nederlandstalige, wel Engels)

Unboxing Netgear WNCE2001

NETGEAR WNCE2001 test

Na het uitpakken wordt het natuurlijk tijd om de WiFi adapter te testen. Instellen kan via Wi-Fi Protected Setup (WPS). Indien je router dit niet ondersteunt kun je hem via een computer instellen. Beide zou zeer eenvoudig moeten zijn. Mijn router ondersteunt WPS, dus dat ga ik eerst testen.

WNCE2001 Wi-Fi Protected Setup

Je sluit de WiFi adapter aan met de bijgeleverde netwerkkabel op het apparaat dat je wireless met je netwerk wilt verbinden. Stroom erop en wachten tot de lampjes ophouden met knipperen. Dan druk je op het knopje voor WPS, deze bevindt zich naast de netwerkpoort.

Netgear WNCE2001 WPS

Daarna druk je de Wi-Fi Protected Setup knop van je draadloze router in. Ik heb dit getest in combinatie met een D-Link DIR-635 router, een ander merk dus. En dat ging bijzonder simpel! Meer dan hierboven beschreven heb ik niet hoeven doen. De tid heb ik niet gemeten, maar het was maximaal 5 à 10 seconden wachten en er was een draadloze verbinding. Inclusief beveiliging, zonder dat ik het netwerkwachtwoord op hoefde te geven!

WNCE2001 handmatig instellen

Indien je geen router hebt die WPS ondersteunt kun je de Netgear WNCE2001 handmatig instellen door hem op de netwerkaansluiting van je pc aan te sluiten. Zorg er dan wel voor dat je de WiFi verbinding verbreekt, het beste schakel je tijdelijk even je draadloze adapter uit.

Zodra de lampjes zijn opgehouden te knipperen open je de internetbrowser en het setup systeem vraagt je om een taal te kiezen.

Netgear WNCE2001 setup taal kiezen

Nadat je een regio gekozen hebt en de WiFi adapter heeft gezocht naar nieuwe firmware, kun je het draadloze netwerk kiezen waarmee je wilt verbinden. Je geeft het netwerkwachtwoord op en de WNCE2001 gaat verbinden.

Dit duurt in mijn geval ongeveer een minuut en er is een draadloze verbinding. Nu kun je de WiFi adapter loskoppelen van de pc en hem aansluiten op het apparaat dat je met je draadloze netwerk wilt verbinden.

Conclusie

De NETGEAR WNCE2001 WiFi adapter is een perfect product om je XBOX, media player of ander apparaat met het wireless netwerk te verbinden. De installatie is ontzettend simpel, helemaal wanneer je van WPS gebruik kunt maken. Dit is dus afhankelijk van het feit of je router dit wel of niet ondersteunt. Ook het handmatig instellen is voor een leek prima te doen. De draadloze verbinding is zeer goed en de Netgear WiFi adapter ondersteunt ook 802.11n wireless n netwerken. Voor ongeveer 4 tientjes kun je dit product aanschaffen en ben je van al het gedoe met kabels af. Een aanrader dus!

Netgear WNCE2001 kopen? Ook daarom ga je naar Bol.com
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.7 reacties op NETGEAR WNCE2001 review

 1. teun zegt:

  Is dit ook geschikt voor mijn pc op zolder ,daar heb ik een slechte draadloze verbinding.
  Er zitten twee betonnen vloeren tussen!

  bedankt evt voor het antwoord

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Teun,

   Waarschijnlijk is de Netgear WiFi adapter niet de juiste oplossing, Een goede oplossing zouden een access point en ontvanger met hoger zendvermogen zijn. Ook kun je kiezen voor homeplug adapters, die verzorgen het netwerk via je stopcontact. Ik heb een setje van Netgear gekregen om te testen, deze test verschijnt in de komende dagen.

 2. Rob zegt:

  Prima apparaatje!

  Heb dit apparaatje gekocht om mijn samsung smart tv (UE40D5700) met mijn netwerk te verbinden.

  Een extra stopcontact is niet nodig doordat de stroomvoorziening via de extra usb poort van de tv loopt.

  Het is een stuk goedkoper dan de standaard samsung usb dongle en werkt net zo goed.

  Ook nog even getest op mijnasus laptop. Deze heeft met deze netgear toepassing een stuk beter bereik dan met de standaard ingebouwde draadloos netwerkkaart.

 3. Peter zegt:

  Ik gebruik dit al een jaar voor mijn Onkyo AV-receiver (TR-NX708) aan te sluiten op mijn netwerk om muziek (FLAC) te streamen. Werkt super!
  Mijn vraag is: Zou ik een tweede ernaast kunnen gebruiken om mijn Samsung tv aan te sluiten? (Een Samsung dongle lijkt me niet handig: duurder en slechts 54Mbit ipv. 300Mbit)

 4. Gido zegt:

  hoe kan ik mijn wnce2001 instellen voor interactieve tv van kpn , geeft fout F12

 5. Jan Veen zegt:

  Nergens meer te koop!
  Iemand nog een adres?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