EnGenius Hotspot Extender review

154
Engenius Hotspot Extender

Engenius stuurde mij de Hotspot Extender om te testen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met jullie. Ik ben zeer te spreken over dit product. Dé oplossing voor WiFi beter bereik op de camping, in de haven of op een bungalowpark.

Het grote voordeel is dat dit product zeer makkelijk te installeren is en dat dit ook kan vanaf de tablet of smartphone. Ook geschikt voor gebruik bij hotspots van KPN.

Eerste indruk

De Engenius EZ Hotspot Extender wordt geleverd in een compact doosje en ook het product zelf is zeer compact en lichtgewicht. Het blijkt te gaan om de Engenius ENS202EXT met aangepaste firmware speciaal voor gebruik als hotspot repeater.

Dat belooft veel goeds want mijn ervaringen met de ENS202EXT zijn zeer goed. Snel aan de slag dus!

Aansluiten

De Engenius Hotspot Extender wordt geleverd met 2 externe 5 dBi omni antennes. Deze schroef je eenvoudig op de unit. De stroom krijgt het apparaat via de UTP kabel en bijgeleverde Power over Ethernet injector. De UTP kabel wordt niet bijgeleverd, je dient dus zelf voor een kabel te zorgen (deze mag maximaal 30 meter lang zijn). De kabel wordt onder het afdekkapje aan de achterzijde weggewerkt waardoor de unit volledig waterdicht is.

Engenius Hotspot Extender Aansluiten

De Engenius Hotspot Extender wordt geleverd inclusief montagemateriaal voor aan een paal of aan de muur. Zo kun je de unit buiten ophangen voor het beste bereik.

Instellen

Nadat je de Engenius Hotspot repeater hebt aangesloten en opgehangen is het tijd om de stekker in het stopcontact te steken. De unit heeft ongeveer een minuut nodig om op te starten. Je ziet dan vanzelf het draadloze netwerk verschijnen zoals aangegeven op de sticker achterop het apparaat. Ook de beveiligingssleutel staat op deze sticker vermeld.

Engenius Hotspot Extender Instellen

Hoe je de extender instelt staat zeer duidelijk omschreven in de Nederlandstalige handleiding die bijgeleverd wordt. Geen lastig gedoe met instellen van een vast IP of met een kabel aansluiten op de laptop. Nee, je verbindt gewoon draadloos met je laptop, smartphone of tablet met het draadloze netwerk van de Engenius Hotspot Extender en gaat daarna via een browser naar ezhotspot.eu.

Vervolgens log je in op het apparaat en kun je scannen naar draadloze netwerken in de buurt. De interface is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Een stuk simpeler te begrijpen dan dat ik tot nu toe van Engenius gewend ben. Dit maakt het product voor iedereen te gebruiken. In de lijst met beschikbare netwerken kies je de hotspot waarmee je wilt verbinden.

Nadat je het gewenste netwerk hebt aangeklikt en op ‘apply’ geklikt hebt gaat de unit opnieuw opstarten. Daarna is de Hotspot Extender verbonden met de hotspot en zendt deze het signaal versterkt weer door.

Gebruik maken van WiFi

De Engenius Hotspot Extender is nu dus verbonden met de hotspot. Je gaat nu zelf met je tablet, laptop of smartphone niet met de hostpot maar met de Engenius Hotspot Extender verbinden. Via de hotspot extender maak je gebruik van de WiFi Hotspot op de camping, in de jachthaven of op het bungalowpark. Je kunt nu met meerdere apparaten tegelijk gebruik maken van WiFi.

Moet je een bonnetje kopen? Dan log je eenmalig in met het bonnetje en alle andere apparaten hebben geen apart bonnetje meer nodig! Werkt met alle hotspots op campings, ook met die van KPN. Op de afbeelding hieronder zie je dat ik ben ingelogd met een HP laptop, iPhone en een Samsung tablet met Android.

Verbonden met hotspot

Bereik

Het bereik van de Engenius Hotspot Extender is super. Door het krachtige zend- en ontvangstvermogen kan dit product ook verbinden met hotspots waarvan het signaal wat zwakker is. Waar het met de tablet of smartphone niet lukt, lukt het de Engenius wel. Ook het bereik van het uitgezonden netwerk (waarmee je zelf verbindt) is stukken beter dan van standaard hotspots. Voor de hele grote afstanden is er ook nog de mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten. Je hoeft dan slechts 1 van de 2 antennes te verwisselen. Over het algemeen is dit op de camping vaak niet noodzakelijk.

Conclusie

Super bereik. Ideaal voor hotspots op campings en havens. Zeer eenvoudige installatie zonder kabel, ook vanaf tablet of smartphone in te stellen. Top product! Doordat deze unit ook werkt met hotspots van KPN  én je maar 1 bonnetje hoeft aan te schaffen om met meerdere apparaten draadloos te internetten is dit dé hotspot repeater hit voor deze zomer.

Een vergelijkbaar product is niet op de markt. Wil je goed bereik op de camping deze zomer? Bestel dan direct de Engenius Hotspot Extender

154 gedachten over “EnGenius Hotspot Extender review

  1. Beste Pieter,

   Deze firmware is niet los verkrijgbaar. Het extra bedrag is het echter meer dan waard, EnGenius heeft veel tijd gestoken in de ontwikkeling van de firmware en deze is echt super gebruiksvriendelijk geworden. Iedereen is hiermee in staat om het signaal van de hotspot te versterken, ook als je niet zo handig met computers bent.

 1. dit is een product met een hele hoge potentie ! Een paar dingen verdienen de nodige aandacht:
  * in een camper of caravan heb je niet altijd 220V. 12V is vrijwel altijd beschikbaar Een voedingsadapter voor 12 hoort erbij. Eenmaal ingebouwd in camper/caravan zijn de controlelampjes (aan de achterkant) niet meer zichtbaar.Hier moet men nog eens goed over nadenken. De naam van de hotspot is niet wijzigbaar ik ga er vanuit, dat dit op hele korte termijn aangepast gaat worden. Tevens is in de handleiding niet duidelijk wat er moet gebeuren indien een factory reset nodig is (bijv. als je wachtwoorden vergeten bent.) Er is WEL beschreven wat je NIET moet doen. Niet wat je WEL moet doen !

  1. Dear Ad French,

   1. From Edition 1.5 onwards, you can change both SSID and password.
   http://www.engenius-europe.nl/index.php/product-zoo/hotspot-extender-for-motorhome-yacht-campsite#downloads

   2. It is possible to use 12V shown in link below. However, you need to purchase the car adapter separately elsewhere. If using a 12V, just take note ethernet cable delivering the power to the device should not exceed 10 meters to ensure sufficient power.
   http://www.engenius-europe.com/index.php/support-menu/knowledge-base?view=kb&prodid=334&kbartid=103

   Hope it helps

   With kind Regards
   Support@EnGenius

 2. Hallo Jan

  1. Dit is dus defacto de opvolger van de Ruckus 2211. Die was al erg goed. Is dit nu een (nog) beter product, zo ja kan je de plus punten aangeven ?

  2. Kent de firmware een optie voor een “auto page refresh ?” Op de camping wordt je verbinding vaak verbroken na enige tijd non actief. Als de router en page refresh kan uitvoeren blijft je hotspot ingelogd.

