Steeds vaker maken mensen gebruik van internet via het stopcontact. Dit kun je realiseren met homeplug adapters, ook wel powerline of powerline homeplug genoemd. Maar werkt het ook goed? En hoe zit dat met verschillende groepen in de meterkast? Ik leg je de mogelijkheden van internet via stopcontact uit.

Hoe werkt internet met een homeplug?

Powerline homeplug adapters werken in het hele stroomnet van je huis. Het moet hier wel om een samenhangend elektriciteitsnetwerk gaan, verschillende fasen en groepen zijn geen probleem.

Op één homeplug adapter sluit je via een UTP kabel je router of modem aan en via andere homeplugs heb je dan internet via stopcontact. Je maakt eigenlijk een netwerkkabel via je stroomnet.

Toepassingsvoorbeeld homeplug adapters

Draadloos internet via stopcontact mogelijk

Homeplug fabrikant Devolo heeft ook een draadloos internet oplossing. Zo hebben ze de dLAN® 200 AV Wireless N en een dLAN® 500 AV Wireless+ serie.  In plaats van het aansluiten van een computer met een UTP kabel kun je nu ook draadloos verbinden met de adapter. Nu kan dus ook je tablet of smartphone gebruik maken van draadloos internet via het stopcontact.

Wanneer zijn homeplug adapters de oplossing?

Homeplug adapters zijn ideaal in situaties wanneer het bereik van je draadloze router niet voldoende is. Zo tover je met de draadloze variant de stopcontacten in iedere slaapkamer om in een draadloos access point. Of wanneer je een kabel wilt trekken naar de zolderkamer en de leiding zit verstopt, dan zijn homeplugs een goede oplossing.

Werkt internet via het stopcontact goed?

Mijn ervaringen met homeplugs zijn uitstekend. De kwaliteit van de verbinding is wel afhankelijk van de staat van je stroomnetwerk. Woon je in een hele oude woning met slechte bekabeling, dan zou het kunnen voorkomen dat je wat lagere snelheden haalt. In een relatief nieuwe woning moet het probleemloos werken. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met de homeplugs van fabrikant Devolo, dat is ook de uitvinder van de powerline producten.

De producten van Devolo zijn onder andere te koop bij:

 routershop

130 gedachten over “Internet via stopcontact

 1. Hallo Jan.

  Ik heb een vraag.

  Ik wil overstappen van Bellen en Internet van KPN naar Alles in een van UPC.

  Nu heb ik in de meterkast nog groepen zitten met ouderwetse stoppen.

  Ben al in een winkel geweest om te informeren maar die zeggen dat de stopcontacten op dezelfde groep moeten zitten.

  Jij geeft aan dat dat niet nodig is.

  Kan internet niet missen want ik werk ook veel thuis.

  Wat is voor mij de beste oplossing?

   1. Ja ik wil met de Home plugs gaan werken.

    Maar weet niet wat voor mij de beste zijn.

    Kun jij mij adviseren wat ik het beste kan kopen.

    Ik heb er wel een nodig waar ik 2 pc’s op aan kan sluiten.

    Kan ik verder ook de laptop en mijn Ipath draadloos blijven gebruiken?

    Groetjes Tonny

    En bedankt voor de snelle reactie

    1. Beste Tonny,

     Je kunt draadloos en homeplugs gewoon naast elkaar gebruiken. De Devolo dLAN 200 AV Duo zou een goede oplossing zijn. Verkrijgbaar bij Routershop.

     1. Verkeerde informatie geeft u.
      Ik verkoop homeplugs, en meerdere deel van komen terug met klachten over dat op zolder geen internet signaal komt.
      Dat KLOPT!!!

      Deze producten werken alleen in de zelfde fasen en groepen.
      Alleen met behulp van een fasekoppeling is het mogelijk.

      https://tweakers.net/tag/Homeplug/forum/
      https://nl.hardware.info/forum/threads/powerline-adapters-op-verschillende-groepen.195150/

      In kleine ruimtes of zelfde verdieping misschien wel, maar naar de zolder NIET. Zolder liggen meestal op een andere groep of fase.

     2. Beste,

      Over verschillende groepen werken devolo’s prima hoor. fases is een ander verhaal maar de meeste huizen hebben geen meerdere fasen aansluiting (of alleen voor het koken). Misschien dat dit vroeger een probleem was maar tegenwoordig niet meer :) Ik heb zelf thuis ook een powerline lopen vanaf mijn meterkast naar zolder zonder problemen.

   2. Hallo Jan,
    Ik weet niet of je deze graag nog ziet en behandeld maar als ik op je tekening kijk moet ik twee Wi-Fi versterkers hebben en ik heb bij Conrad een TP link AV 1300 Gigant gekocht en er werd mij verteld dat ik er naar een nodig had maar we krijgen het niet voor elkaar. Ik wil graag WiFi naar onze paardenstal brengen maar die ligt zeker 40mtr. van ons huis af. Heb jij advies of tip hoe en wat?
    Alvast bedankt, Anita de Greef

  1. Maakt helemaal niets uit. Heb ook een oude installatie en bij mij werlt het perfect. Ook groot bereik buiten het huis, bij mij 100mtr.

   1. Hoi Henk,

    Heb je dan 1 powerline op de router aangesloten en 1 powerline via hrt stroomnet in de tuin??

    Ik heb namelijk een tuin vanaf de meterkast 55 meter diep achterin de tuin heb ik wel stroom door een dikke ondergrondse kabel.

    Zou ik de powerline dus achterin de tuin kunnen aansluiten op een stopcontact en wifi hebben achterin?

 2. Beste Jan,

  Wij hebben een stacaravan op Renesse en daar heel slecht internet. Er ligt nog geen glasvezel naar de camping en in de zomer zit er 10000 man. Het wifi netwerk van de camping is slecht en Vodafone heeft er nog geen paal staan. We willen graag internetten met onze smartphone maar dat gaat niet. Een wifi versterker geprobeerd maar was niks. We zouden best 10 euro per maand kunnen missen voor een eigen netwerk. Iets aanschaffen is ook geen probleem. Hopelijk heb jij een oplossing voor ons? Groeten Riny Plompen

  1. Beste Riny,

   Helaas zijn er dan geen simpele oplossingen. Een oplossing zou kunnen zijn (dat moet de camping dan realiseren) het aanleggen van een straalverbinding van een locatie (bijvoorbeeld woning) met goede internetverbinding naar de camping. Dat kan over afstanden van enkele kilometers.

