De Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waaruit naar voren kwam dat veel draadloze routers een lek hebben. Hiermee kunnen mensen in de buurt van de WiFi router in het netwerk inbreken. Is jouw draadloze router ook kwetsbaar voor dit WPS lek en wat kun je hier aan doen?

Wat is het probleem?

Vanaf 2007 zijn veel WiFi routers en modem routers voorzien van WPS. Hiermee stel je heel eenvoudig de beveiliging in. In dit systeem blijkt een ontwerpfout te zitten waarmee een hacker binnen enkele uren het wachtwoord en de pincode van de router kan achterhalen.

Hoe gevaarlijk is het?

Het valt wel wat mee. Je router is alleen te hacken wanneer men in het bereik van de router is. In principe alleen de buurman dus. En om je draadloze router te hacken is nog wel wat technische kennis nodig, niet iedereen kan zomaar inbreken op je draadloze router.

Wat zou er kunnen gebeuren?

Een hacker die het WiFi wachtwoord weet kan de internetverbinding misbruiken voor allerlei strafbare zaken, zoals up- en downloaden van illegale content.

De hacker kan waarschijnlijk ook inloggen als beheerder op de router, want het beheerwachtwoord wordt vaak niet aangepast. Dan is nog veel meer mogelijk: je kunt bijvoorbeeld laten bijhouden welke websites worden bezocht, je kunt het telefoonverkeer bestuderen en je kunt netwerkapparaten uitschakelen (zoals beveiligingscamera’s). De mogelijkheden hangen af van de mogelijkheden van de router.

Maar nogmaals, deze hacker moet dan wel in het bereik van het WiFi signaal zijn.

Is jouw router onveilig?

Niet alle routers met WPS zijn onveilig. Bepaalde modellen van Draytek, Netgear en Fritzbox hebben dit probleem bijvoorbeeld niet. Heb je een (modem)router van je provider? De volgende modellen zijn kwetsbaar voor het WPS lek:

 • KPN: Experia ZTE H220N
 • Ziggo: Ubee evw3200 en Cisco EPC3925 (laatste minder kwetsbaar)
 • UPC: Horizon en Cisco EPC3925 (laatste minder kwetsbaar)
 • Caiway: modemrouter is kwetsbaar
 • T-Mobile Online: modemrouter is kwetsbaar
 • Delta/Zeelandnet: modemrouter is kwetsbaar

Wat kun je doen?

Heb je een (modem)router van je provider? Wacht dan af wat je provider eraan gaat doen. Heb je zelf een router gekocht? Update deze dan naar de laatste firmware en zet (indien mogelijk) WPS uit. Maar raak vooral niet in paniek, er is niet zoveel aan de hand.

13 gedachten over “WPS lek in draadloze routers

 1. He Jan,

  Las net jou website over wifi netwerken.Hierover heb ik een vraag en die luidt alsvolgt.
  bij het inschakelen van mijn HTC hd2 telefoon op mijn wifi thuis, moet ik steeds de router resetten, hoe kan dat?

  mvg
  Roelof Hulzebosch uit Westerbork

  1. Hallo Roelof,

   Dat is vreemd inderdaad. Ik vind op internet meer meldingen hierover. Lijkt helaas altijd met HTC telefoons te gebeuren en ik kan hier zo geen oplossing voor vinden. Ik zou eens een mailtje naar HTC sturen.

   1. Geachte
    Voor het ogenblik ben ik aan het zoeken naar een wifi antenne om buiten huis en km verfder toch noch een mail te kunnen zenden.
    Nu iets anders. Ik ben blij van wat ik kom te lezen.
    Nu ben iki, mag ik zeker zijn van wat ik hoor en merk over mijn buren.
    Tot op hoeveel metrers afstand kan dat onveiligheid berokkenen?
    En als men plaats heeft bij een dienst. Zijn ook daar gevaren? Dezelfde onveiligheden door vb kelners of zo? Reageer en help me.
    In veiligheid ben ik niet. Dat hoewel de laptop, oudere immer te beladen is.
    In woon in een appartement. In deze aard blok zijn zes appartementen. Isolaties zijn hier niet.
    Buren als een aard dieven missen niet.
    Wat moet ik doen? Werkelijk in veiligheid ben ik niet. Al jaren zo.
    Hier en daar zijn van die ronde antennen is dat onveilig?

    Graag uw antwoord.

    YM
    Gelieve deze notitie aan publiek te laten lezen. Dank u.

