Waar gebruik je een wireless bridge voor?

27

Voor een wireless bridge zijn verschillende namen: ethernet bridge, client bridge, wifi bridge. Het is allemaal hetzelfde. Wat is nou een wireless bridge en waar gebruik je die voor?

Een ethernet bridge is het omgekeerde van een access point. Je kunt het inzetten om een bekabeld netwerk component te verbinden met een draadloos netwerk. Een ethernet bridge wordt het meeste gebruikt om:

 • Point to point verbindingen te maken
 • Bekabelde netwerk apparaten met een draadloos netwerk te verbinden

Netwerk apparatuur met een draadloos netwerk verbinden

Verbinden we een apparaat met een draadloos netwerk, dan spreken we vaak van een client bridge. Het kastje is dan de draadloze client voor het netwerk apparaat. Omdat er geen drivers geïnstalleerd hoeven worden, kun je alles met een netwerkaansluiting draadloos maken.

De client bridge configureer je via je computer of laptop, daarna is hij klaar om bijvoorbeeld je Xbox, Wii of andere spelcomputer via de netwerk aansluiting draadloos te maken. Van een printer met een netwerk aansluiting maak zo eenvoudig een wifi printer.

Point-to-point verbinding

Een draadloze verbinding tussen twee locaties, ofwel een wifi bridge. In dit geval neem je een access point aan de ene kant (de zendkant) en een ethernet bridge aan de andere kant. De ethernet bridge pikt het netwerk van het access point op en hier kun je weer een bekabeld netwerk op aansluiten. Of je sluit weer een access point op de bridge aan om op de andere locatie ook draadloos op hetzelfde netwerk te kunnen werken.

Krachtige bridge

Client bridge, wireless bridge en ethernet bridge is dus hetzelfde apparaat. Een zeer krachtige bridge is de Engenius ECB-3220, die ook als access point te gebruiken is. Met een ECB-3220 als access point en een ander exemplaar als ethernet bridge, maak je dus een point-to-point verbinding. Een ECB-3220 als bridge ingesteld gebruik je dus bijvoorbeeld om je spelcomputer met je draadloze thuisnetwerk te verbinden.

Update 2012: De ECB-3220 is inmiddels vervangen door een nieuwe exemplaar van Engenius, de ECB-3500

De ECB-3500 is nog krachtiger dan zijn voorganger en kan net als de ECB-3220 als bridge gebruikt worden.

Bestel een ECB-3500 voor groot bereik

Andere bridge

Er zijn niet veel fabrikanten die nog client bridges maken voor indoor gebruik. Linksys had altijd de WET54G, deze bridge hebben ze vervangen door de WET610N. Deze Linksys bridge koop je onder andere bij Central Point. Bestel direct een WET610N bij Centralpoint

27 gedachten over “Waar gebruik je een wireless bridge voor?

 1. ik had een vraag, weet je toevallig hoe ik mijn ECB 3500 Van engenius,
  wachtwoord en alls heb ik al uitgevonden ik krijg hem gewoon niet aan de praat met kpn experia box weet u toevallig wat ik moet doen om hem aan de experia box te koppelen zodat hij het zend vermogen versterkt dan ik ook Op zolder internet krijg. kan je mij dat precies uit leggen van stap tot stap

  Met vriendelijke groet,

  Dick.

 2. Interessant artikel over de wifi-bridge. Wij hebben een te zwak wifi-signaal in onze woonkamer en het TV-beeld komt niet goed door. Versterkt een bridge ook het wifi-signaal? Zo ja, zou het voor ons een oplossing kunnen zijn.
  mvg,
  Mt

 3. Nu ziggo overal inlog mogelijk heeft gemaakt, kan ik dan met een bridge dit wifi signaal komend van de buurt ziggo abonnees, opvangen en en nieuw intern netwerk met ook een wifi AP te maken, zodat de verbinding aan blijft en ik niet steeds opnieuw moet inloggen bij ziggo wat nu het geval is als het scherm van mijn telefoon uitgaat.

  1. Beste Hans, technisch is dat mogelijk. Ik heb echter mijn twijfels bij de kwaliteit van de Ziggo hotspots. Deze worden gemaakt met de standaard WiFi routers en het signaal moet eerst door de muren heen de woning uit.

   1. Beste Jan, ik probeer iets dergelijks op te zetten. Maar ik kom er niet achter hoe ik kan inloggen op we free wifi kanaal van ziggo. Via de tablet/PC/smartphone connectie maken gaat middels een installatie file van ziggo waarin je je user/WW in moet vullen. Hoe kan ik dit in de router ingeven? Ecb300.