  2. Beste Rini,

   Ik zie pas dit topic, Er zijn verschillende zaken in omloop die op een afstand nog steeds een geod signal kunne oppikken, ik heb dit laatst getest op een camping en was zeer tevreden, Indien je nog iets zoekt hoor ik het graag, ze zijn van Merk Sitecom en Engenius te koop.

 3. Hallo Jan,
  Als ik zo’n draadloze adaptor koop voor het internet via stopcontact, kan ik dan ook de router zelf nog via WIFI laten uitzenden? Moet dat dan ook via een ander kanaal of kan het kanaal wel hetzelfde blijven? Als het om een vaste pc gaat in een andere ruimte, gaat dan de voorkeur uit naar een bekabelde aansluiting? Want hoe zit het met het verlies aan snelheid bij gebruik van een draadloze adaptor via het stopcontact. Graag je reactie.

  1. Beste Walter,

   Bij een goede stroombekabeling (dus relatief nieuwe huizen) heb je haast geen last van snelheidsverlies. Je kunt deze adapter naast je huidige router gebruiken. Geef hem hetzelfde SSID en wachtwoord, maar een ander kanaal.

 4. Beste Jan,

  Kan ik een Homeplug adapter gebrui-
  ken voor de X-Box zodat deze een
  internetaansluiting heeft? Zoja,
  welke snelheid/type?

 5. Hallo Jan,

  Ik woon in de duitse Eifel enigszins buitenaf in een rivierdal. Ik heb daar een LTE aansluiting, maar omdat we in een dal wonen is de ontvangst minimaal. Nu vroeg ik me het volgende af: Wanneer ik mijn antenne boven (dus uit het dal) zou kunnen zetten, wordt de ontvangst in elk geval stukken beter. Zou ik dan het verbeterde signaal via de aanvoerleiding van de netstroom ons huis binnen kunnen halen? Het betreft een afstand van ongeveer 800meter. Met veel groeten Hans-Christian

 6. Beste Jan,
  Is het mogelijk om met een homeplug-set het volgende te doen en zo ja, hoeveel adapters heb ik nodig? Modem/router aansluiten op homeplug adapter in meterkast, de tv aansluiten op homeplug adapter in woonkamer, laptop op homeplug adapter op bovenverdieping en als laatste via wifi internet in woonkamer. Heb ik voldoende aan 3 adapters? En welke kan ik dan het beste nemen? We hebben een nieuw elektriciteitsnetwerk en Kpn itv.
  Vriendelijke groet,
  Monique

 7. Beste Jan,

  Ik ben voornemens om binnenkort over te stappen naar een alles in 1 pakket met o.a. iptv van
  Kpn. Met een draadloze verbindingsset kan ik het hele verhaal netjes het huis in transporteren. Nu zou ik naast het tv-signaal ook het internet signaal op dezelfde manier naar binnen willen halen. Is dit mogelijk met iets van Devolo? Het komt er dus op neer dat zowel het tv als internet signaal over het stroomnetwerk naar binnen gaat. Kan dat?

  Graag verneem ik van je!

  Gr, Niels

  1. Beste Niels,

   Ik heb exact dezelfde vraag.
   Heb je hier inmiddels misschien al een antwoord op gevonden?

   Groeten, Sander

 8. Hallo Jan,

  Ik ga de komende week donderdag voor 2 weken naar Hongarije en ik wil daar graag internet, aansluiten op het Internet al daar kan niet volgens de eigenaar wat is dan een goed en niet zo duur alternatief??

  Gr…….Adri

 9. Hallo Jan,

  Ik heb de draadloze verbindingsset van kpn voor 2 tv’s maar nu wil ik boven ook een pc neerzetten en gebruik maken van het internet kan dit met de draadloze verbingsset voor tv of moet ik hier een andere vebindingsset voor aanschaffen ?
  krijg ik dan geen storingen ?

  Grtjs, Margareth

 10. Beste Jan,

  Ik heb een advies nodig: ik heb op zolder geen wifi bereik en wil dat wel graag. Kabels trekken lukt niet, dus moet iets draadloos zijn. Ik heb nu ziggo met een Ubee modem/router (en een huis uit 2002). Die wifi redt het tot de 1e verdieping, maar niet de zolder. Ik heb eerder een generieke repeater geprobeerd en een sitecom… beide zonder succes. Ik heb nu net een sitecom homeplug LN-555 aangeschaft in de hoop dat dit soelaas biedt. Gisteren geprobeerd, maar helaas. Dus… ik ben er een beetje klaar mee en wil een goed werkende oplossing.

  Wat kan ik nu het beste doen. Ik dacht er zelf aan om in de meterkast een krachtigere router neer te zetten, bv de asus RT n66u en hopen dat die de zolder wel red.

  Graag jouw advies
  Groet,
  Roel

  1. ik heb zelf de site com , werkt op zich zelf wel.
   Maar mijn ervaring is dat je wel erg veel verlies heb met een homeplug.
   van de 120 Mbit/s hou ik er zelf maar 48 Mbits/s van over, dus mijn ervaring is veel verlies.

 11. Beste Jan,

  sinds een jaar heb ik naast mijn router een set homeplugs van Sitecom type Ln 554. De signaal ontvangst is volgens de metingen buitengewoon goed, maar regelmatig heb ik geen data ontvangst of heel slecht, terwijl de router, die een veel slechter signaal afgeeft, veel betere data ontvangstdoorgeeft. De kanalen heb ik al eens aangepast, maar dit heeft geen verbetering gegeven. Enig idee wat er hier fout gaat? Zeker voor Skype is het een ramp, omdat het geluid vreselijk stotterd.

