Internet camping

door Jan Mulder

11

WiFi op een mini campingOok op mini-campings komt steeds meer vraag naar WiFi. Uit eigen ervaring weet ik dat het bereik van de draadloze router in de woning van de eigenaar vaak niet voldoende is. Hoe zorgt u nou voor een goede WiFi dekking op uw minicamping? Dat leg ik hieronder uit.

Krachtig access point

Voor een goed signaal kiest u voor een krachtig access point. Fabrikant Engenius maakt betaalbare access points met een zeer hoog zendvermogen waardoor u een groot bereik creëert. Het beste kiest u voor een outdoor model, zodat u deze buiten kunt ophangen. Afhankelijk van de situatie kiest u voor een bepaald type antenne. Zo zijn er antennes die 1 kant op zenden en antennes die 360 graden rondstralen.

Heeft u advies nodig voor uw situatie? Stuur me dan een e-mail. Per situatie is een bepaald access point met een bepaalde antenne het meest geschikt, kies dus voor maatwerk en vraag advies.

Case Mini Camping de Bulte

De eigenaren van Mini Camping de Bulte uit Tiendeveen namen contact met mij op omdat ze draadloos internet wouden aanbieden aan hun gasten. In hun situatie was het de beste optie om een Engenius ENH200EXT access point te gebruiken. Dit access point heeft een zendvermogen van maar liefst 500mW, zo’n 10 x krachtiger dan standaard draadloze routers.

Op dit access point dient een externe antenne te worden aangesloten. In de situatie van mini camping de Bulte was de wens om rondom een goede dekking te hebben en hadden ze de mogelijkheid het access point met antenne centraal te plaatsen. Daarom is gekozen voor een 360 graden rondstralende omni antenne.

Met de door mij geleverde Nederlandstalige handleiding hebben de eigenaren het draadloze netwerk zelf kunnen installeren. Na afloop kreeg ik een e-mail dat men zeer tevreden was en overal goed bereik was. Ik kreeg nog een aantal foto’s toegezonden van de camping waarop de antenne goed is te zien.

Ticketsysteem

U kunt ervoor kiezen om uw draadloze netwerk te beveiligen met WPA of WPA2. Het is beste is om dan een apart VLAN aan te maken waarop u het outdoor access point aansluit, zodat de gasten geen toegang hebben tot uw gedeelde mappen in het netwerk. Zoekt u even uit of dat met uw router mogelijk is. Lees hier alles over het opzetten van een gastnetwerk.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een WiFi ticketsysteem. Hiermee zijn alle gebruikers van elkaar afgeschermd en afgeschermd van uw privé netwerk. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een vergoeding te vragen. De klanten loggen in met een gebruikersnaam en wachtwoord op een inlogpagina (zogeheten captive portal).

Advies voor uw Mini Camping?

Vele campings gingen u voor. Op WiFi Campings ziet u een overzicht van alle campings die draadloos internet aanbieden. Heeft u advies nodig voor uw situatie? Stuur me dan een e-mail.

De Engenius ENS202EXT is erg geschikt voor draadloos internet op een mini-camping. Voor grotere campings (en jachthavens en bungalowparken) kan beter gekozen worden voor de ENH700EXT van Engenius.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.11 reacties op WiFi op een mini camping

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