‘Hoe kan ik het bereik van mijn WiFi vergroten?’ Dat is een vraag die ik vaak krijg. Mensen hebben bijvoorbeeld boven op de slaapkamer een slechte ontvangst. Of geen bereik in de tuin. Gelukkig zijn er producten met een beter bereik. Ik leg uit wat je kunt doen om thuis het bereik te vergroten.

EnGenius is sterker

De producten van EnGenius zijn veel sterker dan de standaard draadloze routers. Ik heb al veel mensen blij gemaakt met geweldig bereik door het gebruik van een EnGenius access point. De EnGenius ECB350 is momenteel het best verkochte model. Doordat het zendvermogen tot 20 x krachtiger is wordt het bereik van je draadloze netwerk stukken beter.

Hoe te gebruiken?

De access points van Engenius zijn geen router. Ze zorgen voor een draadloos signaal maar moeten wel op een router worden aangesloten. Ik adviseer meestal het volgende:

 • Sluit een ECB350 op uw huidige router aan
 • Geef de ECB350 hetzelfde SSID (naam van het draadloze netwerk)
 • Geef de ECB350 dezelfde WPA of WPA2 sleutel

Je kunt in dat geval je huidige router ook gewoon wireless laten uitzenden. Nog beter is het om de ECB350 dan bijvoorbeeld op de 1e verdieping te plaatsen. Je dient de ECB350 wel met een kabel aan te sluiten, dus als er geen kabel getrokken kan worden zet hem dan naast je huidige router.

Let op! Gebruik wel een ander kanaal dan het kanaal waarop de draadloze router uitzendt. Kies uit kanaal 1, 6 of 11. En geef de Engenius ECB350 en je draadloze router beide een andere. Een ander optie is het uitzetten van WiFi op je router en alleen het Engenius access point voor het WiFi signaal laten zorgen.

Wanneer je ervoor gekozen hebt om zowel de draadloze router als het nieuwe access point draadloos te laten zenden, dan heb je één draadloos netwerk gecreëerd door gebruik van hetzelfde SSID en beveiliging. Je draadloze ontvanger in laptop, tablet of smartphone zal automatisch verbinden met het apparaat die het beste signaal heeft.

40 gedachten over “WiFi bereik vergroten

 1. Goedendag,

  Een mooie duidelijke site heeft u.

  Ik heb een vraag ove het verbeteren van de Ubee modem/router van Ziggo.
  Hoe kan het bereik verbeteren?
  Alleen de router die u voorsteld voor 141 euro is me teveel geld.
  Zijn er nog andere oplossingen?

  Dank,

  Gr. Nick

  1. Hallo Nick,

   Je kan sowieso proberen of het wisselen van WiFi kanaal verschil maakt. Zet hem eens op 1, 6 of 11. Ook de Ziggo router wireless op 802.11g only zetten kan het bereik verbeteren.

   Daarnaast is er ook nog een Engenius ECB150 die iets lager geprijsd is.

   1. Beste Jan,

    Ik ben martien van Bussel 71 jaar en heb 2 outdoor cameras, die kan ik met utp kabel aan mijn router verbinden dat werkt helemaal goed. maar er staat ook een antenne op, wat betekent dat? kan ik die ook draadloos ergens zonder utp kabel op mijn monitor krijgen het zijn 2 chinese camera’s ik heb geen beschrijving, er stond een ddns op 3cam02182.365home.org wat kan ik hier draadloos mee? mijn dank is groot als u het mij kan vertellen trouwens ook als het niet kan groet martien

  2. Wat heel veel mensen niet weten…een van de grootste oorzaken van een slecht ontvangst op met name de bovenverdieping, is naast dikke betonnen plafonds ook de afwerking. Vaak licht hier tegenwoordig ook nog laminaat op maar onder het laminaat ligt vaak een isolatiefolie. Das meestal aluminium folie en dat weerkaatst alle golven terug

 2. ik heb een ecb300 aangesloten en de experiabox van kpn uit geschakeld, maar het bereik is niet echt veel verbeterd heb de ecb op 28 gezet maar buiten huis totaal geen resultaat wat doe ik verkeerd!!!!

  1. Beste Rini,

   Wellicht komt dit door isolatie of een coating op de ruiten die geen signaal door laten. Speel eens met de kanalen (kies uit 1, 6 of 11) en zet hem op 802.11g voor beter bereik (in plaats van mixed of 802.11n).

 3. Beste Rini,

  Ook ik heb thuis veel problemen met een goed wifi bereik in het gehele huis. De reden hiervoor is (denk ik) dat er veel staal in de plafonds en muren is verwerkt. Ik heb momenteel:

  Boven: Linksys G band – WRT54G
  Beneden: Linksys N band – WRT160Nv2
  Beneden: Huawei – HG655d (standaard router/modem van Online)

  Ondanks dit rijtje is er nog steeds een kamer in huis waar geen bereik is. Hoe kan ik dit het beste oplossen? En hoe weet ik of de oplossing ook werkt?

