Veilig gebruik maken van een openbaar WiFi netwerk

4

Het aantal WiFi hotspots groeit met de dag. Overal kun je tegenwoordig online, er is WiFi in de trein, WiFi in cafés en draadloos internet op campings.

Vaak zijn de standaard instellingen van je tablet, smartphone of laptop niet voldoende om veilig gebruik te maken van deze openbare WiFi netwerken. Lees hieronder de tips, pas ze toe en daarna kun je zorgeloos veilig gebruik maken van een openbaar draadloos netwerk.

9 tips voor veilig gebruik van openbaar WiFi

  1. Zet delen uit: Het delen van bestanden en printers is handig voor gebruik in je eigen draadloze thuisnetwerk. Zorg ervoor dat je delen uitschakelt wanneer je gebruik gaat maken van een publieke hotspot. Wanneer je delen aan laat staan maak je het kwaadwillenden eenvoudiger om in te breken op je computer.
  2. Maak gebruik van VPN: Een van de veiligste manieren om te surfen op een publiek toegankelijk WiFi netwerk is het gebruiken van een virtual private network, een VPN. Hiermee ben je beveiligd tegen  hackers en oplichters op openbare draadloze netwerken. Op VNP Service vind je een lijst met VPN providers.
  3. Maak niet automatisch verbinding met WiFi hotspots: Je kunt je smartphone of tablet zo instellen dat deze automatisch verbinding maakt met alle beschikbare WiFi hotspots, doe dit niet. Vaak staat deze optie standaard uit, maar controleer het toch even voor de zekerheid.
  4. Gebruik SSL: Met SSL maak je gebruik van een versleutelde verbinding en is de overdracht van gevoelige informatie beschermd tegen kwaadwillenden. Met de browser plugin SSL Everywhere zijn bijna alle website verbindingen beveiligd. De plugin is voor meerdere browsers verkrijgbaar.
  5. Gebruik two-factor authentication : Het gebruik van two-factor authentication, of twee-staps verificatie, houdt in dat je naast een wachtwoord nog een unieke code moet invoeren. Bij Gmail heb je bijvoorbeeld deze optie, je moet je wachtwoord invoeren maar ook een unieke code die gegenereerd wordt via een app op je mobiele telefoon. Deze code wisselt telkens.
  6. Controleer de naam van het netwerk: Controleer of het draadloze netwerk waarmee je wilt verbinding ook echt de WiFi hotspot is die je bedoelt. Kwaadwillenden zetten soms een draadloos nep netwerk op om hiermee gevoelige informatie op te slaan. Vertrouw je het niet? Vraag even aan het personeel of het SSID inderdaad van het bedrijf zelf is.
  7. Bescherm je wachtwoorden: Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Is je wachtwoord achterhaald en gebruik je overal dezelfde? Dan kan men dus inloggen op je al accounts bij bijvoorbeeld Facebook, Twitter en e-mail. Om al deze verschillende wachtwoorden te onthouden kun je gebruik maken van KeePass of LastPass.
  8. Zet je Firewall aan: De meeste besturingssystemen hebben een firewall, ook zijn er firewalls voor Android en iOS. Gebruik deze dan ook altijd.
  9. Gebruik anti-virus software: Gebruik een up-to-date virusscanner. Het maak niet uit of dit een gratis of betaalde versie is, maar zorg dat je er één hebt geïnstalleerd en dat je hiervoor altijd de laatste updates ontvangt.

4 gedachten over “Veilig gebruik maken van een openbaar WiFi netwerk

  1. Beste Jan,

    Hoe kijk jij tegen de plugin HTTPS Everywhere aan? en is dit een goede voor alleen gebruik tijdens publieke wifi netwerken?

    groet, Ruud.

  2. Als ik via een open wifi inlog en daarbij gebruik maak van Lastpass om in te loggen,kunnen kwaadwilligen dan ook mijn wachtwoorden onderscheppen?

  3. Beste Jan,

    Ik werk in het ziekenhuis van Maastricht , hier hebben ze een open netwerk. Ik krijg steeds de melding wel verbinding maar geen internet. Ik heb een Motorola. Heb iets gelezen dat het met de Google instellingen te maken heeft. Alleen is het me niet duidelijk hoe en wat. Kunt u me aub helpen.mvg

  4. dag jan

    ik kan vanuit mijn android samsung mobiele telefoon een vpn verbinding naar mijn fritzbox router thuis opzetten. maar dat ik pas doen als ik al heb ingelogd op het openbare netwerk en dan kan een kwaadwillende al hebben ingebroken. ik zou eigenlijk eerst die vpn verbinding willen opzetten voordat er ook maar iets anders kan gebeuren door kwaadwillenden. is dit op te lossen?

    gr gertjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.