Sitecom X8 router

Van Sitecom kreeg ik de nieuwe X8 WLR-8100 router om te testen. Deze router voldoet aan de nieuwe 802.11ac standaard. Theoretisch zou deze router snelheden tot 1750 Mbps moeten kunnen halen.

Uiterlijk

Zodra je de doos open maakt zie je een strak ontwerp. De router is wit en ziet er zeer mooi uit. De router wordt geleverd met een handige standaard waarmee je de router rechtop kunt zetten. Daarnaast kan deze standaard gebruikt worden om de router aan de muur te hangen.

Installatie

De Sitecom X8 WLR-8100 wordt vooraf ingesteld geleverd. De netwerknaam en ook de beveiliging zijn al ingesteld. Je hoeft dus helemaal niets meer in te stellen! De netwerknaam en het wachtwoord staan op een sticker in het boekje vermeld.

Middels de OPS knop kun je de draadloze apparaten in je netwerk automatisch beveiligd laten verbinden met de WLR-8100. Van een echte installatie is dus niet te spreken: niet nodig! In ongeveer 2 minuten zat ik al op internet via deze nieuwe router.

Bereik

Het bereik van deze Sitecom X8 router is zeer goed. Ik meet met het programma inSSIDer goede signaalsterktes. Ook met een tweetal muren tussen mij en de router heb ik nog een aardige verbinding.

Snelheid

De snelheden van deze WLR-8100 zijn goed. Op 2.4 GHz meet ik een snelheid van 131 Mbps en op 5 GHz 237 Mbps. Deze router ondersteunt ook 802.11ac, waarbij 2.4 en 5 GHz gecombineerd worden. Hiermee haalde ik een snelheid van 363 Mbps. Voor het gebruik van AC heb je ook een ontvanger nodig die deze standaard ondersteunt en de behaalde snelheden zijn afhankelijk van de omgeving.

Beveiliging

De router is dus vanuit de doos al beveiligd met WPA/WPA2 beveiliging. Daarnaast kunt u gebruik maken van Sitecom Cloud Security. Deze oplossing van Sitecom blokkeert virussen, spyware, schadelijke websites en phishing en kan eventueel ook reclame filteren. Dit werkt voor alle apparaten die je gebruikt in je netwerk, dus je kunt ook reclame blokkeren op je tablet en smartphone. Sitecom Cloud Security is een halfjaar gratis en kost daarna 24,99 euro per jaar.

Conclusie

Met deze AC1750 router ben je helemaal bij de tijd. Hoewel de 5 GHz snelheid iets tegenvalt presteert deze router uitstekend op 2.4 GHz. De installatie is voor iedereen makkelijk te doen en met de beveiliging heeft Sitecom het ook goed geregeld.

De Sitecom X8 WLR-8100 is onder andere te koop bij:

6 gedachten over “Sitecom X8 Review WLR-8100

 1. Beste Jan,

  Via via kwam ik op je site terecht. Echt hele goede en heldere revieuws staan er op.
  Misschien dat je mij kunt helpen. Ik ben klant van Ziggo en heb een aantal jren een Ubee-modem in mijn bezit met een interne router. Ik had altijd ellende met internetverbindingen binnen mijn woning. Met een gezien met wel meer dan 10 draadloze apparaten werkte de router zeer slecht. Ziggo gaf toe dat de interne router niet in kwaliteit uitblinkt. Op hen advies is de interne router nu uitgeschakeld en heb ik een externe router aan het Ubee-mode gekoppeld. Ik heb op advies van Ziggo voor een Sitecom router gekozen: Sitecom X8 Review WLR-8100

  Na de router geinstalleerd te hebben bleek dat het signaal op de eerste verdieping van mijn woning zeer matig was en de aangesloten PC steeds zijn verbinding verloor. Ik zie enkel de 2,4 Ghz frequentie, de 5 Ghz ben ik nog niet tegen gekomen op mijn apparaten. Heb jij een idee waarom de door jou als goed geteste router zo’n slecht bereik heeft binnen mijn woning. Voor een indruk: vanaf de router de trap op en de slaapkamer in is zo’n 8 meter.

  Met vriendelijke groet,
  John Verboom

   1. Beste Saskia en John,

    Het bereik van 5 GHz is over het algemeen minder dan dat van 2.4 GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker het signaal door muren en plafonds komt. Op de 2.4 GHz wil het nog wel eens verschil maken om een ander kanaal te kiezen. Test kanaal 1, 6 en 11 en kijk welke het beste werkt. Daarnaast is qua beveiliging WPA2 met alleen AES vaak het beste.

 2. Een aanvullend opmerking je PC/Laptop moet wel een WiFi-kaart hebben voor 5 GHZ, zo niet dan kan je ook een 5 GHZ adapter op je USB aansluiten zoals de Sitecom AC1200

 3. Ik heb sinds een week de x8 van sitecom.
  Hij zit aangesloten op een ubee moden van ziggo zonder wifi.
  Nu valt bij mij vaak de verbinding weg(ook van de bedrade pc’s)
  Ik moet de router vaak opnieuw opstarten.
  Zijn er voor ziggo misschien aparte instellingen?

 4. Ik heb exact het zelfde probleem als boven staande personen. Bij Ziggo stop het internet steeds enkele minuten. Bij Vodafoon loopt continue het hele internet continue vast. Volgens de technischedienst van Vodafoon ligt dit aan de sitecom router. Ik heb beneden de WLR8100 en boven de WLR900. De laatste is levert slechts 40MB via kabel en draadloos. Morgen maar weer eens bellen met sitecom. Ik zit zeker niet te wachten op deze ellende en zou op het moment dan ook niemand aanraden deze apparaten te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.