Omvormer zonnepanelen aansluiten op router

19
Omvormer

Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Dat is een slimme manier om te besparen op je energiekosten. De opbrengsten van de zonnepanelen kun je vaak via de computer of tablet uitlezen vanaf de omvormer.

Het is soms nogal lastig om de omvormer goed te laten verbinden met de router. Daarom geef ik in dit artikel uitleg. Verbind de omvormer probleemloos met je draadloze router en lees de opbrengst van je zonnepanelen uit!

Slecht bereik

Veel omvormers hebben WiFi om zo draadloos met je router te kunnen verbinden. Het bereik is vaak erg slecht en er komt maar moeizaam een verbinding tot stand. Hoe komt dit?

In veel woningen bevindt de draadloze router zich op de begane grond en is de omvormer van de zonnepanelen op zolder geplaatst. De afstand is dus sowieso al een struikelblok. Daarnaast is het vermogen van de WiFi client in de omvormers vaak niet extreem hoog, waardoor het bereik een stuk minder is dan van de WiFi kaart in bijvoorbeeld je laptop.

Bereik verbeteren

Aan de kracht van de WiFi zender in de omvormer voor zonnepanelen is niets te veranderen. Wel kun je proberen om het bereik te verbeteren door een ander kanaal op je draadloze router te kiezen. Kies uit kanaal 1, 6 of 11. Eén van deze drie kanalen is altijd de beste keuze.

Homeplugs gebruiken

Lukt het niet om een goede WiFi verbinding tot stand te brengen? Vaak hebben omvormers ook een RJ-45 netwerkaansluiting. Je kunt de omvormer dan bekabeld op je router aansluiten. In plaats van een kabel te trekken kun je er dan voor kiezen om een starterkit van 2 powerline homeplugs te gebruiken. Lees hier meer over powerline homeplugs. Deze zijn ook uitermate geschikt voor het aansluiten van je omvormer op de router.

19 gedachten over “Omvormer zonnepanelen aansluiten op router

 1. Hallo Jan Mulder,

  Het lijkt er bij mij op dat het signaal van de zonnepaneel converter stoort op mijn normale internet signaal. Mijn router bevindt zich in de buurt van de converter. Mijn computer bevindt zich op grotere afstand.
  Daarom heb ik een zogenaamde dlink als signaalversterker voor de draadloze verbinding.
  Ook op mijn i-pad stoort het signaal van de converter.

  Weet jij hoe ik deze storing kan oplossen/ het signaal kan verbeteren?

  Ik hoor het graag en alvast bedankt.

  johan hoekstra

 2. Hallo,

  Ik heb een zonne-energie omvormer zonder wifi maar met webserver en ethernet aansluiting. Deze wil ik via wifi verbinden met mijn netwerk in huis. Buiten aan mijn huis heb ik een Fon externe antenne voor een Fon free wifi accespoint waarmee ik ook op mijn eigen netwerk inloggen met bijvoorbeeld mijn smartphone.
  Kan ik deze antenne ook gebruiken om data van mijn omvormer te ontvangen en op internet te zetten en wat heb ik daarvoor nodig.
  Een ethernetkabel is niet mogelijk, zonnepanelen en omvormer bevinden zich op en in de schuur dus moet ik voor een kabel mijn hele straatwerk opbreken.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Kuster

 3. Ik heb op mijn zolder een omvormer voor zonnepanelen die via een kabel verbonden is met mijn router in de meterkast. Sinds 8 aug, geeft de omvormer geen signalen meer door naar de router en krijg ik dus ook geen gegevens meer over het gebruik van mijn zonnepanelen. Hoe kan ik de internetverbinding van omvormer met router herstellen?

  1. Hi Jochem,

   Hier durf ik je niet bij te helpen, ik heb helaas geen verstand van dat soort omvormers en de configuratie die je daar hebt. Je kunt het beste even iemand op locatie ernaar laten kijken.

 4. Ik heb een omvormer van ZeverSolar, maar problemen met de app om hem uit te lezen. Wel is de draadloze verbinding OK, want ik kan op de modem via het IP adres inloogen. Kan ik dan de gegevens op een andere manier dan de app uitlezen?

 5. hallo Jan
  Ik heb een Solar omvormer in mijn meterkast naast de modem/router
  Mijn Solar heeft een WiFi stick.
  Als ik het verbindingsproces volg en ik kom bij openen 10.10.100.254 opent er niks.
  wat doe ik verkeerd ??

