Draadloze router

door Jan Mulder

2

Router sneller dan internetverbindingDe keuze aan draadloze routers is enorm en de snelheden die ze tegenwoordig kunnen halen zijn flink. Veel routers zijn sneller dan de internetverbinding waarvoor deze gebruikt wordt. Een vraag die ik vaak krijg: ‘is het nodig om zo’n snelle router te hebben terwijl ik maar een 50 Mbps internetverbinding heb?‘. Deze vraag zal ik in dit artikel beantwoorden.

Theoretische snelheid

Er zijn 802.11n routers van 450 Mbps en 802.11ac routers kunnen op dit moment zelfs snelheden van 1750 Mbps halen. Deze snelheden haal je alleen onder ideale omstandigheden en bij gebruik van de juiste client (ontvanger). In de praktijk zullen deze snelheden een stuk lager uitvallen. Maar toch nog sneller dan je internet abonnement. Waarom is het dan toch verstandig om voor een snelle router te kiezen?

Bandbreedte nodig

De bandbreedte van de router is de volledige bandbreedte in het draadloze netwerk. Deze deel je dus met alle apparaten. Vroeger stond er 1 pc in huis, maar tegenwoordig is het niet raar dat er meerdere laptops, tablets en smarthones tegelijk gebruik maken van WiFi. De bandbreedte wordt verdeeld dus het is prettig als er een snelle verbinding is.

Daarnaast gebruiken we WiFi niet alleen voor draadloos internet. Ook streamen we tegenwoordig steeds meer muziek en films draadloos door onze woning. Het is dus aan te raden om hiervoor een snelle router te gebruiken.

11n of 11ac?

De 802.11ac standaard is de allersnelste en allernieuwste. Niet alle clients kunnen hier nog mee overweg, maar mocht je nu een nieuwe router willen komen dan zou ik (met het oog op de toekomst) adviseren voor een 802.11ac variant te gaan. De goede ac routers zijn momenteel nog wel enigszins prijzig. Laat je budget het niet toe? Dan kun je met een 802.11n router voorlopig ook nog prima uit de voeten! Advies nodig voor aanschaf van een router? Bekijk eens mijn top 5 draadloze routers.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.2 reacties op Router sneller dan internetverbinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