Installeren

door Jan Mulder

12

Thuisnetwerk aanleggenVan Cisco kreeg ik de Linksys EA4500 dualband router om te testen. Een mooi moment dus om mijn huidige router te vervangen en een nieuw draadloos thuisnetwerk aan te leggen. Ik zal het zo uitgebreid mogelijk beschrijven, zodat je hierna heel eenvoudig zelf een netwerk aanlegt.

Hardware inventariseren

Begin met het kijken welke apparaten je allemaal wilt aansluiten op je netwerk en of het nog slim is om nieuwe hardware aan te schaffen. Omdat mijn laptop een 150 Mbps WiFi kaart aan boord heeft, kies ik ervoor deze te vervangen door de Linksys AE3000 USB adapter. Deze USB adapter is dualband wireless n en ondersteunt snelheden tot 450 Mbps, net als de router dus.

Lijst met IP adressen

Iedere draadloze router ondersteunt DHCP, waarmee automatisch IP adressen worden uitgedeeld. Dat is hartstikke handig, maar ik wil sommige apparaten een vast (statisch IP geven). Mijn eigen laptop bijvoorbeeld, zodat ik portforwarding kan instellen voor het downloaden van torrents. En ook voor de media player en wifi printer is het handig deze een vast IP adres te geven. Zo weet je altijd via welk IP adres deze apparaten te benaderen zijn. Zorg ervoor dat je vaste IP adressen niet in de range van de DHCP server liggen, hier kom ik later op terug.

Mijn thuisnetwerk ziet er als volgt uit:

Internet verbinding
Modem voor UPC kabel internet 192.168.0.100
Draadloze router voor thuisnetwerk
Linksys EA4500 dualband router 192.168.1.1
Draadloze apparaten met vast IP adres
WiFi printer 192.168.1.10
Eigen laptop 192.168.1.15
Bekabelde apparaten met vast IP adres
AC Ryan Playon HD 192.168.1.20
Draadloze apparaten DHCP
Laptop vriendin DHCP
Eigen smartphone DHCP
Smartphone vriendin DHCP

Router installeren

Nu we in kaart hebben gebracht hoe het netwerk er uit moet komen te zien, kunnen we de router installeren. De oude router haal ik van het modem en ik sluit het modem aan op de WAN (internet) poort van de Linksys router. Het installeren van de router gaat heel eenvoudig via de bijgeleverde CD-ROM en de laptop waarop je dit uitvoert kan gewoon draadloos verbinden met de router, je hoeft de router dus niet eerst met een kabel op een laptop aan te sluiten.

SSID en beveiligingssleutel

Tijdens de installatie kun je zelf een netwerknaam (SSID) en WPA of WPA2 beveiligingssleutel opgeven bij de nieuwe Linksys routers (bij andere merken is dit soms niet zo en kun je die later aanpassen in de web interface).

Linksys Smart Wi-Fi

Na de installatie upgrade ik de router meteen naar de Linksys Smart Wi-Fi software. Hiermee kun je je netwerk beheren in de ‘cloud’ en kun je vanaf iedere locatie je netwerk via internet beheren. De interface ziet er gelikt uit en je kunt ook een lijst met aangesloten apparaten weergeven:

lijst-met-apparaten

WiFi USB adapter installeren

Om optimaal van de snelheid van de 450 Mbps router te profiteren, heb ik gekozen voor de 450 Mbps Linksys AE3000 USB adapter. Deze ga ik op mijn laptop installeren om zo snel te kunnen downloaden en snel media naar de Playon HD te kunnen kopiëren. Omdat ik deze adapter ga gebruiken, schakel ik de interne WiFi kaart uit. Overigens haal ik deze 450 Mbps snelheden alleen op momenten dat er geen langzamere apparaten met het netwerk zijn verbonden.

Vaste IP adressen

Zoals je ziet eindigen mijn vaste IP adressen op 10, 15 en 20. De DHCP range van de router laat ik beginnen bij 100, zo kunnen er nooit conflicten ontstaan. Zorg dat je IP adressen wel allemaal in dezelfde range zitten. De range in mijn netwerk is in dit geval 192.168.1.

De printer, media player en de zojuist geïnstalleerde WiFi adapter op mijn laptop geef ik allemaal een vast IP adres zoals te zien is in de tabel bovenaan dit artikel.

Port forwarding

Via Smart Wi-Fi van Linksys ga ik een poort forwarden om het downloaden van torrents zo goed en snel mogelijk te laten verlopen. Wil je meer informatie over port forwarding? Kijk dan eens op portforward.com.

Klaar

Nu is mijn netwerk klaar. De printer was al toegevoegd aan het netwerk. Dit kun je indien nodig heel eenvoudig doen door onder Windows het IP adres (daarom is een vast IP adres dus handig) op te geven bij het toevoegen van nieuwe printers. Is iets niet duidelijk of het je nog vragen? Stel je vraag via de comments onder dit artikel. Ik beantwoord ze graag.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.12 reacties op Thuisnetwerk aanleggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