Wifi

door Nico

166

Beste Wi-Fi Router 2017Welke router mag zich de beste Wi-Fi router 2017 noemen?
Ieder jaar schrijf ik een informatief stuk over de beste Wi-Fi router van het jaar. Hiermee probeer ik mensen een beetje wegwijs te maken tussen het enorme aanbod aan Wi-Fi routers op de markt.

Ik begint altijd met een stukje uitleg over de techniek in de Wi-Fi router zodat u een idee krijgt wat al die technische termen nou betekenen en of u de functies nodig heeft of niet.

Klik op één van de onderstaande links om naar het onderdeel te gaan wat voor u belangrijk is, of pak een bakje koffie (of twee) en lees verder :)

Index:

Techniek in de router
Wi-Fi bereik van een router
Opkomst van Wi-Fi Mesh Routers

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-
Advies beste Wi-Fi router 2017

Techniek in de router

Een Wi-Fi router anno 2017 is eigenlijk een kleine computer waar een moederbord in zit met een processor en wat geheugen. We bekijken de onderdelen één voor één en leggen uit wat het onderdeel doet en waar nou de verschillen zitten tussen een Wi-Fi router van € 100,- en een router van € 450,-

binnenkant van een wi-fi router

Processor
De processor (CPU) in een router heeft een bepaalde snelheid, uitgedrukt in MHz (megahertz) of GHz (gigahertz). Hoe sneller de processor, hoe makkelijker de router omgaat met het verwerken van data.

In een standaard Wi-Fi router zit er vaak een normale processor met een snelheid onder de 1000 MHz (1000 MHz is 1 GHz). Bij de wat duurdere modellen zit vaak een dual-core processor met snelheden boven de 1 GHz. Dual-Core betekent dat hij 2 rekenkernen heeft en dus als het ware 2 processoren heeft.

dual-core processor
bron foto: digitaldimensionoftechnology.com

Bij gemiddeld internet gebruik is een normale processor meer dan voldoende. Ga je films streamen via Netflix of worden er multiplayer games gespeeld via een spelcomputer of PC dan is een dual-core processor wel aan te raden.

Geheugen
Het geheugen is van groot belang voor een Wi-Fi router. Hoe meer geheugen hoe meer apparatuur je kunt verbinden met de router. Een goede Wi-Fi router heeft 256 Mb of meer werkgeheugen.
Naast werkgeheugen zit er ook flash-geheugen in een router. Dit geheugen wordt gebruikt om de configuratie van de router op te slaan. Dit geheugen is vaak kleiner dan het werkgeheugen en de grootte van dit geheugen maar niet echt uit.

Software
De software in de router kan per merk enorm verschillen. De wat goedkopere Wi-Fi routers hebben niet de uitgebreide software mogelijkheden die je vind in de beste Wi-Fi routers. Hieronder leest u wat er zoal gedaan kan worden met deze software.

asus router interface

Ouderlijk toezicht
In de wat betere routers zit een functie voor ouderlijk toezicht waarmee u kunt instellen wanneer een gebruiker op internet kan en welke content hij of zij te zien krijgt.

Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de smartphone van Pietje na 9 uur niet meer online kan via Wi-Fi. En dat content waar erotiek en geweld in voorkomen niet wordt doorgelaten.

De wat duurdere routers hebben vaak meer uitgebreide mogelijkheden tot het blokkeren van content en bieden daarnaast een makkelijkere bediening om alles in te stellen.

QoS
Quality of Services (QoS) is een functie waarmee de router voorrang kan geven aan bepaalde data. Bel je bijvoorbeeld over VoIP, dan is het van groot belang dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is. Wanneer iemand een download aanzet is het niet de bedoeling dat alle bandbreedte wordt gebruikt voor deze download en het VoIP gesprek kwaliteit verliest of wegvalt.

