Sitecom X4 N300 Review WLR-4100

23

Van Sitecom kreeg ik de nieuwe router uit de X4 N300 serie, de WLR-4100. Een 2.4 GHz wireless N router die tot 300 Mbps draadloos kan en voor bekabelde aansluiting voorzien is van gigabit poorten. Ik heb hem voor jullie getest.

Uiterlijk

Het eerste dat me opvalt wanneer ik de doos open maak is het strakke design. Het is een mooie en compacte router. De router wordt geleverd met een handige standaard waarmee je de router rechtop kunt zetten. Daarnaast kan deze standaard gebruikt worden om de router aan de muur te hangen.

Installatie

De Sitecom X4 N300 wordt vooraf ingesteld geleverd. Als je hem uit de doos haalt heeft het draadloze netwerk al een naam (SSID) en is de beveiliging (WPA2) al ingesteld. Je hoeft dus helemaal niets meer in te stellen! De netwerknaam en het wachtwoord staan op een sticker in het boekje vermeld.

Middels de OPS knop kun je de draadloze apparaten in je netwerk automatisch beveiligd laten verbinden met de WLR-4100. Van een echte installatie is dus niet te spreken: niet nodig! Binnen 2 minuten was ik online.

Bereik

Het bereik van de router is goed te noemen. Ik meet met het programma inSSIDer goede signaalsterktes. Ook met een tweetal muren tussen mij en de router heb ik nog een aardige verbinding. Op grotere afstand wordt de kwaliteit van het signaal wel snel minder, maar internetten is dan nog steeds mogelijk.

Minpunten

Echte minpunten heb ik niet aan de WLR-4100 kunnen ontdekken. Het ligt er alleen even welke eisen je stelt aan een draadloze router. Zo is dit model niet dualband (geen 5 GHz) en heeft deze router geen USB-poort om een printer of harde schijf op aan te sluiten.

Conclusie

Heb je geen dualband router nodig en zit je niet op een router met USB-poort te wachten? Dan is de Siteocm WLR-4100 de ideale router voor mensen die geen zin hebben in een ingewikkelde installatie. Goede prestaties en plug & play. De router is al beveiligd dus je hoeft niets meer in te stellen.

De Sitecom X4 N300 is onder andere te koop bij:

23 gedachten over “Sitecom X4 N300 Review WLR-4100

 1. hoi ik heb u een vraag je ik zit op zolder drie hoog . maar als ik benden zit
  heb ik slecht bereik van Wi-Fi
  wat kan ik doen
  wat is het beste ik heb belkin en sitecom en weer belkin gekocht
  ik weet het niet meer wat het beste is

 2. Geachte Sitecom,

  Ik heb sindskort een abbonement bij Caiway provider. Ik heb een Glasvezel modem en wifi router bijgeleverd gekregen en gelijk aangesloten. Bedraad doet alles het prima maar wifi echter niet. Het router type is: X3 N300 WLR4100 wifi router van Sitecom. Op de eerste verdieping heb ik heel goed verbinding maar zodra ik naar boven loop heb ik nog wel wifi verbinding maar de sites willen niet laden of laden heel erg sloom. Wat is de oorzaak hiervan? Ik heb andere kanelen geprobeerd zonder enige resultaat.

  Met vriendelijke groet,

 3. Hallo,

  Ik heb een Sitecom X4 N300 WLR-4100 via Telfort/Glasvezel.

  Er zijn aardig wat Sitecom netwerkverbindingen in onze buurt, maar de WiFi verbinding valt regelmatig weg van mijn laptop. Mijn Tablet, welke over dezelfde WiFi verbinding gaat, blijft de verbinding goed houden, valt nooit weg.
  Weet u hoe ik de frequentie kan veranderen, want ik denk dat door de vele draadloze apparaten, er een andere frequentie gewijzigd dient te worden.

  Verder wil ik de Netwerknaam/Eigen Wachtwoord van Sitecom veranderen. Dit heb ik een keer geprobeerd te wijzigen maar dit weigert de router. Weet U hoe ik een eigen Netwerknaam met eigen Paswoord moet maken en dat deze de wijzigingen kan onthouden?

