Access point

door Jan Mulder

12

Engenius ECB3500-CC CloudTrax Hotspot Review

Perfecte hotspot oplossing!

Gebruiksgemak
Beveiliging
Bereik
Snelheid

Conclusie: Eigenaren van een hotel, restaurant of café halen met de Engenius ECB3500-CC een zeer eenvoudig te beheren en betaalbare hotspot oplossing in huis.

5
Wil je als eigenaar van een café, restaurant, camping of hotel draadloos internet aanbieden aan je gasten, dan kun je kiezen voor een commerciële oplossing van één van de telecomproviders. Het nadeel is dat je dit netwerk niet zelf kunt beheren en er bijna niets aan kunt verdienen. Of je kiest ervoor om de WPA sleutel van je huidige draadloze router te delen met je gasten, deze optie is dan weer niet erg veilig.

Van Alcadis kreeg ik de Engenius ECB3500-CC opgestuurd, een professionele hotspot oplossing voor een betaalbare prijs (c.a. € 160,- exclusief BTW).

Deze hotspot zou eenvoudig te beheren zijn en ook een groot bereik moeten hebben. Dat heb ik voor jullie getest. En ik moet zeggen: ik ben zeer tevreden!

Hotspot installeren

De Engenius ECB3500-CC is voorzien van CloudTrax firmware en het beheren van de hotspot gebeurt online ‘in de cloud’. Ook de installatie van de hotspot doe je online, je hoeft dus geen instellingen in het apparaat zelf te doen, dat doe je via cloudtrax.com.

Om te beginnen maak je een gratis account aan bij CloudTrax en vervolgens kun je je netwerk gaan beheren. Je sluit de ECB3500-CC aan op je modem/router met internetverbinding en voert het MAC adres van je Engenius accesspoint in op CloudTrax.com. Dit werkt allemaal zeer eenvoudig en is door iedereen te doen, binnenkort verschijnt er nog een uitgebreide how-to video op deze website.

Hotspot beheren

Nadat je de Engenius ECB3500-CC als ‘node’ hebt toegevoegd aan je CloudTrax netwerk kun je diverse instellingen aanpassen, zoals het zendvermogen, het WiFi kanaal en de naam van het netwerk (SSID).

Je kunt er voor kiezen om internet gratis of betaald aan te bieden. Betalen kan op de speciale welkomstpagina waarop iedere gebruiker ‘gevangen’ wordt via credit card of Paypal. Ook kun je zelf vouchers printen op een bonnetje wanneer je over een speciale ticketprinter beschikt. Wanneer je geen speciale ticketprinter hebt, kun je ook gewoon op A4 vouchers met inlogcodes printen.

Er zijn zeer veel mogelijkheden, ik som hieronder een aantal mogelijkheden op:

  • Speciale welkomstpagina is aan te passen met eigen bedrijfslogo en tekst
  • Je kunt 2 gescheiden netwerken maken: een privé netwerk en voor gasten
  • Op afstand te beheren via internet
  • Bandbreedte eerlijk verdelen over de gasten
  • Zelf vouchers printen voor 1 uur, 1 dag of hoe lang je wilt
  • Netwerk monitoren via een app op smartphone of tablet

Netwerk monitoren via app

Ik heb de CloudTrax Android app gedownload, een versie voor Apple is eveneens beschikbaar. Hiermee kun je je netwerk niet beheren, maar je kunt wel zien of alles in orde is. Wanneer een accesspoint is uitgevallen dan kun je direct actie ondernemen via CloudTrax.com.

Bereik van de Engenius CloudTrax Hotspot

De accesspoints van Engenius staan bekend om hun grote bereik. Ik heb het signaal van de ECB3500-CC gemeten, terwijl mijn eigen draadloze router ook aan stond in dezelfde kamer. Het resultaat in dezelfde kamer is zeer goed! In onderstaande afbeelding kun je zien dat het netwerk die ik ‘WiFi Netwerken Test’ heb genoemd een RSSI van -25 heeft (ter vergelijking: hoe dichter bij 0 hoe beter, vanaf -50 spreken we van een goede verbinding.

ECB3500-CC test

Ga ik wat verder weg naar een andere ruimte zodat er diverse muren tussen mijn laptop en de ECB3500-CC zitten, dan houd ik nog steeds een zeer goed signaal over. Ik ben al met al zeer te spreken over het bereik van de ECB3500!

Het bereik is voldoende om een groot café of restaurant te voorzien van WiFi, zowel binnen als op het terras.

Snelheid

De ECB3500-CC is een 54 Mbps 802.11g accesspoint. Niet geschikt voor het streamen van HD video’s en dergelijke, maar dat is bij een hotspot ook niet de hoofdtaak. Gasten kunnen prima surfen en filmpjes kijken op internet. Doordat de bandbreedte eerlijk te verdelen is, hebben alle gasten dezelfde snelheid. Voor een hotspot is dit een prima oplossing.

Conclusie

Eigenaren van een hotel, restaurant of café halen met de Engenius ECB3500-CC een zeer eenvoudig te beheren en betaalbare hotspot oplossing in huis. Ook wanneer je een grotere ruimte van WiFi wilt voorzien dan kun je voor deze oplossing kiezen, het CloudTrax systeem is namelijk uitbreidbaar: je kunt meerdere indoor of outdoor accesspoints toevoegen en je netwerk zo groot maken als je zelf wilt. Absolute aanrader!

Bestel direct een ECB3500-CC hotspot bij Wifishop
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.12 reacties op Engenius ECB3500-CC CloudTrax Hotspot Review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