  Bvd.

  Groet,
  Steven

 4. Beste Jan,

  Wij hebben een experiabox als router die niet genoeg zendbereik heeft. Op de begane grond is het nog oké, maar op de eerste verdieping is hij al een stuk slechter en nog een verdieping hoger is er geen bereik meer. Ook hebben we nog een achterhuis waar het bereik ook minimaal is. Onze zoons zitten daar vaak te gamen en willen dan graag online. We hebben nogal wat computers (4laptops,2vaste computers, 4iphones en 2 ipads) Wat is de beste oplossing voor ons? En ecb300, ecb350 of 3500? Of een repeteren op de eerste verdieping?
  Ik hoor het graag van je.

  Vriendelijke groeten
  Henk Mulder.

  1. Ik heb ook een Experiabox v8 met slecht wifi-signaal. Wat kan ik doen om het signaal te versterken?
   Situatie: huiskamer experiabox, 1e verdieping op slaapkamers nauwelijks wifisignaal.

   Een ECB300 aansluiten?

   Groet, Edo

 5. Hallo, ben in het bezit van een Ap ECB 350.
  Geeft het een beter bereik met een externe antenne?
  Moet je dan de andere eraf halen?
  Is het verstandig om je wifi signaal van je router uit te schakelen en alleen gebruik te maken van je Ap?

  Mvg

 6. ik ben bezig om een draadloze verbining op te zetten tussen twee gebouwen. Ongeveer 100-150 m van elkaar af. Kan ik een bestaande router gewoon voorzien van een sterkere richtantenne van 10 dBi als ik de wifi nergens anders voor wil gebruiken? 9oude antenne losdraaien en nieuwe antenne erop schroeven) Of moet ik vanuit de router eerst een accespoint installeren wat vervolgens draadloos een verbinding maakt met een accespoint in het andere gebouw?

 7. Goedemiddag,

  Wij zijn op zoek naar de beste oplossing. In de stal op ong. 150 m willen wij een ip camera instellen en ons wifi netwerk dus versterken. Hoe kunnen we dit het beste doen en waarmee?

  Bij voorbaat dank,

  E. van Erp

 8. ik heb een vraagje, ik heb in de woonkamer een internetkastje van upc met wifi daar staat ook een computer als ik dus door de woonkamer naar me wer kamer ga “is iets mer dan 10 meter” en dar wil internetten loopt me internet terug naar 1streepje en valt dan helemaal weg, nu heb ik een sitecom internet versterker gekocht deze werkt wel maar ook meer dan niet de ene keer zie ik het huisje van thuis net werk staan de andere keer zie ik in de plaats van het huisje een bankje dan doet me internet het niet ik vraag me dus af waar dit aan kan liggen, Snap er niets van?

 9. Beste Jan,

  Ik heb een clisco modem van Ziggo en wil hier een Engenius ebc 3500 op aansluiten. Dit is geen probleem alleen deze Engenius heeft als standaard een andere naam aangezien deze afkomstig is uit een hotel. Hoe kan ik dit alleen resetten zodat hij mijn modem als standaard ziet.

  Groetjes \Ben

 10. Leuk en aardig, wat er niet bij wordt verteld is dat deze 100 miliwatt zendvermogen levert, wat ook 20x meer is dan wettelijk is toegestaan.
  Buiten de risico’s die dit mogelijk voor de gezondheid kan meenemen, is het ook nog eens gewoonweg strafbaar om deze op vol vermogen te laten draaien. Zet je het vermogen terug (wat je kunt instellen), heeft hij weer geen meerwaarde……..

 11. Goedendag,

  Mijn probleem is wel heel bijzonder :-) ik zie op mijn iPad en iPhone dat ik gewoon bereik heb echter is het internet heel erg traag. Hoe kan dit..? :-) dit gebeurd als ik naar boven ga en mijn router staat beneden.

  Helppp …. :-)

  Alvast dank voor het antwoord..

  Mvg,

  Paul

 12. Goededag Jan,
  Enig idee of zo’n EnGenius-antenne een negatieve invloed heeft op snelheid e.d. in combinatie met glasvezel-aansluiting??
  Keep up the good work!
  Ruben

 13. Ik heb op het modem van ziggo een netgear router R8000 aangesloten.
  Helaas is het wifi bereik minder dan ik gedacht zou hebben. Gezien de recenties had ik meer verwacht.
  Ik wil graag ook een goede wifi hebben op zolder. Mijn router staat in de huiskamer.

