Wie thuis een goed beveiligd draadloos netwerk heeft, hoeft niet zo bang te zijn dat zijn gegevens worden opgevangen. Anders wordt het als je gebruik maakt van een onbeveiligde verbinding of een publiek netwerk zoals een hotspot.

Op een onbeveiligd draadloos netwerk of een publiek wifi netwerk is het eenvoudiger om gegevens zoals wachtwoorden te achterhalen. Dit artikel helpt je om je pc of laptop te beveiligen om zo veilig te internetten.

Openbare netwerken

Er is een verschil tussen openbare netwerken. Professionele netwerken zoals hotspots van KPN of T-Mobile zijn behoorlijk veilig en de kans is klein dat via deze netwerken wordt ingebroken op uw computer.Bij hotspots in eigen beheer van de locatie is het maar de vraag hoe het met de beveiliging zit. Om met een gerust hart en veilig te kunnen internetten, is het verstandig een aantal zaken in te stellen op uw computer.

Wat kan er allemaal gebeuren bij slechte beveliging

Het meest gevaarlijke is als men al uw netwerkverkeer afluisterd om te zoeken naar wachtwoorden en creditcard nummers. Wees dus voorzichtig! Als men toegang tot uw e-mail boxen weet te krijgen, kan men wachtwoorden veranderen voor verschillende sites.

Ook zou men kwaadaardige software op uw computer kunnen installeren, bijvoorbeeld als u geen goede firewall gebruikt.

Wat u kunt doen

Zorg dat u voorzichtig bent met het invullen van gegevens op websites. Voer bijvoorbeeld geen credit card gegevens in op een onbeveiligde site als u gebruik maakt van een publieke hotspot. Uiteraard zorgt u voor een computer met de laatste Windows Updates, een firewall en antivirussoftware. Heeft u dat niet, dan vraagt u om problemen.

Vaak zijn de websites voor internetbankieren goed beveiligd, het risico hiermee is dus niet heel groot. Maar als het niet direct nodig is om te internetbankieren, doe dit dan liever thuis via uw beveiligde draadloze netwerk of bekabeld via uw eigen router.

Firewall

Een firewall controleert het verkeer tussen het netwerk (internet) en uw computer. Eventueel wordt binnenkomend verkeer geblokkeerd. Als u gebruik maakt van een publiek netwerk, is een firewall een absolute must. Veilig internetten begint met een goed ingestelde firewall.

In Windows XP en Windows Vista staat de firewall standaard ingeschakeld, controleer voor de zekerheid of dit het geval is. In het netwerkcentrum van Windows Vista, welke u vindt in het configuratiescherm, kiest u voor Windows Firewall. Bij Windows XP kijkt u bij Netwerk- en Internetverbindingen, ook in het configuratiescherm.

Als u gebruik maakt van een hotspot of ander opbenbaar netwerk, is het verstandig om op het eerste tabblad aan te vinken dat u alle binnenkomende verbindingen wilt blokkeren. Zet u dit weer uit als u thuis of op een ander veilig draadloos netwerk gaat internetten.

Antivirus

Wellicht ten overvloede, maar ga niet op internet zonder antivirussoftware! Gebruik eventueel een graits variant, zoals AVG.

In deel 2 van veilig internetten leest u welke beveiligings instellingen u verder kunt maken om gebruik te maken van een openbaar wifi netwerk.

Lees de rest van dit artikel

3 gedachten over “Veilig internetten (deel 1)

  1. Zeker met openbare wifi hotspots is het oppassen! Gebruikersnaam en wachtwoord kan je beter niet zomaar invoeren.

    Met een VPN kan je het oplossen (gratis: hotspotshield) of betaald natuurlijk.

    Hoe dan ook kan het nooit kwaad om maatregelen te treffen tegen diefstal.

    Uitleg voor beginners: http://vpnservice.nl/waarom-vpn-service/

    1. Beste Gale,

      Ja aangezien je hem dan waarschijnlijk via WPS hebt gekoppeld. Als het ware is er dan gewoon een verbinding via een wachtwoord tussen de repeater en router. Wanneer je via de repeater verbinding maakt met het netwerk zal je altijd nog een wachtwoord moeten invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.