Welke router mag zich de beste Wi-Fi router 2017 noemen?
Ieder jaar schrijf ik een informatief stuk over de beste Wi-Fi router van het jaar. Hiermee probeer ik mensen een beetje wegwijs te maken tussen het enorme aanbod aan Wi-Fi routers op de markt.

Ik begint altijd met een stukje uitleg over de techniek in de Wi-Fi router zodat u een idee krijgt wat al die technische termen nou betekenen en of u de functies nodig heeft of niet.

Klik op één van de onderstaande links om naar het onderdeel te gaan wat voor u belangrijk is, of pak een bakje koffie (of twee) en lees verder :)

Index:

Techniek in de router
Wi-Fi bereik van een router
Opkomst van Wi-Fi Mesh Routers

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-
Advies beste Wi-Fi router 2017

Techniek in de router

Een Wi-Fi router anno 2017 is eigenlijk een kleine computer waar een moederbord in zit met een processor en wat geheugen. We bekijken de onderdelen één voor één en leggen uit wat het onderdeel doet en waar nou de verschillen zitten tussen een Wi-Fi router van € 100,- en een router van € 450,-

binnenkant van een wi-fi router

Processor
De processor (CPU) in een router heeft een bepaalde snelheid, uitgedrukt in MHz (megahertz) of GHz (gigahertz). Hoe sneller de processor, hoe makkelijker de router omgaat met het verwerken van data.

In een standaard Wi-Fi router zit er vaak een normale processor met een snelheid onder de 1000 MHz (1000 MHz is 1 GHz). Bij de wat duurdere modellen zit vaak een dual-core processor met snelheden boven de 1 GHz. Dual-Core betekent dat hij 2 rekenkernen heeft en dus als het ware 2 processoren heeft.

dual-core processor
bron foto: digitaldimensionoftechnology.com

Bij gemiddeld internet gebruik is een normale processor meer dan voldoende. Ga je films streamen via Netflix of worden er multiplayer games gespeeld via een spelcomputer of PC dan is een dual-core processor wel aan te raden.

Geheugen
Het geheugen is van groot belang voor een Wi-Fi router. Hoe meer geheugen hoe meer apparatuur je kunt verbinden met de router. Een goede Wi-Fi router heeft 256 Mb of meer werkgeheugen.
Naast werkgeheugen zit er ook flash-geheugen in een router. Dit geheugen wordt gebruikt om de configuratie van de router op te slaan. Dit geheugen is vaak kleiner dan het werkgeheugen en de grootte van dit geheugen maar niet echt uit.

Software
De software in de router kan per merk enorm verschillen. De wat goedkopere Wi-Fi routers hebben niet de uitgebreide software mogelijkheden die je vind in de beste Wi-Fi routers. Hieronder leest u wat er zoal gedaan kan worden met deze software.

asus router interface

Ouderlijk toezicht
In de wat betere routers zit een functie voor ouderlijk toezicht waarmee u kunt instellen wanneer een gebruiker op internet kan en welke content hij of zij te zien krijgt.

Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de smartphone van Pietje na 9 uur niet meer online kan via Wi-Fi. En dat content waar erotiek en geweld in voorkomen niet wordt doorgelaten.

De wat duurdere routers hebben vaak meer uitgebreide mogelijkheden tot het blokkeren van content en bieden daarnaast een makkelijkere bediening om alles in te stellen.

QoS
Quality of Services (QoS) is een functie waarmee de router voorrang kan geven aan bepaalde data. Bel je bijvoorbeeld over VoIP, dan is het van groot belang dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is. Wanneer iemand een download aanzet is het niet de bedoeling dat alle bandbreedte wordt gebruikt voor deze download en het VoIP gesprek kwaliteit verliest of wegvalt.

Ook voor streaming video zoals Netflix of bij Multiplayer gaming is het belangrijk dat de verbinding optimaal is. QoS geeft prioriteit aan deze data en zet indien nodig downloads en andere minder belangrijk dataverkeer op een laag pitje wanneer nodig.

QoS

Sommige routers gaan hier erg ver in, vooral op het gebied van gaming is een goede verbinding heel belangrijk. De Asus RT-AC88U gaming router heeft zelfs een speciale QoS dienst in de router die games de best mogelijke verbinding geeft.

Beveiliging
De betere routers hebben een uitgebreide firewall ingebouwd en bieden VPN mogelijkheden.
Routers van het merk Draytek bijvoorbeeld zijn op dit gebied zeer uitgebreid en worden dan ook vaak gekozen vanwege de goede VPN eigenschappen waarmee gebruikers op afstand een veilige verbinding met hun kantoor op kunnen zetten.

beveiliging

Op Wi-Fi gebied is de beveiliging overal wel zo’n beetje gelijk. Wel bieden de wat betere Wi-Fi routers ook een gastennetwerk mogelijkheid die volledig gescheiden is van uw eigen netwerk. Zo kunnen gasten wel gebruik maken van internet maar kunnen ze via dit netwerk geen verbinding maken met uw computers of NAS (netwerk opslag) systemen.

Wi-Fi bereik van een router

De meest gestelde vragen over Wi-Fi routers die ik ontvang hebben altijd te maken met het bereik van de router. Iedereen wil het liefst een sterke router die het hele huis en als het kan ook nog de tuin dekt.

Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo. Een sterkere router is geen garantie voor goede Wi-Fi dekking. Hieronder zal ik proberen uit te leggen waarom de één wel door het hele huis goed bereik heeft en de ander niet verder komt dan 1 kamer of verdieping.

Hoe Wi-Fi werkt
Een Wi-Fi signaal is een radiogolf die door de zender in de Wi-Fi router wordt uitgezonden op een bepaald vermogen. De standaard Ziggo of KPN router heeft ongeveer een zendvermogen van 40mw.

Wettelijk gezien mag een Wi-Fi router op een frequentie van 2,4 GHz maximaal 100mw aan zendvermogen leveren. Op 5 GHz mag tot 1000mw worden uitgezonden. Echter heeft 5 GHz een kortere golflengte waardoor het signaal moeilijker door obstakels zoals muren en plafonds heen komt.

5 GHz is dan ook niet ideaal om over meerdere verdiepingen te gebruiken. Hier komt de 2,4 GHz frequentie beter tot zijn recht omdat deze een langere golflengte levert.

wifi bereik

Een nadeel van 2,4 GHz is weer de bandbreedte waardoor gemiddeld de snelheid beperkt is tot 300 Mbps. Hier hou je ongeveer 40 Mbps aan over qua downloadsnelheid. Niet ideaal dus wanneer je een snelle kabel of glasvezel verbinding hebt en hier draadloos de maximale snelheid van wilt benutten.

Bij 5 GHz kan de snelheid oplopen tot meer dan 1700 Mbps, dit is snel genoeg om bijvoorbeeld Netflix in HD of 4K resolutie te kunnen streamen. Een bekabelde verbinding voor zwaar dataverbruik blijft altijd wel de voorkeur om het maximale uit je internetverbinding te halen.

Het bereik en de snelheid van Wi-Fi is dan ook vaak een combinatie van de gebruikte frequentie, hoeveelheid obstakels en het zendvermogen van de router. Ook kunnen andere Wi-Fi netwerken zorgen voor drukte op de frequenties en dus de kwaliteit en bereik van het Wi-Fi signaal verstoren.

Megafoon vergelijking
Wanneer ik uitleg hoe Wi-Fi werkt maak ik vaak gebruik van de vergelijking met een megafoon.

Stel je staat op grote afstand van elkaar en kan door normaal te praten elkaar niet verstaan.
Wanneer één persoon een megafoon pakt en hierdoor schreeuwt dan zal de ander hem verstaan.
Om terug te praten zal de andere kant ook een megafoon nodig hebben.

megafoon

Een router kan misschien een hoog zendvermogen hebben maar de kleine Wi-Fi chip in uw smartphone of tablet waarschijnlijk niet.

Om dit probleem enigszins op te vangen wordt er door fabrikanten veel gedaan aan de antenne techniek in de routers. Zo zitten er in de duurdere routers vaak antennes die dankzij slimme software goed kunnen bepalen waar een apparaat zich in huis bevind. Een soort sonar techniek wordt gebruikt om te kijken via welke weg het apparaat de beste ontvangst heeft.

Soms is het zelfs zo dat een router een lager zendvermogen gebruikt om betere resultaten te krijgen. Te hard schreeuwen kan er namelijk ook voor zorgen dat het signaal alle kanten op stuitert en met een matige kwaliteit aankomt bij de ontvanger.

Dit kan je vergelijken met het luisteren naar muziek. Als je naast de speaker staat is de kwaliteit van de muziek niet beter als je het volume vol open zet.

Conclusie
Zoals u kunt lezen zijn er veel factoren die een rol spelen in het Wi-Fi bereik. Hierdoor is het eigenlijk nooit te zeggen welke Wi-Fi router nu het beste is qua bereik omdat ieder huis anders is. Elk merk heeft zo zijn eigen antenne techniek en zendvermogen. Mijn ervaring is dat de merken Asus en Draytek het beste bereik bieden.

Mocht het bereik toch niet voldoende zijn, lees dan eens mijn artikel; Wi-Fi signaal versterken of lees het stuk over de opkomst van Wi-Fi mesh routers.

Tri-Band Wi-Fi
Een redelijk nieuwe Wi-Fi techniek die tegenwoordig in de duurdere routers zit heeft Tri-Band Wi-Fi.
Deze techniek maakt gebruik van 3 radio modules. 1 voor 2,4 GHz apparatuur en twee voor 5 GHz apparatuur. De router zorgt ervoor dat elk apparaat op de juiste frequentie zit. Wanneer 1 band te druk wordt zal hij de verbonden apparaten netjes op de andere band laten werken zodat elk apparaat in het netwerk de volledige snelheid heeft en ze elkaar niet in de weg zitten.

tri-band wi-fi

 

De opkomst van Wi-Fi Mesh routers

Op dit moment komen er van verschillende fabrikanten nieuwe routers op de markt die je het beste kunt omschrijven als Wi-Fi Mesh routers.

Wi-Fi mesh routers bestaan uit meerdere apparaten waarbij er altijd 1 basis router is met vervolgens 1 of meerdere extra units. Deze extra units, ook wel satellieten genoemd, kunnen worden verdeeld over de verschillende kamers of verdiepingen in een woning en staan draadloos met elkaar in verbinding.

google wifi

Het unieke aan dit systeem is dat er in elke unit een aparte radio chip zit die verbinding onderhoud met de basis router en de overige units. Deze chip wordt verder niet gebruikt voor communicatie met de clients (laptops, smartphones etc).

Omdat de units voor onderlinge verbinding een aparte zender gebruiken, is er onderling dus geen snelheidsverlies. Voor verbinding met de clients zit er een aparte chip in zodat de clients gewoon de maximaal haalbare snelheid ter beschikking hebben.

Deze apparaten staan vervolgens allemaal met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat uw apparatuur automatisch naadloos overschakelt naar het dichtstbijzijnde Wi-Fi punt. Loopt u bijvoorbeeld van zolder naar de begane grond, dan zal het systeem u automatisch overschakelen zonder dat u hier iets van merkt.

mesh

Welke Wi-Fi Mesh routers zijn beschikbaar?
Op het moment van schrijven komen de eerste routers in de winkels. Later dit jaar zal ik verschillende systemen aan de tand voelen en kijken welke het beste uit de bus komt. Hieronder alvast een overzicht van de systemen die beschikbaar zijn of aangekondigd.

Asus Hivespot en Asus HiveDot – Nu Asus Lyra
Het Wi-Fi mesh router systeem van Asus kreeg in eerste instantie de naam HiveSpot mee voor het topmodel en HiveDot voor het instapmodel. Echter is de naam gewijzigd en is de Asus Lyra nu het topmodel en komt er in 2018 de Asus Lyra Mini uit als instapmodel.

asus hivespot

Ubiquiti Amplifi
Misschien wel het meest belovende systeem van allemaal is de Ubiquiti Amplifi welke bestaat uit een Amplifi router en 2 Mesh points die direct in het stopcontact worden gestoken.

Naast de set zijn er ook losse Amplifi HD routers te bestellen en losse Amplifi Mesh points om het netwerk uit te breiden.