  Dank
  Floris

  1. Hi Floris,

   Starting from Edition 1.7, the ENS202EXT-EzHotspot can schedule certain activity to make the hotspot think you are still online.

   http://www.engenius-europe.nl/index.php/support-menu/knowledge-base?limit=&prodid=334&kbartid=117

   Quick Patch Version 1.7
   – added “keep internet alive” feature
   – added “Check/Force Logon Portal”
   – set boot up date to 2014-07-31
   – fill diagnostics with pre-entered details
   – added scrolling information ticker
   – Firmware version is indicated
   – Connection Status is always shown

 3. Beste Jan,

  Ik heb de EnGenius Hotspot Extender inmiddels in mijn bezit. Hij is nu met familie mee naar de camping.
  Die ondervinden wat problemen met het verbinden met de KPN Hotspot op de camping.
  Ze zijn zelf KPN klant en hebben hun eigen KPN inloggegevens mee genomen. De extender vindt 4 open KPN Hotspots en daar kunnen ze ook mee verbinden, maar als ze internet aanklikken wordt er niet om een login gevraagd.
  Ik heb toen nog voorgesteld om via de WEP of WPA in te loggen bij de hotspot maar dat lukt ook niet. Zonder de extender kunnen wel verbinding krijgen met de hotspot. Wat gaat hier fout?

  Kun jij proberen daar een antwoord op te geven?

  Alvast bedankt voor je tijd.

 4. Prima die engenius extender hotspot. Wel een vraag: Is het ook mogelijk om een Apple Airport Time Capsule erop aan te sluiten met de LAN, zoja hoe? mij lukte het niet.

 5. hallo Jan, ik heb een vraag wat betreft mijn verbinding met de computer. Ik zit op een camping in Beekbergen de verbinding is heel traag in de caravan met gebruik van Wifi van de camping. op dit moment maak ik gebruik van de modem van mijn buurman ( toe stemming ) is wel iets beter als ik buiten op het terras zit, maar in de caravan veel minder snelheid. Mijn vraag is weet u hier een oplossing voor evt. buiten antennen of een engenius extender hotspots Heel graag een goed advies.

 6. hoi Jan,
  Op de campings in Oostenrijk gebruik gemaakt van een Engenius van een kennis, fantastisch, dus ook een aangeschaft, echter:
  vraag 1 : Als ik scan for wifi dan wordt de draadloze verbinding met de engenius verbroken.
  Na 5 minuten wordt het weer hersteld, maar er zijn worden geen netwerken weergegeven en ik moet opnieuw inloggen en for wifi scannen.
  vraag 2 : Met mij oude laptop (Win7) kan ik wel bedraad in de genius komen, met mijn nieuwe laptop (Win8.1) niet ??

 7. Hallo,
  ik ben een oudere vrouw, die erg haar best doet om alles te begrijpen. Wij hebben voor de camping een versterker nodig…. Wat ik hier lees klinkt allemaal goed maar hier haak ik af: De stroom krijgt het apparaat via de UTP kabel en bijgeleverde Power over Ethernet injector. De UTP kabel wordt niet bijgeleverd, je dient dus zelf voor een kabel te zorgen (deze mag maximaal 30 meter lang zijn).

  Als ik verder de reacties lees word ik ook wat nerveus… klinkt niet echt alsof het erg eenvoudig is.

  Een handleiding voor ‘Dummies’ zou misschien uitkomst bieden?

 8. Beste experts,

  Ik heb na het lezen van alle adviezen de Engenius EZ hotspot extended aangeschaft en afgelopen weekend geïnstalleerd in onze vakantiewoning. Ben heel erg blij met – voor het eerst – flitsende wifi van de camping op onze iphones en op de thermostaat van de cv installatie. Die laatste blijft ook keurig in de lucht.

  Alleen op mijn iPad wordt de verbinding steeds na enkele minuten verbroken. Ik zou graag weten wat ik daar aan kan doen. Enige oplossing nu lijkt Wifi steeds weer uit en daarna weer aan zetten. Weet iemand raad?

  Dank, Wim

  1. Beste Wim,

   Een heel herkenbaar probleem. Wifi op de iPad valt bij mij ook vaak uit, dit gebeurd bij verschillende wifi netwerk waar ook verschillende merken access points worden gebruikt. De verbinding is wel actief, maar er wordt geen internet pagina geladen etc. Wat bij mij vaak helpt is het aan en uit zetten va wifi, of even met een ander netwerk verbinden. Een echte oplossing heb ik verder niet voor je, ik kan ook niet achterhalen waarom het gebeurd.

  2. Inderdaad, nog steeds vaak de verbinding met de iPad herstarten. Soms na enkele minuten al. Dit terwijl de channel onder de 11 staat ingesteld. Bij mij telefoon geen last maar dit is een Samsung.

   Verder een uitstekende en simpele instelling. Heel veel mogelijkheden en ook niet onbelangrijk een ingebouwde firewall.

 9. Op onze camping wordt de WiFi op tijd berekend waardoor er iedere X op de juiste wijze uitgelogd moet worden om te voorkomen dat tijd doorloopt.
  Hoe eenvoudig is dit met deze extender?

 10. The ezhotspot extender has a feature called, keep internet alive and you can set 5, 14 , 29, 59 minutes interval which the device will simulate some activities so the hotspot will think you are still online and will not require you to login, in most public hotspots. However, ENGENIUS also specify some hotspot will require you to relogin at certain intervals whether you are active and this cannot be overwrite.

 11. Sinds dit jaar krijgen we op de camping een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op het wifi netwerk. Het signaal is redelijk. De extender die ik vorig jaar gebruikte werkt niet meer omdat ik daar niet mee kan inloggen. Als ik het goed begrijp kan de EnGenius Hotspot Extender dat wel.

 12. The engenius ezhotspot is assured to repeat any hotspots and when back from vacation, you can repeat your own wireless access point and be surprised the signal coverage which cannot be challenged by the wireless router provided from your internet provider.

  From most resellers, there is a no question asked if refunded requested for the ezhotspot extender and the product is backed by a limited lifetime warranty. There is little harm in the decision to buy and if the product really work as claimed, would you return it?

 13. Hallo, wij hebben er ook een gekocht – net binnen…. maar wij hebben er geen Nederlandse handleiding bij en kunnen er daardoor tot nu toe niets mee…..

 14. Wij hebben er ook een gekocht – is net binnen. Maar wij kregen er geen Nederlandse handleiding bij en kunnen er daardoor niets mee……

 15. Heb deze Extender aangeschaft, maar het lukt mij niet op deze bij ons in de haven te gebruiken. In de haven hebben wij hotspots van ZeelandNet. Die kan ik wel selecteren na de scan for hotspots, apply en save gaat ook, maar toch lijkt het niet te werken. Als ik direct met ZeelandNet een verbinding maak wordt er om een bevestiging voor akkoord gevraagd, is dat misschien de reden dat dit netwerk niet via de Extender gebruikt kan worden? Heeft u nog tips om te proberen?

 16. Graag meer antwoord op mijn vraag ? Bij ons op de camping in Zeeland is er gratis Wifi maar ik kan
  die afstand niet overbruggen plus 100 meter wat raad U mij aan graag een mailtje

 17. voor leken zoals ik valt het niet mee om deze te installeren, ben gekomen tot mijn laptop zei geïnstalleerd. verder moet ik het maar uitzoeken .Ik kan vanaf mijn install.gids niet verder en dat is jammer want kan niet bellen en ook niet internetten door het slechte bereik.
  Zie wel dat ik bereik heb met een of twee streepjes.