  Met vriendelijke groet,

 4. Sinds enkele dagen ben ik in bezit van de Sitecom X4 N300 type: WLR-4100.
  Deze heb ik als proefmodem gekocht ! Omdat ik over mijn dure Draytek Vigor 2130 van 160,- euro niet echt te spreken ben. Veel instellingen en nog steeds wordt de nederlandse taal niet ondersteund.

  Dus van de week maar eens een sitecom gekocht. Ik heb een glasvzelverbinding van 100/100 en mijn router staat op zolder. Hoe hoger je modem hoe verder je signaal komt. Denk maar eens aan de TV toren in ijsselstein langs de A2. Vanuit mijn meterkast heb ik een CAT5e kabel naar zolder getrokken waar ook mijn vaste computer staat. Deze is bedraad aan de router en voor de rest is alles via wifi.
  Super goed signaal op alle verdiepingen (beton).

  Complimenten aan Sitecom voor zo goed modem voor een prijs van 55 euro

 5. Sitecom wlr-4100:
  Als ik firmware wil upgraden moet ik dan eerst een backup maken van de settings?
  Zoja kan ik die settings weer uploaden na de upgrade? Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat dat niet gaat werken.
  Of worden de aanpassingen wel automatisch meegenomen bij een firmware upgrade en hoef ik daarom niet perse een backup te maken?

  Heeft iemand ervaring hiermee?

  Geen info te vinden op sitecom website. Email sturen gaat niet want dan krijg ik een sitecom server error. Bellen kan natuurlijk maar is te duur en daarmee geeft sitecom m.i. aan dat ze hun eigen producten niet vertrouwen.

 6. Ik heb genoemde sitecom bij het Telfort glasvezelpakket gekregen, inderdaad prima router, maar wat ik niet voor mekaar krijg is om mijn NAS-conceprtonic (CH3SNAS) en de Mediaplayer/nas (Xtreamer/ prodigy) op mijn netwerk te krijgen. Ik heb al in de router gekeken welke instellingen ik zou moeten wijzigen, maar kom er niet uit. De cloudbeveiliging staat in ieder geval uit… wie kan me helpen?

 7. Hallo Jan.

  Ik heb sinds vandaag de WLR 4100 van Telfort. Firmware naar de nieuwste versie geupdate. Bij het aanzetten van de wifi in het menu valt na 1 minuut het netwerk en internet weg. Pas na een reset en heel snel handelen om de wifi weer uit te zetten werkt alles weer. Als ik Windows laat checken zegt die dat de router geen geldig ip krijgt toegewezen en de gateway niet bereikbaar is. Ik heb nog een Sitecom router en die staat exact hetzelfde ingesteld en werkt perfect. Enig idee wat er mis kan zijn? Bvd
  Mvg.

 8. Ik heb een Sitecom X4 N300
  Werk Super!!!! op een moment dacht ik wat een *** internet maar ik als op internet effe router 30 sec van stroom af halen en nu doet die het weer Prima !!! ik heb veel internet nodig voor me Radio dus ook goede router nou dat is zeker het geval !! prima Ga zo door :)

 9. Onze sitecom N300 X4 geeft zonder enige aan leiding geen verbinding meer met de gsm en laptop.er wordt een fout melding gegeven dat er geen internet verbinding is we het apparaat uit moeten zetten en alles opnieuw moeten opstarten en aan melden.dat gedaan te hebben blijft de fout melding. Wat kan ik nu doen om toch weer wifi in huis te hebben.vriendenlijke groet

  1. Beste Esther,

   Is er helemaal geen internet meer, ook niet met een kabel? Ook de stekker al even uit het modem gehad?