 2. Mijn buurman heeft drie dagen geleden een nieuw netwerk geinstalleerd. Sindsdien gebeurt het volgende; ik start mijn laptop op en die probeert, zo lijkt het verbinding te maken met het netwerk van de buren ( optie automatisch verbinden van dat netwerk) en schakelt daarbij mijn modem uit. Via de provider Telfort is mijn modem gecontroleerd en de verbinding is goed bevonden. Ook mijn telefoon (internet bellen) wordt dan uitgeschakeld. De verbinding van de laptop met mijn modem gaat daarna aan(verbonden) en geen internet toegang weer naar “openbaar netwerk”en geen internet toegang en dan weer naar mijn modem wel met internet toegang. Dit proces blijft zich steeds herhalen. Ik heb op mijn laptop al instellingen gewijzigd maar dat lost niets op.
  Als ik de laptop via een kabel aan het modem hang werkt alles normaal evenals mijn vaste computer, zolang de laptop niet is ingeschakeld op het draadloos netwerk.

  1. het probleem is samen met Telfort opgelost. Na enig bellen heen en weer is een moderner modem gestuurd zodat na installatie het probleem is verdwenen

 3. Beste Jan,

  Ik beschik over Horizon TV van Upc incl. Wifi. Nu Will ik het wifi signaal versterken. Ik begrijp dat dit met de Engenius ECB 350 bereikt kan worden. Vragen: is de Engenius volledig compatibel met de Horizon? Upc heeft de wps uitgeschakeld. Is dat een probleem voor Engenius? Wordt het bereik maar ook de snelheid nog verder verbeterd. Zijn er nog zaken waar ik op moet letten?

  Gr. Martin Kok

  1. Hallo Martin,

   Heb je telefoonnummer maar even verwijdert uit je reactie, anders heb je straks heel Nederland aan de telefoon ;)
   De beste oplossing is het aansluiten van de ECB350 als access point, dus met een kabel op je horizon router. Plaats hem als extra accesspoint (zelfde wachtwoord, zelfde SSID, ander kanaal) of zet wireless uit op je horizon router. De ECB350 is volledig compatible.

 4. Ik ben slachtoffer hiervan geworden en heb net een nieuwe laptop aangeschaft. Om niet wéér gelijk dezelfde problemen te krijgen ga ik zomeren nieuwe aanschaffen – welke adviseert u mij. Caiway is onze provider en ik heb dit al twee keer aanhangig gemaakt en nimmer terugkoppeling op m’n vragen gekregen – wàt een kutklantenservice is dat toch ook zeg…
  Zo hebben we met overstappen ook al gezeik gehad, m’n vader moest een zeer levensbedreigende operatie ondergaan en wanneer hij thuis zou zitten wilden wij dat hij zonder problemen tv kon kijken en wij ook gebeld en gemaild konden worden door oa ziekenhuis, zorgverzekeraar enz. Daarom gingen we drie maanden voordat dit zou gaan gebeuren over op nieuwe provider en deelden hen dit mede, zodat alles ruim op tijd in orde zou zijn.
  Eindstand twee maanden na operatie deed nog niets het, er was niets met onze problemen gedaan en ook niets met de info gebeurd die we hadden teruggekoppeld zodat ze ons van goed advies konden voorzien. We werden steeds ook naar de website verwezen – hoe kan dat wanneer dit niet werkt en dit ook immers de reden was waarom we steeds met hen belden ten einde te kunnen worden geholpen, en dat bellen moest dus ook steeds bij de buren of bij m’n zus want als gevolg van het overstappen werkte tv, internet en telefoon niet – of werd beloofd dat we zouden worden teruggebeld wat niet gebeurde.

  Men had ons te weinig spullen gegeven, maar er stond wel in hun systemen dat ze deze hadden opgestuurd terwijl dat niet zo was en men was in de veronderstelling dat er een bepaald kastje in huis was bevestigd terwijl er een heel ander exemplaar hangt. Ook daar zouden we nog voor worden teruggebeld wáár en waarom het fout was gegaan.

  Nu haast een jaar verder nimmer iets gehoord natuurlijk….kùtbedrijf!!

 5. Hoi,sinds vandaag doet mijn modem het niet meer,hij geeft geen wps meer aan en krijg een nieuwe va de provider.maar als ik nu op de tv op de chromecast zemder zet,krijg ik er een heel ander upcnetwerk op,hoe kan dat??mijn netwerk vind die niet meer maar heb wel internet op de wpslampje na

 6. Hallo Jan,
  Hoe weet ik of mijn wifi adapter goed werkt?
  Ik heb een HP laserjet printer M1217 nfw MFP die niet draadloos werkt terwijl het wel zou moeten.
  Bij het opstarten van de computer knippert het controle lampje heel even
  om daarna uit te blijven.
  Met de kabel aansluiting werkt de printer wel goed evenals het scanprogramma.
  Groet, Herbert Cranen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.