Ook voor streaming video zoals Netflix of bij Multiplayer gaming is het belangrijk dat de verbinding optimaal is. QoS geeft prioriteit aan deze data en zet indien nodig downloads en andere minder belangrijk dataverkeer op een laag pitje wanneer nodig.

QoS

Sommige routers gaan hier erg ver in, vooral op het gebied van gaming is een goede verbinding heel belangrijk. De Asus RT-AC88U gaming router heeft zelfs een speciale QoS dienst in de router die games de best mogelijke verbinding geeft.

Beveiliging
De betere routers hebben een uitgebreide firewall ingebouwd en bieden VPN mogelijkheden.
Routers van het merk Draytek bijvoorbeeld zijn op dit gebied zeer uitgebreid en worden dan ook vaak gekozen vanwege de goede VPN eigenschappen waarmee gebruikers op afstand een veilige verbinding met hun kantoor op kunnen zetten.

beveiliging

Op Wi-Fi gebied is de beveiliging overal wel zo’n beetje gelijk. Wel bieden de wat betere Wi-Fi routers ook een gastennetwerk mogelijkheid die volledig gescheiden is van uw eigen netwerk. Zo kunnen gasten wel gebruik maken van internet maar kunnen ze via dit netwerk geen verbinding maken met uw computers of NAS (netwerk opslag) systemen.

Wi-Fi bereik van een router

De meest gestelde vragen over Wi-Fi routers die ik ontvang hebben altijd te maken met het bereik van de router. Iedereen wil het liefst een sterke router die het hele huis en als het kan ook nog de tuin dekt.

Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo. Een sterkere router is geen garantie voor goede Wi-Fi dekking. Hieronder zal ik proberen uit te leggen waarom de één wel door het hele huis goed bereik heeft en de ander niet verder komt dan 1 kamer of verdieping.

Hoe Wi-Fi werkt
Een Wi-Fi signaal is een radiogolf die door de zender in de Wi-Fi router wordt uitgezonden op een bepaald vermogen. De standaard Ziggo of KPN router heeft ongeveer een zendvermogen van 40mw.

Wettelijk gezien mag een Wi-Fi router op een frequentie van 2,4 GHz maximaal 100mw aan zendvermogen leveren. Op 5 GHz mag tot 1000mw worden uitgezonden. Echter heeft 5 GHz een kortere golflengte waardoor het signaal moeilijker door obstakels zoals muren en plafonds heen komt.

5 GHz is dan ook niet ideaal om over meerdere verdiepingen te gebruiken. Hier komt de 2,4 GHz frequentie beter tot zijn recht omdat deze een langere golflengte levert.

wifi bereik

Een nadeel van 2,4 GHz is weer de bandbreedte waardoor gemiddeld de snelheid beperkt is tot 300 Mbps. Hier hou je ongeveer 40 Mbps aan over qua downloadsnelheid. Niet ideaal dus wanneer je een snelle kabel of glasvezel verbinding hebt en hier draadloos de maximale snelheid van wilt benutten.

Bij 5 GHz kan de snelheid oplopen tot meer dan 1700 Mbps, dit is snel genoeg om bijvoorbeeld Netflix in HD of 4K resolutie te kunnen streamen. Een bekabelde verbinding voor zwaar dataverbruik blijft altijd wel de voorkeur om het maximale uit je internetverbinding te halen.

Het bereik en de snelheid van Wi-Fi is dan ook vaak een combinatie van de gebruikte frequentie, hoeveelheid obstakels en het zendvermogen van de router. Ook kunnen andere Wi-Fi netwerken zorgen voor drukte op de frequenties en dus de kwaliteit en bereik van het Wi-Fi signaal verstoren.

Megafoon vergelijking
Wanneer ik uitleg hoe Wi-Fi werkt maak ik vaak gebruik van de vergelijking met een megafoon.

Stel je staat op grote afstand van elkaar en kan door normaal te praten elkaar niet verstaan.
Wanneer één persoon een megafoon pakt en hierdoor schreeuwt dan zal de ander hem verstaan.
Om terug te praten zal de andere kant ook een megafoon nodig hebben.

megafoon

Een router kan misschien een hoog zendvermogen hebben maar de kleine Wi-Fi chip in uw smartphone of tablet waarschijnlijk niet.

