Internet camping Engenius Hotspot instellen

door Jan Mulder

51

Engenius Hotspot instellenEngenius maakt WiFi producten met groter bereik dan standaard apparatuur. Ook voor outdoor omgevingen zijn er diverse Engenius outdoor access points die veel gebruik worden als hotspot.

Campings, bungalowparken en jachthavens kunnen draadloos internet aanbieden met één of meerdere Engenius outdoor access points. In dit artikel geeft ik uitleg over het instellen van een Engenius outdoor  access point als hotspot.

Het gebruikte model in dit artikel is de Engenius ENH200 maar de interface van veel Engenius producten is gelijk. Deze handleiding biedt ook hulp bij het installeren van de volgende Engenius outdoor modellen:

 • Engenius ENH210EXT
 • Engenius  ENH210
 • Engenius ENH202
 • Engenius ENS200
 • Engenius ENS200EXT
 • Engenius ENS202EXT

Alle ganbare Engenius hotspot access points bekijken

Engenius ENH200(EXT) installeren

Voordat u de Engenius ENH200 gaat instellen dient u de computer of laptop waarmee u dat gaat doen een vast IP adres te geven. Geef uw netwerkkaart het IP adres 192.168.1.21. Standaard gateway en DNS servers kunt u leeg laten. In het artikel vast IP adres instellen kunt u lezen hoe dat moet.

Na het instellen van een vast IP adres kunt u het Engenius Outdoor Access Point aansluiten op uw pc of laptop. U heeft hiervoor 2 netwerkkabels nodig die u aansluit op de PoE injector ( EPE-24R). Op de aansluiting AP/Bridge sluit u een kabel aan die op de LAN poort van de ENH200(EXT) wordt aangesloten. Op de aansluiting Network sluit u een kabel aan die u op de netwerkkaart van uw laptop of pc aansluit.

Daarna sluit u de stroom adapter aan en wacht u tot de lampjes gaan branden. Het apparaat moet opstarten, dat kan 2 minuten in beslag nemen.

Inloggen op de Engenius Hotspot

Als de ENH200(EXT) is opgestart, opent u een webbrowser en typt u in de adresbalk het volgende adres: 192.168.1.1 de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn beide ‘admin’.

Operation mode

Kies in het menu onder System voor operation mode. Kies daar bij ‘country’ voor Netherlands en stel de ‘operation mode’ in als Access Point. Daarna klikt u op ‘Save & Apply’. In sommige gevallen gaat de unit dan opnieuw opstarten.

IP Settings

Vervolgens gaat u naar ‘IP Settings’ onder het kopje System. Geef de ENH200(EXT) een IP adres in dezelfde range als de router waarop u deze aan gaat sluiten en zorg ervoor dat dit IP adres niet in de DHCP range van de router voorkomt.

Een andere mogelijkheid is kiezen voor ‘Obtain an IP adress automatically’. U stelt de ENH200(EXT) dan op DHCP in, het outdoor access point krijgt in dat geval een IP adres van de router uitgedeeld en u kunt (en hoeft) dan geen IP adres in te stellen.

Vervolgens klikt u op ‘Accept’

Wireless Network

In het menu ‘wireless network’ onder het kopje ‘Wireless’ kunt u diverse instellingen doen.

 • Zet hem voor het beste bereik op 802.11G only
 • Kies een kanaal 1, 6 of 11 (vinkje bij auto uitzetten)
 • Geef bij SSID 1 de gewenste netwerknaam op (klik op edit) en vink enable aan bij SDDI 1. De overige SSID’s hoeft u niet in te stellen.

 • Bij SSID 1 dient u ook de beveiliging in te stellen. Dat doet u door weer op ‘edit’ te klikken.
 • Kies voor WPA-PSK of WPA2-PSK wanneer u de ENH200(EXT) op een gewone router aansluit
 • Laat de beveiliging op ‘disabled’ staan wanneer u de ENH200(EXT) op een access control server zoals de Pheenet WAS-105 aansluit

Klik op ‘save’ en vervolgens weer op ‘accept’

Wireless Advanced Settings

In het menu ‘wireless ‘advanced settings’ ook onder het kopje ‘wireless’ kunt u nog een aantal instellingen doen.

 • Bij Transmit power kunt u het zendvermogen instellen. 27 dBm is het hoogste
 • De overige instellingen hoeft u niets mee te doen

Niet vergeten te saven!

Gefeliciteerd, u bent bijna klaar. U dient alle gemaakte veranderingen nog op te slaan. Klik bovenin op Save/Reload en daarna op ‘save & apply. De unit gaat opnieuw opstarten en is klaar voor gebruik.

De netwerkkabel die u op de computer had aangesloten kunt u nu op de router aansluiten.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.51 reacties op Engenius Hotspot instellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