  Als ik alles goed gelezen heb zou een accespoint het beste zijn.

  Ik kan echter geen kabel naar de eerste verdieping trekken. Zijn er ook goede accespoints draadloos?
  Wat adviseer je mijn.

  Ik heb al met een repeater gewerkt maar dat vind ik tegenvallen.

  Alvast bedankt

  1. Beste Erik,

   Vreemd, de R8000 is een topper en zeker op draadloos gebied moet dit meer dan voldoende zijn voor een normaal woonhuis. Wat je kan proberen is de wifi instellingen iets te wijzigen zodat je op andere kanalen werkt, stel eens een vast kanaal in op de 2,4 Ghz band en kijk welk kanaal het beste resultaat geeft. Houdt er ook rekening mee dat wanneer je 5 Ghz gebruik, dit het beste werkt in dezelfde ruimte als waar de router staat. 5 Ghz heeft namelijk meer moeite met muren en plafonds. Je kan eventueel de R8000 aanvullen met een powerline oplossing, deze vind je hier: http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

 14. beste jan mulder

  ik ben dan wel een kind van 14 maar mijn vader snapt niks van elektronica dus ik zeg het maar.
  Ik heb gemerkt dat de verbinding niet aan slaat in de slaapkamers bij mij zitten ze dan ook op begane vloer. ik heb de ECB300 gekocht maar ook al zet ik het kanaal op 1 6 of 11 hij pakt het in mijn kamer nog steeds niet, wat kan ik er voor de rest nog aan doen.

  Gr. Damian

 15. Goedendag,

  wij hebben een zomerhuis achter in de tuin en willen daar graag een goede wifiverbinding.
  Er is internet van Ziggo met een Sweex router en hebben er een devolo versterker tussen
  maar het werkt matig. Whatsapp gaat prima maar internetten niet. Hij geeft wel volledig bereik aan.
  Wat kunnen we het beste doen om sterk wifi te krijgen?

  Met vriendelijke groet,
  Sandra

 16. Beste Jan,

  Ik zou graag wat advies van u willen hebben. Ik woon in Frankrijk en wij hebben 7 vakantiehuisjes in een oude boerderij. De router staat in ons huis en momenteel hebben we Wi-Fi in de huisjes via Wi-Fi extenders, dit werkt niet op optimaal. Zeker niet wanneer veel mensen tegelijk meerdere apparaten hebben verbonden. De afstand tussen ons huis en de vakantiehuisjes is ongeveer 45 meter. Welke oplossing die niet meteen duizenden euro’s gaat kosten zou u ons aanraden?
  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Kim

  1. Beste Kim,

   Dit is een vraag die wat uitgebreidere uitleg en informatie vanuit jullie kant nodig heeft. Je kan hiervoor het beste even surfen naar http://www.wifishop.nl en contact opnemen met de specialisten daar. Die hebben hier ruime ervaring mee en doen dit soort projecten dagelijks :)

  2. Hoi, waar komt de 220 volt van de huisje vandaan. misschien kan je internet over 220v nemen, en dan in ieder huisje ap aanleggen.

 17. Beste Jan Mulder,

  Ik heb Ziggo internet met een modem van Motorola. 7 Jaar geleden heb ik een Netgear router erbij gekocht en ik had in en rondom het huis zeer goed signaal. De Netgear is kapot gegaan, waarschijnlijk door een bliksem inslag en ik heb een nieuwe gekocht. Ditmaal een Sitecom. Maar de signaalsterkte was slecht. Deze omgeruild bij Dixon voor de meest uitgebreide en veel duurdere Sitecom X6 N900 die een beter signaal bereik zou hebben. In huis heb ik geen problemen meer maar achter in de tuin in het tuinhuis heb ik geen signaal. Toen heb ik een TP-link TL-WA850RE gekocht. Zou simpel te installeren zijn en werkt in ieder stopcontact. In de handleiding staat “Druk op de WPS of QSS toets op de draadloze router. Nu heb ik ondertussen zovele malen de Sitecom router in de hand gehad maar na meer dan 10 keer kijken durf ik toch te stellen dat er echt geen WPS of QSS toets opzit. Er zit een I/O knopje op voor aan en uit maar geen enkel ander knopje. Als ik de TP link in het stopcontact doe gaat het lampje bij power branden en wireless blijft knipperen. Van alles geprobeerd, in het najaar de boel opgegeven maar nu het weer mooier weer wordt toch dit weekeinde maar weer eens geprobeerd. Echter krijg ik geen internet verbinding. Op mijn telefoon en tablet staat wel de TP link wel onder WiFi maar hij werkt niet. De lampjes bij signaalsterkte branden ook niet en wireles blijft knipperen.

