door Jan Mulder

Vast IP adres instellenStandaard staan de meeste routers ingesteld op DHCP. Dat houdt in dat de router zelf IP adressen uitdeelt zonder dat je hier zelf iets voor hoeft in te stellen. Wel zo makkelijk. Toch kan het soms wenselijk zijn om zelf een statisch IP adres in te stellen.

Waarom een vast IP adres instellen?

Om bepaalde toepassingen, zoals torrent programma’s en bepaalde games, goed te laten werken is portforwarding noodzakelijk. Portforwarding kun je instellen op je router en hiervoor heb je een vast IP adres nodig. Hoe je poorten kunt forwarden voor jou router lees je op portforward.com, dit verschilt per model.

Vast IP adres instellen in Windows

Kies een vrij IP adres dat in je netwerkrange valt, maar niet in de DHCP range van je router. Dit om conflicten te voorkomen.

Voorbeeld: Mijn router heeft IP adres 192.168.0.1 en de DHCP range heb ik ingesteld van 192.168.0.100 tot 192.168.0.199. Dit houdt in dat ik de IP adressen 192.168.0.2 t/m 192.168.0.99 zelf kan gebruiken zonder dat deze per ongeluk tegelijk ook door de DHCP server van de draadloze router wordt uitgedeeld.

In Windows ga je naar het netwerkcentrum en hier kies je voor ‘adapter instellingen wijzigen’. Hier kun je instellingen opgeven voor je draadloze netwerk adapter, maar ook voor de bekabelde netwerkkaart van je pc. Bij de eigenschappen van Internet Protocol versie 4 kun je zelf een statisch IP adres instellen. In de video bovenaan dit artikel kun je bekijken hoe je dat onder Windows 7 doet.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.25 reacties op Vast IP adres instellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