Op zoek naar een goede gratis firewall?

Wie op een verbinding met internet heeft, zou een goede firewall moeten gebruiken. Niet alleen bij draadloos internet via een hotspot, maar ook bij het gebruik van internet thuis is een firewall essentieel voor een goede beveiliging.

Een softwarematige firewall houdt het verkeer tussen internet en uw computer in de gaten en blokkeert, indien nodig, verkeer. Ook kan een firewall ervoor zorgen dat uw computer onzichtbaar is op het internet, hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden toegang tot uw persoonlijke gegevens krijgen. Wil een programma toegang tot het internet krijgen, dan moet het eerst toestemming van de firewall hebben. Eigenlijk kunnen we stellen dat een goede firewall zelfs belangrijker is dan een virusscanner.

De meeste routers zijn voorzien van een ingebouwde firewall en ook Windows heeft een firewall ingebakken. Toch is het verstandig om een aparte softwarematige firewall te installeren. Deze controleert zowel het inkomende als het uitgaande verkeer. U heeft zelf de volledige controle over welke programma’s wel en geen toegang tot internet krijgen. Zo wordt het een trojan of virus onmogelijk gemaakt gegevens van uw computer naar kwaadwillenden te sturen.

Ingebouwde Windows Firewall

Windows XP en Windows Vista hebben een softwarematige firewall ingebouwd. Waarom is het dan toch verstandig om een andere firewall te installeren? De firewall van Windows XP controleert alleen het inkomende verkeer. De firewall in Windows Vista is wel een stuk verbetert en controleert ook het uitgaande verkeer. Het is alleen jammer dat met de standaard instellingen veel programma’s zonder meer toegang krijgen tot internet met de standaard instellingen.

Goede gratis firewalls

Er zijn verschillende goede gratis softwarematige firewalls te downloaden. Deze kunnen prima naast de Windows firewall draaien. Het is echter wel aan te raden maar 1 softwarematige firewall tegelijk te gebruiken. Kies je toch voor een andere, zorg dan dat je de vorige firewall volledig verwijdert hebt.

  1. Commodo Internet Security. Dit is is 1 van de betere gratis firewalls. Je kunt kiezen uit een firewall, antivirus of een combinatie van een firewall en antivirus. Download hem hier.
  2. Zonealarm. Iets minder goed dan Commodo, maar toch de populairste gratis firewall. Download hem hier.

2 thoughts on “Op zoek naar een goede gratis firewall?

  1. Mijn thuisnetwerk heeft vooral apple computers, Ipad en Iphone en daarbij veel IP randapparaten. Totaal een 30-tal.
    Hoe beveilig ik mijn netwerk en hoe laat ik het optimaal presteren.
    Er zijn veel draadloze routers in de buurt. Is 5ghz een bruikbare instelling en wat is instellen op mac-adres.
    Mijn privider is Ziggo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.