Internet camping

door Jan Mulder

13

Case: een camping draadloos makenVeel Nederlanders hebben een eigen camping in het buitenland, deze mensen willen graag draadloos internet aanbieden aan hun gasten. Om uit te leggen hoe je een camping voorziet van draadloos internet, gebruiken we de H├Ątte Camping van de familie Baan in Zweden als voorbeeld.

Deze camping is het hele jaar geopend en heeft campingplaatsen en een aantal huisjes. Vanaf de receptie is er vrij zicht tot ongeveer plaats 54. Bij de receptie komt ook de internetverbinding binnen. Met een downloadsnelheid van 10 Mb is dit een zeer goede verbinding voor het aanbieden van draadloos internet.

Plattegrond camping

Hieronder ziet u een plattegrond van de camping, de receptie is bij de zwarte stip. Het gebied dat men wil dekken met wifi ligt daaronder, het gedeelte bij het meer hoeft niet te worden voorzien van een draadloos netwerk.

Toegangsbeheer hotspot

Een belangrijke voorwaarde is dat het draadloze netwerk veilig is en de gasten eenvoudig kunnen verbinden om op draadloos internet te kunnen. Mooi meegenomen is natuurlijk dat de campinghouder zelf de tarieven kan bepalen. Dat kan de omzet een leuke boost geven!

Voor het toegangsbeheer gebruiken we de Pheenet WAS-102, die op de bestaande modem/router wordt aangesloten. Hieraan zit een ticketprinter verbonden waarmee toegangskaartjes geprint kunnen worden. De camping eigenaar kan zelf 10 abonnementen verzinnen (bijvoorbeeld 1 uur, 1 dag, 1 week). Met de code op het bonnetje kunnen de gasten inloggen, de code wordt gekoppeld aan het IP adres dat de laptop krijgt en het MAC adres van de draadloze adapter. Het bonnetje kan dus maar op 1 laptop gebruikt worden.

Ook is het mogelijk om een VLAN aan te maken waarbij de gasten gescheiden zijn van het eigen netwerk. Lees hiervoor het artikel gastnetwerk opzetten.

Draadloos bereik camping

De Pheentet WAS-102 is zelf draadloos met maar liefst 100mW zendvermogen. Deze kan gebruikt worden om het gebied bij de receptie van draadloos internet te voorzien. Deze access control server stellen we in op wifi kanaal 1. Omdat het gebied achter de recptie niet voorzien hoeft te worden van een draadloos signaal, kiezen we hier voor een outdoor access point met een sector antenne. Deze dekt een gebied van 120 graden.

In andere gevallen kan voor een rondstralende omni antenne gekozen worden, in deze situatie is dat zonde. Het vermogen van het access point zou verdeelt worden in een gebied waar geen bereik hoeft te zijn. Het outdoor access point bij de receptie stellen we in op wifi kanaal 11. Dit access point zit met een netwerkkabel op de WAS-102 aangesloten, de stroom krijgt hij ook via deze kabel.

Hiermee hebben we een groot deel van de camping al gedekt met draadloos internet. Wifishop heeft een speciale bundel samengesteld, hierin zit de WAS-102, een outdoor access point en een sector antenne. Ook de bekabeling krijgt u bijgeleverd.

Update 2012:

Inmiddels is de genoemde bundel niet meer te vinden op de site van Wifishop. Wel verkoopt Wifishop nog steeds professionele wireless netwerk apparatuur. Kijk dus op de site van Wifishop voor het actuele aanbod.

Wifi bereik uitbreiden

Vanwege de bomen die zich op terrein bevinden, zijn de plaatsen achter op de het terrein vermoedelijk niet voorzien van een sterk signaal. We gaan dus een tweede access point plaatsen. Deze moet ook met een netwerkkabel aangesloten worden op de Pheenet access control server en dat is lastig. Gelukkig is hier een oplossing voor.

We kiezen voor een point-to-point verbinding naar de locatie waar het tweede access point geplaatst gaat worden. Een soort draadloze kabel. Hiervoor gebruiken we apparatuur op de 5 GHz frequentie, zodat dit geen storing geeft met de access points waarop de gasten inloggen.

De zender sluiten we aan op de WAS-102 en op de ontvanger sluiten we het tweede access point aan. Ook deze verbinding wordt in een complete set geleverd door Wifishop.

Tweede access point

Het tweede access point plaatsen we bij het toiletgebouw, locatie met nummer 2 op onderstaande plattegrond:

Het gebied hierachter (het voetbalveld) willen we ook dekken. Daarom kiezen we op deze plek voor een outdoor access point met een rondstralende omni antenne. We hebben nu alleen maar een access point en een omni antenne nodig. Dus kiezen we hier voor de basic bundel zonder ticket printer, deze hebben we inmiddels al bij de receptie geplaatst. Het access point stellen we in op wifi kanaal 6.

Vragen?

Gezien mijn ruime ervaring met het realiseren van draadloos internet op campings, weet ik ook dat er vaak veel vragen van camping eigenaren zijn. Ik heb geprobeerd het meeste in dit artikel duidelijk uit te leggen. Mocht u een vraag hebben die niet beantwoord is, stel hem in de reacties onder dit artikel. Dan geef ik u graag antwoord en kunnen andere mensen hier ook weer van leren! Gaat het om een uitgebreide case of wilt u graag een plattegrond mailen? Dat kan naar info@allesoverdraadloosinternet.nl
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.13 reacties op Case: een camping draadloos maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