 12. beste Jan,

  ik ben op zoek naar een oplossing voor het volgende: mijn ouders wonen bij ons in de tuin en willen daar ook kunnen internetten. hun elektra komt bij ons uit huis. wat zouden wij dan draadloos kunnen aanschaffen waardoor het plug en play (internetten) is? onze wifi reikt niet zo ver.
  alvast bedankt.

 13. Beste Jan
  Is het een probleem om als de tv of pc niet in gebruik is de draadloze verbinding adapter uit het stopcontact te halen , of krijg je storing als je dat iedere x doet.
  Dit ivm hinderlijk knipperend lampje s, nachts.
  gr m h

 14. Hoi,

  Ik heb een set gehaald van Sitecom LN-531.
  Nu aangekomen en aangesloten, krijg ik een hinderlijke feedback. Ik begrijp het niet, dit is een nieuwbouw en geen enkel storingen op het netstroom. Maar als ik het verzender aansluit op de netstroom komt er tikkend geluid uit me speakers wat dus erg hindelijk is. Al sluit ik het op de eerste aan toch blijft het geluid komen.

  Zijn er andere met dit ervaring of weet iemand een oplossing. Dank u voor uw reactie.

 15. Beste jan,
  Ik deel een gang met bewoners wonend in hun eigen studio. In de gang (waar onze 4 deuren zich groeperen) is een stopcontact aanwezig. Is het mogelijk in dit stopcontact een Internet kastje te plaatsen voor ons 4?
  Bvd
  mvg
  saskia

 16. Hallo,

  ik heb een vraag ivm het aanschaffen van een marantz versterker. Ik heb onlangs een nieuwe reciever aangeschaft, hier zit een netwerk functie op. alleen mijn meterkast zit 10 meter verder, en een kabel trekken gaat hem niet worden. nu is mijn vraag, is het mogelijk om met zo’n homeplug een draadloze verbinding te krijgen. en in mijn meterkast heb ik geen vaste aansluiting maar een stekkerdoos vanuit mn meterkast, is dat een probleem ivm sterkte? graag hoor ik van jullie?

  mvg

 17. hoi,

  wij zijn bij de kpn. we hebben draadlose verbinding.
  de verbinding loopt niet optimaal.
  de computers staan boven en we kunnen ze niet gedraad krijgen.
  we willen ze gedraad maken via een adapter.
  hoe werkt dat? hoeveel adapters ben ik nodig?
  en gaat dat allemaal goed werken? wat kost zo,n adapter?

  mvg bianca

  1. Met 2 adapters bent u er al. 1e adapter aansluiten op het modem/ de router. 2e adapter in het gewenste stopcontact. Vervolgens aan de 2e adapter een switch verbinden, en op de switch uw computers aansluiten.

 18. beste jan.
  Ik heb in de garage geen wifi ontvangst en wil dit graag gaan maken, ook wil ik graag een vaste aansluiting hebben voor een spelcomputer en tv.
  Ik zie zo veel soorten staan maar ben er helemaal niet in thuis zou je mij kunnen adviseren welke volgens jou mening een goede keuze zou kunnen zijn.

 19. ik heb een dlan 200 maar geen duo ben er eentje kwijt kan ik alleen met eentje verbinden met de frixbox 7460 hoe kan ik deze verbinden

 20. Hallo,

  Sinds begin dit jaar wonen we in een nieuwbouwhuis. Onze computer staat op de 1e verdieping en er is geen vaste internetverbinding naar de meterkast. De Ziggo router staat in de meterkast en om een goede draadloze verbinding te hebben hebben we daarachter ook een Sitecom LN555 homeplug geinstalleerd. Ik begrijp de beveiliging niet. Wat doen we met het Ziggo router wachtwoord en het Sitecom wachtwoord? Welk wachtwoord geven we op de computer in? Is het Ziggo wachtwoord niet meer nodig na de installatie van de LN555?

  Mvg

  Peter

 21. Hallo Jan,

  Omdat onze schuur met zonnepanelen, 30 meter van de woning staat, heb ik van tp-link een AV500 Powerline universele Wi-Fi Range Extender aangeschaft. Dit werkte prima, maar op een gegeven moment viel de internetverbinding weg. Ik heb van alles geprobeerd, maar krijg het niet op gang. Van de master brandt het powerline lampje niet. Uiteindelijk, na heel veel gedoe, gaf de ondersteuning van TP-link aan, dat dit verm. ligt aan het elctr.netwerk van onze oude woning. En inderdaad, bij onze buren werkt het wel.
  Het elctr.netwerk is vernieuwd en er zit een nieuwe groepenkast in. Waar kan het probleem zitten?
  Ik heb natuurlijk alle stopcontacten in huis geprobeerd en overal het zelfde..

 22. Wel goed om ook even hierbij stil te staan.
  Ik luister al mijn muziek af via een draadloos sonos play 5 systeem.
  Muziek staat op pc en externe HD en via de homeplug kon er geen muziek worden afgespeeld op de sonos.

 23. Goedenavond.
  WIJ hebben in onze nieuwe huis (flat uit 1978) onze digitale tv/intenet/telefoon via UPC “start” pakket.
  Nu willen we in onze slaapkamer ook tv. Echter willen we liever niet een kabel door de muren heen leggen. Echter digitale tv hoeft ook weer niet. Ik heb gehoord van internet via het stopcontact. Maar dan moet het wel een eigen stopcontact zijn, niet gedeeld met andere apparaten.
  Kan dit? EN wat zouden we dan voor adopters (of zo iets) moet kopen?
  Fijn als je ons advies kan geven.

  Marian van Leeuwen
  Dordrecht

 24. Hallo Jan,
  Je geeft aan dat je professioneel met netwerken bezig houdt.

  Een vraag in die richting:
  Zie je mogelijkheden om in een omgeving met hogere harmonischen (door frequentieregelaars) en met gebruik van sleepringencontacten en in een omgeving met heftige trillingen (~ 100G) [havenkranen] dataoverdracht met een powerline over 1 of meerdere fasen van een voeding (400V) te sturen?
  Wifi is geen optie (> 40 parallelle systemen, externe partijen met eigen wifi camerasystemen, veel staal).
  In eerste instantie gaat het om camerabeelden; in de toekomst zo mogelijk PLC-bus data. Bestaande 30-aderige kabel heeft zo zijn beperkingen en kosten.

