Homeplug

door Nico

61

Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-FiLaat uw Wi-Fi bereik u in de steek en zoekt u een goed alternatief voor Wi-Fi? Kijk dan eens naar een Powerline Homeplug oplossing. Vandaag de dag zijn er veel betrouwbare draadloze Powerline Homeplug oplossingen verkrijgbaar. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Veel mensen vragen ons vaak hoe ze hun Wi-Fi bereik kunnen vergroten. Om het Wi-Fi signaal te vergroten kunt u een aantal dingen doen.

In de meeste gevallen proberen mensen het met een Wi-Fi versterker. Echter raden wij dit vaak af aangezien de snelheid dan wordt gehalveerd en het effect vaak niet voldoende is. Naast de Wi-Fi versterkers zijn er nog enkele andere opties:

  1. De router vervangen voor een goede router
  2. Een sterk access point neerzetten
  3. Een kabel trekken
  4. Een Powerline Homeplug oplossing gebruiken

opties

Optie 1 is niet altijd mogelijk daar niet alle modems/routers kunnen worden vervangen. Neem bijvoorbeeld de KPN experia box of Ziggo modems, deze zijn niet te vervangen.
U kunt wel een router aansluiten op deze modems maar bent dan altijd nog afhankelijk van de modem die tussen uw nieuwe router en de provider staat. Wanneer hier poorten op geblokkeerd worden of VoIP verkeer wordt tegengehouden (zoals bij KPN) dan kunt u niet volledig genieten van alle functies in de router.

Optie 2 is het aansluiten van een los access point op uw bestaande modem/router. Dit access point zal dan worden gebruikt voor het draadloze gedeelte van uw netwerk. Het grote voordeel is dat een los access point, van bijvoorbeeld Ubiquiti of EnGenius, een veel grote bereik heeft dan de standaard zender in uw modem/router.

Megafoon effect
Zowel optie 1 als optie 2 hebben een groot nadeel. U kunt misschien wel uw router vervangen of een access point gaan gebruiken. U zal dan echter ook uw overige apparatuur moeten upgraden voor het beste resultaat.

Wi-Fi werkt als een megafoon effect, uw router of access point kan misschien heel hard schreeuwen, maar uw laptop op zolder kan niet terugschreeuwen. Om net zo hard terug te kunnen schreeuwen zal u op de laptop een Wi-Fi zender moeten installeren die ook een hoog zendvermogen heeft.

Dit neem weer extra kosten met zich mee en kan niet bij alle apparatuur worden toegepast. Uw smartphone en tablet zijn bijvoorbeeld niet te upgraden en zullen dan ook minder profijt hebben van een goede router. Het bereik zal dus wel enigzins beter worden, maar het kan beter.

Optie 3
De beste optie voor een stabiel signaal zonder twijfel. Klinkt gek misschien aangezien we een blog over draadloos internet schrijven. Maar niets verslaat de kabel wat betreft betrouwbaarheid. Het grote nadeel is natuurlijk het trekken van kabels door het hele huis. Daarnaast kan je geen kabel in je smartphone of tablet steken en mis je dus volledige draadloze vrijheid.

iphone

Optie 4
Het beste alternatief voor Wi-Fi zijn toch de Powerline Homeplug adapters. Het werkt vrij eenvoudig, u steekt een powerline adapter in het stopcontact en sluit vervolgens de adapter middels een korte netwerkkabel aan op een vrije netwerkpoort van uw modem/router.

De tweede adapter steekt u in het stopcontact in de kamer waar u Wi-Fi wilt hebben. Deze tweede adapter staat via uw stroomnet in verbinding met de eerste adapter en op deze manier krijgt hij dus ook het internet signaal door.

 

schemapowerline

 

Deze tweede adapter zend het signaal vervolgens draadloos uit zodat u in de kamer waar de adapter zich bevindt een Wi-Fi signaal heeft. Het mooie is dat deze adapters ook over verschillende groepen werken.

U kunt dus eenvoudig de adapter uit het stopcontact halen en in een andere kamer gebruiken. U kunt meerdere adapters in 1 netwerk gebruiken zodat u eindeloos kunt uitbreiden. Een soort mobiele Wi-Fi hotspot dus.

Powerline Homeplug Advies

Bijna elke fabrikant van netwerkapparatuur heeft tegenwoordig wel een powerline homeplug oplossing in het assortiment. Ik adviseer echter altijd het merk Devolo. De reden is dat ik al ruim 12 jaar ervaring heb met het merk en zij de eerste op de markt waren met betrouwbare hardware. Devolo is ook verantwoordelijk voor de homeplug standaard waar bijna elke fabrikant gebruik van maakt.

Onduidelijkheid over snelheid
Waar veel onduidelijkheid over heerst is de snelheid die fabrikanten vermelden bij de adapters. Zo wordt er bij veel adapters bijvoorbeeld een snelheid van 500 Mbps vermeld, echter klopt dit niet helemaal. De snelheid die wordt uitgedrukt is de snelheid tussen beide adapters, niet de snelheid van de adapter naar het aangesloten apparaat toe.

Zo hebben de meeste Powerline Homeplug adapters snelheden op de verpakking staan van 500 Mbps tot over een Gigabit maar zijn de LAN poorten op het apparaat maar 100 Mbps. Bij Wi-Fi adapters is de Wi-Fi snelheid van de adapter vaak maar 300 Mbps, met alle overhead en signaal kwaliteit meegenomen hou je daar minder van over.

Houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf van zo’n adapter. Heb je een snel ziggo alles in 1 abonnement van 200 Mbps, dan zal een gemiddelde powerline adapter niet het maximale uit de verbinding weten te halen.

Ons advies
Er is op dit moment eigenlijk maar 1 echt goede set die wij adviseren om alles uit uw verbinding te halen, de Devolo dLAN 1200+.

devolo dlan 1200 plus ac

Deze adapters hebben Gigabit ethernet poorten zodat de maximale snelheid van uw internet abonnement bekabeld gewoon gehaald moet worden. Via Wi-Fi levert deze powerline adapter een maximale snelheid van 1200 Mbps. Op dit moment is dit dan ook de beste keuze op powerline homeplug gebied en een uitstekend alternatief voor Wi-Fi.

Bestellen
De Devolo dLAN 1200+ starterkit is nu te bestellen bij Routershop.nl
Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.61 reacties op Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-Fi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