Draadloze router

door Jan Mulder

10

Wat is een router?Met een router kun je twee computernetwerken met elkaar verbinden. Dat klinkt veel moeilijker dan het is: je verbindt met een router bijvoorbeeld je computernetwerk thuis met het internet (het internet is ook een computernetwerk). Een groot assortiment Routers is te vinden op Routershop.nl.

Hoe spreek je dat nou uit?

Er is veel verwarring over de juist uitspraak van het woord router. Is het nou ‘roeter’ of ‘rauter’?

Beide uitspraken zijn correct. In de Britse spraak klinkt het als ‘ roeter’, een Amerikaan zegt ‘ rauter’. In beide gevallen heeft men het over hetzelfde apparaat: de router.

Wat doet het?

Een router zorgt voor het verzenden van pakketjes met data en kies hierbij de kortste route. Stel: je bekijkt vanuit je luie stoel deze internetpagina op je laptop. Deze pagina staat bij mijn hosting provider op een computer (server) opgeslagen en moet op jouw beeldscherm worden getoond.

De aanvraag voor het data pakketje met data waar deze webpagina in zit wordt gedaan door de router die je thuis hebt staan. Via het modem gaat deze aanvraag over je ADSL- of kabelverbinding naar de router van je internet provider.

Hier wordt gezocht naar de snelste weg via andere routers naar de router van de provider waar deze internet site gehost wordt. Hier wordt de data van de server gehaald en via de router van mijn hosting provider naar jouw router gestuurd, die het weer naar je laptop stuur.

Wat doet een router nog meer?

De meeste routers zijn uitgerust met een DHCP server. Deze deelt IP adressen aan uw computers en laptops, zodat u deze niet met de hand hoeft in te stellen. Ideaal voor thuisgebruik. Ook hebben de meeste routers een ingebouwde firewall, om aanvallen van buitenaf te voorkomen.
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.10 reacties op Wat is een router?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