  1. Beste Jan,

   Deze vraag gaat vrij ver en zal lastig te antwoorden zijn via een forum :) Je kan het beste even bellen met mijn collega’s van http://www.routershop.nl. die kunnen vast helpen of je in ieder geval in contact brengen met een partij die dit zou kunnen.

 25. Beste Jan,
  Één Devolo dlan 200 in de meterkast aangesloten op het modem en 2 stuks op zolder.
  Ik krijg alleen verbinding, als ik de modem-Devolo insteek in een wandcontactdoos in de hal. Met een lang utp kabel koppel ik hem aan het modem.
  Alle andere wandcontactdozen in de meterkast alsook in de woonkamer, laten het huisjessymbool op de Devolo niet oplichten.
  Ik heb 2 nieuwe Devolo’s bijgekocht, zonder resultaat.
  Nu heb ik een nieuw modem van Ziggo gekregen( eerst KPN) maar het probleem blijft.
  Onze woning is van 1996, met aardlekschakelaar.
  Wat kan ik doen/proberen?

 26. hallo jan,

  Ik game het liefst via netwerk kabel, dus direct van mijn ps4 naar de router. Maar ik wil de ps4 naar mijn kamer boven verplaatsen. Een nieuwe internetkabel van mijn kamer naar de router wordt hem niet. Ik heb het liefst draad internet, dus is internet via het stopcontact dan een optie? Zo niet hoe kan ik dan het beste mijn wifi versterken? (ik weet dat er hier heeeel veeel manieren voor zijn :3 ). Ik hoor het graag als je een oplossing/antwoord hebt!

  Vriendelijke groet Sinke

  1. Hoi Sinke,
   Ik heb er ook niet veel verstand van, maar volgens mij is internet via het stroomnetwerk bijna net zo snel als via een utp kabel. Sluit dan dus een powerline adapter aan op je router en stop de andere adapter in het stopcontact in je kamer. Stop hem er direct in en niet via een kabelbox, want dan werkt het niet. Als het goed is, heeft die tweede adapter die je in je kamer in het stopcontact hebt gestoken, een ingang voor een netwerkkabel. Stop daar die netwerkkabel in en sluit hem aan op je ps4 en het moet werken. Volg de instructies op van de adapters voor het aansluiten van de adapters op je netwerk.
   Let wel bij de aanschaf van de powerline adapters dat er een aparte aansluiting op zit voor een netwerkkabel (geen telefoonkabel, die is iets smaller).

 27. Hoi Jan,

  Ik heb al sinds enkele jaren internet via het stopcontact. Het werkte altijd goed, maar sinds een half jaar doen er zich problemen voor. Als ik een lamp of ander elektrisch apparaat op mijn kantoor aanzet, wordt het internetsignaal opeens dramatisch minder. Soms valt internet bijna weg wanneer ik mijn printer aanzet. Heb je enig idee of dit probleem vaker voorkomt en wat ik eraan kan doen?

  Alvast bedankt!

 28. Hallo Jan

  Ik woon buitenaf op een boerderij en op 50m afstand staat een jachthut waar we wel eens een feestje
  houden.
  De stroom gaat via ondergrondse kabel van huis naar jachthut.
  Nou zou ik graag muziek van internet luisteren met mijn ipad (draadloos)
  Ik heb wat rond gekeken op internet en kom uit op de Devolo dlan 500 av wireless +starterkit,wij zitten
  aangesloten op een SpeedTouch 0549b5 van kon.
  Mijn vraag is, zou dit de goeie oplossing zijn om muziek te luisteren in de jachthut.

  Mvg.Willie

 29. Beste Jan,
  Wij hebben een kpn modem met twee extenders van kpn. 1 beneden bij de tv en 1 op zolder. Op de kamer van de kids is de wifi ontvangst slecht waardoor hun computer erg traag is. We hebben hiervoor een wifi homeplug van sitecom de ln554 gekocht. Maar we hebben er maar 1 en weten niet hoe we hem moeten aansluiten, omdat ze in de handeling zeggen dat je er nog 1 moet hebben. Terwijl ons in de winkel is vertelt dat dit apparaat zorgt voor een betere wifi ontvangst met onze bestaande wifi apparatuur. Kan je ons helpen? Groetjes edith

 30. Hi,
  Ik wil graag internet op zolder maar er is maar een stopcontact en dit staat de helle anderekant van waar mijn pc komt te staan.
  Ik vroeg me af, kan ik een poweline in een vierkante stekkerdoos/contactdoos beter zetten dan een rij stekkerdoos.
  Ik kan het helaas niet rechtstreeks in de muur zetten, dust als iemand een andere oplossing heeft zou het geweldig zijn.
  Alvast bedankt.

 31. Goede middag, ik heb mischien iets bijzonders, wij gaan twee keer per jaar naar frankrijk een aantal maanden op een vakantiepark klussen. Nu kunnen we net in ons huisje het wifi signaal ontvangen. De afstand tot de rauter is ca 70 meter.
  Kunnen wij nu het beste een repeater nemen of kunnen wij beter via het stopkontact het internet verbeteren.
  Vast hartelijk dank voor een reaktie.