TP-Link Deco
Het TP-Link Deco systeem kan worden uitgebreid tot wel 5 units en komt ook als powerline variant waarbij de extra units via het stopcontact met elkaar in verbinding staan. Een interessant concept wat ik zeker ga testen als het verkrijgbaar is.

tp-link deco

Linksys Velop
De Linksys Velop routers zijn kleine staande kastjes die niet misstaan in de woning. Linksys claimt door het ontwerp zo te maken dat de zenders wat hoger staan een beter bereik mogelijk is.

linksys velop

Google, Huddle, D-Link en Symantec
Bovenstaande fabrikanten komen ook met mesh routers op de markt, echter zullen deze beperkt leverbaar zijn en verwacht ik niet gek veel van deze merken. Google kan met Google Wifi nog wel wat leuks op de markt brengen, al is de ondersteuning in Nederland vaak niet al te best en de levering vaak beperkt.

Huddle is van Sitecom, een merk waar ik persoonlijk niet echt enthousiast over bent. De kwaliteit laat toch vaak te wensen over en bereik is meestal erg matig.

D-Link loopt een beetje achter op gebied van netwerkapparatuur de laatste jaren, het merk is vaak terug te vinden in de budgetbakken en de high-end modellen van het merk komen niet echt van de grond en kunnen zich niet meten met de rest van de topmerken. De D-Link Covr serie verwacht ik dan ook niet veel van.

Symantec heeft het lelijkste model van alle fabrikanten maar staat natuurlijk bekend als bedrijf waar beveiliging hoog in het vandaal staat dankzij hun Norton software. De Norton Core mesh router van symantec zou dan ook nog wel eens een leuke optie kunnen zijn voor wat extra beveiliging.

norton core

Meer over Wi-Fi mesh routers
Wil je meer weten over deze “nieuwe” techniek, lees dan ook mijn artikel over Multi-Room Wi-Fi.
Binnenkort zal ik een nieuw artikel schrijven zodra ik de verschillende routers heb getest.

Ik zet het woord “nieuwe” bewust even tussen haakjes. De techniek is namelijk niet echt nieuw en bestaat al heel wat jaren. Echter was deze techniek voorheen alleen terug te vinden in dure zakelijke Wi-Fi oplossingen van bijvoorbeeld Ruckus Wireless.

De techniek is nu echter op een gebruiksvriendelijke manier beschikbaar voor de consument, voor die markt is dit dan ook een nieuwe techniek.

Advies beste Wi-Fi router 2017

Hopelijk heeft u met bovenstaand verhaal wat meer kennis opgedaan over routers en vooral het Wi-Fi gedeelte van routers. Dit maakt het makkelijker voor u om de beste Wi-Fi router 2017 te kiezen.

Hieronder zal ik een advies brengen voor elk budget.

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-

De keuze van beste Wi-Fi router 2017 onder de 100 euro is de TP-Link Archer C7.
TP-Link maakt prima routers met een meer dan redelijk zendvermogen en software opties.

De TP-Link Archer C7 beschikt dan ook over Wireless-AC Wi-Fi waarmee 1750 Mbps op de 5 GHz band mogelijk is. Daarnaast beschikt deze router over 2 USB poorten waarop u printers of harde schijven kunt aansluiten. De router heeft ook nog een functie voor ouderlijk toezicht en heeft verder alle basis benodigdheden die u in een router nodig heeft.

TP-Link Archer C7
TP-Link Archer C7

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-

De Asus RT-AC68U is de beste Wi-Fi router tot 200 euro op dit moment. De router heeft veel uitgebreide mogelijkheden op gebied van netwerkbeheer en blinkt uit in zendvermogen. In verschillende onafhankelijke tests komt de Asus router vaak naar voren als Wi-Fi router met goed bereik.

De Asus RT-AC68U is wel al wat verouderd maar is snel genoeg voor snelle kabel en glasvezel verbindingen. Draadloos is een snelheid van 600 Mbps op 2,4 GHz haalbaar en 1300 Mbps op 5 GHz.

Een alternatief in deze prijsklasse is de TP-Link C3150 die wat moderner is en wat sneller.

Asus RT-AC68U

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

TP-Link Archer C3150

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-

Voor een bedrag tot 300 euro kun je uitstekende routers kopen die eigenlijk voor iedereen wel geschikt is en direct toekomstbestendig zijn.

Als ik een router moet kiezen in deze prijsklasse zou ik gaan voor de Draytek Vigor 2132ac.
Het merk is gewoon ontzettend betrouwbaar en levert de meest uitgebreide firewall en VPN mogelijkheden van alle routers in dit segment. Ideaal voor mensen met een kantoor aan huis of een verbinding op afstand naar kantoor.

Draytek loopt meestal niet voor qua nieuwste technieken, ze wachten rustig tot de kinderziektes eruit zijn en tot een nieuwe standaard ook echt bewezen goed werkt. Pas dan komt Draytek met een product op de markt. Hierdoor staat Draytek niet vaak in de spotlights tussen al het marketing geweld van merken als Asus en Netgear, maar de echte kenners zweren vaak bij Draytek.

Draytek Vigor 2132ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

Wil je iets meer draadloze snelheid en gebruik maken van Tri-Band Wi-Fi dan kan de TP-Link Archer C5400 als prima alternatief dienen. Lees hier onze uitgebreide Archer C5400 review.

TP-Link Archer C5400
tp-link archer c5400

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017

Speelt geld geen rol en wilt u echt het beste van het beste? Kies dan voor de Asus RT-AC5300 voor thuisgebruik of de Draytek Vigor 2925ac wanneer u de router ook zakelijk wilt gebruiken.

Deze routers mogen zich met recht beste Wi-Fi router 2017 noemen. De Asus RT-AC5300 won de prijs vorig jaar ook en sinds die tijd is er eigenlijk nog geen router op de markt gekomen die betere prestaties levert. Er zijn vergelijkbare modellen op de markt gebracht zoals de TP-Link Archer C5400 die ook uitstekend presteert.

Alles wat je kan verwachten van deze beide routers zit erop. Top Wi-Fi bereik op de hoogste snelheid dankzij extra antennes en Tri-Band Wi-Fi. Perfect voor streamen van 4K video en geweldig voor multiplayer games. Zeer uitgebreide en gebruiksvriendelijke software en zeer geschikt voor veel gelijktijdige gebruikers.

De Draytek heeft daarnaast nog een hoop opties op gebied van netwerkconfiguratie en VPN mogelijkheden. Deze router is dan ook zakelijk een prima keuze voor bedrijven tot 50 werkplekken.
Een uitgebreide firewall ter bescherming van het netwerk, hoge VPN doorvoersnelheid en dual-wan optie voor het combineren van 2 internetverbindingen maken dit ook nog eens de snelste router en veiligste router van de twee.

Asus RT-AC5300
beste wi-fi router 2017

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Draytek Vigor 2925ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

Vragen

Heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? Stel gerust uw vraag en ik doe mijn best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

166 gedachten over “Beste Wi-Fi Router 2017

 1. Ik heb met grote interesse het artikel over de beste WiFi router gelezen. Het is in begrijpelijke taal geschreven dus heel interessant voor de leken o.a. ik dus. Ik houdt me aanbevolen voor meerder artikelen over internet enz.

   1. Beste Nico,

    Kan mijn Ziggo router zonder meer vervangen worden door een andere router uit jouw beste keuzes of moet die ertussen blijven zitten

    1. Hi Martijn,

     De ziggo router zal er altijd tussen moeten blijven. Je kan hem door de ziggo klantenservice wel in bridge mode laten zetten zodat hij alleen internet doorgeeft aan de achterliggende router en dus verder niet dwars kan liggen in het netwerk.

 2. Hoi,

  Een duidelijke omschrijving in het kader van de routers die beschikbaar zijn en de ontwikkelingen op dit gebied. Niet teveel technische termen maar leesbaar en begrijpelijk voor de leek.
  Ik zou best wel uw visie willen zien over de door providers gebruikte routers. Denk eens aan Tele2 met zijn 20 jaar oude router…!

  1. Beste,

   Dank voor de complimenten! De routers die bij providers worden meegeleverd zijn vaak erg matig. Dit komt omdat ze natuurlijk kosten proberen te besparen en alleen de basis functies willen bieden. Hoe complexer de apparatuur, hoe meer support ze moeten geven.

   Daarom loont het vaak om de apparatuur te vervangen indien mogelijk. Vooral op Wi-Fi gebied laten ze het vaak afweten en kan een vervangende router een beter resultaat opleveren.

   1. Kan je gewoon de router vervangen die een provider installeert? Ik heb in Spanje een router die (volgnes mij) niet goed werkt, niet voldoende mogelijkheden biedt voor meerdere gebruikers en het signaal is niet sterk genoeg voor het huis. Kan ik die dan gewoon vervangen ?

 3. Hoi Nico,

  Dank voor het delen van de info!
  Duidelijk verhaal waar volgens mij velen wat aan hebben.

  Ik heb nog wel even een vraag.
  Op dit moment maken wij gebruik van een “standaard” Ziggo modem EVW3210 en hebben een internet Z2 abonnement (150Mb download en 15Mb upload). Dit werkt niet altijd optimaal zal ik maar zeggen (X-Box, netflix, 3 laptops, 1 iPad, 4 mobiele telefoons, NAS (via kabel) en nog een paar op de Wifi).
  Nu zit ik te denken om de Ziggo modem in bridge-modes te laten zetten en dan een Asus RT-AC87U (178 euro) aan te schaffen. Deze Asus RT-AC68U (139 euro) noem jij als beste keus in de tot 200 euro, waarom noem jij de RT-AC87U niet als beste keuze? Consumentenbond beste uit de test van november 2014.
  En is (net boven de 200 euro) Asus RT-AC3200 (Tri-band) wellicht nog een betere keuze?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Mvg, Han

  1. Beste Han,

   De RT-AC87U is ook een prima keuze, echter is deze normaal altijd 224 euro, dus vandaar dat ik hem niet in de categorie tot 200 euro kon plaatsen. Maar uiteraard is de 87U een prima keuze en als je dan het modem in bridge modus zet heb je een goed werkende oplossing. De RT-AC3200 is ook een prima keuze maar wel direct een stuk duurder. Het voordeel met de 3200 is dat je direct Tri-Band Wi-Fi hebt wat weer fijn is naarmate je steeds meer apparaten gaat toevoegen. Als ik het zo lees heb je al minimaal 10 draadloze apparaten, dan kan tri-band wel een handige oplossing zijn om de bandbreedte wat te verdelen via Wi-Fi.

 4. Ha Nico,

  Ik heb deze vraag ook al bij het “2016” artikel geplaatst maar dacht dat die wellicht niet meer wordt gemonitord. Daarom ook maar even hier. Sorry als ik te ongeduldig of brutaal ben….. :-)

  Wij hebben hier (denk ik) een redelijk bijzondere situatie bij de hand. Het zit zo:
  Wij wonen op een boot en in het winterseizoen liggen wij in een jachthaven. Deze jachthaven heeft geen glasvezel ofzo maar krijgt het internet aangeboden via een straalverbinding. Deze is (volgens opgave leverancier) 150mbps.

  Na binnenkomst wordt het verder gedistribueerd. Deels bekabeld en deels via Wifi.
  Als ik vanuit onze situatie op onze boot spreek dan gaat het alsvolgt.

  Wij maken met onze apparatuur verbinding met onze router een Asus RT-AC68U. Op de WAN poort van deze router is een Engenius ENS202EXT die in de mast is gemonteerd. Deze heeft verbinding met het netwerk van de haven (een Ubiquiti NanoBeam M2 13). Deze NanoBoeam is onlangs geïnstalleerd.

  De laatste tijd blijkt ons internet aan boord vreselijk traag te zijn. Ookla Speedtests laten regelmatig een snelheid zien van minder als 12 mbps down en 2 of 3 mbps up.

  Op ons interne netwerk (de Asus dus) zijn aangesloten:

  wireless:
  2x MacBook Pro
  2x iPhone
  1x iPad
  1x Bose SoundTouch
  1x HP printertje

  en bekabeld:
  1x Synology NAS
  1x VU+ Duo2 Set Top Box

  Als ik met mijn Mac of iPhone direct verbinding maak met de NanoBeam dan is het behoorlijk veel sneller. Soms tot 29 mbps. Ok, dat is natuurlijk nog steeds geen snelheid van het licht maar wel redelijk mee te werken omdat we toch niet streamen ofzo. Nu zie ik regelmatig dat het interne (ASUS) 5G netwerk niet eens zichtbaar is. De router staat op ± 4 meter van mijn plekkie met de MacBook met alleen een houten scheidingswand er tussen.

  Ik kom er eigenlijk niet uit waar de zeer trage verbinding door wordt veroorzaakt. Is de ASUS defect? Of de Engenius? Of is de NanoBeam de bottleneck. Graag je advies.

