Veel Nederlanders hebben een eigen camping in het buitenland, deze mensen willen graag draadloos internet aanbieden aan hun gasten. Om uit te leggen hoe je een camping voorziet van draadloos internet, gebruiken we de Hätte Camping van de familie Baan in Zweden als voorbeeld.

Deze camping is het hele jaar geopend en heeft campingplaatsen en een aantal huisjes. Vanaf de receptie is er vrij zicht tot ongeveer plaats 54. Bij de receptie komt ook de internetverbinding binnen. Met een downloadsnelheid van 10 Mb is dit een zeer goede verbinding voor het aanbieden van draadloos internet.

Plattegrond camping

Hieronder ziet u een plattegrond van de camping, de receptie is bij de zwarte stip. Het gebied dat men wil dekken met wifi ligt daaronder, het gedeelte bij het meer hoeft niet te worden voorzien van een draadloos netwerk.

Toegangsbeheer hotspot

Een belangrijke voorwaarde is dat het draadloze netwerk veilig is en de gasten eenvoudig kunnen verbinden om op draadloos internet te kunnen. Mooi meegenomen is natuurlijk dat de campinghouder zelf de tarieven kan bepalen. Dat kan de omzet een leuke boost geven!

Voor het toegangsbeheer gebruiken we de Pheenet WAS-102, die op de bestaande modem/router wordt aangesloten. Hieraan zit een ticketprinter verbonden waarmee toegangskaartjes geprint kunnen worden. De camping eigenaar kan zelf 10 abonnementen verzinnen (bijvoorbeeld 1 uur, 1 dag, 1 week). Met de code op het bonnetje kunnen de gasten inloggen, de code wordt gekoppeld aan het IP adres dat de laptop krijgt en het MAC adres van de draadloze adapter. Het bonnetje kan dus maar op 1 laptop gebruikt worden.

Ook is het mogelijk om een VLAN aan te maken waarbij de gasten gescheiden zijn van het eigen netwerk. Lees hiervoor het artikel gastnetwerk opzetten.

Draadloos bereik camping

De Pheentet WAS-102 is zelf draadloos met maar liefst 100mW zendvermogen. Deze kan gebruikt worden om het gebied bij de receptie van draadloos internet te voorzien. Deze access control server stellen we in op wifi kanaal 1. Omdat het gebied achter de recptie niet voorzien hoeft te worden van een draadloos signaal, kiezen we hier voor een outdoor access point met een sector antenne. Deze dekt een gebied van 120 graden.

In andere gevallen kan voor een rondstralende omni antenne gekozen worden, in deze situatie is dat zonde. Het vermogen van het access point zou verdeelt worden in een gebied waar geen bereik hoeft te zijn. Het outdoor access point bij de receptie stellen we in op wifi kanaal 11. Dit access point zit met een netwerkkabel op de WAS-102 aangesloten, de stroom krijgt hij ook via deze kabel.

Hiermee hebben we een groot deel van de camping al gedekt met draadloos internet. Wifishop heeft een speciale bundel samengesteld, hierin zit de WAS-102, een outdoor access point en een sector antenne. Ook de bekabeling krijgt u bijgeleverd.

Update 2012:

Inmiddels is de genoemde bundel niet meer te vinden op de site van Wifishop. Wel verkoopt Wifishop nog steeds professionele wireless netwerk apparatuur. Kijk dus op de site van Wifishop voor het actuele aanbod.

Wifi bereik uitbreiden

Vanwege de bomen die zich op terrein bevinden, zijn de plaatsen achter op de het terrein vermoedelijk niet voorzien van een sterk signaal. We gaan dus een tweede access point plaatsen. Deze moet ook met een netwerkkabel aangesloten worden op de Pheenet access control server en dat is lastig. Gelukkig is hier een oplossing voor.

We kiezen voor een point-to-point verbinding naar de locatie waar het tweede access point geplaatst gaat worden. Een soort draadloze kabel. Hiervoor gebruiken we apparatuur op de 5 GHz frequentie, zodat dit geen storing geeft met de access points waarop de gasten inloggen.