 18. Ik gebruik de EnGenuis Hotspot Extender v2 sinds enkele weken op de camping. Met de bijgeleverde “Quick Installation Giude” is het apparaat eenvoudig op te starten.
  Een uitgebreidere handleiding zou echter zeer welkom zijn!
  Daarom: hoe kan ik de extender zo instellen dat niet iedereen om mij heen zomaar mee kan surfen?

 19. Ik zit op een rcn camping, verbinding maken met het wifi netwerk gaat zonder meer. Maar als ik dan een browser opstart moet ik eerst inloggen met een naam en wachtwoord (DIT HEB IK UITERAARD GEKOCHT)
  Hoe kan ik dit in mijn wifi extender verwerken, zodat ik er ook gebruik van kan maken?
  HELP!!!

 20. Mijn onlangs aangeschafte ENS202EXT werkt thuis uitstekend met Ziggo router.
  Nu ben ik op een camping met ticket (ww en Name) en no encryption.
  Er wordt wel verbinding gemaakt maar waar vul ik de inlognaam en ww in ?

  Help.

 21. Ontvangst op 100 meter nodig en zit op strand achter een 2 meter hoog dijkje, als ik ga staan heb ik net ontvangst en de extender al 4 meter hoog opgehangen
  Je zeg het volgende in het verhaal over de extender Voor de hele grote afstanden is er ook nog de mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten. Je hoeft dan slechts 1 van de 2 antennes te verwisselen
  Heb je hier ook een artikel naam en nummer van zodat ik deze bestellen kan.

 22. Vraag over verbinding die weg valt.
  Ik zit nu in Spanje en heb de extender aangesloten.
  Helaas valt elke 2 minuten de verbinding weg en moet ik continu opnieuw inloggen op de site van de camping.
  Als ik direct dus zonder extender inlog dan blijft de verbinding wel goed.
  Wat kan dit zijn?
  Ik heb dus een ticket gekocht en wil met meerdere apparaten op de wifi, daarvoor heb ik deze extender gekocht.

  Graag tips, alvast bedankt

  1. jammer dat hier geen reacties op verschijnen dit is een veel voorkomend probleem
   en er komen geen oplossingen voor
   zelfs niets dat het zo is
   ik zit met een gelijk probleem gelukkig niet zo vaak maar een keer of 10 perdag opnieuw opstarten is wel veel

   1. Beste,

    Meestal zijn dit problemen die te maken hebben met de configuratie van het wifi netwerk waarmee men probeert te verbinden of een verouderde firmware. Het is geen algemeen bekend probleem van het apparaat namelijk.

    U kunt het beste even bellen met de Engenius Helpdesk om te kijken of het een defect is of een configuratie probleem.

 23. Is deze thuis te gebruiken om met ziggo router te verbinden zodat we ook bij de vijver en tuinhuis goed bereik hebben?

 24. Jan,

  Waar veel mensen tegenaan lopen (en ikzelf ook) is dat als je ticket koopt op de camping waarmee je moet inloggen met je browser middels een username en wachtwoord.
  Hoe stel je dit in op de extender ?

 25. De Hotspot Extender doet wat het moet doen maar het wifi gedeelte valt zeer regelmatig weg. Het apparaat schreewt dus om een update van de firmware. Ook een fatsoenlijke beschrijving van al de instelmogelijkheden vind ik een groot gemis.

 26. Ik heb de engenius mee genomen naar de camping in zuidfrankrijk
  Hij deed het fantastich voor 10 min toen werd ik geblokkerd omdat omosis de internet provider merkte dat ik aan het delen was net voor 40 euro internet gekocht na een uur bellen werd ik weer aangesloten op voorwearden dat ik mojn hotspot uit zetten
  Dus niet overal heb je er wat aan hun hebben er software voor die je opmerkt

 27. Heb zojuist de EX Hotspot Extender aangeschaft. laatste firmware (v3). Op mijn thuisnetwerk geen enkel probleem. Werkt prima en snel. Op de camping lukt het me echter niet een werkende verbinding te krijgen.

  Normaliter kan ik op mijn verschillende apparaten prima met de dichtsbijzijnde Wifi-paal probleemloos verbinden. Je wordt dan na het creëren van de netwerkverbinding (status beperkte verbinding) doorgelust naar de campingsite waarbij je akkoord moet gaan met de voorwaarden (fair-use-policy). Daarna opent zich een pop-up met bevestiging van de verbinding, waarna de verbindingsstatus verandert in verbonden….Zonder username, code wat ook (gratis gebruik)

  Nu met de extender: Scan Hotspots, Paal wordt gevonden. Verbinding wordt niet gemaakt. Mijn andere apparaten maken wel op de bovenbeschreven wijze contact.
  Wat nu?
  Voor zo ver ik weet heb ik alle verbindingsopties geprobeerd ook bij de geavanceerde admin-opties. Ik zal wel wat over het hoofd zien. Kan iemand me tips geven.

 28. Beste Jan,

  Ik heb een Experia v10 AC modem/router van KPN die op de eerste etage staat, bij gebruik van een repeater (in de woonkamer) moet het ook een AC repeater zijn ?
  Is b.v. de EnGenius EZ Repeater een AC repeater ?
  Je antwoord afwachtend.

  Met vriendelijke groet,

  Willy Schmidhamer

 29. Dus de EnGenius EZ Hotspot Extender v2 kan ik niet zelf naar versie 3 krijgen?
  wat zijn de verbeteringen van de EnGenius EZ Hotspot Extender v3 dan?

  1. Beste Lindsay,

   Het upgraden naar versie 3 kan volgens mij alleen bij Engenius zelf. Je zou kunnen proberen even met support contact op te nemen met de vraag of je hem door ze kan laten updaten (ze zitten in utrecht).

 30. Hallo
  ik heb hem ook thuis sinds vandaag
  nu heb ik een vraagje
  hoe krijg ik er een wachtwoord op want ik vind het niet veilig om zo te gebruiken

  Groetjes Ans

 31. Beste Jan
  In mijn pakket zit geen handleiding; alleen een Quick Start Guide
  Deze is op zich duidelijk maar bij de Set up loop ik vast omdat ik op 192.168.1.1 een homepage krijg van mijn Movistar Modem

 32. Beste Jan,

  Is dit de beste keuze voor een Macbook met OS El Capitan?

  In Spanje op een camping met slechte wifi ontvangst……

 33. Ik ben/was bezig om dit apparaat aan te schaffen, maar ik zie hier allemaal negatieve reacties op het apparaat.
  Ook worden deze vragen niet beantwoord door Jan Mulder.
  Begrijp aan de ene kant dat je die niet allemaal kunt beantwoorden op deze site, maar mss per mail?

  1. Beste Dick,

   Helaas lukt het ons niet alle vragen te beantwoorden, we krijgen er letterlijk honderden per maand :) maar de EZ hotspot extender is een prima apparaat hoor, zeker met de nieuwste firmware (v3) zijn er bijna geen klachten meer.

 34. Op een camping zoals RCN kun je wifi kopen met code, deze is echter gelimiteerd tot 4 mac adressen, als ik deze AP instel geven alle devices *achter* de AP dan hun mac adres door, of is de AP met alles erachter 1 mac adres?