 32. Gisteren de sitecom LN555 gekocht en geinstalleerd. de handleiding ruim 2 uur doorgenomen en uitgevoerd zoals het staat beschreven. Het datalampje komt niet in. Na 2 uur ge-etter willekeurig wat knopjes 10 seconden ingedrukt gehouden en direct 2 keer ingedrukt ipv 2 seconden. Nu is er modulatie tussen plug en plug. Echter, de router spuugt er bijna 100 mbit uit maar ik heb boven op de PS3 (bedraad vanuit de plug) nog maar 17 Mbit over (nog minder dan over mijn oude sitecom extender, die gaf 19 Mbit over wifi )
  Als de PS aangaat wordt het data lampje ineens rood of knippert rood,wat volgens de hulp site van sitecom aangeeft dat de verbinding slecht is en de kabels gekontroleerd moeten worden.En die kabels heb ik niet want het zou zo goed gaan over je lichtnet.Nou….jammer….zeer jammer.
  Deze set gaat direct terug naar de winkel.
  Dan maar kabel trekken en gaatje door de muur. Ik heb nl een draad vanuit de router naar 1e etage uitgerold en heb op de PS 50 Mbit .Nu de draad maar netjes wegwerken. Voor mij (en zoon) geen plugset meer. NOOT; ons huis is van 2001, met toch wel degelijk WCD materiaal.We hebben de pluggen in de bestaande WCD zitten, want in een verlengdoos of haspel zou het minder (of helemaal niet ) werken
  Of doen wij iets helemaal fout ???

  1. Persoonlijk ben ik geen fan van sitecom eerlijk gezegd, het is toch vaak een budget merk wat vaak ook merkbaar is in de resultaten. Misschien dat een merk als Devolo betere resultaten biedt?

 33. Hallo

  Wij hebben gisteren een devolo dlan 500+ internet overal exclusive edition gekocht meer om een omvormer van zonnepanelen te verbinden,maar nou zijn de lampjes vaker rood dan groen,wat beteken dit.
  De wifimodum beneden in de kamer en de omvormer op de zolder.
  groetjes annelie

 34. Hallo,

  Ik zit op een camping in een chalet, op de camping heb je centrale WiFi , waar je op in moet loggen met gebruikersnaam en ww voor maximaal 4 apparaten. Nu gaat het nog redelijk maar als het drukker wordt is het rampzalig.
  Nu zag ik de Engenius EZ Hotspot Extender v3, is dit een oplossing voor de slechte WiFi en kan ik dan meer apparaten aanmelden.

  Groet Hans

  1. Beste Hans,

   De ez hotspot extender is hier inderdaad geschikt voor. je kunt meerdere apparaten ermee verbinden. Wat wel zo is , is dat hoe meer mensen gebruiken maken van wifi op de camping, hoe minder bandbreedte ter beschikking is, daar kan je weinig aan doen.

 35. Hoi,
  Ik ben van kpn overgestapt naar Ziggo. Ik ik nu de homeplug van kpn evengoed blijven gebruiken of werkt dit dan niet? Ik heb het geprobeerd maar hij geeft aan vreemd netwerk! Hoe kan ik dit oplossen?
  Met vriendelijke groet, Geert

  1. Beste Geert,

   Ik ken de KPN powerlines niet, maar het zou goed kunnen dat KPN die alleen laat werken met hun eigen netwerk. Je kunt dit het beste even bij KPN zelf navragen.

 36. Hallo.
  Ik woon in een appartementcomplex 10 hoog maar wil in de berging een wifi camera ophangen.
  De stopcontacten zijn verbonden met mijn meterkast waar ook die ziggo modem/router hangt.
  Wat kan ik het beste aanschaffen?

 37. Beste Jan,

  Heb jij ervaring met de homeplug sets van Ziggo ?

  https://www.ziggo.nl/internet/wifi-punt/via-stopcontact/

  Ze zijn een stuk goedkoper dan de Devolo’s en de technische specificaties zien er op het eerste oog wel goed uit. Is dit iets wat ze bij Ziggo zelf ontwikkeld hebben, of van welk merk zijn ze oorspronkelijk ?
  Kunnen ze gekoppeld worden aan apparatuur van andere merken ?

  Grtz. Hans

  1. Beste Hans,

   We hebben hier geen ervaring mee en ik vermoed dat het een goedkope variant is van de homeplugs die nu op de markt zijn. Maar het scheelt wel flink in de prijs dus ik zou het gewoon proberen :)

   1. Dankjewel voor je antwoord
    Waar ik even mee zit is of ze te combineren zijn, als ik uit zou breiden, met Homeplugs van een ander merk en of ze ook blijven werken als ik overstap naar een andere provider.

    1. Beste Hans,

     Meestal werken ze wel met elkaar aangezien ze allemaal volgens de officiële homeplug standaard werken (ontworpen door Devolo).
     Persoonlijk gaat mijn voorkeur altijd wel uit naar Devolo, maar dat komt omdat ik er al ruim 12 jaar ervaring me heb en iedereen die ik ken en ze gebruikt er heel tevreden over is. Alleen het verschil in prijs is best groot dus ik kan begrijpen dat je voor de ziggo adapters zou kiezen :)

 38. Beste Jan,

  Ik woon op 1 hoog in een flat en ik ben van plan binnenkort mijn zolderkamer(4hoog) in te richten als studio. Nu zou ik graag daar ook over Wi-Fi willen beschikken, enig idee wat ik zou kunnen doen?

  Een kabel 3 verdiepingen omhoog trekken heeft geen zin waarschijnlijk en ik denk niet dat mijn huidige provider wat voor me zou kunnen betekenen…

  Ik hoor graag van je,

  Groeten,

  Bernardo

 39. Hoi ik had een vraagje over die powerline hoeveel meter mag er maximaal tussen de 2 adapters zitten graag in meters en dan bedoel ik van de ene stopcontact naar de andere

  Mvg m

  1. Beste Migelosa,

   200 meter totaal aan bekabeling wordt vaak aangeraden als maximale afstand. Het is wel heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de bedrading.

   1. En moet het ook op de zelfde stoom groep zitten want ik zit op een camping en ik moet 120 meter moet ik het internet weg halen alleen is niet de zelfde stoom groep.???

   2. Beste Nico, sinds gisteren 3 adapters gekocht (TP-Link TL-PA4010PT KIT Powerline adapter). In de huiskamer helemaal goed gelukt en 1 tv nu draadloos. De andere tv op de slaapkamer (30 meter) verder aangesloten en deze pakt het signaal niet, nu op de gang de adapter geplaatst (vlak voor de slaapkamer) en daar pakt ie wel, maar dan loopt er dus een kabel door de slaapkamer naar de TV, niet heel praktisch. Hoe kan dit, weet jij dat? We wonen in een appartement. Alvast dank:))

    1. Beste Katinka,

     Het kan zijn dat de bedrading in dat stuk niet helemaal storingsvrij is en dat de adapters hierdoor geen goede verbinding kunnen maken. Let ook op dat je geen stekkerblokker gebruikt, die gooien ook vaak roet in het eten.