  Groet,

  Adri

  1. Hi Adri,

   De ENS202EXT heeft een maximale snelheid van 300 Mbps, hiervan blijft in de praktijk misschien 30 over en gezien de situatie met de afstand en de beweging bij het access point zal dit waarschijnlijk een stuk minder zijn.
   Dit zal dan ook de bottleneck zijn vermoed ik. Wat misschien een betere oplossing is, is om een Huawei 4G modem te nemen icm een t-mobile data abonnement. Tegenwoordig levert t-mobile voor een vast bedrag per maand onbeperkt 4G, dan heb je 150 mbps via 4G wat vervolgens via wifi weer doorgezet kan worden naar de overige apparatuur. Of je sluit de Huawei modem aan op de asus. https://www.mobielverbinden.nl/lte-advanced-modem-routers/cid=4868

   1. Ha NIco,

    Bedankt voor je reactie. Ik ben er over aan het nadenken en er borrelen toch een paar vraagjes op.

    Aangezien de romp van onze boot van staal is is het 4G bereik binnen niet om over naar huis te schrijven. Ik ben al klant bij t-mobile dus ik kan met de ookla app aardige metingen doen. Hier waar wij liggen met de boot in de provincie Utrecht zou er, volgens de t-mobile site een 4g snelheid gehaald moeten worden van 5o,4 mbps. Nou dat lukt ze echt niet. Buiten is het rond de 30 en binnen rond de 10 mbps.

    Ik denk dat als ik een 4g modem neer zet de datasnelheid (door de stalen romp) nog bedroevend is. Dan is het de investering niet waard. Toch?

    Nu las ik dat er ook modems zijn met een buitenantenne (5dbi). Voor zover ik kan zien worden deze antennes aangesloten door twee SMA kabels. Dat is nu net weer erg jammer. Op onze boot staat een houten mast die ik onlangs over de lengte heb laten doorzgen om er een netwerk kabel in te laten verwerken. De vraag is dus weet jij of er systemen zijn waarbij ik zo’n 4g buitenantenne kan gebruiken maar die het signaal doorgeeft via de UTP kabel naar de router?

    Ik neem aan dat hoe hoger de antenne is geplaatst hoe beter het signaal zal zijn. Is dat zo of maakt het bij 4g niet uit.

    Ik hoop dat je de moeite wilt nemen hier nog een keertje op te reageren. Het ozu mij enorm helpen.

    Bedankt alvast.

    Groet,

    Adri

    1. Hi Adri,

     Er zijn goede oplossingen voor in boten waarmee je met buitenantennes werkt en professionele 4g routers met meerdere sim kaarten kan bundelen zodat je meer bandbreedte hebt. Je kan hiervoor het beste even kijken op http://www.mobielverbinden.nl De productspecialisten daar kunnen je beter adviseren dan ik op dat gebied :)

     1. Bedankt, ik ga er mee aan de slag en laat je weten wat het geworden is.

      Groet,

      Adri

  2. Ik heb zelf een 4G Huawei op mijn schip. En het is TEGEK.

   Overal in heel europa ongelimiteerd, supersnel wifi netwerk voor 35 eu per maand.

 5. Beste Nico,

  Berankt voor de goede uitleg op deze website. Het is mij allemaal een flink stuk duidelijker geworden. Toch heb ik nog wat vraagtekens. Momenteel heb ik een netwerk als volgt: op de eerste verdieping komt Ziggo binnen en zit deze direct op een Linksys E4200. Deze zorgt voor de Wifi beneden, maar veel signaal verlies mede doordat hij bij het koper in de meterkast staat. Bedraad hieraan gaat er een kabel naar boven (cat 6) naar een 2de Wifi router ingesteld als access point. Nu hebben we boven ook goede WiFi.

  Nu komt op zolder een thuisbioscoop projectie en wil ik vanaf mijn NAS in flinke kwaliteit (50gb/film) films gaan streamen en daar gamen. Alleen op zolder heb ik geen ethernet aansluiting dus zal het via de WiFi moeten.

  Heb ik hier echt de Asus RTAC5300 voor nodig of is dit nog te doen met een goedkopere router. Momenteel is hij met de btw actie nog 419 euro bij MediaMarkt, wat ik veel geld vind. Maar is er een goedkopere oplossing of zal ik toch diep in de buidel moeten tasten?

  Daarnaast kan Wifi Mesh nog, maar gezien de jonge techniek heb ik daar nog geen goed gevoel bij.

  Ik ben benieuwd naar je advies.

  Alvast bedankt!

  1. Hi Anthony,

   De beste keuze zal in dit geval toch de Ubiquiti Amplifi zijn denk ik. De HD variant is nu leverbaar en heeft de hoogste doorvoersnelheid: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-high-density/pid=46490 . Een 2e goedkopere optie is via powerline te werken, er zijn nu 2 Gb powerlines op de markt die qua bandbreedte hoger moeten uitkomen dan de Ubiquiti: https://www.routershop.nl/tp-link-tl-pa9020p-kit-powerline-av2000-starterkit/pid=51604

   1. Hartstikke bedankt. Ik wist niet dat de powerlines al zover ontwikkeld waren. Nog even wat inlezen hierover, maar wat ik tot dusver lees ziet het er goed uit.

 6. Hoi Nico,

  vandaag van kabel naar glasvezel gegaan. Van 100 mbps naar 250 mbps. Bekabeld haal ik nu via glasvezel ruim 260 mbps. Met mijn huidige modem (geleverd bij kabel internet) Sitecom WLR 4004. Deze hangt zoals bij velen in de meterkast. Op de laptop haal ik 70 mbps zowel bij de oude kabel als de nieuwe glasaansluiting via wifi.

  Kan een nieuwe router een snellere verbinding opleveren?

  + welke aanbeveling zou je hebben tot ong 200 euro.

 7. Ha die Nico,
  Het is lekker duidelijk allemaal, toppie.
  Nu heb ik ook een vraagje , ik heb een winkel en wil dat ze hier vrij Wifi hebben.
  Had ik hier en daar wel eens gelezen dat dat via facebook kon .
  Dan checken ze in bij je en is dan weer stukje reclame
  We hebben een netgear nighthawk x6 model r8000
  Is het met deze router ook mogelijk of niet
  alvast bedankt.

 8. Hoi Nico,

  Wij zijn recent verhuisd naar een woning met 3 verdiepingen. Nu zoek ik een goede wifi/routing oplossing voor ons (en vooral de kids met youtube/Netflix).
  Voorwaarde is wel dat ik met 1 ip-reeks wil werken in huis, dus bedraad en voor wifi. Dit ivm de domotica oplossingen die slecht overweg kunnen met routering tussen 2 ip-reeksen. Dus of een systeem wat dhcp relay aankan ivm broadcast, of een systeem wat handmatig in te stellen is zodat de ip-nummers netjes in hetzelfde segment zitten. welke opties heb ik?

  Alvast bedankt…

 9. Bedankt weer voor de updates voor 2017. Ik ben op zoek naar een router voor in een flat met dik beton, een van de eerste flats die gebouwd is zeg maar. Een lijstje aan de muur hangen is een megaklus, zo hard is het beton. Nu wil ik zorgen voor betere WiFi in de woonkamer waar ook de aansluiting zit van Ziggo. Ik wil gaan voor TP-Link Archer C7. Lijkt me voldoende toch voor een beetje internetten op je Laptop of IPad?

 10. Mijn oude router (+6 jaar) is niet meer krachtig genoeg voor alle toestellen (1x laptop, draadloze printer, 2 tablets, 3 smartphones en 2 internetradio’s) die er nu op werken. Hij valt voortdurend uit, zeker als de kids youtube filmpjes bekijken. We wonen in een recent huis, nooit nergens geen problemen gehad met bereik.
  Blijven bij gewone router of overgaan naar een wifi-mesh router ? Voor een gewone router zou ik dan niet kijken naar de prijs (om nieuwe vereisten in de toekomst alvast te kunnen opvangen)

 11. Beste Nico,

  Bedankt voor je heldere uitleg over wifi routers. Een aantal medewerkers maken via een VPN en hun wifi netwerk verbinding tussen onze server en hun laptops of pc. Degene die d.m.v. een utp kabel de VPN verbinding maken ondervinden een stabiele verbinding die zonder storingen uren lang in stand kan blijven. Maar degene die via wifi verbinding maken hebben geen problemen met internet, maar wel met hun VPN verbinding: deze wordt regelmatig verbroken waarna ze de verbinding opnieuw moeten maken. Dit is irritant wanneer dat meerdere keren per uur gebeurd. Deze mensen werken allemaal met de door de provider geleverde router.
  Uit jou verhaal begrijp ik dat met een afzonderlijke router betere en stabielere resultaten te bereiken zijn. Mijn vraag is welke router is een goede keuze voor een stabiele VPN verbinding en tegen zo laag mogelijke kosten?

 12. Dank voor de heldere uitleg, ik zit enorm te twijfelen mede door het flinke prijsverschil tussen de Asus RT AC5300 en de TP-LINK ARCHER C5400. Alleen lees ik over deze laatste niets terug terwijl de specificaties overeenkomen.

  Momenteel een linksys EA3500 router waarop:
  In huis 2 ipad mini2 + 2iphones welke op 5ghrtz kunnen, 2 android phones op 2,4 ghrtz, 2 laptops ook via wifi dan 1PS4, 1 Samsung smart TV (netflix) + 1 desktop PC alle 3 via kabel aangesloten op de router.
  + 1 extra ipad mini4 op komst.

  Het wordt dus steeds drukker……..

  Maar welke te kopen ?

  Groeten Joost

  1. ohja in huis ook via Wifi op het netwerk aangesloten 2stuks Bose soundsystems waarop ook spotify wordt gebruikt (wat nu heel soms wel eens wegvalt).

  2. Beste Joost,

   De TP-Link is qua specificaties ook prima maar heb er zelf geen ervaring mee. De RT-AC530 van Asus wel en die is gewoon erg goed, wat ook scheelt is dat Asus wat actiever is qua support en nieuwe firmwares, ook jaren nadat het product op de markt is bieden ze nog ondersteuning.

 13. Hallo, fijn dat je het zo duidelijk uitlegt maar ik heb toch nog een vraag.
  Waarom een router kopen van 1200MB of 1700 MB terwijl ik een Ziggo abonnement heb van 150MB?
  Ik begrijp dat mij redenering mogelijk niet klopt, maar hoe zit dat dan?

  1. Beste Jan,

   De snelheid is een theoretische snelheid die je in de praktijk vaak niet haalt. Hou ongeveer rekening met 10% – 15%, dus bij een AC1200 verbinding is 120 – 150 Mbps mogelijk. HEt is wel erg afhankelijk van de kwaliteit van het signaal. Ga je multiplayer games spelen of zware HD of 4K tv streamen over wifi dan kan je dat toch nog het beste via een kabel doen, tenzij je echt een hele goede verbinding hebt en er niet al te ver vandaan zit.

 14. Beste Nico,

  Ik heb een glasvezel abonnement van caiway ( 100mb up en 100mb down) en een sitecom wifi router model: WL-582 v1 002/ WL-341 ( staat in de meterkast opgesteld).

  Na diverse speedtests te hebben uitgevoerd is jet resultaat gemiddelde: 18 mb upload en 12 mb download?

  Nu heb ik er niet zoveel verstand van maar het resultaat valt mij vies tegen. Hoe haal ik een hoger wifi rendement uit mijn glasvezel 100mb up- & download abonnement?

  Is het nodig mijn sitecom wifi router te vervangen? Zo ja welk model adviseer je mij?

  Wij hebben 2 stuks smartphones, 1 tablet, 1 desktop en 1 laptop in gebruik en kijken regelmatig netflix.

  Ik ben zeer nieuwsgierig naar jou advies.

 15. Beste Nico,
  Zeer verhelderend artikel! Toch nog een vraag: Je benoemt de rol van de processor in de router, waarbij ik me afvraag of bij bekabeld gebruik de kracht van de processor ook een rol speelt bij de snelheid van de vaste internetverbindingen en in het bijzonder bij gelijktijdig gebruik van WiFi verbindingen. De duurdere routers hebben veelal ook een krachtiger processor, waarbij ik verwacht dat de bedrade verbindingen daar ook van profiteren. Kan je dat beargumenteren.

  1. Hi Jankees,

   Jazeker, de processor speelt een rol in alles wat de router doet. Ook bekabeld moet er data verwerkt worden. Een betere processor en meer geheugen zorgen voor grotere buffers en bandbreedte in het interne netwerk wat ook de snelheid ten goede kan komen.

 16. Beste Nico,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik heb nog een vraagje, ik heb namelijk Internet en bellen, en volgens mij hebben veel door jou aangeraden routers geen voip.
  Kun je mij een goede router noemen met voip?
  En als je geen goede wifi ontvangst kunt krijgen op zolder, zijn dan homeplugs een goed alternatief?