De zender sluiten we aan op de WAS-102 en op de ontvanger sluiten we het tweede access point aan. Ook deze verbinding wordt in een complete set geleverd door Wifishop.

Tweede access point

Het tweede access point plaatsen we bij het toiletgebouw, locatie met nummer 2 op onderstaande plattegrond:

Het gebied hierachter (het voetbalveld) willen we ook dekken. Daarom kiezen we op deze plek voor een outdoor access point met een rondstralende omni antenne. We hebben nu alleen maar een access point en een omni antenne nodig. Dus kiezen we hier voor de basic bundel zonder ticket printer, deze hebben we inmiddels al bij de receptie geplaatst. Het access point stellen we in op wifi kanaal 6.

Vragen?

Gezien mijn ruime ervaring met het realiseren van draadloos internet op campings, weet ik ook dat er vaak veel vragen van camping eigenaren zijn. Ik heb geprobeerd het meeste in dit artikel duidelijk uit te leggen. Mocht u een vraag hebben die niet beantwoord is, stel hem in de reacties onder dit artikel. Dan geef ik u graag antwoord en kunnen andere mensen hier ook weer van leren! Gaat het om een uitgebreide case of wilt u graag een plattegrond mailen? Dat kan naar info@allesoverdraadloosinternet.nl

13 gedachten over “Case: een camping draadloos maken

  1. Hallo,

    Ik ben voor een camping een WIFI netwerk aan het opzetten. Het terein is rechthoekig 100 meter breed en 200 meter lang. Internet bevind zich in het receptie gebouw welke zich aan de zijkant in het midden van de lange zijde bevindt. De afstand van de receptie tot het verstafgelegen huisje is maximaal 100 meter. Nu denk ik erover om 2 of 3 Sector antennes aan te schaffen die we vanaf de recptie precies in de drie richtingen kunnen opstellen, aangestuurd door 2 a 3 AP’s. Mijn vraag is eigenlijk simpel; gaat dit werken voor de verst afgelegen huisjes? Kan een goede sector antenne communiceren met een laptop of IPhone over zo’n 100 meter? er staan geen bomen op het terein, wel (plastic) huisjes.

    Bedankt!

    Dirck.

  2. Geachte,

    Als ik een tweede AP aansluit op de Pheenet kunnen dan gebruikers van het ene naar het ander AP lopen zonder dat de verbinding verbroken wordt?

    mvg Wilko

    PS complimenten voor uw duidelijke site!

  3. Draadloos internet is een gevaar voor onze gezondheid.
    Het continu blootgesteld zijn aan gepulste microgolfstraling verzet ons organisme in een stresstoestand. De Europese raad heeft waarschuwingen geformuleerd zeker naar kinderen en zwakkeren onder ons. De Wereld Gezondheid Organisatie heeft in een erg voorzichtige houding het gepulste microgolfsignaal van een gsm als mogelijker wijze kankerverwekkend omschreven.

    Om nu zomaar 24/24 uur en 7/7 dagen iedereen bloot te stellen aan deze straling is dus onverantwoord.
    Op zijn minst is het aan te bevelen de draadloze diensten beperkt en tijdelijk ter beschikking te stellen aan de gasten. bijvoorbeeld door de zenders buiten dienst te stellen van 20uur tot 08uur.

  4. Beste

    Lucas, dat is een onderwerp om mee naar de kerk te gaan, niet hier. roken drinken asbest, auto’s en kerken zijn ook dodelijk.

    ik ben zeer benieuwd naar het antwoord op wilko zijn vraag.
    Kan dat?

  5. Beste Theun

    Roken, drinken en asbest en zelf naar de kerk gaan kan je vermijden. Straling kan je echter niet vermijden daarom is het nog zo gek niet wat Lucas schrijft. Alleen de uitschakeluren zijn een slecht gekozen.