    1. Beste Paul,

     Waarschijnlijk gaat dit via een portal in het ziggo modem, het kan zijn dat dit dan niet goed werkt omdat de ziggo modem het MAC adres van de ECB300 ziet als client. Zover bij ons bekend kan je dit alleen oplossen via een zogenaamde ez hotspot extender, deze is namelijk wel geschikt voor hotspot portals zoals ziggo en KPN. De extender kan je hier vinden http://www.wifishop.nl/engenius-ez-hotspot-extender/pid=32227

 4. In onze vakantiehuis hebben wij alleen draadloos internet met een wachtwoord dat niet wijzigd. Nu wil ik een Essent e-thermostaat aansluiten om deze via internet op afstand te kunnen regelen. Echter kan dat alleen via een bedraad netwerk. Nu wil ik een brug bouwen van wifi naar bedraad. Is het mogelijk om een wifi bridge te installeren. En welk merk kan ik het beste aanschaffen.

  Met vriendelijke groet,
  Henk Geertsma

 5. Zo wil ik n apparaat behorend bij de omvormer van m’n zonnepanelen installatie (bedraad) draadloos gaan koppelen op mijn router (zodat ik in mijn huiskamer via wifi met mijn laptop de opgewekte energie e.d. Kan bijhouden). Kan dat door dat apparaat te koppelen met een wifi repeater ( die ik ook al acces point kan instellen) het betreft een logilink wl0191 (Conrad, € 19,95)

  Met vriendelijke groet,

  Robert ter Horst

 6. Hoi Jan,

  Ik lees de artikelen op je site met veel interesse, echter kom ik er niet helemaal uit.
  Ik heb een nieuwe router die het wifi signaal net niet tot zolder uitzend. Nu wil ik mijn oude wifi router er ergens tussen plaatsen (maar ik wil dit graag via wifi to wifi zogezegd doen). Nu begrijp ik uit alle handleidingen dat ik mijn oude router kan gebruiken als access point (maar dan moet ik een utp kabel hiervoor gebruiken tussen nieuwe en oude router) of een point to point opzetten (kan dat wifi to wifi zijn ?). Dus mijn vraag is : kan ik via de wifi van mijn nieuwe router de oude router als “wifi range extender” instellen zodat ook de zolder bereikt wordt zonder dat ik een kabel of poweline adapter nodig heb ? dus dat mijn wifi verbinding van zolder via de ouder router dmv wifi naar de nieuwe router gaat en terug ?

  Alvast bedankt.

  Groeten,

  Maarten

 7. ik heb een logilink WL0158 repeater.
  Maar ik mis een manual weet iemand waar die te vinden is ?

  En wat doet de client instelling ?
  En welke moet ik gebruiken om een smart tv internet te laten zien via mijn sitecom x5 N600 router ?
  wat zijn dan de beste instellingen voor beide ?

  Bedankt voor alle info die u geven kunt.

 8. Begrijp ik het goed dat als de wifi bridge een wfi-signaal ontvangt van een vreemde router ik dit signaal kan gebruiken? Of moet ik de bridge eerst aanmelden/koppelen met die vreemde router?

  M vr gr
  Chris

  1. Uiteraard moet je je via de (webserver in de) bridge eenmalig aanmelden bij die vreemde router om er gebruik van te kunnen maken.

 9. Hallo, ik heb een zonneenergie omvormer met webserver en ethernet aansluiting. Deze wil verbinden met mijn netwerk in huis. Buiten aan mijn huis heb ik een Fon externe antenne voor een Fon free wifi accespoint waar ik ook op mijn eigen netwerk inloggen met bijvoorbeeld mijn smartphone.
  Kan ik deze antenne ook gebruiken om data van mijn omvormer te ontvangen en op internet te zetten en wat heb ik daarvoor nodig.
  Vast bedankt!

  1. Beste Jan,

   In principe moet het kunnen. wanneer je een access point eraan hangt in bridge modus en die met je wifi netwerk laat verbinden. Beter zou zijn om de ethernet kabel direct door te trekken naar een vaste aansluiting op de router.

 10. Hallo Jan,

  Dank voor je duidelijke uitleg. Een ding begrijp ik nog niet. Je schrijft dat je aan de bridge ook weer een accesspoint kunt koppelen. Is dat betere oplossing dan een range extender? Ik kan helaas geen kabel trekken naar de zolder, maar kan wel op de eerste verdieping een bridge hangen en vandaar een kabel naar de zolder.

  1. Hi Jan,

   Als je van beneden naar boven een kabel kunt trekken en dan vervolgens weer naar zolder met ene kabel kan dan zou je in principe ook 1 kabel direct moeten kunnen doortrekken?
   Zo niet, dan kan je er het beste even een simpele siwtch tussen zetten. Een AP aan een bridge hangen is namelijk in huis niet echt handig, dit wordt alleen voor point to point oplossingen gebruikt. Een andere oplossing is om met devolo powerline te werken. Geen draden trekken en op 2 verdiepingen wifi http://www.routershop.nl/devolo-dlan-550-wifi-network-kit/pid=42724

   1. Hallo Nico,

    Ik zie dat ik het niet helemaal duidelijk heb omschreven. De router hangt beneden. Ik kan geen kabel trekken naar de eerste verdieping (zonder dat dit lelijk in het zicht komt, we hebben een oud huis). Ik had gedacht een bridge client op de eerste verdieping te hangen en vandaar met een kabel naar de zolder en daar een acces point neer te zetten. Maar wellicht dat de devolo oplossing dan beter is.

