In deel 1 hebben we het gehad over de gevaren bij het internetten op openbare netwerken zoals een hotspot. Ook gaf ik hierbij het belang van een goede firewall en antivirus software aan. In dit tweede deel over veilig internetten, kun je lezen wat je nog meer kan doen om je computer en je gegevens te beschermen.

Netwerk status

Ga in het configuratiescherm van Windows XP naar Netwerk- en Internetverbindingen en kies vervolgens voor Netwerkverbindingen. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkverbinding die u gebruikt en kijk bij de eigenschappen. In dat scherm kunt u Bestands- en printerdeling uitzetten.

Gebruikers van Windows Vista hebben iets meer mogelijkheden. U kunt in Vista de status van het netwerk aangeven en hiermee de beveliging verhogen. Ga naar het configuratiescherm en zoek het Netwerkcentrum op. Hier zet u de netwerkbeveiliging op Openbaar. Ook kunt u onder Delen en verkennen de toegang tot uw computer beperken.

Werk uw computer bij

Regelmatig wordt er een lek ontdekt in Windows of andere software. Kwaadwillenden weten hier gebruik van te maken. Zodra er een lek ontdekt is, wordt er een patch of update uitgebracht. Gaat u gebruik maken van draadloos internet via een hotspot, zorg dan dat u de laatste updates heeft geinstalleerd. Denk hierbij aan Windows update en het updaten van bijvoorbeeld Microsoft Office en Mozilla Firefox.

Accounts

Onder Windows is het mogelijk gebruikersaccounts te beveiligen met een wachtwoord. Het gebruiken van een account zonder wachtwoord is heel gevaarlijk! Zorg er dus voor dat al uw accounts met een wachtwoord zijn beveiligd, schakel het gast account uit en verwijder accounts die u toch niet meer gebruikt.

E-mail

Als u gebruik maakt van een e-mail programma zoals Mozillza Thunderbird of Microsoft Outlook, dan maakt u vaak gebruik van POP3 voor het ophalen van mail. Deze wachtwoorden zijn meestal niet beveiligd. Dit geldt niet voor webmail van Gmail en Hotmail. Uw inloggegevens zijn heel makkelijk te onderscheppen bij het gebruik van onbeveiligde POP3. Controleer in dit geval of uw provider ook pop en smtp via beveiligde verbindingen aanbiedt. Vraag na bij uw provider hoe u dit instelt voor uw e-mail client. Uw wachtwoorden zijn dan versleuteld. Ook is het mogelijk bij de meeste providers om gebruik te maken van webmail.

Veilig internetten, laatste deel

Het derde en laatste deel gaat in op DNS spoofing. Dat is een van de grootste gevaren op publieke netwerken. Lees het dus snel!

Lees de rest van dit artikel

2 gedachten over “Veilig internetten (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.