   1. Ja ik heb de sitecom uit gezet en ook weer aan maar hij verbind je wel met de wifi en maar geeft problemen aan bij de verbinding van het internet ik kan niet online komen

  1. Hi Esther, heb zelfde probleem gehad, maar oplossing is heel simpel (bij mij).
   Op de Sitecom heb je ´n knop “OPS” druk hier maar op en je hebt weer internet (WiFi), tenminste,
   als alle kabels goed zijn aangesloten. Probeer maar.
   Succes

 10. De X4 N300 type: WLR-4100 geeft bij mij op de Asus N53S laptop , tijdens opstarten af en toe aan dat er geen wifi connectie is met de sitecom router, de ipad van mijn vrouw heeft daar nooit last van.
  Een paar keer disconnecten en opnieuw connecten helpt soms, maar soms moet je echt een reset van de router doen.
  Voor de wifi interface in mijn laptop is geen firmware update beschikbaar!
  Doe ik de Caiway speed test dan zie ik in de download grafiek dat zo af en toe dat er een dip in de grafiek zit die tot nul gaat.
  Tijdelijk een netgear router geleend en die geeft geen problemen en met de caiwayspeedtest zie ik ook geen dips in de download grafiek.
  Caiway die de router heeft mee geleverd zegt dit product niet te supporten en mij niet kan helpen!
  Ik heb al wat parameters van de wifi aangepast zoals ander channel ipv automatisch, maar ik hoop eigenlijk dat iemand een tip heeft hoe de wifi van deze router wel storingsvrij kan werken?

 11. I logged a case at Caiway for the bad behaviour of the X4 N300 type: WLR-4100 router.
  The answer from them came within a day, telling the folowing:
  Onder het kopje geavanceerd staat standaard de HARDWARE ACCELERATOR aangevinkt. de
  ervaring leert mij dat het uitvinken van deze functie gelijk een verbetering geeft voor wat betreft
  de stabiliteit.
  So I changed this parameter and immidiately the caiway speedtest resulted in a better performance, before average of about 35Mbit, now about 50Mbit/sec (channel on auto).
  The speed now seems also more stable.
  In the coming weeks I will give this router another chance, otherwise will buy a Netgear or Asus.
  It seems that enable of the hardware accelerator is giving a worst performance!

 12. Gisteren de Router aangesloten op mijn glasvezel verbinding, echter na een minuut of 15 a 20 valt de wifi verbinding weg. De laptop geeft nog wel aan verbonden maar geen internet verkeer mogelijk. Wifi verbreken en opnieuw verbinding maken geeft error: Kan geen verbinding met de wifi maken.herstart ik vervolgens de router en maak ik opnieuw verbinding dan na een min of 15 valt weer de verbinding weer weg. dit herhaald zich steeds, uit frustratie mijn oude netgear router aangesloten, deze werkt zonder problemen, iemand een idee?

 13. Hallo Jan Mulder,
  Als docent Apple iPad heb ik bij een van mijn cursisten thuis geprobeerd met de iPad draadloos
  te printen. Alles is correct aangesloten en zowel printer (HP Photosmart 5250e) als de iPad hebben
  internet verbinding, echter de iPad ziet geen airprinters terwijl betreffende printer airprint compatible is.
  De Apple iPad werkt met Bonjour om draadloos te printen, echter de Sitecom router WLR-4100
  (X4 N300) blijkt niet Bonjour compatible te zijn. Is er ´n instelling in de router zodat deze Bonjour doorlaat?Kan ik straffeloos een andere router op de glasvezel aansluiting van Telfort aansluiten? En welke adviseer je dan? Hoor graag van je.
  Groet, Hans

 14. mijn ervaring met deze router is als er een apparaat in mijn geval was dat een draadloze camera die op

  2.4 hz werkte dat mijn Wi-Fi slecht werd en onderbrak apparaat verwijderd en werk weer t als een speer

  mijn advies kijk of er iets in je huis op 2.4 hz werkt daar kan deze router niet tegen

 15. De Sitecom routers zijn vreselijk slecht. Verbinding valt regelmatig weg en hersteld zich na restart soms weer. Maar je merkt het erg laat. Als je ook wifi via de modem zelf hebt en rechtstreeks verbind dan werkt je internet wel gewoon. En directe vrienden en kennissen hebben ook problemen met deze routers dat hij uitvalt. Doe jezelf een plezier een neem een van een ander merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.