Draadloze router

door Jan Mulder

20

Voor- en nadelen 5 GHz dualband routersIndien je de nieuwe modellen draadloze routers bekijkt, valt het op dat veel modellen dualband WiFi ondersteunen. Dualband houdt in dat de router niet alleen 2.4 GHz ondersteunt (zoals de meeste draadloze routers), maar ook op 5 GHz kan uitzenden.

Routers die dualband W-iFi ondersteunen, zijn een stukje prijziger dan de standaard modellen maar bieden zeker voordelen.

Enkele routers met 5 Ghz ondersteuning zijn:

 

ac87u-smallAsus RT-AC87U AC68U-smallAsus RT-AC68U netgear_nighthawk_r8000Netgear R8000 Nighthawk

Voordat je een dualband router gaat aanschaffen is het handig om te weten wat de voor- en nadelen van 5 GHz zijn. Daarom zet ik ze voor je op een rijtje en zal ik een toelichting geven.

Voordelen 5 GHz WiFi

  1. Geen storing van andere apparatuur
  2. Minder drukke frequentie
  3. Twee netwerken zijn beter dan één

Nadelen 5 GHz WiFi

  1. Beperkt bereik
  2. Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz

Geen storing van andere apparatuur

Het grote voordeel van 5 GHz 802.11n ten opzichte van 2.4 GHz is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken.

Minder drukke frequentie

Behalve storing van andere apparatuur is er op 5 GHz ook veel minder kans op storing van andere WiFi apparaten. Op 2.4 GHz hebben we de keuze uit kanaal 1 t/m 13, waarbij kanaal 1, 6 en 11 de enige kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Op 2.4 GHz is weinig ruimte, waardoor routers gauw op elkaar storen. Bij 5 GHz hebben we dit probleem niet, de frequentie die gebruikt wordt loopt van 5.1 tot 5.8 GHz en we hebben 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Twee netwerken zijn beter dan één

Omdat de bandbreedte van WiFi verdeeld wordt over de apparaten en we steeds meer apparaten op onze draadloze router aansluiten, is het handig om de apparaten die 5 GHz ondersteunen te laten verbinden met het 5 GHz netwerk. Zo verdelen we de bandbreedte.

Beperkt bereik

Een nadeel van 5 GHz is het beperkte bereik. Deze hogere frequentie kan minder lange afstanden overbruggen en heeft meer moeite om door muren en plafonds heen te komen.

Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz

Niet alle WiFi ontvangers ondersteunen 5 GHz. Zo zijn laptops, smartphones en tablets vaak niet uitgerust met een dualband WiFi adapter en wordt door deze apparaten alleen 2.4 GHz ondersteund. De ontvanger van een laptop is eenvoudig te vervangen, bij een smartphone of tablet is dit niet mogelijk.

Waar je op moet letten bij aanschaf

Ga je een dual band router aanschaffen? Let er dan op dat deze simultaneous dual band is. Dat houdt in dat er een 2.4 GHz en een 5 GHz WiFi netwerk gelijktijdig gebruikt kunnen worden.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.20 reacties op Voor- en nadelen 5 GHz dualband routers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