Voor- en nadelen 5 GHz dualband routers

23

Indien je de nieuwe modellen draadloze routers bekijkt, valt het op dat veel modellen dualband WiFi ondersteunen. Dualband houdt in dat de router niet alleen 2.4 GHz ondersteunt (zoals de meeste draadloze routers), maar ook op 5 GHz kan uitzenden.

Routers die dualband W-iFi ondersteunen, zijn een stukje prijziger dan de standaard modellen maar bieden zeker voordelen.

Enkele routers met 5 Ghz ondersteuning zijn:

 

ac87u-smallAsus RT-AC87U AC68U-smallAsus RT-AC68U netgear_nighthawk_r8000Netgear R8000 Nighthawk

Voordat je een dualband router gaat aanschaffen is het handig om te weten wat de voor- en nadelen van 5 GHz zijn. Daarom zet ik ze voor je op een rijtje en zal ik een toelichting geven.

Voordelen 5 GHz WiFi

 1. Geen storing van andere apparatuur
 2. Minder drukke frequentie
 3. Twee netwerken zijn beter dan één

Nadelen 5 GHz WiFi

 1. Beperkt bereik
 2. Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz

Geen storing van andere apparatuur

Het grote voordeel van 5 GHz 802.11n ten opzichte van 2.4 GHz is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken.

Minder drukke frequentie

Behalve storing van andere apparatuur is er op 5 GHz ook veel minder kans op storing van andere WiFi apparaten. Op 2.4 GHz hebben we de keuze uit kanaal 1 t/m 13, waarbij kanaal 1, 6 en 11 de enige kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Op 2.4 GHz is weinig ruimte, waardoor routers gauw op elkaar storen. Bij 5 GHz hebben we dit probleem niet, de frequentie die gebruikt wordt loopt van 5.1 tot 5.8 GHz en we hebben 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Twee netwerken zijn beter dan één

Omdat de bandbreedte van WiFi verdeeld wordt over de apparaten en we steeds meer apparaten op onze draadloze router aansluiten, is het handig om de apparaten die 5 GHz ondersteunen te laten verbinden met het 5 GHz netwerk. Zo verdelen we de bandbreedte.

Beperkt bereik

Een nadeel van 5 GHz is het beperkte bereik. Deze hogere frequentie kan minder lange afstanden overbruggen en heeft meer moeite om door muren en plafonds heen te komen.

Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz

Niet alle WiFi ontvangers ondersteunen 5 GHz. Zo zijn laptops, smartphones en tablets vaak niet uitgerust met een dualband WiFi adapter en wordt door deze apparaten alleen 2.4 GHz ondersteund. De ontvanger van een laptop is eenvoudig te vervangen, bij een smartphone of tablet is dit niet mogelijk.

Waar je op moet letten bij aanschaf

Ga je een dual band router aanschaffen? Let er dan op dat deze simultaneous dual band is. Dat houdt in dat er een 2.4 GHz en een 5 GHz WiFi netwerk gelijktijdig gebruikt kunnen worden.

23 gedachten over “Voor- en nadelen 5 GHz dualband routers

 1. Beste Jan
  Ik heb een SITECOM router N750 X6 gekocht en geinstaleerd.
  Mijn zoon doet graag online gamen kan k mijn zoon nu gbruik laten maken van de 5GHz en ik met de rest van de 2.4 GHz en hoe doe ik dat.

  1. Je zoon is het allerbeste af met een bedrade verbinding als game fanaat. Leg een bedrade UTP CAT 7 kabel van je glasvezel access-point direct naar zijn gameconsole. Hij zal je dankbaar zijn.

 2. Dag Jan
  Doe je dit nog? Zo ja dan heb ik een vraagje.
  Ik heb vanaf een laptop met een kabel een netwerk met naam A geconfigureerd op mijn router Lyncsys Wrt320n.
  Daarna heb ik vanaf mijn pc draadloos een netwerk met naam B geconfigureerd.
  Als ik nu een draadloos netwerk zoek met smartphone of laptop dan zie ik alleen nog netwerk B. Is netwerk A nu verdwenen ?
  Of kan ik nu via mijn laptop de router benaderen en de instelling van netwerk A weer aanpassen?
  Heb ik nu 1 netwerk of 2 netwerken?