 17. Beste Nico,
  Dank voor je reactie!
  Jouw artikel heeft me voldoende onderbouwing gegeven om te kiezen voor de TP-Link Archer C3150.
  Voor mij stonden drie dingen voorop: MU MIMO, de meest recente technologie en de beste prijs-prestatieverhouding in de klasse tussen €100 en €200.
  Met de opkomst van steeds meer internet gebaseerde systemen en het snel opkomende IoT, naast het dagelijks gebruik in huis van twee computers, twee smartphones, twee chromecast/miracast systemen en een tablet lijkt me de investering in de capaciteit van een Multi User systeem een zinvolle zaak.
  Met de kennis van jouw artikel heb ik de selectie ook nog eens dunnetjes overgedaan om tot dezelfde conclusie te komen: de Archer C3150 is in zijn prijsklasse voor mij de beste keus: MU MIMO en het meest recent op de markt, namelijk sinds 9 juli 2016. Als MU MIMO router leek alleen de Asus RT-AC87U nog een aantrekkelijk alternatief, maar die is al sinds 4 september 2014 op de markt.
  Met een extra kortingsactie van 10% van TP-Link (laagste prijs is dan €161) is op het moment van schrijven de C3150 dus voor mij in alle opzichten de aantrekkelijkste keus.

  Tot slot een kleine tekstuele opmerking, nadat ik even in verwarring was gebracht door de volgende alinea in jouw artikel:

  Asus Hivespot en Asus HiveDot
  Het Wi-Fi mesh router systeem van Asus met de Asus HiveSpot als topmodel en de Asus HiveSpot als goedkopere uitvoering.

  Kortom: zoek de verschillen :)
  Met dank en vriendelijke groet, Jankees

 18. Hallo,
  Hier wordt alles zeer duidelijk uitgelegd maar ik heb toch een vraag. Ik heb in mijn huis een 3 fasen stroomaansluiting en ik heb ergens gelezen dat je dan geen accesspoint of wifi versterker kunt gebruiken. Wat is in mijn geval de beste oplossing?

  1. Beste Naud,

   Een 3-fase aansluiting zal geen probleem zijn hoor. Dit speelt alleen een rol als je powerline adapters gaat gebruiken. Bij routers, access points en repeaters zal dit geen probleem zijn.

 19. Hallo Nico,

  Ik heb internet via KPN snelheid 60 / 6Mbit dit gaat door naar een Linksys WRT150N V1.1 die midden in het staat nu is mijn wifi dramatisch zwak speedtest Ping 35MS, download 2,06 Mbps and upload 0,36 Mbps. Wat denk jij dat ik het beste kan doen?

 20. Hallo Nico,

  Dank voor de heldere uitleg op je site

  Ik ben met een nieuwbouw woning bezig. Het huis heeft drie woonlagen. Ik zit enorm te twijfelen over wat ik nu het beste kan aanleggen voor een toekomstbestendig thuisnetwerk.

  Ik zit aan een combinatie te denken van draadloos (wifi) en bedraad netwerk. Internet via een netwerkkabel is nog altijd het snelst, veiligst en meest stabiel. Uiteraard wil ik overal in huis een goed wifi signaal hebben. Alles is nog mogelijk v.w.b. bekabeling etc.

  Wat is in mijn geval de beste oplossing voor gebruik van internet, TV, audio, mediaspeler, domotica etc. op de drie woonlagen in mijn nieuwbouw woning?

  1. Beste Jeroen,

   Als kabels trekken nog een optie is zou ik zeker op elke verdieping een loze leiding laten aanleggen voor een netwerkkabel en als je al kabels laat trekken kies dan voor cat6a kabels. Dan kan je tot 10GB aan snelheid halen dus ben je voorbereid op de toekomst. Op elke verdieping kan je dan een access point aansluiten zodat je in elke hoek een goed bereik hebt. De Ubiquiti UAP-AC-LR is een goed access point welke samen met andere Ubiquiti access points als 1 wifi netwerk kan worden geconfigureerd. Dan kan je door het hele huis lopen en blijft de verbinding altijd optimaal. Je zou eventueel kunnen beginnen met 1 of 2 access points aangezien ze heel sterk zijn. Later kan je altijd nog een 3e erbij prikken mocht het nodig zijn.

   https://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lr/pid=41222

 21. Hoi Nico,
  Goed artikel! Toch nog wat onduidelijkheid: kan ik zo’n wifi-meshnetwerk aanleggen, terwijl ik het standaard Draytek glasvezelmodem van T-MobileThuis heb? Moet ik de wifi functie van de Draytek dan uitzetten? Op het forum lees ik iets over een ‘bridge mode’ aanzetten, maar dat zou dan weer niet mogelijk zijn.

  1. Beste,

   Ja je kan in dit geval de Ubiquiti gebruiken. Het draadloze netwerk van de Draytek kan je uitzetten of gewoon aanlaten als 2e netwerk, die zal de Ubiquiti niet echt in de weg zitten.

 22. Hallo

  Ik heb een abonnement bij kpn( experiabox v10), de mogelijkheden zijn beperkt daar mbt configureren.

  Ik heb er dus een asus 3200 router achter gezet.
  Nu ben ik op zoek naar een uitleg om dit goed te configureren.

  – eigen netwerk achter de kpn
  – portforwarding naar nas, game, pc server
  – maximale snelheid, minimale beperking

  Weet u of heeft u wellicht advies? Uitleg?

  Met vriendelijke groet,

  Steven Jans

  1. Beste Steven,

   Dit is allemaal mogelijk met de AC3200 maar de Experiabox kan uiteindelijk nog wel problemen geven omdat die er tussen blijft zitten en ook als router fungeert.

 23. Ik heb via T-mobile een vigor2132f, echter is ontvangst door gehele woning niet dendered, waarschijnlijk ook omdat deze in de kelder hangt!
  Is de 2132ac echt zoveel beter, of kan ik beter een sateliet systeem aanschaffen?
  Misschien kan je dat ook eens uitleggen hoe je dit aansluit (evt per provider met instellingen?)

  1. Beste Jan,

   De Draytek routers hebben vaak een erg goed bereik maar een draadloos apparaat in je kelder hangen is de meest ongunstige plek in je huis :)
   Je kan het beste een netwerkkabel vanuit de kelder naar de woonkamer trekken en daar de router neerzetten, ik vermoed dat je dan al een heel eind komt zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

 24. Hallo Nico,

  Duidelijk verhaal en zeker een stuk verhelderende voor een leek zoals ik.
  Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat zou jouw keuze(s) zijn in de volgende situatie.
  KPN alle in 1, experia box V9 , huis uit 1905 met houten vloeren, gebruiker apparaten, 2 x iPad, 4 x iPhone , mac bok pro, xbox one, sonsos boxen, Apple tv.
  Wordt regelmatig/ vrij veel Netflix you tube gekeken en uitraad games gespeeld.
  Wat is een ( betaalbare) oplossing/combinatie met de experiabox V9
  Ben benieuwd naar je reactie

  Vriendelijke groet Ruud

 25. Hallo Nico,

  Ik heb nogal een uitgebreide setup in mijn “mancave”; en ik denk eraan up te graden.
  Ik ben echter niet zo’n IT specialist van opleiding.
  En…ik plaats ook niet graag mijn volledige setup op het internet….je weet nooit wie meekijkt.
  Ik heb al mijn draadloze apparaten eens opgezocht en gekeken wat er in zit als wifi kaart.
  Ik heb daar een JPG-file van gemaakt ( gewwon geplakt en geknipt).
  Kan ik jou eventueel een mail sturen met deze jpg file ? Ik wil ze ook in een PDF zetten als dit makkelijker is voor jou. Je mag het antwoord op mijn vragendan gerust hier zetten, maar aub met niet de volledige vermelding van mijn hebben en houden ;)
  Bij voorbaat dank.

 26. Update:

  Ik heb een “telenet-router” (België) en omdat ons wifi signaal achteraan in ons huis te zwak was heb ik een LINKSYS/CISCO WAP SE2800 geplaatst.

  Ik vraag me nu af of het zinvol is om up te graden ?

  Marc

 27. Beste lezers,
  Ik heb net een archer c7 in bezit. Echter wil ik niet dat mn laptop/iPhone steeds gaat switchen tussen 2,4 en 5ghz.
  Eerst dacht ik dat het niet anders kon, maar in mijn experiabox van KPN had ik altijd maar 1 wifi netwerk.
  Kan ik het zo instellen dat het N protocol (2,4ghz) en AC protocol (5ghz) in 1 wifi netwerk passen?

  Ik weet dat ik het zo kan instellen dat mn iPhone alleen het 5ghz ziet alleen heb ik dan het probleem dat deze verbinding iets minder ver reikt en dus over moet schakelen naar de 2,5ghz.

  Iedereen bedankt voor het meedenken

 28. Nico, ik he. De asus5300 aangeschaft, dus ben blij hier te lezen dat dit de beste router voor je euros is.

  Ik zit bij xs4all, en het is mij niet helemaal duidelijk of ik dan ook hun router in brugmodus kan zetten, zonder de televisie en opname mogelikkheden te verliezen. En wat moet ik dan op mn asus router instellen?

  Daarnaast heb ik nu buiten de asus nog twee apple airport extremes staan in bridge mode, met hun eigen ssid. Ik zou graag naar een seamless netwerk gaan, maar dat gaf veel problemen, ws vanwege auto channel. Heb je nog tips, en als ik de airports zou vervangen, zouden de ruckus producten dan goed zijn? En Heeft het dan zin om nog een zonedirector te kopen?

  Laatste vraag; ik heb overal cat6 kabel naar toe, en wil de asus eigenlijk vanaf de xs4all router via de centrale switch aansluiten zodat hij mooi midden in het huis kan staan, en niet vlak naast xs4all modem. Levert dat nog vertraging op?

  1. Hi Eric,

   Het modem zou ik niet in bridge zetten want dan werkt volgens mij de TV opname functie niet meer. Het is mogelijk om de Asus aan te sluiten op een switch zodat hij centraal staat.

   Als je een seamless roaming network wilt hebben zou ik voor thuis gebruik geen ruckus aanraden met zonedirector, dit is echt iets wat je zakelijk inzet en is een beetje overkill voor thuis :)
   Wat je ook nog zou kunnen doen, is de Asus RT-AC5300 inruilen en gaan voor de nieuwe mesh systemen op de markt, zoals de TP-Link Deco M5. Dan heb je roaming door het huis en meerdere wifi punten.

 29. Hoi Nico,

  Je beschrijft de mogelijkheid van USB poorten op de routers. Ik wil graag mijn harde schijf met mijn muziek collectie aansluiten op de USB en deze dus overal via WIFI kunnen beluisteren. Mijn huidige router ziet alleen schijven tot 500Mb. Ik zou graag een grotere schijf kunnen delen. Misschien kun je in je vergelijking hier ook iets over zeggen.

  1. Hi Peter,

   Grootte moet niet echt uitmaken zover ik weet, maar voor de zekerheid kan je het beste even op de website van de fabrikant kijken als je een router op het oog hebt.

 30. Beste Nico, hoe zit het met AirPrint ondersteuning van de diverse WiFi / mesh routers? In het verleden ondersteunde niet alle routers dit protocol. Dit bepaald mede mijn router keuze.

  1. Beste Tino,

   Dit kan je het beste even nagaan op de website van de fabrikant van de router. de meeste routers ondersteunen dit wel zover ik weet.

 31. Beste Nico, ik heb een abbonnement bij ziggo en zo ook een modem en had een wifi router van Ziggo. Twee jaar geleden heb ik die vervangen voor een TP link 1750. In het begin werkte het goed maar nu valt wifi steeds uit. Ik moet hem telkens resetten. Er staan veel apparaten op en ook wordt er gestreamd. Tevens maak ik gebruik van Sonos en Hue.
  Ik wil nu een nieuwe kopen die krachtiger is en ver kan komen. Het huis heeft drie verdiepingen en tevens wil ik in de tuin ook een goed wifi bereik. Mijn budget ligt tussen de €225 en €275. Wat adviseer jij hierin?

  Alvast bedankt

 32. Zojuist via Ziggo het advies gekregen om een Router Tplink M1750 na mijn modem.router te plaatsen.
  Mijn wifi signaal viel steeds weg.
  Weet iemand toevallig of dit een goed advies is.

 33. Goedemiddag Nico,

  Wat een fijne site dit! Ik lees met veel aandacht de artikelen.