  1. Beste,

   De Engenius geeft alleen zijn eigen Mac door zodat je met meerdere apparaten gebruik kunt maken van 1 voucher. Dit maakt de EZ hotspot extender (en de EZ repeater) uniek ten opzichte van andere repeaters.

   1. Hallo Nico,

    ik wil ook een EZ Hotspot extender kopen. Ik zit alleen nog met de vraag hoe ik deze moet instellen op mijn camping? Normaal wordt de inlogpagina geopend als ik chrome opend en voer ik RCN123456 en een 6 cijferig wachtwoord in. Hoe doet de extender dit? Of hoe moet ik dit invoeren?

    1. Beste Peter,

     De extender maakt verbinding met de hotspot en geeft vervolgens de inlogpagina weer van het inlog portal. Na eenmaal inloggen zou het moeten werken.

 35. Ik heb er afgelopen bouwvak een aan geschaft
  Dat kosten me 170 €
  Maar ik heb niets meer dan ergernis.
  Ik moet er weer naar laten kijken.
  Zonder geld ??????

  1. Beste Erik,

   Heb je al de nieuwste firmware erin gezet? Versie 3 is een grote verbetering ten opzichte van de vorige versies.

   1. Beste Nico,

    Heb jij een handleiding om de nieuwe firmware er op te zetten?
    Eerst downloaden op mijn PC en dan?

    Mvg,
    Serge

 36. Wat te doen als er op de camping nog een engenius wordt gebruikt en je iPad heen en weer blijft schakelen? En daardoor slechts steeds paar seconden verbinding is

 37. Ha Nico, graag hulp:
  Heb (alweer een jaar geleden) de EZ Hotspot Extender aangeschaft. laatste firmware (v3). Op mijn thuisnetwerk geen enkel probleem. Werkt prima en snel. Op de camping lukt het me echter niet een werkende verbinding te krijgen.

  Normaliter kan ik op mijn verschillende apparaten prima met de dichtsbijzijnde Wifi-paal probleemloos verbinden. Je wordt dan na het creëren van de netwerkverbinding (status beperkte verbinding) doorgelust naar de campingsite waarbij je akkoord moet gaan met de voorwaarden (fair-use-policy). Daarna opent zich een pop-up met bevestiging van de verbinding, waarna de verbindingsstatus verandert in verbonden….Zonder username, code wat ook (gratis gebruik)

  Nu met de extender: Scan Hotspots, Paal wordt gevonden. Verbinding lijkt gemaakt te zijn. Mijn aaangesloten apparaten geven aan dat DNS niet resolved kan worden: Blank page.
  Andere apparaten maken wel de bovenbeschreven wijze contact. Met EZHOTSPOT.eu verbinden lukt, geen Succes melding. Openen nieuwe browser biedt geen resultaat.
  Wat nu?
  Voor zo ver ik weet heb ik alle verbindingsopties geprobeerd ook bij de geavanceerde admin-opties. Ik zal wel wat over het hoofd zien. Kan iemand me tips geven.

  1. Beste Joop.

   Ik durf het zo niet te zeggen, je kan denk ik het beste even met Engenius bellen zodat ze met je mee kunnen kijken. telefoonnummer: 0900-9434222

 38. Voor ik dit fantastisch apparaat aanschaf..zijn de huidige toestellen telkens van de laatste sw-voorzien
  Moet het Mac adres nog aangepast worden zodat bepaalde providers maar één toestel zien.

  1. Beste Frank,

   Firmware versie 3,99 is net uit en als je hem nu koopt zal je hem eenmalig moeten updaten naar deze versie. Het mooie aan versie 3.99 is dat hij vanaf dan automatisch update en al zijn instellingen zal behouden. Je hebt dus altijd de nieuwste versie en hoeft er niets aan te doen :) Je hoeft ook geen mac adres aan te passen, de hotspot ziet alleen maar het mac adres van de Engenius, de achterliggende clients worden niet gezien. Dit maakt het mogelijk om op 1 voucher meerdere apparaten aan te sluiten omdat de hotspot denkt dat er maar 1 apparaat verbonden is.

 39. Beste Nico
  Hoe kan het dat ik niet alle hotspots te zien krijg op de camping. Wel gewoon met mijn mijn Engenius wireless 11N adapter, maar niet bij zoeken hotspots van mijn Engenius 202 ext?

  1. Hi Niek,

   De 202EXT heeft een andere antenne die veel gerichter werkt. De USB adapter heeft een omnidirectionele antenne die 360 graden rondom alles oppikt. Wanneer je de 202EXT uitricht op de plek waar de hotspot staat die je wilt ontvangen zou hij hem gewoon moeten vinden.

 40. Ik het apparaat in bezit maar kan in het menu het zendvermogen niet hoger zetten dan 79 mw terwijl volgens de specificaties dit op 400 mw kan.
  Wil het bereik vergroten maar merk nu geen verschil met mijn huide acces point.
  Firmware is de recentste versie.

  1. Beste Henry,

   Uit mijn hoofd heeft dit te maken met de green of eco mode die dan aanstaat. Als je die uitzet kan je het vermogen weer aanpassen. Dit doet Engenius omdat niet in elk EU land een hoog zendvermogen is toegestaan.

   1. Hallo Nico,

    Heb het hele menu afgespeurd en kom deze optie niet tegen,ook geen energie instelling of iets wat er op lijkt.
    Iemand nog een idee of tip?

    1. Besten Henry,

     In dit geval kan je denk ik het beste even met Engenius bellen, die kunnen wel aangeven waar je dit kunt aanpassen: 0900-9434222

 41. Blijkt een fout in de laatste firmware te zijn,werd eerst voor gek versleten maar na 6 reakties werd ik eindelijk serieus genomen.zendvermogen word hierdoor beperkt tot125mw.
  Nieuwe firmware word blijkbaar niet getest.
  Met een fix nu opgelost.
  Eerste indruk met enginius produkt niet erg positief verlopen

 42. Hallo Nico,

  Heb net de nieuwe frimeware er op staan 3.99 maar kan daar ook niet hoger dan 19dbm (79 mw)
  was daar nog een oplossing voor of moet ik gewoon bellen.

  Met vriendelijke groet Frank

  1. Hi Frank,

   Op dit moment nog geen oplossing in de vorm van nieuwe firmware, die komt er wel aan en de 3.99 firmware zou zichzelf automatisch moeten updaten als het goed is. Tot die tijd moet je helaas even met Engenius bellen zodat ze kunnen laten zien hoe het moet. Ik zal ze vandaag even bellen en vragen of we de stappen ook hier online mogen publiceren.

   1. Hoi Nico,

    Dan wachten we even af wat ze zeggen ik heb zelf de EnGenius ENS202EXT
    En daar staat echt in de beschrijving 400 mw succes

    Met vriendelijke groet Frank

    1. Hi Frank,

     Klopt, het is dezelfde hardware alleen een custom firmware. Ik heb begrepen dat er aan gewerkt wordt maar ze kunnen er op dit moment nog geen uitspraak over doen wanneer het opgelost wordt.

