Router sneller dan internetverbinding

2

De keuze aan draadloze routers is enorm en de snelheden die ze tegenwoordig kunnen halen zijn flink. Veel routers zijn sneller dan de internetverbinding waarvoor deze gebruikt wordt. Een vraag die ik vaak krijg: ‘is het nodig om zo’n snelle router te hebben terwijl ik maar een 50 Mbps internetverbinding heb?‘. Deze vraag zal ik in dit artikel beantwoorden.

Theoretische snelheid

Er zijn 802.11n routers van 450 Mbps en 802.11ac routers kunnen op dit moment zelfs snelheden van 1750 Mbps halen. Deze snelheden haal je alleen onder ideale omstandigheden en bij gebruik van de juiste client (ontvanger). In de praktijk zullen deze snelheden een stuk lager uitvallen. Maar toch nog sneller dan je internet abonnement. Waarom is het dan toch verstandig om voor een snelle router te kiezen?

Bandbreedte nodig

De bandbreedte van de router is de volledige bandbreedte in het draadloze netwerk. Deze deel je dus met alle apparaten. Vroeger stond er 1 pc in huis, maar tegenwoordig is het niet raar dat er meerdere laptops, tablets en smarthones tegelijk gebruik maken van WiFi. De bandbreedte wordt verdeeld dus het is prettig als er een snelle verbinding is.

Daarnaast gebruiken we WiFi niet alleen voor draadloos internet. Ook streamen we tegenwoordig steeds meer muziek en films draadloos door onze woning. Het is dus aan te raden om hiervoor een snelle router te gebruiken.

11n of 11ac?

De 802.11ac standaard is de allersnelste en allernieuwste. Niet alle clients kunnen hier nog mee overweg, maar mocht je nu een nieuwe router willen komen dan zou ik (met het oog op de toekomst) adviseren voor een 802.11ac variant te gaan. De goede ac routers zijn momenteel nog wel enigszins prijzig. Laat je budget het niet toe? Dan kun je met een 802.11n router voorlopig ook nog prima uit de voeten! Advies nodig voor aanschaf van een router? Bekijk eens mijn top 5 draadloze routers.

2 gedachten over “Router sneller dan internetverbinding

 1. Geachte Hr.
  Momenteel beschik ik over een draadloos netwerk WiFi in mijn huis maar wil op het terraswat ik heb aan de zee ook bereik en internet hebben. De afstand huis-terras is c.a. 120 meter.
  Er ligt en electriciteitkabel tot het punt met tussendoor een aantal contactdozen.
  Is het mogelijk om draadloos verder te gaan of moet ik wat anders kiezen, wilt u me inlichten en een prijsopgave doen van de mogelijkheden.
  Installeren in Griekenland lukt wel met plaatselijke mensen. Binnenkort kom ik naar Nederland en zou eventueel spullen mee kunnen nemen.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Gr. F.Bolssens.

 2. Geachte Jan Mulder
  Ik zoek een draadloze wifi router voor onderweg ,dit is Grenzgebied Nederland -Duitsland -Belgie Limburg.
  Graag wil ik een Lebara prepaid simkaart gebruiken om normaal (dus niet gamen) te internetten onderweg ZONDER contract.
  Wat beveelt u mij aan?
  Dank en groet.
  herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.