Standaard staan de meeste routers ingesteld op DHCP. Dat houdt in dat de router zelf IP adressen uitdeelt zonder dat je hier zelf iets voor hoeft in te stellen. Wel zo makkelijk. Toch kan het soms wenselijk zijn om zelf een statisch IP adres in te stellen.

Waarom een vast IP adres instellen?

Om bepaalde toepassingen, zoals torrent programma’s en bepaalde games, goed te laten werken is portforwarding noodzakelijk. Portforwarding kun je instellen op je router en hiervoor heb je een vast IP adres nodig. Hoe je poorten kunt forwarden voor jou router lees je op portforward.com, dit verschilt per model.

Vast IP adres instellen in Windows

Kies een vrij IP adres dat in je netwerkrange valt, maar niet in de DHCP range van je router. Dit om conflicten te voorkomen.

Voorbeeld: Mijn router heeft IP adres 192.168.0.1 en de DHCP range heb ik ingesteld van 192.168.0.100 tot 192.168.0.199. Dit houdt in dat ik de IP adressen 192.168.0.2 t/m 192.168.0.99 zelf kan gebruiken zonder dat deze per ongeluk tegelijk ook door de DHCP server van de draadloze router wordt uitgedeeld.

In Windows ga je naar het netwerkcentrum en hier kies je voor ‘adapter instellingen wijzigen’. Hier kun je instellingen opgeven voor je draadloze netwerk adapter, maar ook voor de bekabelde netwerkkaart van je pc. Bij de eigenschappen van Internet Protocol versie 4 kun je zelf een statisch IP adres instellen. In de video bovenaan dit artikel kun je bekijken hoe je dat onder Windows 7 doet.

28 gedachten over “Vast IP adres instellen

 1. Hoi Jan, ik heb een vraag en misschien weet jij het antwoord. Ik heb een ziggo ubee modemrouter en een linksys ea4500 daarachter. op de linksys zijn alle wifi apparaten aangesloten en op de ubee mijn nas en tv/dvd/pvr. ik heb een tekening van mij configuratie maar die kan ik niet bijvoegen. Ik heb de ubee ingesteld zoals ziggo aangeeft (router achter router), maar ik zie nog steeds mijn nas niet.

  hoe moet ik de boel instellen om dit wel voo elkaar te krijgen?

  groet Hans

  1. Hoi Hans,

   Dat zou gewoon moeten werken op de manier zoals Ziggo dat op hun website aangeeft. Zit de NAS op het Ziggo modem of op de Linksys? Bekabeld of draadloos?

 2. Hoi Jan,

  Ik heb een Experiabox (ZTE H220N) van KPN en het lukt mij niet om poorten vanaf buiten te benaderen, de poorten staan “open” maar op een of andere manier blokt KPN ze vanaf buiten af. Heb jij misschien de oplossing?

  Ik heb de ASUS RP-N53 om mijn wifi bereik uit te breiden, werkte goed en nu kan ik ineens geen verbinding ermee maken? Komt dit ook door de Experiabox van KPN?

  Hopelijk kan je me verder helpen.

  Mvg,

  Gijs

 3. vraag ,wij wonen in duitsland net over de grens. en hebben daar 2 ip camera`s geinstalleerd. wij gaan naar onze winkel in nederland dan kan ik tot 09.00 uur kijken daarna krijg ik een ander ip adres in duitsland en valt de verbinding weg. en moet dus eerst naar huis rijden om het ip adres te achterhalen die weer meenemen naar onze winkel in nederland. hoe kan ik dat oplossen.

  1. Beste Jan,

   Ik las over jouw probleem en ik zit met hetzelfde. Heb jij inmiddels een oplossing gevonden?