 43. Ik heb de laatste tijd heel veel problemen dat hij de instellingen krijt raakt, dan moet je alles weer opnieuw configureren. Nog nooit echt last van gehad, ligt dit aan mijn router of is dit een firmware probleem. Momenteel draai ik Version 3.99 (ReL 2016-05-18). Heeft iemand ook een idee hoe je het zendvermogen omhoog kan krijgen?

  mvg,

  Martin

  1. Hi Martin,

   Ik heb deze klacht nog niet eerder gehoord met deze firmware. Het zendvermogen is op dit moment wel een probleem met de huidige firmware maar hier komt hopelijk snel een nieuwe voor zodat je hem weer omhoog kan schroeven.

   1. Ik heb momenteel de firmware opnieuw geïnstalleerd, en tot op heden geen problemen meer gehad. Het bereik blijft wel droevig, heb soms meer bereik met mijn laptop dan met deze router. Gisteren heb ik ze geprobeerd te bellen, echter kreeg de voicemail. Ik hoop dat er snel nieuwe firmware komt, kan me herinneren dat met vorige firmware dat het bereik en zendvermogen hoger waren.

    1. Beste Martin,

     Ja klopt, het zendvermogen is nu gelimiteerd door een bug. Nog steeds wel een hoog zendvermogen maar lang niet zo hoog als normaal. Telefonisch kunnen ze je wel helpen om het op te schrijven heb ik begrepen en ze zijn druk bezig met een nieuwe firmware. De huidige firmware 3.99 zou zichzelf moeten updaten zodra de nieuwe beschikbaar is, dus je hoeft het niet in de gaten te houden wanneer hij uitkomt :)

 44. Inmiddels wel contact gehad met Engenius, en eindelijk duidelijkheid. Ik wil graag mijn vorige reactie enigszins aanpassen omdat dit naast duidelijkheid ook netjes is naar het bedrijf toe. Er zijn een aantal verhalen die de ronde doen, een daarvan is dat er een Bug in de firmware inzit en de andere dat Engenius dit heeft geblokkeerd via hun firmware en dat je daarom niet op het juiste zendvermogen komt. DIt is niet het geval, de router werkt zoals deze moet werken namelijk op 79mw dit is 19 db. De antenne’s zijn daarnaast 6 db en deze mogen boven op de 19 db geteld worden. En dan zit je wel rond het zendvermogen van 400mW.

  1. Beste Martin,

   Ik heb nog even met Engenius gebeld en inderdaad blijkt er geen bug te zijn maar hebben ze een aanpassing gedaan waardoor het vermelde vermogen nu lager lijkt dan dat het werkelijk is. Voorheen vermelden ze het totale vermogen van apparaat + antennes. Nu alleen van het apparaat waar je dus nog 6 db van de antennes bij op moet tellen :) Schijnbaar dachten zij zelf ook aan een bug in het begin en heeft de programmeur dit niet goed uitgelegd :)

 45. Nou denk wel dat het een bug is want ik heb contact gehad met engineus en ze hebben mij een patch gestuurd met oudere firmware en hierin is het zendvermogen gewoon op 400 mw te zetten.
  Dus dat die 6 db er bij opgeteld moet worden is dikke flauwe kul en komt de fabrikant wel erg goed uit.
  Daarbij moet ze dan ook anders reclame make en geen 400 mw repeater verkopen en naderhand met zo n lul verhaal aankomen.

 46. Test het maar met het bereik ,komt met de nieuwste firmware net ver als een router van 49 euro.
  Daar koop je dit apparaat natuurlijk niet voor.

  1. Dankjewel voor deze reactie, nu weet ik niet meer wat ik moet geloven. Ik voel me toch een beetje op het verkeerde pad gezet. Mag ik vragen welke firmware je hebt, en zo ja waar zou ik deze kunnen downloaden? Want ben niet tevreden over het bereik, net iets meer als miin laptop. Die nieuwe firmware is neem ik aan wel met de hotspot software erop?

 47. Hallo martin,

  Ik heb een patch gekregen van engineus deze moet geaktiveerd worden dmv een activatiecode.
  Kan dus wel maar ze willen zelf de regie houden.
  Ik vind de service van engineus niet top omdat ze zelf schijnbaar geen firmware testen en nadat ik 6 maal kontakt had gezocht werd ik eindelijk serieus genomen.
  De eerse 5 keer werd ik afgewimpeld met rest hem maar of deze instellingen moet je niet aanzitten en meer van deze onzin.
  Heb ook aangegeven dat ik voor dit produkt gekozen heb omdat het zendvermogen 400 mw zou zijn en dat dat niet behaald word door externe antenne.
  Als dit wel zo zou zijn lijkt het me wel zo netjes om dit in de advertenties te gaan vermelden anders is het wel erg misleidende reclame aangezien een externe antenne veel goedkoper is.
  Boven lees ik ook dat een nieuwe firmware word gemaakt die dit probleem oplost en even later komt het spookverhaal met die 5db antenne.al met al een heel vaag en misleidend verhaal.
  Bij andere produkten van deze fabrikant kun je het zendvermogen gewoon instellen ongeacht de versterking van de antenne.

  1. Beste Henry,

   Ik zal morgen even met ze bellen om te vragen wat nu het officiele standpunt is van Engenius in dit verhaal. De hardware is een ENS202EXT dus qua vermogen moet dit gewoon 400mw zijn. Het enige wat er anders aan is, is de custom firmware die erin zit.

   1. Ben heel erg benieuwd wat er uitkomt, bij de support hebben ze wel aangegeven dat er een firmware bestaat die in de beta staat. En dat deze in de software tot 2000 mw gaat, echter de router support niet meer dan wat de huidige hardware aan kan(je zult geen verschil zien). Gaat het hier alleen om openwrt of zit er nog wel een schil omheen van engineus?

    1. Hi Martin,

     Ik heb zojuist gesproken met de programmeur van de firmware. De hardware is nog steeds gelijk en het zendvermogen zou niet mogen verschillen van eerdere versies. Ze vermelden nu in de firmware minder vermogen maar door de antennes erbij op te tellen zit je gewoon nog op de 400mw. Ik weet niet wat ze bij de support afdeling allemaal de wereld in slingeren, maar van een bug is dus geen sprake. Er komt ongetwijfeld een nieuwe firmware aan om dingen te verbeteren of uit te breiden, maar ik zie het nut niet om dan de software tot 2000mw te laten gaan terwijl dat technisch niet eens mogelijk is met de zender :)

     De firmware is custom ontwikkeld, geen openwrt.

     1. Hoi nico,

      Waarom zou je dit in de firmware lageraan gaan geven ? Dat is een erg vreemde manier om het vermogen tot 79 mw te beperken en apperaat te verkopen als een 400 mw wifi router/repeater.
      Betekent dat de gewone versie 400 mw heeft plus 5 dbi aan antenne?
      Met de patch kan ik het zendvermogen tot 1000mw opschalen in het menu plus 5 dbi aan antenne .
      Nog steeds erg onduidelijk en vaag verhaal

     2. Beste Henry,

      Het totale vermogen is 400mw is me verzekerd. Dat is dus inclusief antennes. Ik bedoelde meer dat het niet logisch is om in de firmware nu 1000mw of 2000mw aan te geven als zendvermogen aangezien hij dit toch niet kan uitzenden. Ze hebben oude units vergeleken met de huidige units qua zendvermogen en zien hier ook geen verschil in, dus ondanks de ongelukkige vermelding in de firmware is er niets veranderd aan de performance.