 6. Hallo Jan
  Weet jij misschien hoe ik zo`n kast van de zonnenpanelen die via een kabel verbonden is met mijn router kan beveiligen .
  zodat ze niet verder in mijn router kunnen kijken .
  niet dat ik wat te verbergen heb maar je weet het nooit .

  de kast is er een van Solar en de router van ziggo .
  ik wil ze eigenlijk een eigen lijntje geven .
  dus als jij dat mij kan uit leggen graag. kan bij ziggo niks vinden .

  bedankt alvast Leon

 7. Ik zou de omvormer via WLAN laten communiceren. Dan maak je een gast-netwerk aan, zonder toegang tot het LAN.

  Bekabeld is dat natuurlijk lastiger, de kast wordt dan direct in het LAN geprikt.
  Zou kiezen voor draadloos.

 8. Hoi Jan,

  Ik heb ook een slechte wifi verbinding tussen router (woonkamer) en omvormer (zolder). Stel ik sluit een Devolo aan op de router en de andere devolo steek ik op zolder in het stopcontact. Hoe stel ik de omvormer dan zo in dat hij via de devolo een wifi verbinding maakt ipv met de router?

 9. Beste Jan, Zonnepanelen aangeboden gekregen. Nu wil men mijn netwerk gebruiken om de opbrengst van de omvormer te monitoren. De huurder is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het controleren van de werking van het systeem en kan de woningcorporatie of de leverancier van de panelen hiervoor niet aansprakelijk stellen. Ik hoef dat ding niet te monitoren, ik hou mijn slimme meter in de gaten. Als dit niet werk of men wil dit niet kan het toch ook met en wifi van het modem?

 10. Goede middag
  IK heb 9 zonnen panelen en voor de nieuwe router van Ziggo op 22 juli jl. had ik probleemloos berichten op mijn iPhone inzake het verbruik opbrengst ed. Nu ontvang ik geen data meer over mijn zonne panelen. Alle goede adviezen van Ziggo en Zelfstroom ten spijt niet helpt. Alsof ze het zelf ook niet weten
  De nieuwe router is merk arris TG2492LG-85 Router.Het is net of de router het wifi signaal van de omvormer niet herkent.

 11. ik heb een goedwe omvormer gekocht maar krijg hem niet werkend ( display licht niet op ) het is een goedwe omvormer type gw3600d-ns met 4 aansluitpunten voor de kabel van de zonnepanelen naar omvormer is het mogelijk dat hij het niet doet omdat ik maar 2 kabels aangesloten heb ?? gr Jaap

 12. Goedenmiddag,
  Ik heb geen vast internet, alleen via mobiel.
  De zonnepanelen installateur zegt dat ik dan een simkaart nodig heb met bv 1 GB , waarvan de simkaart dan in de omvormer terecht komt.
  Werkt dit ? Heb ik dan een simonly abonnement nodig.
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Wouter

 13. Beter is nog als je een deco systeem in huis hebt hem daar op aan te sluiten via een kabel. Dan zit je direct op het netwerk.

 14. Hallo Jan
  Ik heb sinds een maand zonnepanelen op het dak van een schuur achter het huis.
  Daar wilde ik ook internet hebben en omdat er toch een kabel voor de zonnepanelen naar huis gelegd moest worden heb ik in het speur ook een LAN kabel gelegd. Nu heeft de monteur vd zonnepanelen deze aangesloten op de omvormer.
  Dat werkt prima echter heb ik nog geen WiFi in de schuur. Ik heb er een oude TP Link router tussen gezet en de omvormer hierop aangesloten. Resultaat en perfecte WiFi en een aangesloten omvormer. Ideaal dacht ik. Maar nu valt het tv signaal telkens uit in huis. We hebben glasvezel internet van Tweak ( tv van CanalDigitaal)
  Als ik de Tp link router er tussen uit haal is het probleem opgelost.
  Hoe kan ik dit op lossen? Ik heb al van alles gelezen. Kan ik een switch plaatsen en dan daar de omvormer op aansluiten en daar ook een acces point op aansluiten zonder dat ik problemen krijg met het tv signaal.
  Help!!

 15. Mijn leverancier van zonnepanelen kan op afstand via internet en mijn router mijn zonnepanelen uitlezen. De netbeheerder(Liander) kan op afstand mijn zonnepanelen uitschakelen, indien de belasting op het net te hoog wordt. Vermoedelijk weer via internet en mijn router. Kan ik in mijn router een andere sleutel toekennen aan de envoy zodat beiden (leverancier + netbeheerder) geen toegang meer hebben tot mijn woning?

 16. Mijn zonnepanelen kan ik niet meer via de computer en app op mobiel volgen. De zender op de omvormer zend wel uit. Panelen werken ook gewoon. Wat kan ik doen om mijn gegevens weer te kunnem volgen.
  Jos Heesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.