Draadloze router

door Jan Mulder

7

VPN verbindingVeel bedrijven hebben een VPN verbinding, maar wat is VPN nou precies? VPN staat voor Virtual Private Network en kan via het internet twee netwerken met elkaar verbinden of een computer met het netwerk verbinden.

Normaal gesproken gaan uw gegevens onbeveiligd over het internet. Dat is niet een prettig idee als het om uw bedrijfsnetwerk gaat. Een Virtual Private Network maakt het mogelijk om door middel van een beveiligde verbinding via het internet te communiceren met een lokaal netwerk.

Typen VPN verbinding

Er zijn verschillende vormen van VPN. De meest gebruikte vormen zijn:

  1. LAN-to-LAN: Een LAN-to-LAN verbinding wordt opgebouwd tussen twee routers. Beide lokale netwerken worden met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen alle computers binnen de lokale netwerken verbinding maken met het andere netwerk.
  2. Remote Dial-in: De verbinding wordt opgebouwd door een enkele computer of client. Deze krijgt toegang tot het lokale netwerk van de router.

Bij een LAN-to-LAN verbinding kun je het beste gebruik maken van 2 VPN routers. Het is ook mogelijk om 1 VPN router te gebruiken en aan de andere zijde een router die VPN pass-through ondersteund.

VPN Protocollen

Er zijn verschillende vormen van VPN. Dit zijn de vier vormen VPN verbindingen:

  1. PPTP Point-to-Point Tunneling Protocol
  2. IPSEC Internet Protocol Security
  3. L2TP Layer Two Tunneling Protocol
  4. SSL VPN Secure Socket Layer

Van deze protocollen is PPTP de snelste, doch de minst beveiligde vorm van VPN. IPSec biedt een betere beveiliging door een encryptie die continu veranderd. L2TP is, in combinatie met IPSec, de meest veilige vorm van VPN. Helaas is dit ook de reden dat het protocol moeilijk in gebruik is. Momenteel is IPSec de meest gebruikte vorm van VPN.

Op de computer of client kan gebruik gemaakt worden van de Windows VPN client.  Voor mensen die vaak onderweg zijn en graag op een eenvoudige, maar ook veilige manier het bedrijfsnetwerk willen benaderen, is SSL VPN erg handig. Hierbij hoeft geen VPN client software geïnstalleerd te worden, zodat een telewerker overal waar een computer met internet aanwezig is een beveiligde VPN tunnel naar het bedrijfsnetwerk kan opzetten.

Lees meer over SSL VPN voor thuiswerken.

VPN router aanschaffen

Als u een VPN router wilt aanschaffen, houdt dan rekening met het aantal mensen dat van de verbinding gebruik gaat maken. Bij een VPN router wordt aangeven hoeveel gelijktijdige VPN tunnels er mogelijk zijn. Het aantal gelijktijdige VPN tunnels, staat gelijk aan het aantal mensen dat tegelijk van de VPN verbinding gebruik kan maken.

Gaan er ook mensen die mobiel of thuis werken van de verbinding gebruik maken? Zorg dan dat de router ook SSL VPN ondersteund.

Goede VPN routers kunt u kopen bij Routershop of Firewallshop
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.7 reacties op VPN verbinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