Ook op mini-campings komt steeds meer vraag naar WiFi. Uit eigen ervaring weet ik dat het bereik van de draadloze router in de woning van de eigenaar vaak niet voldoende is. Hoe zorgt u nou voor een goede WiFi dekking op uw minicamping? Dat leg ik hieronder uit.

Krachtig access point

Voor een goed signaal kiest u voor een krachtig access point. Fabrikant Engenius maakt betaalbare access points met een zeer hoog zendvermogen waardoor u een groot bereik creëert. Het beste kiest u voor een outdoor model, zodat u deze buiten kunt ophangen. Afhankelijk van de situatie kiest u voor een bepaald type antenne. Zo zijn er antennes die 1 kant op zenden en antennes die 360 graden rondstralen.

Heeft u advies nodig voor uw situatie? Stuur me dan een e-mail. Per situatie is een bepaald access point met een bepaalde antenne het meest geschikt, kies dus voor maatwerk en vraag advies.

Case Mini Camping de Bulte

De eigenaren van Mini Camping de Bulte uit Tiendeveen namen contact met mij op omdat ze draadloos internet wouden aanbieden aan hun gasten. In hun situatie was het de beste optie om een Engenius ENH200EXT access point te gebruiken. Dit access point heeft een zendvermogen van maar liefst 500mW, zo’n 10 x krachtiger dan standaard draadloze routers.

Op dit access point dient een externe antenne te worden aangesloten. In de situatie van mini camping de Bulte was de wens om rondom een goede dekking te hebben en hadden ze de mogelijkheid het access point met antenne centraal te plaatsen. Daarom is gekozen voor een 360 graden rondstralende omni antenne.

Met de door mij geleverde Nederlandstalige handleiding hebben de eigenaren het draadloze netwerk zelf kunnen installeren. Na afloop kreeg ik een e-mail dat men zeer tevreden was en overal goed bereik was. Ik kreeg nog een aantal foto’s toegezonden van de camping waarop de antenne goed is te zien.

Ticketsysteem

U kunt ervoor kiezen om uw draadloze netwerk te beveiligen met WPA of WPA2. Het is beste is om dan een apart VLAN aan te maken waarop u het outdoor access point aansluit, zodat de gasten geen toegang hebben tot uw gedeelde mappen in het netwerk. Zoekt u even uit of dat met uw router mogelijk is. Lees hier alles over het opzetten van een gastnetwerk.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een WiFi ticketsysteem. Hiermee zijn alle gebruikers van elkaar afgeschermd en afgeschermd van uw privé netwerk. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een vergoeding te vragen. De klanten loggen in met een gebruikersnaam en wachtwoord op een inlogpagina (zogeheten captive portal).

Advies voor uw Mini Camping?

Vele campings gingen u voor. Op WiFi Campings ziet u een overzicht van alle campings die draadloos internet aanbieden. Heeft u advies nodig voor uw situatie? Stuur me dan een e-mail.

De Engenius ENS202EXT is erg geschikt voor draadloos internet op een mini-camping. Voor grotere campings (en jachthavens en bungalowparken) kan beter gekozen worden voor de ENH700EXT van Engenius.

11 gedachten over “WiFi op een mini camping

 1. Geachte heer Mulder, beste Jan,

  Wij gaan met ons gezin naar Italie en nemen mee 4 Ipads en een Imac. Het is van zeer groot belang dat ik een goede verbinding heb. Ik moet voor mijn bedrijf goed de mail ontvangen en zelfs facetimen en of skypen. Verder wil mijn gezin ook kunnen spelen en werken op de ipad. Wat kunt u ons adviseren zodat wij het goede aanschaffen!

  Ik ben erg nieuwsgierig!

  Mvg,

  Wim heemskerk

 2. lekker dan kan het ook uit als je er last van hebt ? ik zou er niet willen slapen ook al werd ik betaald. belachelijk dat iedereen wordt opgezadeld met andermans straling. Ben benieuwd wanneer de hoofdpijn bij jou gaat komen jan mulder, ik heb zelf nl geruime tijd met wifi gewerkt zonder er bij stil te staan, nu voel ik waar de access points staan als ik ergens ben.

 3. hallo,
  we hebben nu 2.5 jaar wifi op de camping eigenlijk nooit geen problemen gehad .
  ik heb een linksys router wrt 54 gl met dd wrt software en zend vermogen op 100 mw ingesteld
  en een 360 graden omni buitenantenne bereik ongeveer 1000 meter
  ik heb nu steeds klanten die ontvangen het wifi signaal wel maar kunnen niet op het internet komen
  en bij andere mensen gaat het wel goed heel vreemd
  ik heb een klant gehad die een paar dagen goed internet had en dan ineens niet meer
  dan wel bereik maar geen internet
  dan staat de laptop bv op aes versleuteling terwijl het tkip moet zijn
  zet het dan handmatig op tkip hebben ze wel weer internet
  ik wil van dit probleem af
  welk apparatuur zou u mij adviseren

  vr gr okke

 4. Goede middag,

  Kunt u mij zeggen hoe het komt dat we op de camping wel een goede wi-fi hebben en die ontvang ik ook, maar ik kan zelden op het Internet iets opzoeken.
  Is er iets niet goed ingesteld op mijn laptop misschien. Ik hoop zo dat u mij advies kunt geven.

  Met vriendelijke groet,
  Cintha

 5. Op een volkstuincomplex te Rotterdam willen een aantal leden Wi-Fi mogelijkheid hebben. In het Verenigingsgebouw is Wi-Fi beschikbaar. Hoe kunne wij in onze afzonderlijke tuinen van de beschikbare wifi in het ver. gebouw gebruik maken.

  1. Beste Pelle,

   Dat is een te complexe oplossing om via een forum te beantwoorden. Je kunt hiervoor het beste even met de wifi specialisten van wifishop.nl bellen op 030 669 1221. Die kunnen je hier zeker mee helpen!

 6. Goedenavond,
  Mijn vraag is we hebben openwifi op de camping.
  Maar we krijgen bij de caravan geen verbinding nu hebben we een tp linkwbs210 en die staat ingesteld op bridge.maar nog steeds geen internet zouden mij instellingen anders moeten.
  Ik hoop dat u me kan helpen

  Gr Jimmy Vreeken

 7. Jan, de eigenaar hier heeft een zender die gevoed wordt door kpn. Via mijn Engenius hotspot extender heb ik een redelijk resultaat. Ca 10 mbs.
  Zonder mijn extender is er slechts een zeer elektrische resultaat.
  Vraag maakt het uit of de eigenaar een 20 mbs abonnement heeft bij kpn of zal het beter zijn met een 50 mbs abonnement.

 8. Beste Jan,

  We hebben een buiten WiFi punt nodig voor op onze camping.

  Nu denk ik dat het een kwestie is van de netwerkkabel in het buiten apparaat te stoppen om dan 100 tot150 meter WiFi rondom kan uitstralen voor onze gasten op de camping.

  Wij hebben sinds kort zakelijk glasvezel en willen nu ook dit kunnen aanbieden.

  Hopelijk kunt ions adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.