Met een router kun je twee computernetwerken met elkaar verbinden. Dat klinkt veel moeilijker dan het is: je verbindt met een router bijvoorbeeld je computernetwerk thuis met het internet (het internet is ook een computernetwerk). Een groot assortiment Routers is te vinden op Routershop.nl.

Hoe spreek je dat nou uit?

Er is veel verwarring over de juist uitspraak van het woord router. Is het nou ‘roeter’ of ‘rauter’?

Beide uitspraken zijn correct. In de Britse spraak klinkt het als ‘ roeter’, een Amerikaan zegt ‘ rauter’. In beide gevallen heeft men het over hetzelfde apparaat: de router.

Wat doet het?

Een router zorgt voor het verzenden van pakketjes met data en kies hierbij de kortste route. Stel: je bekijkt vanuit je luie stoel deze internetpagina op je laptop. Deze pagina staat bij mijn hosting provider op een computer (server) opgeslagen en moet op jouw beeldscherm worden getoond.

De aanvraag voor het data pakketje met data waar deze webpagina in zit wordt gedaan door de router die je thuis hebt staan. Via het modem gaat deze aanvraag over je ADSL- of kabelverbinding naar de router van je internet provider.

Hier wordt gezocht naar de snelste weg via andere routers naar de router van de provider waar deze internet site gehost wordt. Hier wordt de data van de server gehaald en via de router van mijn hosting provider naar jouw router gestuurd, die het weer naar je laptop stuur.

Wat doet een router nog meer?

De meeste routers zijn uitgerust met een DHCP server. Deze deelt IP adressen aan uw computers en laptops, zodat u deze niet met de hand hoeft in te stellen. Ideaal voor thuisgebruik. Ook hebben de meeste routers een ingebouwde firewall, om aanvallen van buitenaf te voorkomen.

10 gedachten over “Wat is een router?

 1. Ik probeer met een Linksys breedband router (wrt54g) 2 computers met elkaar te verbinden,maar dit lukt niet.
  Ik kan de router ook niet vinden in Aparaatbeheer,het lampje van internet brandt wel,maar als de computers verbind flikkert er een lampje en zie ik een geel uitroepteken staan door het icoontje van internetop de taakbalk rechts.
  Kan U mij helpen,ik doe het bedraad.

  1. Beste,

   De prijs zegt niet per se iets over het zendvermogen of de kwaliteit van een signaal. Er zijn prima routers te vinden onder de 100 euro met een goed bereik voor een gemiddelde woning. Ik raad u aan om ons nieuwe advies te lezen voor 2016: de beste wi-fi router 2016. Hier hebben wij voor elk budget een advies uitgegeven.

 2. Ik zie dat wij twee routers hebben, waarom is dit. Diegene die het ooit heeft aangelegd is niet meer in beeld, ik probeer nu alles te achterhalen. Kan iemand mij uitleggen waarom er 2 staan

 3. ik kocht een smartphone, voor het eerst.
  Thuis heb ik Wifi maar kan er niet op inloggen. Ik probeerde het, misschien met het verkeerde wachtwoord, dat weet ik niet (moet ik dat lange codenummer dan indrukken ?) , maar nu krijg ik telkens melding verificatiefout.
  Nu weet ik niet wat ik moet doen.

 4. Ik zie bij mijn netwerkverbindingen, naast Ziggo etc, ook nog 2 namen staan die ik niet ken. Te weten Stinkdier2.4 en Kingslanding.
  Weet iemand wat dat is. Zit er iemand op mijn netwerk?

 5. Hallo

  Ok heb nu een Ziggo modem op de begane grond. Op de eerste Tweede en zolder heb ik geen Wifi bereik. Ik heb wel een vaste kabel die van de modem naar de zolder gaat
  Ik wil met mijn printer draadloos printen. Kan ik die vaste kabelaansluitingen gebruiken op een router. En wat is de beste router of kan met een goedkoop router ook overweg.

 6. Ik heb sinds kort glasvezel aansluiting. Nu wil ik in mijn schuur ook WiFi, hoe moet ik dit regelen? Wij hebben destijds een UTP kabel getrokken vh huis naar de schuur. Kanikhier iets mee.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.