  Ik hoop dat u mij kunt helpen.

  Met vriendelijke groet,

  L. Prummel

 18. Beste L. Prummel,

  Heb je inmiddels antwoord op je vraag gehad. Ook heb zojuist een TP-Link extender aangeschaft. Onze Sitecom router geeft inderdaad geen WPS- of QSS-knop aan.
  Jan Mulder, kun je ons aangeven wat we kunnen doen?

  Groeten,
  N. Maniran

 19. Ik mocht nog geen antwoord ontvangen op mijn vraag voor een offerte ( of onderzoek) voor WIFI op Volkstuincomplex de Tochten te Rotterdam Zevenkamp/

 20. Beste Jan,

  Ik wilde mijn ziggo modem in bridge modus zetten om er een TP-link C3150 achter te hangen. Dit werkte goed, met 1 probleem, de alarminstallatie werkte niet meer. Blijkbaar moet ik de TP-link als AP inzetten en niet als router. Klopt dit of zijn er simpele manieren om het alarm op de TP-link te koppelen?

  Als dit niet werkt en ik wil de TPlink als AP gebruiken, dan wijzig ik de SSIDs en wachtwoorden naar die van het ziggo modem, voer ik een statisch IP adres in en koppel ik ziggo modem met TP-link. Of doe ik dan iets niet handig? Ik heb het nu zo gedaan en niet alles werkt, dus ergens gaat iets mis. De kabel tussen modem en router zit bij ziggo in lan3 en bij TP in lan1.

  Heb je tips voor mij?

  Bedankt
  Marie

  1. Hi Marie,

   De kabel moet van de TP-Link WAN poort (meestal blauw) naar een LAN poort van het modem. De modem kan je het beste wel in bridge laten staan en de TP-Link het router gedeelte laten doen. Het zou zonde zijn om deze alleen als AP in te stellen want dan gebruik je 80% van de functies in de router niet, zonde van het geld :)

   Hoe is de alarmcentrale aangesloten? Als deze via een netwerkkabel is aangesloten zou hij prima moeten werken met de TP-Link er tussen. Je kan hem dan gewoon op een vrije LAN poort van de TP-Link aansluiten.

 21. Hallo Jan,

  Bij het googlen naar een oplossing van mijn probleem, ben ik hier op deze site gestuit.
  Hopelijk kan je mij helpen met het volgende:

  Ik woon in het buitenland en daar hebben we internet met modems met een simkaart.
  Per provider kan je dan een modem huren of aanschaffen.
  Echter er zit een simlock op. En het internet fluctueert enorm.

  Nu heb ik om niet afhankelijk van een provider te zijn een Hotspot gekocht die simlockvrij is.
  Hiervan wil ik het WiFi signaal uitbreiden zodat ik in heel het huis bereik heb.

  De hotspot is een Huawei E589.
  Ik heb een oude router liggen en die wil ik gebruiken om als een bridge of accesspoint te gebruiken.
  Dit is een TP-Link model TL-WR941ND Ver3.2.

  De Huawei heeft een WPS funtie, de router echter niet.

  Wat kan ik doen?
  Alvast bedankt :)

  1. Hi Bill,

   In dit geval kan je het beste voor een TP-Link Deco M5 gaan. dat is een set van 3 routers die je kunt verspreiden over de woning, 1 van de routers sluit je via LAN aan op de Huawei en de overige 2 verspreid je door het huis. Draadloos staan ze met elkaar in verbinding om zo 1 groot dekkend wifi netwerk te maken zonder draden te hoeven trekken. https://www.routershop.nl/tp-link-deco-m5/pid=51077

 22. Dankjewel Jan,

  Helaas beschikt de Huawei niet over een LAN en daar zit nu juist mijn probleem.

  Misschien een router kopen die met een simkaart werkt?
  Die Huawei kan ik altijd nog gebruiken voor op reis.

 23. Hi Bill,

  Mijn bedrijf krijgt een tweede kantoor op hetzelfde industriegebied. De kantoren liggen diagonaal zo’n 40m uit elkaar. Het gaat om glasvezel met een Fritz! modem. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het bereik vergroot wordt?

 24. Beste jan,
  Ik heb al tijden een ecb350, maar krijg sinds een maand of twee geen goed signaal meer op WiFi. De firmware is up to date (1.5.1 verder gaat niet) en Ssid en WPA is t zelfde als van mijn ziggo modem. ECB staat op de 1e etage, ziggo in de meterkast. Snelheid op ECB is 7 down en 2 up, terwijl ziggo 40 down en 4 up is. Ik heb geen idee wat er aan de hand is, maar wordt er wel gek van! Is er iets wat ik kan doen, of zit ik vast aan een nieuw AP?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.