 48. EVEN BELANGRIJK. { NIET KOPEN !! }
  deze raad ik DUS nu ten sterkste af !!!
  wij hebben er 4 aangeschaft voor een camping, met 40 staanplaatsen.
  1 accespoint kan ongeveer 10 a 12 verbindingen aan. daarna is het geheugen niet meer toereikend en valt de verbinding weg. Waardeloze dingen maar wat wil je voor dat geld.

  Zendvermogen gaat na een maar maanden sterk achteruit !!!
  Ook hebben we testen gedaan met de veldsterkte.
  Van de 4 zijn er 3 die niet meer verder komen dan 60 DB op nog geen 10 meter afstand. Duidelijk is het vermogen terug genomen. Ook bij handmade instelling.
  De 4e doet het nog goed maar zal ook wel het loodje leggen.

  Getest onder allemaal de zelfde conditie !!

  Voor iets meer geld heb je 4x beter met Ubiquiti
  Sterker, meer geheugen en gewoon veel meer waar voor je geld.

  1. Beste Jop,

   De EZ hotspot extender is ook niet gemaakt om als hotspot te gebruiken. Daarvoor moet je wat zwaardere apparatuur opzetten. De EZ extender is bedoeld voor mensen in een camper of caravan die een hotspot willen oppikken en met hun telefoons en laptop gebruik willen maken van wi-fi. Wanneer je professioneel hotspots gaat gebruiken moet je toch echt wat zwaardere apparatuur inzetten, zeker voor 40 gasten.

   1. Hoi Nico en alle aankopende lieden…

    Wij gebruiken de set als een accespoint, gewoon zo als het beschreven is.
    In het begin van deze test werd er gesproken over dat de 202 geschikt is voor campings, havens enz. nee dus…
    erg voorbarig ook want het gaat over huis tuin en keuken accespoints met een beperkt geheugen.
    In de paar jaar testen op open veld, kanalen ver uit elkaar enz hebben we enorme afwijkingen gemeten. De 202 loopt na enige tijd gewoon terug in vermogen, of je nu wil of niet… De 202 laat het na de fabrieksgarantie afweten op decibels.
    We hebben zelfs de firmware ge-update en alles in exact de zelfde configuratie gezet. van de 4 stuks zijn er nu 3 aan het terug lopen in vermogen. Vermoeden van goedkope componenten , maar ja,, wat verwacht je voor 125 euro :-)
    Ondertussen hebben van van collega clubs exact de zelfde klachten gehoord.
    die heeft er 2 hangen exact de zelfde plek 2 jaar lang, kanalen enz goed en na 2 jaar ging daar ook het vermogen in de retour. DB op handmate op 26 en andere voeding uitgewisseld, alles perfect op 24 volt.
    Geen resultaat. Enginius gebeld maar die doen er niks mee. Niet geschikt voor productie. Verhaal over :-)
    Maar goed… dat is de 202, een goedkoop makelij dat sterk budget spul gebruikt om tegen de concurrentie op te boxen.
    Leuk voor tuis in de tuin maar niet op een camping.
    En die zogenaamde 100 tot wel 200 meter.. vergeet het maar, het gevolg van softwarematig oppeppen van Decibels en na een tijdje,,, poef,
    Om een lang verhaal kort te maken..
    We gebruiken de 202 serie nu als Bridge.. maar voor de juiste accespoint moet je toch een ubiquiti UniFi hebben. Kost iets meer maar dan heb je wel direct heel ander materiaal.

    Met vr gr Jop H

    1. Beste Jop,
     De ENS202EXT is de hardware die wordt gebruikt met de EZ hotspot serie. De EZ serie is bedoeld als repeater en niet echt als AP. Ik neem aan dat je geen EZ extender gebruikt maar gewoon de ENS202 EXt dan? die is namelijk wel geschikt om als AP of bridge te gebruiken. Wat betreft teruglopend vermogen moet ik eerlijk bekennen dat dit de eerste keer is dat ik hiervan hoor in de 10 jaar dat ik met Engenius werk, dus ik vermoed toch echt dat er iets anders aan de hand is. Qua hardware is het ook prima spul, geen goedkope rommel dat kan ik je garanderen.

     Ik weet wel dat er grijze import op de markt is die niet helemaal zuiver is soms. Waar heb je het gekocht als ik vragen mag?

  2. Hallo Jop, zoals ik begrijp ben jij overgestapt op een ander merk. Ik zit in soortgelijke situatie en ben nieuwsgierig naar je bevindingen en of het gewenste resultaat er met het ander genoemde merk er wel is.

   Mvg Jan

  1. Beste Gijs,

   Ik zou hem gewoon bestellen hoor. Als er echt een probleem zou zijn met het apparaat dan zou het regen van klachten aangezien er duizenden van zijn verkocht in Nederland.

 49. hallo heb een probleem op onze camping .
  mijn bonnetje voor 1 apparaat is geblokeerd
  ze zien dat ik meerdere apparaten gebruik ,mogen hun hem nu blokeren
  heb het bonnetje toch op een apparaat in gebruik
  hun zien dat er 2 ip adressen zijn en meerdere apparaten op dit bonnetje wordt gebruikt
  wat moet ik doen of mogen hun dat doen

  1. Beste Ferry,

   In 99% van de gevallen kunnen ze het niet zien en geeft het geen problemen. Het kan zijn dat ze een geavanceerd systeem hebben dat dit kan detecteren. Of ze je mogen blokkeren is natuurlijk geheel aan hun :)

   1. bedankt voor het antwoord ,
    maar dit is toch een legaal hotspot extender , komt over op camping dat ik ilegaal bezig ben , . en dag 179,95 ,het werkt wel goed alleen ik heb er niets aan .
    maar is er niet iets dat afschermd dat ze het zo i zo niet kunnen zien

    mvg ferry

    1. Hi Ferry,

     Tja, de eigenaar van de hotspot kan natuurlijk zijn eigen voorwaarden eraan hangen. Als ze willen dat je maar met 1 persoon tegelijk op hun hotspot kan internetten dan kan dat natuurlijk zijn om het netwerk niet te overbelasten of de kwaliteit voor andere bezoekers te kunnen garanderen. Daar kan je denk ik weinig tegen doen. In principe is het afgeschermd maar met een beetje slim systeem erachter is het wel te detecteren.

 50. Wij willen de extender ook voor gastgebruik gebruiken. Bij het inloggen van een gastgebruiker wordt dan ieder keer een filmpje over het product getoond. Ik heb de URL in de instellingen al een keer overschreven met een andere URL, maar deze blijft na het bevestigen terugspringen naar de URL van het product. Enig idee wat ik fout doe?

  1. Beste Willem,

   Ik zou het in dit geval niet weten hoe je dit instelt, zelf geen ervaring mee helaas. Je kunt het beste even met Engenius bellen om te kijken of ze hierbij kunnen assisteren.

 51. ik heb geen sterk wifi signaal op het bungalowpark waar ik een huisje heb. Wat voor soort antenne zou het beste zijn voor de Engenius ENS 20 EXT.

 52. Ik zit het hele jaar op een camping in Winterberg waar Freifunk voor handen is. Geheel Winterberg kan hier gebruik van maken. Op onze camping zijn op 2 plaatsen versterkers aangebracht om het signaal door te geven aan de campinggasten. Ik heb zwak signaal. Is Engenius EZ hotspot een oplossing? Ik ben ook inheit bezit van een camper waar wij de hotspot ook voor willen gebruiken.
  Dank voor de reacties

  1. Beste Harry,

   De EZ hotspot extender zou moeten kunnen werken. Ik ben niet bekend met Freifunk maar zolang het gewoon wifi is kan hij het versterken.