  Echter, voordat ik honderden euro’s wil gaan investeren in een nieuwe router heb ik een vraag: Onlangs ben ik verhuisd naar een iets groter huis en heb mijn Netgear Nighthawk R7500 meegenomen. Beide adressen had ik Ziggo, met prima vaste verbinding met Ookla (160Mb/s). Echter, nu heb ik op de bovenverdieping (hemelsbreed 4 meter van de router) geen verbinding met de 5GHz verbinding, maar wel boven via de powerline wifi-adapter, en de normale 2,4GHz doet al helemaal raar. Andersom als ik beneden ben, heb ik wel goed bereik via de 5GHz, maar weer niet via de powerline adapter.

  Situatie is als volgt:
  Van bridgende Ziggo modem/router naar de R7500 router, en dan naar een Netgear switch, Sitecom powerline plug, NAS en Media bridge.

  Iemand enig idee wat de problemen kunnen veroorzaken? Ik heb al gekeken naar loops, maar zou er geen meer kunnen bedenken.

  Alles suggesties zijn meer dan welkom!

  Alvast dank.

 34. Hoi Nico,
  Ik heb ziggo modem met daarachter een sitecom router, die laat het nog als eens afweten, 2x iphone en 2x iPad en laptop in huis, graag hoop ik dat je mij kan helpen om er een goede router achter te krijgen die ook een beetje buitenshuis werkt. Ben niet 1 vd slimste op dit gebied dus hoop op duidelijke antwoorden.

 35. Hi Nico,

  Ik zit bij Ziggo en heb daar de standaard modem bij, de Cisco EPC3928. Hierbij is het bereik en snelheid iets waar je niet vrolijk van wordt. Hierop zijn meerdere apparaten verbonden, denk aan telefoons, laptops en ipads. Daarbij staat hij ook nog eens in de meterkast. Nu zoek ik een oplossing om ook boven goed wifi te hebben en buiten (+- 500m2). Moet de Cisco er achterblijven of kan deze weg?
  Dank voor je reactie en advies.

 36. Goedenavond,

  Ik heb zojuist het hele verhaal even gelezen,

  maar weet nog niet welke ik moet hebben.

  Wij zitten bij de KPN, in een buiten gebied.
  Dus wij hebben sowieso langzamer internet.

  Nu is het ook zo dat het internet binnen komt bij ons bedrijfspand op 20 afstand.
  Daar staat de KPN Router, hier loopt een kabel weg naar ons huis toe.

  Wat is wijsheid voor ons om te doen?

  Kan ik bijvoorbeeld deze pakken;
  https://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-high-density/pid=46490

  En dan in het bedrijfspand neerzetten, om dan in ons huis de extra zenders te plaatsen?
  Het stroom komt ook in het bedrijfspand binnen en loopt daarvandaan naar huis toe, dus dit zal het probleem niet wezen.

  Het internet in het bedrijfspand is op dit moment voldoende en hoeft niet perse sneller, is mooi mee genomen.
  Het huis is bij ons het probleem.

  Alvast bedankt!

  1. Beste,

   De amplifi kan alleen in 1 woning worden gebruikt en zal niet goed werken wanneer dit verdeeld over 2 panden is. U kunt wel de ubiquiti aansluiten in de woning wanneer hier een kabel ligt die op het bedrijfsnetwerk is aangesloten. U heeft dan als het ware gewoon een eigen wifi netwerk in huis. qua snelheid bent u dan wel gebonden aan de maximale snelheid van wat er nu ligt.

 37. Hoi Nico,

  Top artikel met duidelijke uitleg! Wij gaan binnenkort in ons nieuwe huis over op glasvezel (caiway 300). Hopelijk een verademing na jaren Ziggo. Nu wil ik meteen een goede router erop aansluiten ipv de Sitecom die Caiway verkoopt. Nu neig ik naar de Asus RT AC3200. Ik zie die echter niet in dit artikel van 2017 staan. Is deze al erg verouderd en raad je mij eerder een andere aan rond dezelfde prijsklasse? Of misschien zelfs een WiFi mesh systeem als de Ubiquiti AmpliFi HD? Maar ik las dan ook weer dat je niet het optimale eruit haalt als je die rechtstreeks op het modem van je provider aansluit…dus dan moet je alsnog een extra router erbij aanschaffen?

  Huis is met 2 verdiepingen erop en volgens mij best wat beton. Gemiddeld draadloos gebruik is een aantal laptops (maar nooit echt tegelijk). 2x iPhone, 1x iPad, smart tv (streaming van Netflix ed) en waarschijnlijk een NAS in de toekomst.

  Bedankt alvast voor je advies!

  1. Beste,

   De Ubiquiti Amplifi is dan een prima keuze. Zeker als je een glasvezel lijn hebt zal dit geen problemen opleveren. Bij KPN icm de experiabox zijn er wel wat functies die wegvallen in sommige gevallen maar heb je een andere provider dan is er geen probleem.

    1. De RT-AC3200 is een erg goede router en zeker nog up-to-date. alleen werkt een mesh oplossing vaak stukken beter omdat je dan meerdere zenders in huis hebt.

 38. Beste Nico, dank voor je adviezen. Zelf ben ik vooral zeer geinteresseerd in de verschillen tussen de verschillende routers op het gebied van ouderlijk toezicht. Wat kun je daar over zeggen? Alvast veel dank voor je respons.

  1. Hi Tom,

   Over het algemeen heeft Asus de beste bescherming op gebied van ouderlijk toezicht. Je kunt websites blokkeren of de router op content automatisch sites laten blokkeren.

 39. Prachtig om te lezen hoeveel mensen er hier al wegwijs zijn geraakt door jou hulp Nico,bravo!
  Tot voor kort was ik erg tevreden over mijn linksys e 3000 router.
  Erg veel hangt er niet aan.Een NAS,Zoneplayer van Sonos en de printer zit mee in het netwerk.
  Na een korte stroomonderbreking bleef echter het power lampje van de router knipperen.
  Sindsdien heb ik allerlei oplossingen toegepast om het terug continu te layen branden,maar niets lijkt te werken.
  Moet ik de router opgeven en uitkijken naar een andere,of zou er een oplossing zijn die ik over het hoofd zie?
  Welke router zou je me aanbevelen in mijn situatie mocht ik voor nieuw gaan?
  Alvast bedankt en keep up the good work!

  1. Hi Geert,

   Ik vermoed dat er dan iets doorgebrand is, wat op zich geen kwaad kan als de router nog wel werkt. Een goede vervanger zou de Asus RT-AC87U zijn, die is weer een stapje beter dan de linksys maar niet direct schreeuwend duur. Daar kan je nog jaren mee vooruit.

 40. Bedankt voor de snelle reply Nico!
  Na een paar uur trial & error met de linksys heb ik het helaas moeten opgeven.
  De asus rt-ac87u is onderweg ,heb hem 136,5€ betaald.
  Fingers crossed nu maar:-)

 41. Hoi Nico, erg goed artikel en eenvoudig beschreven. Graag wil ik ook gebruik maken van je expertise als dat mag.
  Ik heb een glasvezel verbinding (was via lijbrandt, is nu Telfort geworde). 50 up & download. Ik heb nog een linksys router van 10 jaar oud. Wifi is met de vele apparaten die we momenteel verbinden erg onstabiel. Ik wil dus van de week een nieuwe router bestellen. Wij hebben 2 ipads, laptop (ook voor werk met VPN), 3 smartphones, apple TV (met netflix). Ik wil graag signaal in 3 verdelen, laptop en ipads, 1 voor smartphones en 1 voor apple tv en gasten oid. Ik ben bereid om er 300 euro aan uit te geven. Ik denk aan een triple band router. Kun jij me adviseren wat in dit geval de beste keuze is? Hartelijk dank alvast voor je advies. Met vriendijke groet, Bob

  1. Hi Bob,

   In dit geval zou je kunnen kijken naar de TP-Link archer c5400 : https://www.routershop.nl/tp-link-archer-c5400-wireless-tri-band-router/pid=50442 of de nieuwe Asus BRT-AC828: https://www.routershop.nl/asus-brt-ac828-vpn-router-ac2600-dual-wan/pid=52189 die Asus router is namelijk geschikt voor veel gelijktijdige draadloze gebruikers en heeft goede VPN mogelijkheden. Hij heeft geen tri-band wifi maar dat is op zich niet nodig aangezien hij keurig via QoS de clients kan verdelen en ook nog over Wave 2 wifi beschikt wat voor beter bereik en doorvoersnelheid zorgt.

   1. Hoi Nico, dank voor je snelle reactie en advies. Zijn beide routers sterk voor een goed signaal in hele huis en eventueel in de voor en achtertuin (eensgezinswoning) of is dan ee mesh router beter of is dat overdreven voor particulier gebruik. Met standaard modem ertussen functioneren beide routers ook ok? De C5400 scoort erg goed, dus lijkt voor nu een prima keuze. Nogmaals dank, erg prettig om zo advies in te kunnen winnen.

    Gr. Bob

 42. En waar ik ook nog mee zit is hoe ik het beste kan omgaan met de modem die er nig tussenzit van Lijbrandt die bij het aanschaffen van de glasvezel is meegeleverd? Nogmaals dank voor je hulp en advies

 43. Ik heb een Internet en televisie abonnement bij KPN met een Experiabox V9, Ik heb een vrij grote woning met een inhoud van 875 M3 en wil graag een goede wifi oplossing voor in en om het huis. Ik zou graag in een omtrek van 15 meter om de woning Wifi signaal hebben. Op dit moment gebruik ik daarvoor Devolo Adapters waarover ik niet volledig tevreden ben omdat de ontvangst niet stabiel is.

  In huis heb ik gemiddeld 8 draadloze ontvangers actief, tevens heb ik een NAS draaien die op dit moment is aangesloten op de Experiabox.

  Ik wil de Wifi ontvangen graag verbeteren, welke router of andere oplossing adviseert u hiervoor?

 44. Ik kocht een goedkope Wi-Fi repeater bij een bouwmarkt (sorry….). Na heel veel gedoe constateerde de helpdesk van XS4All, dat deze repeater een storing veroorzaakte in het modem; een Fritz box 5490, waardoor ik geen tv ontvangst meer had. Nu heb ik een advies nodig voor een alternatief van de repeater, want het Wi-Fi signaal in mijn appartement is belabberd. Ik heb een glasvezel aansluiting. Is een router een oplossing? Wij downloaden geen films en gamen niet, maar zijn slechts surfers op het internet.

  1. Hi Ben,

   Vreemd, een repeater kan hooguit wat problemen geven met wifi gebruik maar zeker niet je TV signaal beinvloeden, klinkt meer als een smoesje van XS4all omdat ze het probleem niet kunnen oplossen.
   In een gemiddeld appartement zou het standaard signaal van de fritzbox wel genoeg moeten zijn, het kan zijn dat er in het gebouw zoveel wifi signalen zijn dat je hierdoor niet op elke plek een goed signaal krijgt.

   Je kan in dit geval een sterkere router nemen zoals de RT-AC68U https://www.routershop.nl/asus-rt-ac68u/pid=30301 of als je echt direct van de problemen af wilt zijn kan je kijken naar de TP-Link Deco M5: https://www.routershop.nl/tp-link-deco-m5/pid=51077 daarmee heb je dan 3 units die je kunt verdelen in het appartement zodat je meerdere wifi punten hebt.

   1. Dag Nico,
    Dank voor je snelle reactie. Ik ben teveel leek om de actie van XS4ALL te begrijpen, maar een feit was dat na een monteur bezoek en het installeren van een nieuwe modem het tv signaal pas goed ging werken, toen ik als laatste optie – van hun helpdesk – de Wi-Fi versterker uit het stopcontact haalde…..

    1. Hi Ben,

     Hmm heel vreemd. dit zou alleen effect moeten hebben als het TV gedeelte over wifi loopt maar zover ik weet gaat dat altijd over LAN of Coax naar de TV of settop box.

 45. Beste Nico,
  recent mijn oude Sitecom 300N vervangen door een nieuwe Asus RT-AC88u, na lang zoeken op sites én consumentenbond. Die laatste zet bijna elke asus router bovenaan…
  Mijn verwachtingen waren dus hoog. Ik had vooraf en ná installatie op dezelfde lokatie. meerdere tests gedaan van signaalsterkte en downloadsnelheid in identieke omstandigheden tijden e.d. Ik constateer dan helaas dat 2,4 G minder is dan voorheen. Ik heb nog 2 devices die niet zonder kunnen. Heb verder een gamer in huis (Playstation4), een Smart TV met Netflix, enkele laptops en enkele mobiele telefoons.
  Ik heb meerdere instellingen geprobeerd, zoals smartconnect aan/uit, adaptive QoS e.d. maar vraag me telkens af of het zoden aan de dijk zet. Waarschijnlijk wel voor 5g gebruik. Daarom twijfel ik nu of ik niet meer had moeten inzetten op 5g, door bijv. een tri-band dan deze dual band. Bijv. de Asus AC3200. Maar…ik lees in tests dat ook daar opmerkingen staan over mindere 2,4g kwaliteit.