 40. Beste Jan,

  Even iets heel anders mbt homeplugs. (ik kan het antwoord iig (nog) niet vinden via google)
  Ik maak op dit moment gebruik van een Devolo homeplug set om mijn 2e TV op de 1e verdieping te voorzien van een tv-signaal (Via switch en glasvezel modem tv signaal).
  Dat werkt tot op heden perfect.
  Nu wil ik een 2e homeplug set aanleggen voor een internet verbinding naar mijn home cinema set.
  Ik heb al 2 x een homeplug set geprobeerd (1x Devolo en 1x TP-link) om dit te realiseren.
  Wat ik ook probeer of instel, het lukt mij niet om 2 homeplug sets afzonderlijk van elkaar te laten werken. Schijnbaar storen ze elkaar welke instelling ik ook gebruik.
  Heb jij daar een oplossing voor of een ander idee?
  (als ik een UTP kabel gebruik werkt het natuurlijk wel goed maar ik heb niet veel mogelijkheden om een vaste utp aansluiting aan te leggen naar de home cinema set en een losse kabel door het huis is niet de bedoeling)
  Dus:
  1 x homeplugset voor AV
  1 x homeplugset voor internet

 41. Hallo, ik heb voor mijn bedrijf in mijn garage (ligt op ca. 40 mt van woonhuis) internet nodig. Ik heb nu het Alles-in-een pakket van KPN. Op de Experiabox zijn al 2 tv’s dmv draadloze powerline adapters van KPN aangesloten. Ik heb een mogelijkheid om een kabel vanuit het huis naar de garage in te graven. Er ligt al een loze groene CAI-kabel ingegraven, maar mij is onduidelijk of ik hier iets mee kan? Moet die eigenlijk een UTP-kabel zijn? En hoe zorg ik er voor dat ik een goede internetverbinding in de garage krijg? Ook wil ik daar tv kunnen kijken en kunnen bellen. Jan iemand mij hierin advies geven?

 42. Ik heb een wifi access point via stopcontact geinstalleerd, maar vind dat hij best wel warm wordt. De mijne is van Ziggo, ik ben benieuwd of iemand anders als eens heeft gevoeld hoe warm zo’n ding nu eigenlijk wordt.

 43. Dag een heel eenvoudige vraag maar ik hjeb het antwoord niet. Ik heb 3 homeplugs van TP-link en dat werkt prima nu heb ik er 2 bij van Sitecom. werkt dit met elkaar of moet het allemaal het zelfde merk zijn.
  Ik krijg nu nl. dat die sitecom niet wordt gevonden door de plug die aan de router hangt. Dank voor antwoorden

 44. ik heb deze stekker in een stopcontact op de overloop en het werkt prima. Als ik moet stofzuigen en deze stekker eruit haal moet ik hem dan opnieuw aanmelden of hoeft dat niet

 45. Zelfs over verschillende fases zou het moeten werken, zie het antwoord op de Devolo site onder FAQ’s:

  Can I use devolo products even if I have different electrical circuits in my house?

  Yes, devolo products also work if you have multiple circuits (phases) in the house. You do not have to modify the mains supply, such as by installing a phase coupler.

 46. mijn devolo 1220+ geeft via wifi 120 mbps, maar via een kabeltje naar de pc sterk wisselend ron de 14 mbps. Dat is toch gek? weet iemand waar dit aan kan liggen?

  1. Hi Ferry,

   Het kan zijn dat de kabel niet goed is. Wanneer een kabel een breuk heeft en niet alle aders werken kan hij terugvallen op 10 Mbps. Haal je via wi-fi ook wel echt 120 Mbps bij downloaden? Het kan zijn dat de PC aangeeft dat de wifi verbinding tussen de pc en de adapter 120 Mbps is, maar de snelheid die uiteindelijk bij downloaden ligt veel lager ligt aangezien hij dan nog over het stroomnet moet en dan net als met een kabel terugvalt naar 14 Mbps. In dat geval is het goed mogelijk dat de afstand te lang is of de kabels van slechte kwaliteit. Zorg er ook voor dat hij niet in een stekkerblok zit maar direct in de muur.

   1. Normaals, het kan idd aan die kabel liggen. Als je even naar die kabel kijkt moet er een opdruk staan Cat 5 of Cat.6 en heb je een oudere Cat 3 of 4 dan trekt het niet meer dan 14 MB. Dus vervang je een nieuwe kabel utp Cat 6 en als dat geval niet sneller gaat…. dan is je netwerkkaart van je pc verouderd 10/100 mb, zal je een andere netwerkkaart moeten nemen van 10/100/1000 mb netwerkkaart.

 47. Ik gebruik al 3 jaar de konig homeplug 200 nooit problemen had tot nu dan !!
  Ik plaatste enkel een draadloze vaste telefoon erbij nadien was verbinding precies verbroken omwille dat ik het zelf nie juist kreeg verbonden ben ik bij winkel geweest waar ze goed geholpen hadden verbinding was terug alle lampjes brand op me homeplug nu 3 dagen verder heb ik weer geen verbinding meer krijg me homeplug enkel geconecteerd als ik ze naast elkaar in stopcontact stop zodra ik ze op op hun plaats steek waar ze weliswaar 3 jaar perfect werkte krijg ik geen verbinding tussen me 2 homeplug enig idee hoe dit zou komen zouden me homeplug gewoon stuk zijn of is er iets anders aan de hand
  Homeplug worden trouwens gebruikt om een Internet kabel in digibox te steken

  1. Hi Michael,

   Ik vermoed dat de hompelug defect is, het merk konig is echt een budget merk en vaak gaan producten dan ook sneller defect dan bij een degelijk merk als bijvoorbeeld Devolo. ZOrg er wel voor dat de homeplugs direct in de muur worden gestoken en je niet via een stekkerblok werkt, dit kan wel eens problemen geven. Als vervanging kan ik je aanraden om naar een Devolo homeplug te kijken : https://www.routershop.nl/powerline-homeplug/cid=3319

 48. Ik heb even een vraag
  Ik heb een laptop waar geen wifi op zit. Je kan alleen internetten via internet kabel die je inplugt. kan ik hiervooor ook Powerline homeplug adapter voor gebruiken?

