Hoe werken powerline adapters?

58

Powerline adapters, of powerline homeplugs, zijn ontzettend handig. Ik krijg veel vragen over de werking van deze producten. Daarom heb ik een video opgenomen waarin ik uitleg hoe deze dingen nou precies werken.

Het komt er in het kort op neer dat je in feite een netwerkkabel maakt van het aanwezige stroomnet in je huis. Dat is handig wanneer je geen kabels kunt of wilt trekken.

Je hebt powerline adapters met meerdere netwerkaansluitingen, powerline adapters met ingebouwd stopcontact en er is ook een draadloze (WiFi) powerline homeplug. Bekijk de video waarin ik het allemaal uitleg.

Is het je toch niet helemaal duidelijk? Laat dan je vraag achter in de comments bij dit artikel!

58 gedachten over “Hoe werken powerline adapters?

 1. Ik heb de dLAN 500 duo +. voor de televisieaansluiting. Steeds stokt het beeld, geluid valt weg. Router springt dan op rood, Of powerplug gaat op rood. In de meterkast knippert de powerplug groen. Sluit ik de router aan met een kabel op het modem (staat in de meterkast) dan heb ik deze problemen niet. Tele 2 zegt dan ook dat het niet aan hen kan liggen maar evt. synchroniseren powerplugs (?) of evt. powerplugs zelf. BCC zegt , Als de powerplugs het wel doen moet je onderzoekskosten zelf betalen. Ze doen het gewoon met alleen verlichting . Probleem ontstaat met gebruik t.v.. Kan ik dit oplossen?

  1. twee punten zijn belangrijk;
   1. heb je meerdere dlan apparaten, (synchroniseren) dan moet je eerst de eerste verbinding laten maken met de powerplug die aan gesloten is op de router. Krijg je verbinding (witte lampjes) dan steek je nr twee in een stopkontakt en druk je weer op de knopjes van de tweede. Zodra ook daar de witte lampjes branden heeft nummer 2 van 1 het signaal overgenomen. Nummer heeft dan hetzelfde hetzelfde wachtwoord als nummer 1 Nummer 3 zelfde procedure en deze krijgt ook het wachtwoord van nummer 1. Dan zijn ze gesynchroniseerd. Als lan kabel gebruik ik een cat 6 kabel voor opt.beeld
   2. Steek de dlan apparaten in een wandcontact doos; een stekkerdoos zorgt voor storing

 2. Dag Jan,
  kan ik de adapters van de systemen van de dLAN 650+ en de dLAN 1200+ met elkaar uitwisselen, cq samen in 1 netwerk gebruiken?
  Kan je me aangeven wat de stroomkosten per jaar zijn?
  Hoor graag,
  Groet,
  Monique

 3. Beste Jan,

  Bij mijn zus ben ik bezig met het bestaande netwerk.
  Installatie: Fritz.box 7340 van XS4all met tweemaal Devolo 200AVplus tbv de tv. Die werkt probleemloos.
  De wifi vanuit de meterkast is echter maar net sterk genoeg, en vaak te zwak voor de laptops en telefoons in huis en voor de Chromecast die met de tv verbonden is en die overigens op korte afstand (6 -7 mtr) van die meterkast staat. De Devolo’s zijn verbonden met LAN2. De instellingen van de router zijn alleen te bereiken via LAN1. Uit de gebruiksaanwijzing van de Fritzbox kan ik niet opmaken dat er een verschil is tussen LAN1 en LAN2. Beide LAN’s zijn ingesteld op ‘Powermode’. Het toevoegen van een starterset Devolo dlan 500 (één van de twee is een Wifi app.) werkte eerst wel maar later op de dag, na allerlei experimenten om de meest gunstige plaats voor de wifi te bepalen, konden de twee devolo’s niet meer met elkaar verbonden worden getuige het knipperende groene dlan lampje. Tot overmaat van ramp lukte het niet om de devolo-cockpit software voor Ubuntu 14.10 LTS op mijn laptop te installeren en met de Dell-laptop van mijn zus, die op windows 7 draait, bleek een verbinding ook niet mogelijk te zijn. Niet via kabel en ook niet via wifi. Ik werk thuis met een MacMini en dat gaat allemaal veel soepeler. De Devolo’s bleken bij mij thuis ook weer normaal te functioneren.
  De vraag is nu: Kan ik de nieuwe devolo’s 500 tóch combineren met de beide devolo’s 200 (bij Devolo zeggen ze van wèl) en kan ik dan een ethernet verbinding opzetten via de LAN2 van de Fritz of moet ik de devolo’s 500 op de LAN1 aansluiten en dus een gescheiden netwerk voor computergebruik creëren? Zal de mogelijke interferentie tussen die twee netwerken dan geen roet in het eten gooien?