 3. Goedemiddag mijnheer Mulder ,

  In mijn huisnetwerk wil ik twee repeaters installeren om het bereik van ons WiFi signaal te vergroten.
  Beiden geven een uitstekende signaalsterkte , maar er is geen gegevensoverdracht mogelijk.(driehoekje met uitroepteken)
  Beiden zijn goed benaderbaar, de beveiliging is gelijk aan die van het accesspoint ingesteld (WPA2 +wachtwoord) en alle te verifiëren IP en MAC adressen kloppen.
  Het Windows systeemlog geeft aan dat er een time out heeft plaatsgevonden omdat geen van de geconfigureerde servers reageert.

  Waarom kan geen van alle WiFi apparaten een gegevensverbinding met deze repeaters opbouwen?

  Mijn configuratie = ZyWall USG20 router met vaste IP adressen via Amped 20000G Accesspoint

  Heb nu al zoveel uren verprutst , het is hopeloos. Daarom is het dat ik u deze vraag nu maar stel.

  Vriendelijk groeten,

  Piet Zwikker

  Zaandam

 4. Na lang zoeken de volgende oplossing gevonden als (voor mij) de beste oplossing:
  De router staat op het 5GHZ netwerk ingesteld. Resultaat: eindelijk een snel wifi netwerk
  Een homeplug is ingesteld op het 2.4 netwerkt. Resultaat: groter bereik.

  Het beste van twee werelden.

  Frans

 5. Geachte heer Mulder,

  Ik heb een Ziggo Technicolor TC7200 modem/router ingesteld op 2.4 Ghz, kanaal 1. Dual band is niet mogelijk. Hierachter staat op zolder een LAN-bekabelde TP Link C7 access point die is ingesteld op 2,4 GHz (kanaal 6) en 5.0 GHz. WPS op dit access point is ‘enabled’ en alles is voorzien van dezelfde SSID naam en wachtwoord.

  Mijn vraag is of het zin heeft om een access point op 5,0 Ghz in te stellen als de router op 2,4 ghz is ingesteld?

  Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie.

  Groet, Ronald

  1. beste ronald,
   de op zolder opgestelde Accesspoint zal niet samen werken met accespoint beneden. ik vermoed dat je beter 2 SSID’s kunt gebruiken. Daarna kan je boven ook 5 ghz aanzetten, hiervoor kan je vaak ook een ander ssid aanmaken, dan weet je ook met welk netwerk je verbind als je een verbinding maat

  1. misschien een stomme vraag maar;

   ikzelf heb een nighthawk r8000 die dual band of zelfs tri-band ondersteunt
   heb nu een nieuwe internet besteld waarbij ik een modem krijg die alleen 2,4 ghz ondersteunt,met de router die ik heb kan ik dan alsnog 5ghz gebruiken of is dat niet mogelijk??

   groeten chef

   1. in dit geval kan je het wifi gedeelte van het nieuwe modem uitzetten en de r8000 aansluiten op het modem. de r8000 zal dan het wifi en router gedeelte voor zijn rekening nemen. als het kan laat je de provider het modem in bridge modus zetten zodat hij niks anders doet dan internet doorgeven aan de router.

 6. ik heb scarlet (stipte tegenwoodig) met de Foxbox op 2.4ghz.
  beneden doet alles het goed op wifi, dmv een verdeel router kan ik beneden een extra pc aansluiten en gaat er een kabel naar zolder waar mn zoon een eigen wifi router heeft staan.

  nu is de download naar zn ps4 ontzettend traag, en k wil dat voor hem wel versnellen. dmv de splitter beneden er tussen uit te halen, dus de kabel van mijn fox direct op zn ps aan te sluiten is de verbinding al iets sneller maar nog steeds geen haas, eerder een schildpad op een fietsje.
  kan ik een snellere verbinding realiseren dmv het kopen van een 5ghz router ? rest de vraag accepteerd mn stipte lijn dat?

  1. 5ghz is draadloos. Snelste optie is nog steeds kabel.
   Wifi tussen 2 stations is afhankelijk van de snelheid dat hij krijgt. En de wifi sterkte. Het 2de station kan je niet meer geven dan hij binnen krijgt. Zorg voor een switch en een kabel naar boven.

   1. k ben maar over gestapt van stipte naar glasvezel van t-mobile (100mb)
    jammer genoeg is hun site n de verkoper zeer onduidelijk geweest, want ik wilde 5ghz wifi en dat was mogelijk, Helaas is dat alleen op adsl mogelijk, dus zit ik nog met een 2.4ghz wifi.
    door de ps4 direct aan te sluiten op de glasvezel heeft die voldoen vermogen. de wifi blijft ook bij t-mobile een probleem kindje, benen 4mtr af de router, 80%, 1e verdieping 20%, zolder 0%, ddat vangen zij dan mar op door boven een versterker te plaatsen, . wat mij opvalt is dat losgekopelde ps4 de wifi boven 100% geeft, koppel ik de ps4 aan (app staat nog uit) valt ook die wifi terug naar 20%.