  6. Beste Theun

    Roken, drinken en asbest en zelf naar de kerk gaan kan je vermijden. Straling kan je echter niet vermijden daarom is het nog zo gek niet wat Lucas schrijft. Alleen de uitschakeluren zijn een slecht gekozen.

  7. Gert en Lucas zijn mensen die hun billetjes afvegen met oude kranten. Onze lieve heer gebruikt ook radio golven om overal te zijn, zijn baard is de antenne.

  8. Beste Jan,

    Ik ben van plan een zelfde soort setup te maken voor een camping in Hongarije (courtesy projectje). Ik zou graag wat meer technische informatie van je ontvangen over ondermeer de configuratie van de ptp verbinding, gebruik van WDS etc. ik heb voor de ptp verbinding 2 x een TP-Link 5GHz AP liggen en als AP een Zyxel N4100 met ticket printer. Het AP voor ‘in het veld’ is een TP-Link 2.4GHz met een zelfgebouwde omni antenne gebaseerd op het ontwerp van Mike Collis. Kan ik op een andere manier met je in contact komen dat via deze comments?

    Theo

  9. Om een camping netwerk te bouwen kan je bv ook het gratis router / firewall software pakket pfSense downloaden en op een computer installeren. Er zit in pfSense een package waarmee je freeradius kan installeren in pfSense waarmee je dan weer een wpa2-eap netwerk kan bouwen. Ik heb dat freeradius package dan ook nog op een MySQL database server aangesloten waardoor ik met een website de gebruiken kan toevoegen / verwijderen / aanpassen.

    Ik gebruik zelf meerdere Ubiquity pro ap’s met aangepaste beta firmware. Door deze speciale firmware die te downloaden is op de website van ubiquity kan ik gebruik maken van dynamische vlans. Er bestaande allerlei accesspoints die dynamische vlans ondersteunen.

    Zo heb ik 3 vlans voor mijn draadloos netwerk. vlan77 is voor het “open” wifi netwerk met captive portal dat ook aan freeradius is gekoppeld. vlan88 en vlan99 zijn respectievelijk voor gasten en prive,

    Ik heb 2 ssid’s een voor het open vlan77 netwerk en een ander ssid voor vlan88 en vlan99 deze laatste twee worden gekozen op basis van wie er inlogt. Als ik of iemand van mijn gezin inlogt komen we op vlan88. Logt er iemand in uit de groep gasten dan komt die in vlan99.

    Zo houd ik mooi alles gescheiden door in de freeradius/mysql met groepen te werken die op hun beurt weer aan een specifieke vlan id is gekoppeld.

    Tis even prutsen maar het is gratis en werkt als een speer. Trouwens de nieuwste ubiquity pro ac ap’s hoef je niet meer die speciale firmware te gebruiken dynamische vlans zit daar gewoon ingebakken mijn “oude” UAP pro’s moest ik dat wel bij doen maar ook hier komt binnenkort een update voor zodat het voor iedereen out of the box zal werken zonder speciale firmware maar dat is nog even wachten tot ze er de tijd voor hebben bij Ubiquity.

    Maar je kan er ook andere professionele accesspoints voor gebruiken die al dynamische vlans ondersteunen.

    1. In pfSense kun je overigens ook vouchers / tickets gebruiken om uit te printen en te verkopen.

      Ik heb een tijdlang een 0900 betaal systeem gehad gemaakt met hulp van mollie.nl betaal dienst.

      Dan belde de gast een 0900 nummer om te betalen en kreeg zijn voucher in beeld na betaling was gelukt. Maar nadat mollie wat technische veranderingen hadden aangebracht had ik geen zin meer om het werkend te maken. Maar zoiets kan dus ook.

  10. Wij willen draadloos Wifi op een tuinpark. Er zijn 2 stroompunten. Verder wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen. Wij denken erover om een bedrijf te vragen om deze installatie te verzorgen. Kunt u ons een bedrijf aanbevelen?
    Bedankt voor uw reactie
    Chris Teunissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.