 49. Ik heb jarenlang met vier 200G Devolo’s in drie kamers (drie woonlagen) probleemloos wifi gehad. Op enig moment viel er soms willekeurig een uit. Ik heb toen een 500G homeplug-set met drie ethernetpoorten bij Aldi aangeschaft. Deden het op zich ook prima, maar het probleem deed zich toch ook bij deze set voor en ook in combinatie met de Devolo’s. Op de Devolo Desktop zag je spontaan willekeurige verbindingen oranje worden (zwak) en wegvallen. Het werd steeds erger. Nu heb ik er een van Aldi bij de modem-router van KPN en de tweede van Aldi bij mijn zoon op de etage. Werkt perfect. Maar zodra ik ergens in huis nog een homeplug (devolo of wat anders) in een stopcontact steek, wordt de verbinding tussen de twee Aldi’s zeer slecht (te zien op de Cockpit) of valt helemaal weg. In het elektriciteitsnet is nooit iets veranderd. Voor de overige pc’s gebruik ik nu noodgedwongen al twee jaar wifi usb-stickjes. Geen forum of Devolo-advies heeft een oplossing gebracht.

  1. Beste Lucien,

   Het beste is om geen merken door elkaar te gebruiken dit kan namelijk gaan storen. Mijn advies is om het gewoon bij devolo te houden, dat is kwaliteit spul dat eigenlijk altijd wel moet werken.

 50. Hoi,

  Ik heb al een powerline netwerkje thuis gemaakt met een setje Netgear XWNB5201. Op zich werkt het prima. Ik had op zolder internet nodig en dit was de kortste weg. Daarnaast zorgde de extra wifi voor een heleboel gemakken.

  Nu zit ik met het volgende issue. We hebben sinds kort een smart TV en ik wil het netwerk uitbreiden zodat ik ook de smart tv kan gebruiken via Powerline. TV staat gewoon beneden dus verder niets spannends, maar een kabel trekken behoort niet echt tot de mogelijkheden.

  Wat kan ik het beste doen? Een nieuw setje kopen (gigabit) met extra uitbreiding. Bij voorbeeld een starter set van Devolo met wifi en daar dan nog een extra adapter zonder wifi? (werkt dit uberhaupt?) Of zou het oude 500mbit setje ook goed genoeg moeten zijn en moet ik gewoon een extra adapter zien te vinden?

  Wat is wijsheid?

  1. Beste Thomas,

   Een extra adapter en dan het liefst met kabel zou de beste oplossing zijn. Je kan deze dan onderdeel maken van het powerline netwerk.

 51. Is het logisch dat een TPlink powerline extender draadloos dezelfde internetsnelheid behaald als dat de externe met een netwerkkabel is aangesloten op mn laptop?

 52. Dag,
  Kan ik UTP-kabel in elke willekeurige ingang steken van de router? Is de kleur van de ingang van belang?
  De router heeft
  een dsl-ingang
  Telefoon
  3 PC.

  1. Beste Hennie,

   Je zal hem in de LAN poort moeten steken, meestal de gele poort. Als er PC boven staat is dat ook goed.

  1. Beste,

   Ja dit kan maar dan heb je 2 routers in het netwerk wat niet erg handig is. Het beste is om een draadloze homeplug te nemen, dan heb je direct een extra wifi punt.

 53. Hallo Nico,
  Als je een devolo startersset aansluit op de kpn modem blijft dan het wifisignaal en de overige netwerkaansluitingen van de modem gewoon werken?

 54. hallo momenteel heb ik een setje van tp link type TL-PA4010
  ik haal niet meer dan 47mb via dit setje terwijl ik 500/500 internet heb…
  welk setje raad je mij aan ik heb denk ik niet het beste stroomnetwerk hier op de zolder maar goed..
  wat kan ik hier nog aan doen?

  vrgr

 55. Beste Nico,

  Ik heb een internet aansluiting bij NLE van 100 mb met tv. Door de dikke betonnen muren in ons appartement heb ik via WIFI maar internet van 40 mb in mijn kantoortje aan de andere kant van de woning. (ongeveer 14 meter verderop).
  En wij willen graag de tv verplaatsen en aansluiten op de set.
  Ik wil een tripleset van Devola aanschaffen 500 mbps. Het enige wat wij doen is Netflix streamen en verder normaal internet gebruik.
  Ik hoor graag of dit een goede oplossing is.

  Vriendelijke groet, Marcel

  1. Beste Marcel.

   Je kan dan beter een snellere variant nemen zoals de 1200 aangezien je bij die van 500 maar weinig overhoud. Vraag voor de zekerheid ook even na of de TV over een Devolo zal werken, ivm codering op het signaal kan dit namelijk niet bij elke provider.

 56. Hallo Nico

  heb van ziggo een wifi booster voor stopcontact besteld en aangesloten
  maar nou maakt ie wel verbinding met de laptop en telefoon
  maar niet met de televisie en de desktop computer ??

 57. Goeden dag, wij hebben al 4,5 jr een draadloze verbinding vh merk devolo 500mpb. Sinds enkele maanden ondervinden wij zeer slecht bereik op de producten die wij hier op hebben aangesloten. Waaronder de tv. Al tig x met kpn gebeld, gechat en allerlei handelingen uitgeprobeerd maar niets helpt. Ook de adapters onderling weer contact met elkaar laten maken maar ook dat heeft uiteindelijk niet geholpen. Met regelmaat kleurt het lampje tegenwoordig rood op de adapter.
  Wij zijn wel sinds een jr overgestapt op een andere energieleverancier. Dat mag toch niets uitmaken?