Om dit probleem enigszins op te vangen wordt er door fabrikanten veel gedaan aan de antenne techniek in de routers. Zo zitten er in de duurdere routers vaak antennes die dankzij slimme software goed kunnen bepalen waar een apparaat zich in huis bevind. Een soort sonar techniek wordt gebruikt om te kijken via welke weg het apparaat de beste ontvangst heeft.

Soms is het zelfs zo dat een router een lager zendvermogen gebruikt om betere resultaten te krijgen. Te hard schreeuwen kan er namelijk ook voor zorgen dat het signaal alle kanten op stuitert en met een matige kwaliteit aankomt bij de ontvanger.

Dit kan je vergelijken met het luisteren naar muziek. Als je naast de speaker staat is de kwaliteit van de muziek niet beter als je het volume vol open zet.

Conclusie
Zoals u kunt lezen zijn er veel factoren die een rol spelen in het Wi-Fi bereik. Hierdoor is het eigenlijk nooit te zeggen welke Wi-Fi router nu het beste is qua bereik omdat ieder huis anders is. Elk merk heeft zo zijn eigen antenne techniek en zendvermogen. Mijn ervaring is dat de merken Asus en Draytek het beste bereik bieden.

Mocht het bereik toch niet voldoende zijn, lees dan eens mijn artikel; Wi-Fi signaal versterken of lees het stuk over de opkomst van Wi-Fi mesh routers.

Tri-Band Wi-Fi
Een redelijk nieuwe Wi-Fi techniek die tegenwoordig in de duurdere routers zit heeft Tri-Band Wi-Fi.
Deze techniek maakt gebruik van 3 radio modules. 1 voor 2,4 GHz apparatuur en twee voor 5 GHz apparatuur. De router zorgt ervoor dat elk apparaat op de juiste frequentie zit. Wanneer 1 band te druk wordt zal hij de verbonden apparaten netjes op de andere band laten werken zodat elk apparaat in het netwerk de volledige snelheid heeft en ze elkaar niet in de weg zitten.

tri-band wi-fi

 

De opkomst van Wi-Fi Mesh routers

Op dit moment komen er van verschillende fabrikanten nieuwe routers op de markt die je het beste kunt omschrijven als Wi-Fi Mesh routers.

Wi-Fi mesh routers bestaan uit meerdere apparaten waarbij er altijd 1 basis router is met vervolgens 1 of meerdere extra units. Deze extra units, ook wel satellieten genoemd, kunnen worden verdeeld over de verschillende kamers of verdiepingen in een woning en staan draadloos met elkaar in verbinding.

google wifi

Het unieke aan dit systeem is dat er in elke unit een aparte radio chip zit die verbinding onderhoud met de basis router en de overige units. Deze chip wordt verder niet gebruikt voor communicatie met de clients (laptops, smartphones etc).

Omdat de units voor onderlinge verbinding een aparte zender gebruiken, is er onderling dus geen snelheidsverlies. Voor verbinding met de clients zit er een aparte chip in zodat de clients gewoon de maximaal haalbare snelheid ter beschikking hebben.

Deze apparaten staan vervolgens allemaal met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat uw apparatuur automatisch naadloos overschakelt naar het dichtstbijzijnde Wi-Fi punt. Loopt u bijvoorbeeld van zolder naar de begane grond, dan zal het systeem u automatisch overschakelen zonder dat u hier iets van merkt.

mesh

Welke Wi-Fi Mesh routers zijn beschikbaar?
Op het moment van schrijven komen de eerste routers in de winkels. Later dit jaar zal ik verschillende systemen aan de tand voelen en kijken welke het beste uit de bus komt. Hieronder alvast een overzicht van de systemen die beschikbaar zijn of aangekondigd.