 4. Hallo, ik kom terug van vakantie en er is bij de provider een stroomstoring geweest, dit heeft tot gevolg dat de vaste verbinding niet meer werkt. (vast ip adres door storing veranderd?) de laptop met wifi doet het wel. Ik heb ook een router , hoe kan ik de instelling voor mijn vast verbonden computer weer op het juiste adres krijgen en wat moet ik met de router doen?
  Help!!!
  Peter

 5. Jan, ik heb mijn Engenius 350 gereset om hem opnieuw te installeren. Als ik hem aansluit op de laptop kan ik niet bij de engenius meer. Wat te doen?

  Jan

 6. “Kies een vrij IP adres dat in je netwerkrange valt, maar niet in de DHCP range van je router. Dit om conflicten te voorkomen”, lees ik hierboven. Maar waar vind ik mijn netwerkrange en DHCP range? Ik heb een xperia box v8 van KPN en de helpdesk van KPN kon mij het antwoord op de reeks-vraag niet geven.
  Jan, help!

  1. Hoi Cees, door in te loggen op de Experiabox, waarschijnlijk via 192.168.2.254, kun je ergens de DHCP instellingen vinden (ken dit model niet uit mijn hoofd). Verander de ip range bijvoorbeeld naar 192.168.2.1 t/m 192.168.2.150. Dan zijn de IP adressen vanaf 192.168.2.151 vrij.

 7. Hoi Jan,
  Ook ik ben in het bezit van een ZTE H220n van KPN met glasvezel verbinding. doet het heel niet slecht.
  Kan het zijn dat de DHCP hiervan zijn adressen niet goed uitdeeld? het is namelijk zo dat ik op diverse mobiele apparaten (mijn smartphone (sony xperia S) en de tablets van de kinderen (cherry mobile)) wel draadloze verbinding heb, maar geen internet.
  de router heeft ip 192.168.2.*** en wanneer ik op de apparaten naar het ip adres kijk staan deze op 192.168.0.***. ik ben geen netwerk expert, maar dat lijkt me niet zoals het hoort…
  terwijl smartphone van mijn vrouw en onze tablet (beide samsung) dit probleem niet hebben en gewoon op internet kunnen.
  ik heb het draadloze kanaal vast staan op het minst gebruikte kanaal (6).
  Jij misschien een idee waaraan dit zou kunnen liggen?
  Groet,
  Alex…

 8. Hoi.

  Helppp mijn internet doet het niet meer. We zitten in een huisje op een camping die we tijdelijk huren. Hier hebben we ook een engenius staan. Gister deed internet opeens niet meer. Kwam iets te staan over dat het op adres niet klopte. Toen hebben we de router reset en opeens had onze router een andere naam engenius. Als we daar nu mee willen verbinden dan blijft er staan beperkt wel is het een Open netwerk. En dat was het eerst niet. Toen we hier net kwamen wonen moesten we een wachtwoord invoeren. Ik hoop dat je kunt helpen.
  Groetjes sandra

 9. Hallo Jan,
  Ik zoek al een tijdje naar de oplossing van het volgende probleem:
  De wifi verbindingen in huis vallen soms weg,gelijk paniek natuurlijk.
  Ik zie dan dat de de apparaten niet kunnen verbinden omdat het ip adres niet opgehaald kan worden.
  Ik hen naast de het modem van zeelandnet twee homeplugs geinstaleerd om de signalen te verbeteren.
  Helaas moet het modem nog steeds div malen worden gereset ( even de stroom eraf ) om daarna opnieuw opgestart te worden.
  Vaak is het hierna weer in orde.
  Het moet dus beter kunnen.
  Heb jij enig idee hoe ??
  Vriendelijke groet
  Rob Weenink

 10. Dag Jan,

  Zou jij me met het volgende kunnen helpen?
  Vandaag andere Horizon box gekregen en de wifi staat vast met een IP adres verbonden aan een draadloze camera.
  Echter krijg ik geen verbinding meer…weet jij raad.