  Bij voorbaat dank,
  Herman

 4. Hi Jan,

  Ik woon onder andere in Firenze (Italië) in een zeer ruim apartement, dus zonder verdiepingen. De oppervlakte is wel heel groot en de WiFi router staat opzich vrij centraal, maar kan toch 1 ruimte net niet voldoende bereiken.

  Ik heb met belangstelling naar je video gekeken. Dank voor de heldere uitleg. Toch ben ik net iets te veel leek om het allemaal zeker te weten. Wat is nou de beste oplossing voor mij? De repeater, de adapter en zo ja met of zonder wifi?

  Misschien wil je eens een schot voor boeg doen??

  Dank je wel!!

  Mark de Breet

 5. geachte; Jan ik heb sinds kort een Amiko pln-500 kit gekocht, ben niet tevreden over snelheid, met snoer ontvang ik 120mb/s met Amiko maar 20mb

 6. goede middag , ik heb ziggo all in one ( horizon) echter ik wil total 4 tv’s draadloos met elkaar verbinden , maar wel dat ze op elke kamer apart naar hun zender kunnen kijken en evt opgenomen progamma s kunnen kijken , ik heb het groprobeerd om via ziggo dit tedoen echter wiffi is niet sterk genoeg , wat raad jij mij aan ? hoor het graag

 7. Hoi Jan, ik heb een devolo dlan 500 en heb deze geïnstalleerd 1 beneden bekabeld naar de router in een stopcontact en de ander boven op de slaapkamer in een stopcontact dus geen stekkerdoos. Mijn tel kan wel contact maken met zijn huidige netwerk maar ik kan geen verbinding maken met het devolo netwerk wat ik wel op mijn telefoon kan zien maar als ik verbinding wil maken lukt dat niet. Ben je hier bekend mee?

 8. ik heb een tweede dlan wifi aangeschaft van devolo. om deze op zolder te plaatsen. echter deze wordt niet herkend. awat kan er mis zijn?

 9. Beste Jan, Ik vraag mij af of het zinvol voor mij is om WIFI adapters te plaatsen, i.p.v. een repeater.
  Heb draadloos internet/TV/bellen van Telfort (ADSL) De router is in de huiskamer en de PC/lap tops/internet radio in onze hobby kamer (HELEMAAL AAN HET EINDE VAN ONZE FLAT)
  De repeater is in de gang, ongeveer op de helft. Internet gaat zo redelijk, niet uitermate snel, maar toch.
  Maar bij het gebruik van meerdere PC’s/Lap tops valt onze internet radio gergeld weg.
  Dus.. zouden WIFI adapters dit kunnen verhelpen??

 10. Beste Jan,

  Ik ben me aan het orienteren op een glasvezelaansluiting. Nu biedt Tele 2 een optie aan om via het 220 V stroomnet de TV’s aan te sluiten. In mijn woonhuis heb ik echter 3 fasen krachtstroom. Het kan dus zo maar zijn dat de modem op fase R aangesloten zit en dat er een TV boven op fase S of fase T aangesloten zit. Komt het weggezonden signal op fase R dan wel aan bij de TV die op een andere fase zit?
  Ik kan in de meterkast wel het een en ander aanpassen qua groepenverdeling maar ik ben erg benieuwd naar het technisch inhoudelijke verhaal van de datastromen. Als dit via de 0 (nul/blauwe draad) loopt kan ik me voorstellen dat het wel aankomt maar loopt de data via de fasedraad (bruin) kan ik me voorstellen dat dit niet aankomt.

  Ik hoor graag je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Michel Rutten

 11. Beste Jan,
  Ik heb tbv interactieve televisie van KPN 2 Devolo 200 AV Plus homeplugs. Ik wil echter ook naar een ander deel van mijn huis mijn netwerk uitbreiden. Kan ik daarvoor een tweede paar homeplugs gebruiken van een ander merk (bijv Sitecom LN555) of kan ik een derde Devolo homeplug gebruiken. Indien het laatste: moet dit persé een Devolo 200 AV plus zijn? De twee die ik heb worden alleen gebruikt voor interactieve televisie.
  Als ik een tweede paar gebruik (bijv Sitecom LN555), gaan deze dan het signaal van de reeds aanwezige homeplugs verstoren?

  Alvast mijn dank.

