Beveiliging

door Jan Mulder

13

WPS lek in draadloze routersDe Consumentenbond heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waaruit naar voren kwam dat veel draadloze routers een lek hebben. Hiermee kunnen mensen in de buurt van de WiFi router in het netwerk inbreken. Is jouw draadloze router ook kwetsbaar voor dit WPS lek en wat kun je hier aan doen?

Wat is het probleem?

Vanaf 2007 zijn veel WiFi routers en modem routers voorzien van WPS. Hiermee stel je heel eenvoudig de beveiliging in. In dit systeem blijkt een ontwerpfout te zitten waarmee een hacker binnen enkele uren het wachtwoord en de pincode van de router kan achterhalen.

Hoe gevaarlijk is het?

Het valt wel wat mee. Je router is alleen te hacken wanneer men in het bereik van de router is. In principe alleen de buurman dus. En om je draadloze router te hacken is nog wel wat technische kennis nodig, niet iedereen kan zomaar inbreken op je draadloze router.

Wat zou er kunnen gebeuren?

Een hacker die het WiFi wachtwoord weet kan de internetverbinding misbruiken voor allerlei strafbare zaken, zoals up- en downloaden van illegale content.

De hacker kan waarschijnlijk ook inloggen als beheerder op de router, want het beheerwachtwoord wordt vaak niet aangepast. Dan is nog veel meer mogelijk: je kunt bijvoorbeeld laten bijhouden welke websites worden bezocht, je kunt het telefoonverkeer bestuderen en je kunt netwerkapparaten uitschakelen (zoals beveiligingscamera’s). De mogelijkheden hangen af van de mogelijkheden van de router.

Maar nogmaals, deze hacker moet dan wel in het bereik van het WiFi signaal zijn.

Is jouw router onveilig?

Niet alle routers met WPS zijn onveilig. Bepaalde modellen van Draytek, Netgear en Fritzbox hebben dit probleem bijvoorbeeld niet. Heb je een (modem)router van je provider? De volgende modellen zijn kwetsbaar voor het WPS lek:

  • KPN: Experia ZTE H220N
  • Ziggo: Ubee evw3200 en Cisco EPC3925 (laatste minder kwetsbaar)
  • UPC: Horizon en Cisco EPC3925 (laatste minder kwetsbaar)
  • Caiway: modemrouter is kwetsbaar
  • T-Mobile Online: modemrouter is kwetsbaar
  • Delta/Zeelandnet: modemrouter is kwetsbaar

Wat kun je doen?

Heb je een (modem)router van je provider? Wacht dan af wat je provider eraan gaat doen. Heb je zelf een router gekocht? Update deze dan naar de laatste firmware en zet (indien mogelijk) WPS uit. Maar raak vooral niet in paniek, er is niet zoveel aan de hand.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.13 reacties op WPS lek in draadloze routers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