Draadloze router

door Jan Mulder

59

Draadloze router kopenVrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een breedband verbinding en heeft meerdere apparaten die uitgerust zijn met een WiFi adapter. Logisch dat je gebruik wilt maken van draadloos internet. En dat doe je met een draadloze router. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten, zodat je de beste wireless router kunt zoeken voor jouw situatie.

Update 2017: Het originele artikel verscheen in 2010, voor een recent advies kunt u kijken naar ons nieuwe artikel: de beste wifi router 2017. Heeft u Ziggo? bekijk dan ons advies voor de beste ziggo router.

Er zijn verschillende snelheden, zowel draadloos als bekabeld, en er zijn andere zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een draadloze router aanschaft. Het maakt bijvoorbeeld uit waar je je draadloze verbinding voor gaat gebruiken en wat voor modem je hebt.

Een aantal keer per jaar zet ik de 5 beste routers van het moment op een rijtje. Bekijk meteen ze in het artikel beste router

Wat voor modem heb je?

USB modem
Gebruik je een USB modem voor je ADSL verbinding? Hier kan geen draadloze router op worden aangesloten. Een USB modem is sowieso achterhaald en kan de huidige snelheden van de ADSL verbindingen niet aan. Dat is zonde, ik raad je aan om een ethernet modem aan te schaffen.

Kabel modem
Heb je kabel internet? Dan heb je een kabel modem gekregen van je provider. Als je je kabel internet verbinding wilt delen met meerdere computers, dan zul je hier een router op aan moeten sluiten. En ook een wifi router kun je prima aansluiten op je kabel modem.

Ethernet ADSL modem
Heb je een ethernet ADSL modem? Dan is de kans groot dat dit een modem/router combinatie is. Veel modellen zijn zelfs al draadloos. In dat geval heb je dus eigenlijk al een draadloze router. Hier kun je prima een andere draadloze router op aansluiten, houd dan even rekening met het volgende:

  • Zet DHCP uit op je modem/router combinatie. Anders gaan zowel je modem/router als je nieuwe draadloze router IP adressen uitdelen. Dit gaat conflicten geven in je netwerk
  • Als je modem/router combinatie draadloos is, zet het draadloze deel dan uit. Anders zenden beide apparaten draadloze signalen uit en gaan ze op elkaar storen.

Heb je een modem/router combinatie die niet draadloos is en wil je deze draadloos maken? Dat kan ook met een access point, als je geen reden heb om een andere router te nemen.

Bekabelde poorten

Een draadloze router is ook altijd uitgerust met een ingebouwde switch en 4 netwerkpoorten voor bekabelde verbindingen. Hier zijn twee varianten van:

  • De standaard 10/100 Mbps poorten
  • Gigabit poorten met snelheden van 1000 Mbps

Wil je naast draadloos internet ook een snelle bekabelde verbinding, kies dan voor een draadloze router met gigabit switch. Wil je gebruik maken van de volledige snelheid zorg dan ook dat je een gigabit netwerkaart en cat6 bekabeling gebruikt.

Afneembare antennes

Van sommige draadloze routers zijn de antennes afneembaar. Deze kun je dan vervangen voor een andere variant. Houd er rekening mee dat een externe antenne het vermogen van je router niet vergroot: antennes bundelen het signaal in een bepaalde richting. Voor gebruik binnenshuis heeft het niet veel zin om een externe antenne te gebruiken. Voor point-to-point verbindingen is het wel handig dat de antennes afneembaar zijn, zo kun je bijvoorbeeld een richtantenne aansluiten. Wil je binnenshuis beter bereik? Zorg dan voor een draadloze router of access point met hoog zendvermogen. En denk hierbij ook aan een ontvanger met hoog zendvermogen. Zo haal je het grootste bereik!

Quality of Service

Quality of Service (Qos) zorgt ervoor dat bepaalde netwerktoepassingen die veel capaciteit vragen voorrang krijgen op het overige netwerkverkeer. Dat is ideaal voor gamen over het netwerk of het streamen van muziek of films.

Wat is nou de beste router?

Dat is afhankelijk van je wensen. Wil je gewoon gebruik maken van draadloos internet, dan volstaat een 802.11g router nog steeds prima. Ben je juist een gamer of wil je films streamen en heb je zowel een snelle draadloze als een bekabelde verbinding nodig? Zorg dan voor een draadloze router met QoS, dualband 802.11n en gigabit netwerkpoorten.

Wil je juis het beste bereik voor draadloos internet? Kijk dan naar draadloze netwerkapparatuur met hoog zendvermogen van fabrikant Engenius. Deze fabrikant maak apparatuur met een zendvermogen vanaf 100mW. Ze hebben zelfs een 600mW access point. Zorg ervoor dat je ook een ontvanger met hoog zendvermogen gebruikt.

Waar moet je op letten?

  1. Koop je een dualband wireless n router, zorg dan voor een dualband 802.11n wifi client. Het liefst van hetzelfde merk. Dan maak je optimaal gebruik van de snelheid van je router. Met een 802.11b/g kaart kun je ook met deze router verbinden, maar niet op wireless n snelheid.
  2. Wil je bekabeld met gigabit snelheid bestanden verzenden, zorg dan ook voor een gigabit netwerkkaart en cat6 utp kabels.

Een aantal keer per jaar zet ik de 5 beste routers van het moment op een rijtje. Bekijk meteen ze in het artikel beste router
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.59 reacties op Draadloze router kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