Asus Hivespot en Asus HiveDot – Nu Asus Lyra
Het Wi-Fi mesh router systeem van Asus kreeg in eerste instantie de naam HiveSpot mee voor het topmodel en HiveDot voor het instapmodel. Echter is de naam gewijzigd en is de Asus Lyra nu het topmodel en komt er in 2018 de Asus Lyra Mini uit als instapmodel.

asus hivespot

Ubiquiti Amplifi
Misschien wel het meest belovende systeem van allemaal is de Ubiquiti Amplifi welke bestaat uit een Amplifi router en 2 Mesh points die direct in het stopcontact worden gestoken.

Naast de set zijn er ook losse Amplifi HD routers te bestellen en losse Amplifi Mesh points om het netwerk uit te breiden.

TP-Link Deco
Het TP-Link Deco systeem kan worden uitgebreid tot wel 5 units en komt ook als powerline variant waarbij de extra units via het stopcontact met elkaar in verbinding staan. Een interessant concept wat ik zeker ga testen als het verkrijgbaar is.

tp-link deco

Linksys Velop
De Linksys Velop routers zijn kleine staande kastjes die niet misstaan in de woning. Linksys claimt door het ontwerp zo te maken dat de zenders wat hoger staan een beter bereik mogelijk is.

linksys velop

Google, Huddle, D-Link en Symantec
Bovenstaande fabrikanten komen ook met mesh routers op de markt, echter zullen deze beperkt leverbaar zijn en verwacht ik niet gek veel van deze merken. Google kan met Google Wifi nog wel wat leuks op de markt brengen, al is de ondersteuning in Nederland vaak niet al te best en de levering vaak beperkt.

Huddle is van Sitecom, een merk waar ik persoonlijk niet echt enthousiast over bent. De kwaliteit laat toch vaak te wensen over en bereik is meestal erg matig.

D-Link loopt een beetje achter op gebied van netwerkapparatuur de laatste jaren, het merk is vaak terug te vinden in de budgetbakken en de high-end modellen van het merk komen niet echt van de grond en kunnen zich niet meten met de rest van de topmerken. De D-Link Covr serie verwacht ik dan ook niet veel van.

Symantec heeft het lelijkste model van alle fabrikanten maar staat natuurlijk bekend als bedrijf waar beveiliging hoog in het vandaal staat dankzij hun Norton software. De Norton Core mesh router van symantec zou dan ook nog wel eens een leuke optie kunnen zijn voor wat extra beveiliging.

norton core

Meer over Wi-Fi mesh routers
Wil je meer weten over deze “nieuwe” techniek, lees dan ook mijn artikel over Multi-Room Wi-Fi.
Binnenkort zal ik een nieuw artikel schrijven zodra ik de verschillende routers heb getest.

Ik zet het woord “nieuwe” bewust even tussen haakjes. De techniek is namelijk niet echt nieuw en bestaat al heel wat jaren. Echter was deze techniek voorheen alleen terug te vinden in dure zakelijke Wi-Fi oplossingen van bijvoorbeeld Ruckus Wireless.

De techniek is nu echter op een gebruiksvriendelijke manier beschikbaar voor de consument, voor die markt is dit dan ook een nieuwe techniek.

Advies beste Wi-Fi router 2017

Hopelijk heeft u met bovenstaand verhaal wat meer kennis opgedaan over routers en vooral het Wi-Fi gedeelte van routers. Dit maakt het makkelijker voor u om de beste Wi-Fi router 2017 te kiezen.

Hieronder zal ik een advies brengen voor elk budget.

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-

De keuze van beste Wi-Fi router 2017 onder de 100 euro is de TP-Link Archer C7.
TP-Link maakt prima routers met een meer dan redelijk zendvermogen en software opties.