 53. Is het channel nummer ook te wijzigen, nu geeft de websoftware aan channel locked by client xxxx. Dit kan nadelig zijn en ik wil het eigen kanaal op een andere dan de client hebben.

  1. Beste Ger,

   Het kanaal is niet te wijzigen want de extender moet op hetzelfde kanaal zitten als de hotspot, anders kan hij geen verbinding maken.

 54. Best Nico

  Een paar vraagjes, Ik woon op een boot, hier in de haven hebben we KPN wifi-hotspot. Mijn smart tv ontvangt geen internet-signaal. Gisteren een Fritz wlan repeater 1750E gekocht, deze gaf geen signaal.
  Zou ’t wel lukken met ENS202EXT? en wat voor firmware zit er nu in?

  Ik hoor graag van je.

  mvg Dick

  1. Beste Dick,

   De EZ hotspot moet het kunnen, let wel op dat je echt de EZ hotspot versie koopt en niet de ENS202EXT, die heeft niet de juiste software namelijk.
   De EZ hotspot heeft als enige repeater ook licenties om KPN hotspots te versterken namelijk.

 55. Ez hotspot recent aangeschaft. Installatie en configuratie is een fluitje van een cent, werkt als de brandweer, ook met vpn verbinding. Dus ook in het buitenland naar de nederlandse tv kijken.

 56. Hallo,

  ik zit te twijfelen tussen deze EnGenius EZ Hotspot Extender, de EnGenius EZ Repeater en de Alfa Camp Pro Wifi Set. Deze laatste is 1000mw en heel veel positieve verhalen en zich in de loop der tijd wel bewezen maar ondersteunt geen WPA2-Enterprise (zoals bv Ziggo) en is misschien verouderd . Kunnen jullie me een beetje in de juiste richting helpen welke vandaag de dag te kiezen?

  1. Beste Frank,

   De EZ hotspot extender is in Nederland enorm populair, dus ik zou daarvoor gaan. Qua support ook vele malen beter dan Alfa aangezien die alleen ergens in Taiwan iemand hebben zitten waar je via gebrekkig engels ondersteuning kunt krijgen :)

 57. Een fantatisch ding. Configureren is een fluitje van een cent. Aanschaf heb ik in 1 zomervakantie terug verdiend. Nu 1 kaartje ad 15 euro per week in plaats van 4.

 58. De firma ‘Osmozis’ heeft software om de Engenius te detecteren.
  Dit bedrijf is actief op vooral grote campings in Frankrijk.
  Zij zullen je account onmiddellijk blokkeren.
  Engenius zou een betere afscherming moeten aanbieden.

  1. Of camping eigenaren zouden wat klantvriendelijker kunnen zijn en niet zulke belachelijke bedragen vragen voor wat simpel internet verkeer ;)
   En dan ook nog eens per gebruiker een voucher durven vragen.

  2. Hallo. Ik heb gelezen en uitgevoerd om toch bij Osmozis op het net te komen het MAC adres te veranderen. Ik heb dit nagenoeg hetzelfde als mijn laptop genomen en gaf geen problemen.
   Alleen wanneer eer een bepaalde tijd geen gebruik van werd gemaakt moest ik deze weer oop Osmozis aanmelden. Denk aan s morgen. Verder perfect geen probleem.

 59. Ik heb hem aangesloten, en zie hem bij de verbindingen staan als ik klik op verbinding maken krijg ik de melding: geen internet open maar er is geen verbinding??

  1. Beste Toon,

   Het kan zijn dat er bij de installatie iets niet goed gegaan is of de eigenaar van de hotspot een blokkade heeft ingebouwd. Je kan het beste even met Engenius bellen om de stappen door te lopen.

 60. Hallo
  we zitten op een camping zonder wifi maar kan wel heel zwak wifi ontvangen van een restaurant in de buurt.
  wat zou jullie adviseren om dit signaal sterker te maken op een tablet.

 61. is heb een EnGenius EZ Hotspot Extender v3.
  en zou graag verbinding maken met delta wifi is dat hier al iemand gelukt?
  Mij lukt het niet.
  ik geef gebruiker in (alleen nummers)
  en paswoord.
  hij ziet de delta hotspot maar krijg geen ip adres terug.
  wie kan mij helpen?

  mvg

  tom

 62. Goeden dag.
  Ik heb een vraag.
  Ik zit in thailand.
  De huis Wi-Fi doet het goed maar als ikde extender aansluit krijg ik geen internet.
  Kunt u mij helpen

 63. Ik zie me wel instaat de Hotspot Extender te installeren.
  Alleen, is er een beperking van aantal mensen die er tegelijk gebruik van willen (en mogen) maken?

  1. Hi Hans,

   In principe zit er geen limiet op, maar hoe meer mensen hoe trager de verbinding. 5 mensen tegelijk zou geen probleem moeten zijn voor normaal internet gebruik.

 64. De alfa camp pro v2 lijkt me een betere optie.
  Is goedkoper en heeft een buitenantenne voor optimale ontvangt van het wifi signaal en een binnenantenne op de router voor optimale ontvangst op je tel tablet of laptop. Heb deze nieuwe set zelf en werkt rcht overal perfect! Aanrader

  1. Hi Ronald

   Ik ken hem inderdaad. Nadeel is dat er bijna geen support te krijgen is voor deze set en ik veel klachten hoor van mensen waarbij de software of hardware ineens niet meer lekker met elkaar wil werken. De engenius is daarnaast een stuk gebruiksvriendelijker en makkelijker in te stellen voor een leek.

 65. De wifi viel plotseling weg. De indicator lampjes deden niets meer. Geen wifi detectie. Ik heb een firmware update geprobeerd met als gevolg dat het nu helemaal niet meer werkt. Ik heb geen toegang meer tot de extender. Reset geprobeerd, maar ook dat werkte niet. Ik vind het vreemd dat de signaal lampjes ineens uitgingen en daarna nooit meer aan te krijgen zijn. Is hier een oplossing voor?

 66. Ik heb de EnGenius ENS202EXT EZ Hotspot Extender afgelopen week bij Coolblue gekocht en in gebruik genomen.
  Het aangeboden hotspot wifi-signaal is zwak maar er wordt wel verbinding gemaakt.
  Alleen als ik rond de plek van de antenne ben krijg ik 4 boogjes te zien. Zodra ik er meer dan 5 meter vanaf sta heb ik nog maar 2 boogjes en een trage verbinding. Waar kan dit aan liggen? Wie weet waar de tweede kabelaansluitingen voor zijn? zowel in de extender zelf als in het stroomblokje zit zo’n tweede utp-aansluiting. Er wordt in de handleiding met geen woord over gerept.
  Verder valt ook bij mij de internetverbinding met de hotspot steeds weg, zowel op mijn iphone als op mijn iPad. Net alsof bij de wifi instellingen het netwerk wat ik wil gebruiken vergeten wordt.
  Ik hoop dat iemand wat ervaring heeft hiermee.