 7. Ik heb regelmatig wat problemen door het 5Ghz mn internet blijft verbonden maar gewoon geen internet, moestk naar 2.4 gaan zou ik daar dan nog steeds last van hebben?

 8. Goedemiddag, ik heb een ip cam deurbel die alleen op 2,4 ghz blijkt te werken.
  Nu zegt de monteur van Ziggo dat de wifi beide ondersteund, dus dat het zou moeten werken.
  Nu ziet de app van de ip cam het netwerk niet…..
  Wat kan ik doen?
  Hoor het graag, mvg Arend

 9. Beste,
  Ik heb een dual WiFi verbinding 2,4 en 5. Nu heb ik een UTP vanaf de router naar de omvormer van de zonnepanelen gelegd, echter het signaal komt niet door. Scarlet zegt dat de router niet compatibel is. Maar de leverancier van de zonnepanelen zegt dat de router van 5 naar 2,4 omgezet moet worden en dat het dan wel werkt. Iemand hier ervaring mee?

 10. ik heb al jaren problemen met 5.0 als ik op een spel zit wordt da zomaar verbinding verbroken… als ik 5.0vergeet en alleen op 2.4 zit. heb ik nooit problemen en nooit eraf gesmeten. Ik vind 2.4 echt stabiel… en 5.0 wordt ik praktisch elke dag eraf gesmeten. mijn games zijn altijd verpest daardoor. vind ik heel jammer want bereik van 5.0 gaat veel verder maar niet stabiel

 11. ik heb via wifi analyzer mijn omgeving gescand. Daar kwam onderstaande plaatje uit. Ik ben toch heel benieuwd hoe het kan dat er een apparaat in mijn omgeving op 2.4ghz band 8 kanalen inpikt:
  https://i.postimg.cc/ZqtjXr2c/Screenshot-20200830-150514-Wi-Fi-Analyzer.jpg

  is er iets dat op de 2.4ghz band 8 kanalen kan dekken?

  En verder lees ik elders dat DFS aanbevolen wordt. Waarom zijn er maar zo weinig apparaten waarvan bekend is dat ze DFS supporten?

 12. Ik heb een camera waarop alleen de 2.4 wifi kan bereiken. 5 ghz pakt hij niet helaas. Hoe kan ik het veranderen naar 2.4ghz? Zodat ik hem kan verbinden. De router ondersteunt wel beide.

 13. Hoi, ik ben overgestapt van een tplink cpe210 naar een 510 op de camping bij de 210 vind hij wel de WiFi palen als je op survey druk maar bij de 510 vind die niks
  Is dat in te stellen?

  Gr, Henk

 14. Wordt me bandbreedte verdeeld onder de 2.4 en 5Ghz?
  Dus als ik bijvoorbeeld 20mb heb kan het zijn dat 10mb voor de 2.4 is en 10 voor de 5?

 15. Ik heb een router die Dual band ondersteunt (een Fritz!Box 7490) en ik maak ook al een tijdje gebruik van beide verbindingen. Zo is mijn smartphone, mijn iPad en mijn laptop verbonden met het 5GHz kanaal van de router maar mijn Blu-ray Entertainment System bv. is verbonden met het 2.4 GHz kanaal (mijn tv is middels hdmi verbonden met het Blu-ray Entertainment System dat vervolgens verbonden is met de tv-ontvanger die op zijn beurt weer met een netwerkkabel aangesloten is maar dat terzijde) en ik verwacht ook niet dat mijn oude tv zelf en mijn Blu-ray Entertainment System die 5GHz al ondersteunen.

  Nu wil ik een ChromeCast met Google TV gaan aansluiten op mijn tv. Voor de installatie daarvan gebruik je een app op je smartphone en er wordt uitdrukkelijk vermeld dat je ChromeCast en je smartphone op hetzelfde netwerk moet zitten. Nu las ik ergens op internet dat, wanneer het ene device op het 2.4 GHz kanaal van je router verbonden is en het andere op het 5GHz kanaal, ze alsnog op hetzelfde ‘netwerk’ zitten. Maar uit het artikel hierboven leidt ik dan weer af dat het in dat geval om 2 verschillende netwerken gaat… Is er iemand die mij kan helpen door hierover uitsluitsel te geven
  Veel dank alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.