  Met vriendelijke groet,
  Rob Velthuis

 12. Beste Jan,

  Kan een powerline adapter 1200MB (aangesloten op het modem) ook verbonden worden met een powerline adapter 500MB (van hetzelfde merk) in hetzelfde netwerk.

  Groet,
  Wim

 13. Hallo Jan,

  Mijn zus heeft Tele2 met powerplugs. Op haar slaapkamer heeft ze een TV met USB-aansluitingen, maar geen netwerkaansluiting. Kan ik daarvoor gewoon een USB-ethernet verloopplug gebruiken?

  Bedankt alvast.

  M.v.g.
  Martin Jacobs

  1. Beste Martin,

   Nee dit zal waarschijnlijk niet werken. Indien de TV wel “smart” is kan je vaak wel een USB wifi stick erin stoppen om verbinding met internet te maken. Je kan echter het beste even met de fabrikant van de TV contact opnemen, die heeft er meer verstand van dan ik :)

 14. Beste,

  Ik heb ook de powerline adapters van Devolo werkt prima maar geeft het volgende probleem.
  Als ik een classe A audio apparatuur op het zelfde stroomnetwerk verbind ( niet rechtstreeks maar in dezelfde ruimte een ander stopcontact) is er enorme storing op dat toestel als er data verkeer is op de router..

  1. Beste Rene,

   Het enige wat ik me kan bedenken is dat het een oud huis is of de elektriciteitskabels van slechte kwaliteit zijn. Een homeplug adapter geeft een klein beetje ruis op de kabel maar zou andere apparatuur niet moeten storen. We zien wel soms dat in oudere huizen de kabels van minder goede kwaliteit zijn en dus minder veel kunnen hebben. Let ook op dat de apparatuur allemaal aangesloten zit op stopcontacten in de muur en er geen losse stekkerdozen worden gebruikt.

 15. Kan je homeplugs van verschillende merken door elkaar gebruiken op 1 LAN gebruiken. Dus b.v. TP-link aan de hoofdrouter, en dan een Sitecom aan TV1 en een Devolo aan TV2. Dus met andere woorden, werken ze allemaal volgens een gestandaardiseerd protocol of heeft ieder merk zijn eigen protocol?

  1. Beste Paul,

   Over het algemeen kun je ze door elkaar gebruiken aangezien ze allen voldoen aan de homeplug 1.0 standaard. Maar omdat ze ook via bepaalde encryptie protocollen werken die onderling kunnen verschillen is het verstandig om alles van hetzelfde merk te houden.

 16. op de plaats van de router kan mijn powerline adapter niet rechtstreeks in een stopcontact
  is daar een oplossing voor?

 17. Beste,

  Wat ik mij afvroeg hoe deze werken, welke van de kabels van het stroomnetwerk worden gebruikt ? Er is me ooit eens gezegd via de Aarding. Maar ben hier niet zeker van. Kan men bvb als je in een appartementsblok woont ze op 2 verdiepingen gebruiken ? bvb 1 op verdieping bij de router en de andere op GLV bij de buren ?

  1. Beste Ralph,

   Ze maken gewoon gebruik van de kabels waar spanning op staan. Zolang het onderdeel van dezelfde fase (dus niet een groep) is zullen ze elkaar zien.

 18. Ik heb een fritzbox router/modem van xs4all. Mijn Mac staat in een lage verdieping,waaromheen veel gewapend beton; soms een heel goed signaal, dan weer traag/slecht; helpt een homeplug? Welke? In mijn huis is een domotica systeem,waar veel stopcontacten op werken ( in de electrakast en op mijn werkkamer niet)

 19. Hallo Nico,
  Bij ons thuis hebben vodafone thuis internet. En we hebben smart tv kastje waarmee je via internet tv ontvangt. Er komt geen directe kabel van modem naar tv-kastje. Omdat dit niet mogelijk is. We hebben zon plugings waarvan eentje op tv-kastje aangesloten is en ander op modem. Het zou koeten werken maar helaas valt de verbinding steeds weg. Het is heel erg vervelend en ik heb geen oplossing meer! Kunt u mischien een oplossing?

  Bvd, Farid

  1. Beste Farid,

   Een powerline set zou een oplossing kunnen bieden maar je kan dit het beste eerst even bij vodafone navragen, TV over powerline wil namelijk niet bij alle providers werken ivm codering op het TV signaal.