  Bekabeld is fors vooruitgegaan naar 150Mbps..maar het gaat me met name om signaalsterkte, simultaan gebruik van gaming én Netflix en deels 2,4g.

  Wellicht ben ik teveel aan het dubben..maar hoe kijk jij hier tegenaan? Alvast dank voor je reactie!

  1. Hi Mario,

   Dat klinkt vreemd, de Asus heeft namelijk een veel hoger zendvermogen dan de sitecom routers. Heb je hem toevallig in de meterkast staan? Soms kan het helpen de antennes een beetje te draaien, na een paar seconden zou je dan verschil in signaalsterkte moeten kunnen zien. Zorg er ook voor dat apparaten die 5 GHz kunnen en dichtbij de router staan ook alleen 5 GHz gebruiken en niet terugschakelen naar 2,4 GHz. Qua gaming en Netflix kan je nog altijd het beste een kabeltje trekken als dat mogelijk is.

   1. Nico,
    De Asus hangt vrij in mijn woonkamer centraal in huis. Zelfs in line of sight is het verschil tussen dezelfde lokatie oude Sitecom en de Asus op 2,4 g merkbaar. Buiten dat, interpreteer ik jouw opmerkingen ook als dat Smart connect beter uit kan staan omdat dat mogelijk ook 2.4g ( ongewenst) toebedeelt. Blijft nog de vraag of in het algemeen een tri band router gebruikers op 5g meer performance geeft dan een dualband met feitelijk maar 1 band op 5g?
    Bedankt voor je tips!

    1. Hi Mario,

     Een tri-band router geeft je in principe alleen een extra radio zender, heb je veel apparaten dan zal hij deze netjes verdelen over de 2,4 GHz en 2 x 5 GHz banden. Maar als het bereik al een stuk minder is bij vrij zicht dan met de sitecom router is dat wel erg vreemd. Of zijn de ontvangers ook van sitecom? dan zou het kunnen dat die geoptimaliseerd zijn voor sitecom routers. Dit is ook de eerste keer dat ik hoor dat een sitecom router beter bereik heeft dan een Asus :)

 46. Nico,
  Sinds een aantal jaren in het bezit van de Asus RT-N66U welke lange tijd beviel.
  Alleen is het drukker in huis geworden met apparatuur welke WiFi gebruikt en is de snelheid omlaag gegaan en voor mijn gevoel ook het bereik.
  Nu zijn we op zoek naar een nieuwe sterke router die alles weer laat draaien als een tierelier.
  3 iPads, 4 smartphones, 1 laptop, Hue-lampen, 1 PlayStation4, 1 smart-tv beneden, 1 Google chromecast boven voor Netflix te streamen en over een tijdje nog een Google chromecast erbij voor de tv welke dan op de slaapkamer van de dochter moet komen om tv te kijken zonder dat ik daar een kabel voor hoef te trekken.
  Nu ben ik dus aan het rondkijken op internet en het lijkt wel de perfecte kerstboom uitzoeken in en bos vol kerstbomen.
  Het budget ligt denk ik rond de €250 aangezien we wel voor de komende jaren klaar willen zijn.
  Wat zou jij ons aanbevelen qua snelheid en vooral ook bereik voor de bovenverdieping?
  Ikzelf dacht misschien aan de Archer C5400, maar wat zou jij doen?

   1. Maar is die ook krachtig genoeg als ik beneden waar er dan 1 staat met 1 laptop en meerdere iPads/iPhones zit. Of kan ik beter voorin de huiskamer, bij het modem er 1 neerzetten, achterin huis 1 om te overlappen en voor de achtertuin te coveren en dan boven op bv de overloop er 1 om de beide slaapkamers te coveren.

    En nu komt er eind van dit jaar de DECO M5 plus uit. Is het verstandig om daarop te wachten. Ik ben niet zo’n gek dat ik precies snap wat daar anders en of beter in is en wat voor profijt ik daarvan heb

    1. Hi Danny, ja zo zou je ze kunnen neerzetten en je kan de set blijven uitbreiden met losse units (99 eurp per stuk) mocht dat nodig zijn. De Deco M6 plus zal een ingebouwde powerline krijgen waarmee je de units onderling via het stopcontact kunt verbinden. Dit zorgt ervoor dat ze onderling altijd een goede verbinding hebben en niet draadloos met elkaar verbonden hoeven te zijn. Zo kan je grotere afstanden overbruggen.

 47. Dag Nico,

  Ik zit op de camping, maar het ontvangen van het Wifi signaal in de caravan is niet al te best. Nu lees ik veel op internet over signaalversterkers, buitenantennes etc. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik nu het best kan aanschaffen, zodat we bijv. Ziggo go kunnen ontvangen.

 48. Dag Nico,
  Ook ik wil in mijn camper een goed ontvangst van het beschikbare wifi signaal. We lezen van alles bij allerlei merken,; repeater, router binnen en buiten antennes. Wat is volgens jou nu raadzaam om aan te schaffen en wat ook nog een beetje eenvoudig te bedienen is.( opa en oma proof) budget tussen de 100 en 200 €.
  Graag jouw gewaardeerde advies.

 49. hoi Nico,

  goed verhaal. kan je me helpen met mijn probleem. we hebben een kpn router op de begane grond echter het wifi signaal is op de eerste verdieping en zeker op de zolder zeer laag. kan je me adviseren wat ik het beste kan nemen: lees momenteel veel over orbi rbk50 maar zijn er betere apparaten? er zijn twee game pc’s op de zolder en verder zeker nog een laptop en 5 telefoons die er op zitten.

  heb budget tussen 300-400 euro

 50. Hoi Nico,

  Ik heb je pagina’s gelezen en vind deze zeer nuttig. Echter wil ik je toch om advies vragen.
  Ik zoek een oplossing die onze woning volledig van Wifi voorziet. Elke verdieping heeft een bekabelde aansluiting dus meerdere routers of acces points zou kunnen. Momenteel werk ik met 2 routers maar de tablet / laptop / mobiel schakelt niet over naar degene met het sterkste ontvangst waardoor dit handmatig moet, hier wil ik vanaf, dit moet automatisch. Hierom denk ik aan TP-Link Deco M5. Echter wil ik ook verder met VPN. Alle apparaten die gezinsleden buitenshuis gebruiken moeten via de VPN van de router kunnen lopen. Hierom denk ik aan Draytek Vigor 2925ac.

  Met de TP-Link Deco M5 mis ik de VPN mogelijkheden.
  Met de Draytek Vigor 2925ac mis ik het mesh netwerk voor overal goed wifi ontvangst zonder handmatig overschakelen.

  Heb je een advies voor me?

  Alvast bedank.
  Michiel

 51. Hoi Nico,

  Ik ben echt een leek en sta te klapperen met mijn oren als ik de vragen en reacties lees. Ik heb een glasvezelaansluiting en abonnement bij Telfort. De standaard Sitecom WLR 4004 staat in de huiskamer, en naar de 2e verdieping heb ik een powerline van TP-Link 200 Mbps, waaraan een Asus EA N66 is aangesloten.
  Beneden is een smart-tv aangesloten alsmede pc, regelmatig gebruik van 5 mobieltjes en 2 laptops en iets van chromecast; boven PS4 en laptop en mobieltje.
  Beneden valt regelmatig de verbinding weg en is de snelheid algemeen k*t met peren; boven valt ook vaak het signaal naar de PS weg, wat natuurlijk niet fijn is tijdens het spelen.
  Wat ik wens is stabiliteit en natuurlijk snelheid.
  Welke problematiek zie jij, en wat zou je advies zijn?
  Bij voorbaat dank!

  1. Beste Anton,

   De sitecom en de asus zijn beide wireless-N routers, daarmee kan je theoretisch een maximale snelheid van 300 Mbps halen. Omdat je veel apparatuur gebruikt wordt die snelheid gedeeld door alle apparaten. Hierdoor hou je vrij weinig bandbreedte over om van de glasvezel snelheid te genieten. Als je het echt goed wilt aanpakken kan ik aanraden om 2 of 3 Ubiquiti Amplifi routers te nemen: https://www.routershop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-router/pid=50247

   Je kunt deze routers namelijk met elkaar draadloos laten verbinden om 1 groot dekkend wifi netwerk te krijgen. De snelheid is ook nog eens flink hoger en mocht je willen uitbeiden dan kan je altijd een extra router plaatsen. Echter denk ik dat 2 routers wel voldoende zal zijn. Je kunt ook de set nemen met 1 router en 2 “mesh points” , die mesh points doen hetzelfde als de router maar dan zonder extra netwerkpoorten aan de achterkant. Deze set staat hier: https://www.routershop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-high-density/pid=46490

   Een alternatief is de Asus Lyra. Dit is ook een Wifi mesh systeem bestaande uit 3 routers die je door de woning plaatst. Het voordeel van deze set is dat hij tri-band wifi ondersteund. Dit geeft je als het ware 3 wifi netwerken voor al je apparatuur. De Lyra zal automatisch je apparatuur netjes verdelen over deze netwerken afhankelijk van de snelheid die nodig is. Het is een erg makkelijke set die je met een app binnen 5 minuten kunt installeren zonder enige kennis van netwerkapparatuur: https://www.routershop.nl/asus-lyra/pid=51070

 52. Hoewel al deze routers er goed uit zien heb ik toch het gevoel alsof ze een beetje teveel zijn voor ons huishouden. Welke zou u aanbevelen voor een huishouden die geen behoefte heeft aan een VPN en ook niet aan extra programma’s maar waar wel veel netflix en games worden gespeeld? Het liefst onder de €100, mijn moeder ziet niet zoveel in de grotere prijsklasses.

 53. Beste Nico,
  Het volgende probleem doet zich bij mij voor.
  Mijn Ziggo is opgewaardeerd naar 400mbps, die snelheid haalt hij als ik de pc rechtstreeks op de Ziggo modem aansluit. Deze staat in bridge modus.
  Als ik echter ga via de router, een Cisco EA4500, die 1GB moet aankunnen, dan kom ik niet hoger als 250mbps.
  Aan de bekabeling lig het niet, want dat is allemaal CAT6.
  Normaal gesproken kan ik op dit gebied elke uitdaging aan, maar hier kom ik echt niet uit.
  Enig idee wat het zou kunnen zijn?

  1. Beste Jan,

   De WAN poort op de Cisco is waarschijnlijk wel 1 GB maar de WAN naar LAN doorvoersnelheid ligt waarschijnlijk lager. Je kunt het beste de router vervangen voor een Draytek router zoals de Vigor 2132AC, die haalt de snelheid wel.

 54. Beste Nico, Een late reactie weliswaar, maar heb alsnog een vraag.
  Ik heb thans een Ziggo abonnement, Radio-TV-Internet. Met hulp van zaken als een Ziggo modem versterkt met D-Link repeaters heb ik hu net voldoende kwaliteit. Ondanks alles, als ik mij pc aan laat staan, dan kan ik niet naar Netflix kijken op mijn tv, die dan direct in een blokje kramp schiet. Dat wil ik veranderen, mede in verband met de aanstaande sleepwet (inzake downloaden, bezochte websites, en mijn nieuwsgierigheid naar alles ).
  Moet ik al beginpunt een kabelmodem kopen voor telefoon en televisie en die via Lan ethernet mat een VPN-router als het beginpunt gebruiken voor mijn netwerk (deels bedraad en deels WiFI) of kan ik volstaan met mijn Ziggo modem op ‘bridge ‘ te laten zetten?

  1. Beste Hans,

   In dit geval zou je kunnen kijken naar de TP-Link Deco M5. Hiermee kan je door het hele huis een goede snelle wifi verbinding aanleggen wat voldoende moet zijn voor netflix. Het ziggo modem zet je dan in bridge mode (kan de ziggo klantenservice voor je doen) zodat de TP-Link als router werkt. https://www.routershop.nl/tp-link-deco-m5/pid=51077

   Voor VPN zou je kunnen kijken naar een softwarematige oplossing eventueel.