  1. Hi Jelle,

   Heel vreemd. Je kan in dit geval denk ik het beste even terug gaan naar de winkel om te kijken of ze hem daar kunnen testen voor je.

 67. Ik vindt het zo vreemd dat er zoveel mensen zijn die het zendvermogen zo belangrijk vinden. Een ketting is zo zwak als de zwakste schakel. Wat heeft het voor zin om met de extender een groot bereik te hebben, als de client (pc gsm enz.) minder zendvermogen (en/of een mindere antenne heeft) en dus minder bereik heeft? Als de extender niet net zo goed ontvangt als uitzend kan je vervelende dingen meemaken. Wat er dan gebeurt is dat je client wel op grotere afstand je WiFi ziet en je apparaat verwoed gaat proberen te connecten. Maar ja die heeft dus minder bereik en als de extender dus minder goed ontvangt dan uitzend, zou die wel eens geen antwoord kunnen krijgen. Of hij gaat staan flipperen. Zie het maar als 2 cirkels (zend en ontvang met als middelpunt de extender) die optimaal gezien elkaar helemaal zouden moeten overlappen. Is dat niet zo, en is de ontvangst van de extender een stuk minder, dan kan je met je client wel aan de buitenrand van de zendcirkel zitten (en dus je wifi zien), maar als jouw signaal de ontvangcirkel niet haalt gaat het niet lukken. En de ontvangst kan door allerlei omstandigheden verstoord en dus minder worden. Die extender pompt echt die xxxMw er wel uit. Maar ontvangst ?????

 68. EZ Hotspot Extender V3 ENS202EXT van Engenius of de EZHotspot Extender V4 van het merk EzWifi.

  V3 geeft 400mW, Buitenmodel met UTP kabel maximaal 30 meter (hoge antenne)
  V4 geeft 1000mW 3 meter bekabelde buitenantenne.

  Wie kan mij zeggen welke Extender het beste is qua stabiliteit, bereik?

  Gebruik zelf Laptop met Windows 10, iphones en IPAD.

  Help Help Help !!!!

  1. Hi Benny,

   In principe is de V3 een outdoor model en de V4 meer een indoor model. Ga je hem alleen gebruiken in bijvoorbeeld een camper, dan zou je de V3 kunnen nemen. Wil je hem echter ook thuis gebruiken dan is de V4 weer handig omdat het ook prima ziggo en kpn kan repeaten. De V4 wordt nog wel meer aan ontwikkelt qua nieuwe functies, dus qua support en toekomstige updates raad ik je die aan.

  1. Beste Carel,

   Ja dat zeker, de alfa sets zijn best ok maar we horen vaak dat ze stoppen met werken bij firmware updates. ook is er vanuit alfa geen enkele support te krijgen.

 69. Ik heb een vraag. Wanneer iemand op de camping gebruik maakt van een EZ Hotspot Extender V3 of een andere wifi versterker, gaat dit dan ten koste van de wifi kwaliteit van de overige campinggasten die ook een ticket gekocht hebben?
  Vorig jaar in Frankrijk daar een “bijna” rel van meegemaakt. Een campinggast belaagde iemand die een wifi antenne op z’n caravan had zitten. Hij gaf hem de schuld van de slechte wifi ontvangst op de camping. Dus vandaar mijn vraag. Graag een reactie!

  1. Hoe meer gebruikers er op een netwerk zitten hoe zwaarder dit belast wordt. Dus als je met 5 clients gebruik maakt van de wifi verbinding dan kunnen andere gebruikers daar hinder van ondervinden. Echter kan een camping met een eenvoudige loadbalancer en vaak zelfs ook al in de router dit netjes regelen zodat elke gebruiker dezelfde snelheid krijgt.

 70. Ik heb hier nog een originele ens202ext liggen is die softwarematig om te flashen naar een hotspotexrender…???
  Zo ja waar vind ik de software

 71. Ik heb ook een hieraan gerelateerde vraag:

  Ik lees op een andere review op campingtrend dat er ook een EZ repeater te verkrijgen was
  van het merk – Engenius.

  Dat is deze:
  https://www.campingtrend.nl/engenius-ez-repeater/

  Maar als je dan op het bijbehorende plaatsje kijkt zie ik dat het volgens mij gewoon een
  vernieuwde versie van de ‘Engenius´ EAP300 access point ?

  Maar ik heb hier ook nog een oud exemplaar van deze plafond access point, maar deze
  ondersteund dus geen EZ hotspot´s.
  Dus ook mijn vraag is, Kan ik hier dan ook de speciale EZ firmware op flashen, en zoja waar
  haal ik die vandaan?
  Want ik heb zelf niet de V2 versie voorhanden en kan deze ook niet zo snel vinden.
  Of is dit net zo als bij de vraag van Ron hierboven met de ENS202EXT, met andere woorden
  dat dit ook hier niet mogelijk is :-(

  Wie weet het verlossende antwoord.

 72. Ik heb de Engenius Hotspot extender EZHOTSPOTV3, maar ik ben er niet tevreden over. Zodra mijn vrouw met haar laptop inlogt, kunnen mijn Iphone en mijn laptop geen verbinding meer maken met het internet.
  Is zij uitgelogd, hebben beide apparaten geen enkele moeite om op internet te komen.
  De volgorde van inloggen doet er niet toe. Ik heb van alles geprobeerd, maar niets helpt.
  Is er ergens enig idee???

 73. Goedenavond,

  Ook ik ben een klein jaar in het bezit van de ENS202EXT EZ Hotspot / Repeater. Ben over het algemeen genomen tevreden behalve het feit dat ik niet meer bij de webinterface kan. Die staat standaard op 192.168.1.1. Als ik die pagina probeer te laden krijg ik een time-out error. Scannen van het netwerk levert op dat dit een grijs en dus niet actieve pagina betreft. Factory reset gedaan, geen soelaas. Wie het weet mag het zeggen.

 74. Ik ben in het bezit van de EngeniusENS202EXT. Lange tijd probleemloos gekoppeld aan de camping wifi, free of met passwords. De laatste tijd heb ik het volgende probleem.
  Bij het starten van de extender laat ik hem zoeken naar alle wifi. Als ik dan uit de gevonden SSID’s die aantik en vervolgens bevestig dat dat de juiste is, gaat hij die 30 seconden proberen te koppelen, na ongeveer 10 a 12 seconden verschijnt er in een balkje op mijn pc of laptop dat mijn laptop of pc weer verbonden is met de wifi van de camping en ik na het einde van de verbindingssessie de melding krijg: “Canon connect, check you wifi setting” Ik heb het idee dat de connect sessie te lang duurt waardoor mijn laptop of pc de verbinding met de extender loslaat en overschakelt naar de camping wifi…..how can?

 75. Inmiddels leven we in mei 2020 en nog steeds leven we met de oude software versie 3.99 uit april 2017.
  iemand enig idee wanneer we een update kunnen of mogen verwachten.?

 76. Ik heb een ENS202EXT EZ Hotspot met de firmware Version 3.99 (Rel 2017-07-24).
  Ik kan het zendvermogen tot maximaal 125 mw Instellen. In diverse advertenties zie ik dat hij tot 400 mw zendvermogen zou moeten hebben. Wie kan mij helpen dit probleem op te lossen.

  1. Dat is een rekensom van 125mw uitzendvermogen x de aantal versterkte db`s van de antenne`s en dan kom je uit op 400mw zendvermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.