   1. wij hebben devolo lan 1200 met uitbreiding. Wat we gedaan hebben is eerst de eerste devolo lan aangesloten, verbinding laten krijgen door op de knopjes te drukken, daarna de tweede aangesloten ook die weer verbinding laten zoeken door op de knojes te drukken etc tot de laatste. Het wifi wachtwoord van de eerste devolo lan (staat op het devolo lan apparaat) wordt dan overgenomen door alle volgende devolo lan apparaten. Dit staat ook in de gebruiksaanwijzing. Normaal heeft ieder devolo lan een eigen wachtwoord onderop het apparaat. De bedoeling is dat ze allemaal hetzelfde wachtwoord krijgen door ze na elkaar aan met de knopjes.

 20. Beste Jan Mulder

  Ik zie een beetje bos door de bomen… denk dat ik iets moet doen met een powerline adapter.
  Situatie: Wij verhuren 2 huisjes. (Franse platteland). In het ene huisje staat het modem. (ik weet niet hoe het zit met een router in dit verhaal).Vanwege hoogteverschillen hebben wij aan huis een megahoge mast met een ontvangstkastje. Aan die mast zit ook nog een zend?? ding van Engenius (of is dat de router?)
  Het internet in huis 1 is prima. In ons andere huisje (op 50meter .. huis dikke muren) is slecht ontvangst.
  Hoe krijg ik goed ontvangst in huisje 2.
  Alvast bedankt voor het antwoord..

  1. Hoi Brenda,
   kun je niet een utp kabel naar het andere huisje leggen?
   Dan ben je voor vier tientjes klaar, probleem opgelost.

   succes
   Frank

 21. Hallo,
  Moeten powerline adapters op dezelfde fase zijn aangesloten?
  In mijn huis zijn namelijk de groepen over 3 fases verdeeld.
  Groeten,
  Geert

  1. Hi Geert,

   Ja in principe wel. Al zijn er wel adapters die over verschillende fasen kunnen werken volgens een fabrikant als devolo. Mijn ervaring is echter dat dit niet echt werkt. Misschien dat de nieuwste versies het inmidfels wel kunnen van devolo.

 22. Beste,

  Ik heb powerline adapters Devolo dlan500 beneden (modem) en een op zolder voor tv kijken. Signaal boven hapert veel. Is er een manier om dat te verbeteren? Signaal is sterk maar valt in en uit als je naar iets kijkt. Is het mogelijk de devolo uit te breiden met een wandcontactdoos oid?

 23. Beste Nico,

  Ik wil mijn bestaande kit Netgear plw1000 uitbreiden. Als ik nogmaals zo’n kit koop, kan ik dan buiten de homeplug met wifi ook de andere homeplug (die normaal aangesloten is op het modem) gebruiken? Deze laatste met een lankabel verbinding.

 24. Hi,

  Is het mogelijk om meer dan 2 (dus bijvoorbeeld 4) adapters in huis te plaatsen? En als dat kan, moet ik dan voor aankoop rekening houden met bepaalde specificaties?

  1. Hi Mocho,

   Ja hoor dit kan, je kunt tientallen adapters gebruiken zelfs. Je moet wel altijd erop letter dat je ze van hetzelfde merk en type koopt om zeker te zijn dat ze samenwerken.

 25. Hi Jan,
  Heb een probleem met alle 4 ethernet aansluitingen van een splinternieuwe modem van Arris. Heb je uitleg eerst gevolgd maar zit nu met een vraag waar vooral de provider niet uitkomt.
  Heb jarenlang probleemloos met de voorganger gewerkt en nu treedt het volgende verschijnsel op. Nieuwe modem is geïnstalleerd en geactiveerd door de provider, een nieuwe ethernetkabel is op een nieuwe tp-link powerline aangesloten en het volgende is te zien.
  De eerst 20 tot 30 seconden gaat het ethernet lampje aan – er is dus signaal – daarna dooft het lampje terwijl er toch een signaal is. Dit laatste gecontroleerd door met een aparte laptop dicht achter het modem alle 4 poorten te controleren en internet is wel aanwezig.
  Hoop dat je me kunt helpen.

 26. Ik heb een devolo powerline dlan 1200+ bij mijn draadloze router en een exemplaar bij onze tweede tv. Nu wil ik op zolder het wifibereik verbeteren i.v.m de komst van een omvormer. Kan ik daar dan een devolo dlan 500 WiFi plaatsen?

 27. Hoi Nico,
  Zou het mogelijk zijn om middels powerline van Devolo (omdat daar automatische fasekoppeling op zit) 2 maal dlan uit stekkerdozen in huis te gebruiken en ergens anders in huis 1 maal wifi te versterken van de router?
  Ik zou ook de voorkeur hebben als de moeder adapter bij de router zelf geen wifi functionaliteit zou hebben. Dat in verband met teveel apparaten in huis die al wifi hebben.