    Jan

    1. Hi Jan,

     Ah juist nu begrijp ik het. Het advies voor de Devolo blijft dan wel bestaan, dat is toch de beste oplossing :)

 11. Hallo , ik heb een ouder huis met veel aanbouwen. Ik wil dan ook overal sterk wifi signaal hebben. Nu heb ik binnen de Ziggo router, buiten Netgear en boven TP link. Alledrie zijn nu accespoints met verschillende namen. Nu is alleen het nadeel dat de draadloze apparaten niet automatisch het sterkste Wifi signaal pakken. Ik heb me laten vertellen dat ik alledrie de routers dezelfde naam moet geven en ze on koet stellen als Wifi brug. Nu is mijn vraag, klopt dit ? En hoe doe ik dat. Alvast bedankt, je zou me er erg mee helpen als me dit gaat lukken.

 12. Hallo,
  ik krijg een laptop van mijn werkgever waarop ik enkel gebruikersrechten heb. Ik kan dus geen instellingen van de netwerkadapters in die laptop wijzigen. Ik zou die laptop via mijn eigen draadloos thuisnetwerk op internet willen aansluiten, zonder dat ik de instellingen van dit eigen thuisnetwerk aan moet passen, want dan zou ik ook de instellingen van al mijn eigen apparatuur, die nu al op dat netwerk hangt, moeten aanpassen. Bijvoorbeeld; de nieuwe laptop (waar ik niets kan aanpassen) staat ingesteld op DHCP gebruiken maar mijn thuisnetwerk niet. Welk apparaat (bridge?, Usb-stick?, ???) zou die klus kunnen klaren?
  Mvg,

 13. Beste Jan, voor een vereniging zoek ik een oplossing voor het volgende probleem. We hebben recent zonnepanelen op ons verenigingsgebouw laten installeren. De zonnepanelen zijn aangesloten op twee SMA omvormers (SMA STP9000 en SMA STP8000). We willen op het internet kunnen checken of de omvormers nog goed werken of dat er een probleem is. Dat is door SMA mogelijk gemaakt met de SMA Sunny Portal: een site op het internet waar je je installatie op kunt aanmelden.

  De configuratie is: omvormer A – ethernet kabel – power line adapter Devolo Dlan 500 Wifi – power line – power line adapter Devolo Dlan 500 Wifi – ethernet kabel-labtop (dit zelfde voor omvormer B). We gebruiken de powerline communicatie om de applicatie/labtop naar een plek in het verenigingsgebouw te brengen waar we gebruik kunnen maken van een Ziggo Wifi hotspot. We hebben zelf geen internet, vinden Euro 300/jaar te duur voor het enkel observeren van de functionaliteit van de zonnepanelen (vereniging is low cost oplossing).

  Met SMA Sunny Explorer draaiend op een oude Windows XP labtop kunnen we beide omvormers uitlezen dus de communicatie tussen omvormers en labtop is ok. Op de plek van de labtop kunnen we ook wireless via de Ziggo Wifi hotspot internetten. Echter als we in de Sunny Portal internet applicatie de omvormers laten zoeken dan vindt deze ze niet. Als voorbeeld hoe het zou moeten werken zie https://www.youtube.com/watch?v=8DShVnMqHUo. Ik denk dat er een router/bridge functie in de keten ontbreekt? Communicatie tussen labtop en omvormers is ok, communicatie tussen labtop en internet is ok maar communicatie tussen internet en omvormers is niet ok. Hoe kunnen we dit in deze setup oplossen?

 14. Beste,
  We hadden van onze modem van telenet op gelijkvloers een utp-kabel naar dlink versterker lopen. Echter is deze kabel kapot gegaan. Als we een nieuwe zouden moeten trekken, moeten wij in ons past gerenoveerde huis verschillende muren terug afbreken wat we uiteraard echt niet zien zitten. Is deze wireless bridge de oplossing om zonder de utp- kabel te kunnen werken?
  Vriendelijke groeten,
  Elke

 15. Beste ik gebruik nu een wifi bridge van proximus voor mijn TV toestel en het is al de derde keer dat ik deze moet vervangen wegens stilstaand beeld, kan u mij iets anders aanbieden van apparaat?

 16. Mijn modem en en router zijn aangesloten met kabel via proximus.
  Nu zit ik met nog een Proximus bridge over van bij de de vorige provider scarlet.
  Kan ik deze gebruiken en heb ik daar dan eventueel voordeel (betere kwaliteit van wifi) door?
  Mvg

 17. Hallo

  Wij zijn aan het renoveren in de living…er komen op kasten op maat en we willen geen draden meer zien ..alles van Proximus… aansluiting…+Apple tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.