  Waar kan toch de fout liggen. Slecht modem? Slechte elektriciteit?(nieuwbouwwoning 2002) Slechte adapters? Slechte tv ontvanger kan het denk ik niet eens zijn want de ps op onze 1e verdieping toont soms ook kuren.

  Hoop op een oplossing

 58. Hallo Jan,
  De twee homeplugs van Telfort werkten goed, tot ik een derde erbij kocht om mijn pc op aan te sluiten op een lagere verdieping. Na heel veel pogingen en combinaties van de drie, wat niks opleverde, blijken nu ook de twee oorspronkelijke plugs niet meer samen te werken. Ze komen niet meer uit de reset-stand lijkt het: het middelste van de drie lampjes wil niet meer werken. Wat te doen?
  Gr
  PeterR

 59. Wat is het verbruik per jaar?
  Wat zijn de kosten van elektra?
  Hoe is het met een stroomstoring moet dan alles opnieuw ingevoerd worden?

 60. Hallo,

  Wat is het wifi bereik (de kracht van het signaal) van de DEVOLO dLAN 500 WiFi? En komt het internet via deze adapter ook nog door over over een afstand van 100 binnen hetzelfde stroom netwerk?

  Ik hoor graag. Alvast dank.

  Antoon

 61. Hallo,
  Heb een devolo din rail 1200 geinstaleerd
  Werkt deze ook behoorlijk met andere homeplugs als van het merk devolo?
  Zijn de verschillende merken onderling compatible
  De reden van mijn vraag is dat ik beveiligings cameras wil gaan gebruiken met homeplugs uitgerust met poe
  Deze powerplugs van devolo kosten al snel 115 per stuk dus dat hakt erin

  Groeten
  Riny

 62. Beste Nico

  Mijn vraag is kunnen twee fabrikanten in 1 huis naast elkaar werken of werkt dit juist averechts/langzamer?

  Ik heb een setje van Devolo (1200+) op groep 1 en wil optimale snelheid op een andere groep met een andere adapter kit, misschien TP (2000+).

  Groet, Bas

  1. Hi Bas,

   Meestal werkt dit niet samen omdat ze verschillende standaarden gebruiken. Het beste is toch alles van 1 merk te nemen.

 63. Hallo ik heb net pakket gekregen van nle en wil alles op Wi-Fi doen Mijn hoe moet dat aangesloten worden
  Modem staat in de meterkast en wil geen kabels door de kamer heen

 64. Ik heb echt totaal geen verstand van internet en verbindingen maar weet u toevallig of ik online.nl ook via powerline adapters kan laten lopen ?

 65. Hallo,
  Ik heb een powerline adaptor en die hangt precies boven mijn PC. Als deze in het stopcontact zit, dan stoort mijn geluidskaart op deze adaptor. Komt dit vaker voor? En wat is hier aan te doen, behalve een andere plek zoeken?

 66. Hallo
  Wij hebben 4jaar geleden alles laten instaleren door een elektricien wel hebben ook een speciaal stopcontact met eternit verbinding maar nu willen we onze living herinrichting kunnen we via de homeplug onze tv verplaatsen want we hebben eternit nodig voor de tv

  Mvg

 67. Beste Nico, ik heb thuis een camera systeem aangelegd. 1 camera voor en 1 achter. Hiervoor heb ik allnet Poe powerline voor gebruikt. Ik heb deze rechtstreeks op een switch aangesloten. De lampjes branden allemaal waardoor het lijkt dat de camera’s het zouden moeten doen. Maar ik kan de camera’s niet vinden. Net of ze niet zijn aangesloten. Zou de reden dat ik ze niet zie omdat het een 3fase meterkast is. Groet René

 68. Beste Jan is het mogelijk dat je met een Devolo Homeplug een wifi verbinding kan maken van woonhuis naar mantelzorg woning 100 meter verder, met ieder zijn eigen stroomvoorziening
  Bedankt.

 69. Beste Jan, is het scadelijk voor de internet verbinding als ik dagelijks de stekker uit de muur haal? Ik woon in een 1-kamer woning en de router staat naast mijn bed. Eigenlijk wil ik ‘s-nachts geen verbinding hebben ( anders zit ik 24/24 in de straling op klein oppervlak.

 70. Ik heb een vraagje hierover. Ik woon op Bonaire waar ik 3 fases 127V heb.

  In het hele huis heb ik 220V dus fases samen gevoegd

  Ik wil een bewaking system aanleggen waar de data over de elektriciteit kabels gaat lopen.
  In Nederland zou dat werken kan dat ook werken in mijn situatie?

 71. Een interessante vraag. Waarschijnlijk staan de stopcontacten verdeeld over de 3 fasen. Stel tussen A-B, of B-C, of A-C. De gebruikte stopcontacten zullen tussen de zelfde fasen moeten zitten. Weet nog niet hoe men dat kan meten. Zou moeten kunnen. Toevallig zat ik net naar het kleuren schema van draden te zoeken. Ben met een huis op Bonaire bezig :-)

 72. goededag.ik heb een vraag via internet via stroom .kan ik daar door ook lastig gevallen worden lijk wel een flits uit de stroomkast tekomen

 73. Goeie dag,
  ik heb een DVS 650 adapter voor digitale televisie via KPN, Sitecom LN-555 adapter voor draadloos internet en soms gebruik ik een Sitecom LN-553 voor een bekabelde internetverbinding via stopcontact.

  De DVS 650 en de Sitecom LN-555 adapters werken heel goed samen, alleen als de Sitecom LN-553 erbij komt dan is het 1 en al ellende.

  Ik heb de DVS 650 de Sitecom LN-555 in privewoning en eigenlijks zoek ik een mogelijkheid om een wifi-verbinding via een adapter in mijn werkgedeelte te krijgen.

  Weet U hier een oplossing voor.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Peter Hiemstra.

 74. Hallo Jan. Ik gebruik ook de devolo pluggen. Ook voor digitale tv met decoder. Nu krijg ik weleens de melding geen verbinding? Of het beeld staat even vast. Zou dit aan de provider liggen of het netwerk? Ik gebruik de devolo 500, 2 met stopcontact en 1 550 met Wi-Fi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.