 28. Hallo, ik heb een xs4all fritzbox 7490 met een usb3.0 externe HD eraangekoppeld. De fritzbox is met 3 devolo adapters zowel televisie als internet rondstuurt. Televisie ontvangst is prima en ook internet werkt prima. Maar zodra ik een mijn videos vanaf mijn pc naar de externe HD kopieer, dan gaat dat met een ontzettend trage snelheid van slechts 1 a 2 mb per seconde. Enig idee waar het probleem zit en hoe ik het kan oplossen?

 29. Hoi,
  Zit een powerline wifi adapter in hetzelfde netwerk als de rest vd apparaten? Kortom: mijn netwerk heet “home”. Blijft het netwerk dan binnen mijn huis met de powerline wifi adapters “home”. Niet dat ik op de 1ste verdieping moet inloggen op het netwerk vd powerline wifi adapters.

 30. Fijn die powerline adapter ondingen!

  Trek gewoon een utp kabel door je bestaande leidingen en je kunt genieten van sneller en storingsvrijer (tv) internet zonder de hele 5 tot 30 MHz band plat te leggen met het eeuwige geratel :-(.

  Eerlijk gezegd begrijp ik die mensen die ze kopen niet, véél duurder dan utp kabel, storingsgevoelig en het kost stroom. Het zal de gemakzucht zijn…

 31. Dag Jan,

  ik heb KPN experia box V10 met op de eerste verdieping een experia wifi versterker.
  In huis alles top!
  Kan ik hier zonder problemen een Devolo dLan500 erbij installeren omdat ik achter in de tuin slechte verbinding heb?

  Hoor graag van je en dank alvast voor je reactie

  Mvg
  Peter

 32. Hoi Jan,

  Weet je toevallig of er via de uitgang voor RJ45 Ethernetkabel in een Wifi Homeplug, electriciteit meekomt? Ik wil een 350mAh Lipo batterij opladen.

  Groet George

 33. Hallo!

  Ik woon in een gesplitste woning en krijg wifi via de verhuurder. Het signaal en de snelheid is in mijn ruimte onvoldoende. Ik kom niet boven de 15mbit per seconde. Zou een powerline adapter een goede optie zijn? Hoe komt een powerline adapter aan de input qua verbinding om door te geven? Heeft het een sterk wifisignaal nodig bijvoorbeeld?

 34. Beste Jan
  Ik heb internet op mijn kantoor via het 230V net dmv TP Link Powerline adapters. De groep van de router (1) is een andere groep dan die van mijn kantoor (4). De kwaliteit is niet optimaal. Ik heb een keer een artikel gelezen over een oplossing hiervoor d.m.v. een filtertje (condensator van ..pF) in de meterkast tussen groep 1 en 4 te monteren. Ik kan het nergens meer vinden, kunt u mij helpen?

 35. Ls, momenteel gebruik ik een powerline homeplug als internet verbinding voor de pc op de eerste verdieping. Helaas is op sommige plekken de wifi verbinding niet optimaal. Nu is mijn voornemen om een powerline wifi adapter set toe te passen om de vernbinding te verbeteren.
  Nu is mijn vraag: Of beide systemen tegelijk in hetzelfde electricteitcircuit te gebruiken is ?
  Bij voorbaad dank voor uw reactie.

 36. Dag Jan,

  Dank voor de moeite die je in deze site gestoken hebt. Eindelijk duidelijk!
  Kan ik powerline adapters van verschillende merken in 1 net gebruiken?
  Met groet,
  Eef

 37. Goedendag,
  Is het mogelijk met één powerline adapter aansluiting – in de meterkast – apparatuur in verschillende kamers via het electranetwerk te bedienen? In dat geval zijn meerdere adapters nodig?
  Alvast bedankt voor uw advies.

 38. Hey JAN
  ik heb 2 draai cameras geplaatst buiten bij mijn hoogte dak. Welk kan ik best kopen met wifi powerline adapter ?

 39. stel je hebt een powerline adapter van een met 2 gigabit lan poorten , krijg je dan bij de eerste ethernet poort 1 gigabit en bij de 2de ook 1gigabit?

 40. Goede middag, ik heb een vraag over de aanschaf van Devolo Magic 1 mini Multiroom Kit LAN/Wifi. Indien één mini-extender gebruikt wordt voor LAN geeft deze dan ook nog (extra) WIFI signaal door. M.a.w. is het en/en of en/of ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.