 55. Dag Nico,
  Mijn vraag is niet goed begrepen denk ik.
  Ik heb nu een Ziggo box en wat D-link repeaters voor internet, telefoon en TV Het internet geeft mij een probleem, ten eerste is de kwaliteit
  maar net voldoende, en ten tweede ervaar ik de nieuwe sleepwet als een bedreiging voor mijn privacy en ten derde download ik wel eens iets via piratebay. Daarom wil ik het internetverkeer verbergen achter VPN, maar wel goed en snel. Ik wil daartoe een ASUS 87 U VPN router installeren.
  De vraag was, moet ik mijn bestaande Ziggo box blijven gebruiken voor Telefoon en TV en de nieuwe router daarop aansluiten via een ethernetkabel. Als ik die ziggobox omzet als bridge, kan men dan op geen enkele manier van buitenaf binnenkomen (via WiFi bijvoorbeeld)
  en/of e-mails onderscheppen.
  Bedankt en groet

  1. Beste Hans,

   Ja in dit geval kan je dan het beste een Asus 87U router neerzetten en dan de ziggo modem in bridge modes. TV gaat via het modem en kan je niet afschermen via VPN dus dat blijft zoals het nu is. Internet kan je dan wel via VPN laten lopen maar dan zal je de router wel via een VPN service moeten verbinden. Via VPN gaat het allemaal wel een stuk langzamer dus verwacht niet dezelfde hoge snelheden met gaming en streaming als je alles over een VPN gooit. Wat betreft wifi bereik kan het goed kloppen dat de kwaliteit niet best is, repeaters zijn eigenlijk waardeloze dingen in een wifi netwerk omdat ze de snelheid halveren daar ze steeds schakelen tussen zenden en ontvangen. Deze kan je het beste vervangen voor losse access points en deze bekabeld aansluiten op de router.

 56. Wow Nico, wat een duidelijke uitleg en wat een goede adviezen geef je aan mensen. Nu ben ik benieuwd of je een tip hebt voor mijn uitdaging, want ik ben al een half jaar aan het proberen om mijn oude router te vervangen en dat lukt niet. Geen enkele helpdesk komt eruit.
  Ik heb een glasvezel aansluiting van Telfort met een Genexis modem (Concepts ICT) met daarachter een Sitecom 300N wifi router (ja, het merk wat je minder zou aanbevelen). Dit werkt al 7 jaar prima maar begint te haperen de laatste maanden. Er zit natuurlijk ook steeds meer op, vooral via wifi (internet radio, ipad, telefoons, webcams, laptops, beveiligingscamera’s etc.). Dan ook nog een repeater, een NAS set met een TP-link switch en het wordt al een echt familie netwerk.
  In de zomer heb ik een Sitecom WLR-8100 gekocht, dual band. De firmware lijkt op elkaar dus overzetten is eigenlijk piece of cake.Echter, de nieuwe router schakelt alle https communicatie uit. Een heel bizarre ervaring. Het kan een paar minuten goed gaan, maar opeens valt er een bitje om en kom je niet meer op https pagina’s (en dat zijn ze bijna allemaal tegenwoordig). Alsof poort 443 wordt geblokkeerd. Ik heb spoofing geprobeerd door het oude macadres te klonen van mijn oude router, ik heb DMZ aangezet en alleen een laptop eraan gehangen: modem-router-laptop en dat IP adres alle ruimte gegeven. Het maakte niet uit, het bitje viel om. Iets in de nieuwe router lijkt poort 443 te blokkeren en ik kom er niet achter wat.
  Nu wil ik best wel investeren in een nieuwe router, maar ik ben bang dat ik hetzelfde probleem krijg omdat ik de oorzaak niet begrijp. Een Fritzbox klinkt heel aardig, TP-Link of Asus dat wordt dan de keuze met dual of triband. Maar ja, wie tackelt nu poort 443? Als dit in het modem zit, dan ben ik straks weer in de aap gelogeerd. Dan kan ik nu met mijn oude router, per toeval, gewoon goed werken.
  Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn en welke advies je me kan geven?

  1. Beste Jeroen,

   vreemd, ik heb nog niet eerder gehoord dat een router dit zomaar zou blokkeren. Is het geen virus op de PC of een extensie in de browser die roet in het eten gooit? Heb je het met meerdere browsers?
   Even een reset van de sitecom kan ook een optie zijn, als het dan nog steeds zo is dan kan je nog proberen om te kijken of het probleem zich ook voordoet op andere pc’s, tablets of smartphones. En eventueel de router er tussen uit halen en direct op het modem werken. Zo kan je uitsluiten waar het probleem zit.

 57. Hoi Nico,

  Over ruim een maand wordt ons (nieuwbouw) huis opgeleverd en ik wil eigenlijk nooit meer last hebben van een slecht WiFi signaal waar dan ook in het huis (woonkamer beneden, slaapkamers eerste etage, kantoor zolder en in de tuin). Tot op zekere hoogte speelt geld dus geen rol.

  In jouw zeer duidelijk geschreven artikel (waarvoor dank) vallen de volgende routers mij op: Asus RT-AC5300 en de WiFi Mesh routers Ubiquiti AmpliFi HD Set en Asus Lyra 3-pack.

  Je hebt aangegeven dat, bij het schrijven van dit artikel, de WiFi Mesh routers nog relatief nieuw zijn. Nu we bijna een jaar verder zijn vroeg ik me af of het advies inmiddels is bijgesteld en of je een advies zou kunnen geven voor mijn situatie.

  Alvast onwijs bedankt voor je hulp!

  Groeten,
  Ricky

   1. Hoi Nico,

    Bedankt voor de tip en de TP-Link Deco M5 ziet er zeker interessant uit. Bij een review van de Consumentenbond staat dat ze de nodes dichter bij elkaar moesten zetten omdat ze elkaar niet altijd konden vinden. Hier heb ik 2 vragen over.

    Gaat er snelheid verloren bij het draadloos verbinden van de nodes en heeft de afstand hier invloed op?

    Verder heb ik op elke etage in mijn huis netwerkaansluitingen. Kan ik ze dan beter bekabeld aansluiten en gaat er dan geen snelheid meer verloren ondanks de afstand?

    Onwijs bedankt voor je hulp!

    Groeten,
    Ricky

    1. Beste Ricky,

     Hoe dichter ze bij elkaar staan hoe beter in principe, maar dat is bij alle wifi apparatuur zo omdat er dan een beter signaal onderling is. Als je netwerkaansluitingn hebt is het beter om ze bedraad aan te sluiten, dan gebruiken ze de draadloze verbinding onderling niet maar loopt het via de LAN kabel, wat veel beter is!

 58. Hoi Nico,

  bedankt voor de heldere artikel! Ik heb eerder een reactie gegeven maar deze is “verdwenen”. Dus hierbij mijn tweede poging.

  Mijn huidige router (DLINK DIR655) is aan vervanging toe omdat deze niet meer aan mijn eisen voldoet. De situatie is als volgt: ik wil mijn netwerken gescheiden houden voor prive, zakelijk (3 werkplekken) en gastennetwerk.

  Nu zat ik te denken aan Draytek Vigor 2132ac of de 2925ac, omdat deze VLAN ondersteunt en goede reviews haalt voor betrouwbaar netwerk. Voor 100 euro meer heeft de 2925ac meer mogelijkheden voor vpn, loadbalancing. Wat ik juist interessant vind is dat de 2925ac extra LAN poort beschikt. VPN en loadbalancing is voor mij wat minder belang.

  Verder vind ik belangrijk dat ik voor prive een goede wifi bereik heb, films kan streamen en live tv kan kijken. Er komen steeds meer apparaturen voor prive gebruik die gebruik maken van wifi. Daarom zat ik ook naar de routers TP-Link Archer C5400 en Asus RT-AC5300 te kijken mede door hun hoge wifi snelheid en Tri-Band Wi-Fi. Echter vrees ik dat deze geen VLAN’s ondersteunen die ik wil inrichten zoals hierboven aangegeven. Een andere wifi router is de LINKSYS ea9500. Heb je hier ervaring mee en heb je ook overwogen om hier een vergelijking te maken?

  Ik zoek dus een router waarbij i die naar mijn wensen voldoet om zowel prive als klein zakelijk te gebruiken. Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt en hoop dat je een advies voor me hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Osman

  1. Beste Osman,

   In dit geval is het misschien aan te raden om eens te kijken naar de Draytek Vigor 2926ac, dit is de opvolger van de 2925ac en heeft Wave 2 wifi wat voor een veel beter bereik zorgt. Zeker als je zakelijk en prive gescheiden wilt houden is Draytek aan te raden omdat die toch wat stabieler is dan een consumenten router en ook meer beveiligingsopties biedt. https://www.routershop.nl/draytek-vigor-2926ac/pid=55391

 59. Dag Nico,

  Ik heb met veel genoegen de verschillende toelichtingen gelezen, echter heb ik zelf ook een verzoek voor advies om mij op weg te helpen in het doolhof van modem keuze(s)…

  Ik ga op korte termijn over van KPN ADSL op Caiway glasvezel verbinding 600 Mbit/S.
  De apparaten die ik wil aansluiten worden allemaal draadloos via Wifi (op de begane grond) dus ook geen kabel naar een PC toe. De aan te sluiten apparaten zijn, t.w.:

  – 2x PC’s met een Wifi USB adapter
  – 3 stuks smartphone en 1x tablet
  – 1x Smart TV voor alleen gebruik van Wifi om Netflix en You Tube te kijken (dus geen interactief tv)

  Ik ga ook niet gamen met het modem en het is puur voor gemak en stabiliteit gewenst.

  Ik zelf heb gekeken naar een:

  ASUS RT -AC 87 U en een ASUS AC 3200 + TP Link Archer C3150 en TP Link Archer 5400

  Ik ben niet technisch en weet dan ook niet of een van de vier modems geschikt is voor Caiway glasvezel, heeft u een advies of alternatief voorstel voor mij? Alvast mijn hartelijke dank.

  met vriendelijke groet,
  Eduard

  1. Beste Eduard,

   In principe kan elke voorgestelde router een prima oplossing zijn. Wel is het zo dat draadloos bereik en de snelheid hiervan moeilijk te voorspellen zijn. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen hierin. Als het kan, hang de router niet in de meterkast maar zet hem ergens centraal in de woning voor het beste resultaat. Een andere optie is om direct te gaan voor een wifi mesh oplossing, dan gebruik je 2 of meerdere units om het draadloze signaal te verspreiden. 1 unit kan dan bij het modem worden gehangen en de overige draadloos ergens anders worden neergezet. Samen vormen ze dan een wifi netwerk zonder dat je kabels hoeft te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is de TP-link Deco M5.

   1. Nico,

    Dank je wel voor de toelichting, ik denk dat ik eerst voor een enkel modem ga shoppen. Ik begrijp dat mijn keuze modems geschikt zijn voor glasvezel. Ik zag bij de routershop zowel de Asus als de TP link binnen ook net binnen mijn budget.

    Groet,

    Eduard

 60. Hallo Nico,

  Sedert enkele dagen valt mijn wifi verbinding meerdere keren per dag weg. Na terug heropstarten van de router, Netgear N300, ben ik terug verbonden. De verbinding is op zich ok, snel in gans het huis. De router is zowat vijf jaar oud. Tijd voor een nieuw of is er mogelijks iets anders aan de hand? Bedankt bij voorbaat voor een reply.

 61. Zeer goed geschreven, duidelijke uitleg! heel wat opgestoken van de techniek achter WiFi.

  Meteen een vraag. Ik wil in mijn nieuwe woning direct het meest optimale WiFi netwerk hebben (duh…iedereen…). Geld speelt natuurlijk wel een rol, maar ik heb er ook wel veel voor over, ik wil gewoon het beste systeem. Mijn eerste en belangrijkste doel is om op elke verdieping goed WiFi signaal te hebben. Wat is de beste keuze? jouw advies voor een “normale”router zoals de Draytek Vigor of meteen “Mesh” gaan met de Ubiquiti Amplifi HD. Beide niet goedkoop, maar ik wil dat mijn kinderen gewoon op zolder Netflix kunnen streamen, ook al staat de basis router in de meterkast.

  Dank vast!

  1. Beste Dimitri,

   Als je het beste wil dan is het aan te raden om iets meer uit te geven en direct voor mesh te gaan. Zo’n systeem gaat wel een jaar of 5 mee en 5 jaar geen wifi problemen is onbetaalbaar zeg ik altijd maar :)
   De Ubiquiti Amplifi is er goed, als het mogelijk is kan je het beste dan 2 of 3 losse Amplifi routers nemen zodat je ook nog bekabelde aansluitingen op elk punt hebt. Als er kabels liggen in het huis dan is het aan te raden de routers bekabeld aan te sluiten zodat de “backbone” gewoon over de netwerkkabel loopt. je hebt dan 100% van de wifi capaciteit voor de draadloze apparaten.