De TP-Link Archer C7 beschikt dan ook over Wireless-AC Wi-Fi waarmee 1750 Mbps op de 5 GHz band mogelijk is. Daarnaast beschikt deze router over 2 USB poorten waarop u printers of harde schijven kunt aansluiten. De router heeft ook nog een functie voor ouderlijk toezicht en heeft verder alle basis benodigdheden die u in een router nodig heeft.

TP-Link Archer C7
TP-Link Archer C7

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-

De Asus RT-AC68U is de beste Wi-Fi router tot 200 euro op dit moment. De router heeft veel uitgebreide mogelijkheden op gebied van netwerkbeheer en blinkt uit in zendvermogen. In verschillende onafhankelijke tests komt de Asus router vaak naar voren als Wi-Fi router met goed bereik.

De Asus RT-AC68U is wel al wat verouderd maar is snel genoeg voor snelle kabel en glasvezel verbindingen. Draadloos is een snelheid van 600 Mbps op 2,4 GHz haalbaar en 1300 Mbps op 5 GHz.

Een alternatief in deze prijsklasse is de TP-Link C3150 die wat moderner is en wat sneller.

Asus RT-AC68U

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

TP-Link Archer C3150

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-

Voor een bedrag tot 300 euro kun je uitstekende routers kopen die eigenlijk voor iedereen wel geschikt is en direct toekomstbestendig zijn.

Als ik een router moet kiezen in deze prijsklasse zou ik gaan voor de Draytek Vigor 2132ac.
Het merk is gewoon ontzettend betrouwbaar en levert de meest uitgebreide firewall en VPN mogelijkheden van alle routers in dit segment. Ideaal voor mensen met een kantoor aan huis of een verbinding op afstand naar kantoor.

Draytek loopt meestal niet voor qua nieuwste technieken, ze wachten rustig tot de kinderziektes eruit zijn en tot een nieuwe standaard ook echt bewezen goed werkt. Pas dan komt Draytek met een product op de markt. Hierdoor staat Draytek niet vaak in de spotlights tussen al het marketing geweld van merken als Asus en Netgear, maar de echte kenners zweren vaak bij Draytek.

Draytek Vigor 2132ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

Wil je iets meer draadloze snelheid en gebruik maken van Tri-Band Wi-Fi dan kan de TP-Link Archer C5400 als prima alternatief dienen. Lees hier onze uitgebreide Archer C5400 review.

TP-Link Archer C5400
tp-link archer c5400

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017

Speelt geld geen rol en wilt u echt het beste van het beste? Kies dan voor de Asus RT-AC5300 voor thuisgebruik of de Draytek Vigor 2925ac wanneer u de router ook zakelijk wilt gebruiken.

Deze routers mogen zich met recht beste Wi-Fi router 2017 noemen. De Asus RT-AC5300 won de prijs vorig jaar ook en sinds die tijd is er eigenlijk nog geen router op de markt gekomen die betere prestaties levert. Er zijn vergelijkbare modellen op de markt gebracht zoals de TP-Link Archer C5400 die ook uitstekend presteert.

Alles wat je kan verwachten van deze beide routers zit erop. Top Wi-Fi bereik op de hoogste snelheid dankzij extra antennes en Tri-Band Wi-Fi. Perfect voor streamen van 4K video en geweldig voor multiplayer games. Zeer uitgebreide en gebruiksvriendelijke software en zeer geschikt voor veel gelijktijdige gebruikers.

De Draytek heeft daarnaast nog een hoop opties op gebied van netwerkconfiguratie en VPN mogelijkheden. Deze router is dan ook zakelijk een prima keuze voor bedrijven tot 50 werkplekken.
Een uitgebreide firewall ter bescherming van het netwerk, hoge VPN doorvoersnelheid en dual-wan optie voor het combineren van 2 internetverbindingen maken dit ook nog eens de snelste router en veiligste router van de twee.

Asus RT-AC5300
beste wi-fi router 2017

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Draytek Vigor 2925ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

Vragen

Heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? Stel gerust uw vraag en ik doe mijn best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.166 reacties op Beste Wi-Fi Router 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