Installeren

door Jan Mulder

67

Router instellenNieuwe draadloze router gekocht en je wilt deze instellen? In dit artikel lees je hier alles over.

De voorbereiding

Voordat we de nieuwe router op het modem gaan aansluiten, moeten we deze eerst configureren. Haal de router uit de verpakking, sluit de adapter aan en steek de stekker in het stopcontact. Sluit de router nog niet op het modem aan.

Om de draadloze router in te stellen, moeten we deze met een netwerkkabel op de computer aansluiten. Hiervoor dient de netwerkkaart ingesteld staan op DHCP (automatisch een IP adres verkrijgen). Standaard is dit vaak al het geval, controleer of de instellingen van je LAN-adapter overeenkomen met de afbeelding hieronder:
DHCP

De router benaderen

Sluit de router met een netwerkkabel aan op de netwerkaansluiting van je computer of laptop. Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1. Welke dat precies is, lees je in de handleiding van je draadloze router.

Router handleiding

Het IP adres van je router is dus meestal één van bovengenoemde, de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn vaak beide ‘admin’. Omdat dit per model nog wel eens wil verschillen geef ik hieronder een aantal links naar handleidingen van de bekende merken. Dit kan je helpen bij het instellen van je router.

Het instellen van de router

Vaak hebben de nieuwe routers een handige installatie wizzard. De basis instellingen zijn vaak voldoende voor normaal gebruik. Wel wil ik je nog een aantal extra tips geven.

Wachtwoord van de router instellen.

De standaard gebruikersnaam van een draadloze router is meestal ‘admin’. Het wachtwoord is vaak ook ‘admin’, dit is dus makkelijk te raden. Het is verstandig om als eerste direct het wachtwoord te veranderen naar iets dat moeilijker te raden is. Je voorkomt hiermee dat iemand de instellingen van je router kan veranderen.

Draadloze snelheid kiezen

Als je een wireless n router hebt, kun je ervoor kiezen om de snelheid op 802.11n only te zetten. Soms levert dit wat problemen op, kies in dat geval voor ‘mixed’ 802.11g en 802.11n indien je router dit ondersteunt. Heb je geen wireless n router, kies dan voor 802.11g (54 Mbps).

Netwerknaam kiezen

Je kunt je draadloze netwerk een naam geven, dit vul je in bij SSID. Dit is de naam die je op je computer of laptop ziet bij beschikbare draadloze netwerken. Hier kun je bijvoorbeeld je naam of achternaam invullen. Kies voor een naam waardoor je je eigen draadloze netwerk makkelijk herkent.

Het uitdelen van IP adressen instellen

Standaard staan de meeste routers ingesteld op DHCP. De router deelt dan automatisch IP adressen uit. Voor normaal gebruik is dit voldoende, ga je echter van port-forwarding gebruik maken dan kies je voor vaste IP adressen. Zorg er dan wel voor dat je vaste IP adressen gebruikt die niet in de DHCP range voorkomen. Meer weten? Lees hier alles over IP adressen.

Draadloze beveiliging

Het is aan te raden om tijdens het installeren van je router ook je draadloze netwerk te beveiligen. WPA2 is de beste beveiliging. Kies in eerste instantie hiervoor. In de praktijk  blijken sommige draadloze adapters hier wat problemen mee te hebben. Is dat bij jou ook het geval? Kies dan voor ‘gewone’ WPA. Kies in geen geval voor WEP, deze beveiliging is makkelijk te kraken. Ook MAC adres filtering mag eigenlijk geen beveiliging genoemd worden, een MAC adres is eenvoudig te klonen.

De router aansluiten

Voor het beste bereik is het aan te raden de router buiten de meterkast te plaatsen. Probeer zelf even uit op welke plek je het beste bereik ervaart. Zet je modem en de router uit. Sluit het modem met een utp netwerk kabel aan op de WAN poort van de router. Vervolgens zet je eerst je modem aan en wacht je tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Nu zou alles moeten werken en kun je verbinden met het draadloze netwerk die je herkent aan de naam die je hem zelf hebt gegeven.
Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.67 reacties op Router instellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