  Met vriendelijke groet,

  Ron

 11. Hoi Jan,

  Mijn nonkel heeft de wifi voor mijn gsm uitgeschakeld vanaf 00u00. Ik wou vragen of je misschien weet hoe ik dat terug kan veranderen naar wifi voor altijd :)

  Met vriendelijke groet,

  Slim-McCall

 12. Hallo Jan,

  Wij hebben in huis alles met statische IP-adressen ingesteld. Nu blijkt af en toe dat de android toestellen weer op dhcp staan. Hoe kan dit een is hier een oplossing voor?

  1. Beste Henk,

   DHCP is juist normaal in een netwerk om te voorkomen dat je steeds handmatig een vast ip adres moet toekennen aan een apparaat. Waarom de keuze voor statische adressen?

   1. Icter in huis . Maar android gooit telkens roet in het eten. Na een tijdje zijn de statische instellingen weer verandert in dhcp en kakt het internet op die android toestellen in. Voor mij blijft de vraag wat die omzetting op de androids veroorzaakt.
    Groet Henk

 13. Hallo,

  Ik maak gebruik van een experiabox v8 glasvezel van kpn graag wil ik mijn oude samsung horizon box van upc daarop aansluiten.
  Is dat mogelijk zowel hoe kan ik dat het beste doen?
  Bij voorbaat dankjewel,
  Vriendelijke groet Maria

 14. Hoi Jan,

  Ik krijg op een tweede WiFi punt (WiFi booster van ziggo) de melding : geen geldig ip configuratie op mijn pc win10. Ik heb alles wat ik op Google kan vinden heb ik geprobeerd zonder resultaat. Ook ziggo helpdesk weet niets. Andere apparaten werken er wel op en op mijn pc werkt de eerste WiFi punt wel. Enig idee?

 15. Hallo,

  Ik heb een Engenius ENS202EXT v2 gekocht om betere wifi ontvangst op de camping te krijgen. Volgens de handleiding moet ik een vast IP adres instellen. Ik heb een Chromebook en het lukt mij niet om een vast IP adres aan te maken. Heeft u advies voor het stap voor stap installeren van dit produkt op een Chromebook laptop?

  Met vriendelijke groet,

  Dick

 16. Beste Jan,

  Ik zit met een uitdaging, ik heb een video management systeem wat in een eigen ip reeks zit
  laten we zeggen 10.200.5.xx en up als ik mijn laptop (IP4) in deze zelfde reeks zet en vast bedraad
  dan kan ik deze aangesloten camera met Bosch configuratie manager prima uitlezen, en settings aanpassen.
  Maar nu komt de uitdaging ik heb een Bosch tool aangeschaft de NPD 3001 WAP dit apparaat genereerd een klein wifi veld zodat ik niet meer bedraad aan een camera vast zit met een laptop of iPad want dan kan ik de aanpassingen doen in de web brouwser, maar dit werkt niet als ik de ip settings aanpas naar 10.200.5.xx dan is de camera niet meer zichtbaar.

  Maar als ik de laptop camera en npd tool op DHCP zet werkt als naar behoren, heb jij een idee wat hier fout gaat.

 17. Ik heb een particulier abonnement van Ziggo. Voor mijn huisalarm heb ik een internetverbding nodig met een vast IP adres. Ziggo adviseert een porfessioneel abonnement te nemen. Dat wordt te duur. Is er een alternatief?

 18. Hallo,

  Ik heb een nieuwe routee gekregen en alles doet het nu prima alleen als ik Netflix op de tv erop wil zetten geeft hij een foutmelding aan 107 dat die dus geen WiFi verbinding krijgt.
  Ik heb alles er al weer achter weg gehad en opnieuw opgestart maar het blijf die melding geven.
  Zou iemand mij kunnen helpen hier mee

 19. Kan je ook een vast ip adres geven aan een ssid ipv aan een device ?
  Ik zie wel in de eigenschappen dat dit kan, maar het lukt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.