   Een goedkoper maar eigenlijk net zo goed alternatief voor de Ubiquiti zou de TP-link Deco M5 zijn, hier hebben wij erg goede ervaringen mee. Lees hier onze review.

 62. Hoi Nico,

  Wij hebben een huis met flinke beton vloeren en muren. Wifi is ronduit slecht. Ziggo Horizon op beneden verdieping haalt de zolder niet. Of heel slecht bereik. Een oude router (AP) op 1e verdieping geplaatst maar werkt niet lekker met de moderne smartphones. Nu wilde ik deze router vervangen en de nieuwe als AP instellen. Deze moet dus het HELE huis en tuin (plaats van kamer AP grenst aan tuin) van WIFI voorzien.

  Het gaat dus om alleen 4 telefoons, IP camera buiten, een MacBook en sporadisch 2 ‘oudere’ laptops.
  De andere apparatuur is allemaal bekabeld met nieuwe cat6 kabels en gigabit hubs. De nieuwe AP komt dus op een hub met cat6 naar de Ziggo Horizon.

  Is een tri-band de beste oplossing en tot 150euro, wat zou je aanraden? Een TP Archer 2300 of iets heel anders?

  1. Beste,

   1 router om het hele huis en tuin te dekken gaat niet lukken ben ik bang, daarvoor is de wifi techniek te beperkt of je moet geluk hebben maar zo te horen is het nu al lastig in de woning. In dit geval zou ik aanraden om iets meer uit te geven voor de TP-Link Deco M5 te gaan. Hiermee plaats je door het hele huis 3 units die samen 1 groot netwerk vormen.

 63. Hoi Nico. Ook ik zit met een probleem thuis. Wij hebben meerdere Mobiele telefoons, ipads en laptops die streamen, gamen en al dan niet zakelijk surfen/mailen. Daarnaast een chromecast, smart tv, sonos, Honeywell wifi cv systeem en draadloze HP Printer. De aansluiting is een Glasvezel 50Mbit van Weserve. Op dit moment gebruik ik 2 routers, een Draytek Vigor 2132Fvn Als router, een Asus RT AC68U met Merlin firmware omdat ik parent control via de Asus app gebruik en een Ubiquity Unifi AP voor de bovenverdieping die bekabeld op een van de kamers is aangesloten. Alles bij elkaar werkt dit niet, wifi valt steeds weg, Kan dan weer dagen goed gaan, ook met gamen en streamen veel problemen.

  Wat moet ik doen, wij weten het niet meer. Ik wil dit graag gefixed hebben en ben wat advies nodig.
  De leverancier zegt dat de problemen door de Asus komen, ik denk echter dat de Draytek het probleem is.

  De vraag is eigenlijk in het kort… Welke glasvezelrouter moet ik nemen om op min. 2 toestellen te kunnen streamen en daarnaast ook te kunnen gamen met een laptop en op een andere laptop nog te kunnen werken.

  Hoor graag van je want ik weet het niet meer.

  Alvast bedankt, Roy

  1. Nog vergeten toe te voegen. We gebruiken via deze provider ook Voip Bellen volgens mij via sip protocol als ik zo in de Draytek kijk.

  2. Beste Roy,

   In dit geval zou ik adviseren om te gaan voor een Ubiquiti amplifi oplossing icm de bestaande draytek. Je kan dan het beste op elke verdieping een Ubiquiti amplifi router neerzetten die samen voor het draadloze gedeelte zorgen en parental control bieden. De draytek schakel je dan het wireless van uit en laat je alleen werken als voip router.

 64. Dag Nico,
  Ik wil graag je advies vragen over de huidige installatie in mijn nieuwbouw huis.

  Ik heb momenteel alleen een ziggo router aangesloten in huis wat op de 1e en 2e verdieping geen WiFi signaal geeft, inmiddels wel met de WiFi booster.

  1. Is het verstandig om een nieuwe router te plaaatsen en de ziggo als bridge te gebruiken? En wat houdt de bridge functie in? Kan de router ziggo niet vervangen worden.

  2. Op alle kamers (7stuks) heb LAN aangelegd voor optimaal bereik echter deze kan ik niet bekabelen met de zigggo router. Kan een nieuwe router dit wel aan? (Hoeveel aansluitpunten?)

  3. Wordt het bereik vergroot met een nieuwe router als ook snelheid? Bv. Buiten wil ik ook internet hebben, en we hebben meerdere apparaten in huis met Netflix etc.

  Denk aan WiFi mesh maar weet niet of te kiezen voor een nieuwe router en of WiFi mesh?

  Verneem graag je reactie

  Mvg,
  Michael

  1. Beste Michael,

   Als je overal al LAN aansluitingen hebt liggen zou het verstandig zijn om te gaan werken met een mesh netwerk van Ubiquiti. Zet op elke verdieping een Ubiquiti Amplifi router neer en sluit deze bekabeld aan. De LAN kabels moeten dan naar het modem toe, heb je daar onvoldoende aansluitpoorten, neem dan een eenvoudige switch om die uit te breiden: https://www.routershop.nl/tp-link-tl-sg108-gigabit-switch-8-poorten/pid=32744

   Op deze manier voorzie je het hele huis van snel wifi.

 65. Hallo,

  Ik heb een vraag: samen met mijn buurman heb ik een glasvezelaansluiting van Solcon. De Fritzbox staat bij mijn buurman in de meterkast (met enkele muren er tussen) en van daaruit loopt er een UTP kabel ondergronds naar mij. Deze is aangesloten op mijn router TP-link TL-WR841N. Hierop heb ik mijn desktop PC aangesloten: internet werkt maar wifi erg traag.

  Kan ik mijn router gebruiken als Wifipunt met eigen ww?

  Omdat dit voor de glasvezelaansluiting wel werkte. Of moet ik toch Wifi versterkers er tussen zetten?
  Ik heb geprobeerd de router een update te geven, maar dat wil niet lukken: ik loop steeds vast met het IPadres op de TPsite….
  Of kan ik hem zonder inloggen op een ander kanaal zetten als dat ook een optie is?

  groet, Ronny

 66. Zo wat een info, ik heb caiway glasmodem met onbeperkt bellen en interactive tv, heb een tp router c1200 wat een slecht wifi, beg grond, 1e 90% geen dekking, de zolder niets, ( ipat3 0,2m )
  Ik mag de router retour sturen maar wat koop ik er voor terug, modem in meterkast beg grond en cat5e kabel zolder.
  Heb jij een oplossing ik dacht een switch met 2 zyxel nap 102 maar wat heb ik nog meer nodig stroop voorziening exetra, aansluitingen laptop en een alarm systeem bedraad, en via wivi ,tablet,ipad,android en een iPhone

     1. Beste,

      In dit geval is het aan te raden iemand in te schakelen die je hierbij kan helpen.

 67. Beste Nico,

  Ik heb nu een Netgear WNDR 3700 Router en een Cisco Systems Modem. We merken dat films streamen via WIFI (Chromecast) op tv steeds trager verloopt (tussendoor laden), ook via 5G. Ook op andere wifi aparaten is de snelheid beperkt als meerdere aparaten tegelijk gebruik maken van wifi. Het bereik van de router in huis prima.

  Ik overweeg een nieuwe router aan te schaffen en hoop daarmee de problemen met trage wifi op te lossen. Welke router is voldoende voor:

  2x laptops (soms via LAN en soms via Wifi)
  2x smarphone
  2x chromecast
  1x ipad
  1x macbook
  1x acces point

  Apparaten worden voornamelijk gebruikt voor internet, mail, office en youtube. En natuurlijk streamen via chromecast. Ik wil wel de mogelijkheid behouden voor LAN poorten omdat deze het snelst en meest betrouwbaar zijn.

  Ik denk zelf aan de Asus RT-AC87. Mesh Wifi hoeft niet per see omdat nu overal het wifi bereik al goed is. Welke router zou je adviseren?

 68. Hallo,

  Volgende week wordt bij ons het glasvezel aangesloten. Wij wonen buitenaf op een oude boerderij met veel muren. Het aansluitpunt zit in de woonkamer. Wij weten weinig van routers ed af, maar moeten nog wel een router aanschaffen. Ik heb je verhaal doorgelezen, maar zou je ons een advies kunnen geven, welke router bij ons zou passen?

  – veel muren in huis.
  -1 verdieping
  – qua afstand 50 meter van voor naar achteren met +/- 8 a 10 muren
  het aansluitpunt zit aan het begin (niet ergens in het midden van het huis)
  -willen graag zoveel mogelijk wifi. Wanneer de afstand groter wordt, is het niet erg dat het iets langzamer wordt.
  – er zij overal voldoende stopcontacten.

  Hopelijk is het mogelijk om een advies te geven.

  Alvast bedankt!

  Bianca

  1. Beste Bianca,

   In dit geval zou ik gaan voor een Mesh systeem zoals de TP-Link Deco M5. Daarmee kan je op verschillende plekken door het huis wifi punten maken om zo 1 groot dekkend wifi netwerk te maken. Dit is beter dan 1 router omdat 1 router niet door alle muren heen zal komen ben ik bang.

 69. Asus en Draytek bieden het beste bereik, maar daarmee ook de stabielere wifi t.b.v een ip-bewakingscamera?
  Het gaat om een draadloze (wifi-) camera
  Snelheid van mijn internet is 26,1 Mbps download en 2,5 mbps upload. Is dit afgezien van de stabiliteit wel voldoende voor een wifi bewakingscamera

  1. Beste Rob,

   Draytek biedt meestal de beste kwalieit. Dit merk brengt vaak ook pas apparatuur op de markt als de kinderziektes er een beetje uit zijn, ze lopen dus nooit echt voorop met de nieuwste snufjes, maar als ze het uitbrengen is het gewoon altijd top!

 70. Beste Nico,

  Ik zou graag ook je raad willen weten, want ik loop tegen het volgende probleem aan. Ik heb een Caiway glasvezel 150 abonnement met een modem van sitecom n300x4. De modem staat beneden in de woonkamer en is bedraad aangesloten op mijn desktop pc. Ik had op de eerste etage redelijk WiFi bereik en op de tweede etage bijna geen WiFi bereik. Ik heb toen twee TP-Link TL-WPA4220 aangesloten op beide etages en het WiFi bereik werd daarmee een stuk verbeterd. Op de 2e etage is de WiFi snelheid nu ongeveer 35 Mbps. Nu heb ik op de 2 e etage een chromecast op mijn tv aangesloten. Ik bedien de chromecast dan met mijn iPad. Maar het cast symbool verdwijnt als ik op de 2 etage ben. Ik moet dan naar de 1e etage lopen om het symbool weer zichtbaar te krijgen. Het vreemde is alleen dat als ik dan op de iPad een app aanzet (op de 1e etage)om te casten naar de chromecast dat het programma/serie zonder problemen en haperingen te zien is maar ik kan het niet bedienen omdat het symbool verdwijnt
  Ik dacht dat de snelheid/WiFi bereik op de 2e etage voldoende was maar kennelijk is dat niet zo of komt het door de tussenkomst van de wp link dat het cast symbool verdwijnt.
  Dus ik denk nu aan de aanschaf van een snellere router met een groter WiFi bereik. Wat zou jij in mijn situatie aanraden?

 71. Hallo. Mbps betekent toch Megabit/seconde?
  Ho ga je dan van 300 Mbps naar eerst 40Mbps?

  Ik gebruik de nieuwe Ziggo router, en haal op de 2.4Ghz band niet meer dan 45mbps download en 19.8 up. In dezelfde kamer als de router. Kan ik mijn download en upload nog verbeteren of mag ik niet meer vragen van de 2.4GHz band. Mijn Ziggo account heeft 200mbps.

 72. Dag Nico,

  Wat een helder artikel weer. Ik heb een standaard ziggo router met daarachter 2 oudere routers, een voor eigen gebruik en een voor gasten. Kan ik met bijv. de Asus tot € 200,- ook 2 ‘adressen’ aanmaken zodat ik de gasten kan scheiden?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 73. Dag Nico,

  mooi artikel en goed begrijpbaar voor de leek. Ik heb een vraag welke ik nog niet terugvond in de overige reacties; we gebruiken een soundcraft Ui16 (digitale mixer), welke middels een tablet moet worden aangestuurd. Echter het wifi signaal is niet zo sterk en daardoor kan de geluidsman niet overal in de zaal het geluid regelen. Welke router zou je adviseren om te zorgen dat we in een (theater)zaal zo’n 50 meter kunnen overbruggen en geen storing/onderbreking van alle mobiele telefoons en overige draadloze apparatuur krijgen?

  bvd!
  mvg.
  Xander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.