Smartphones

door Jan Mulder

0

Nieuwe iPadHet is inmiddels een gegeven: regelmatig komt Apple met een nieuwe versie van hun producten op de markt. Dit geldt dus ook voor de iPad, die inmiddels aan zijn derde versie toe is.

Verrassend genoeg heet dit nieuwe model geen iPad 3 of iPad HD zoals velen verwachtten, maar ‘gewoon’ iPad. Of The New iPad, zoals Apple hem zelf graag noemt.

Heeft het zin om de iPad 3, zoals ik hem dan toch maar noem, aan te schaffen als u de iPad 2 al bezit?

iPad 3 dikker en zwaarder

Toen ik de iPad 3 voor het eerst bekeek zag ik geen verschil met de iPad 2. Het leek wel of de behuizing hetzelfde was. Pas toen ik de iPad 2 er als vergelijkingsmateriaal had bijgepakt zag ik dat de iPad 3 iets dikker was (millimeter werk overigens). Doorat er een grotere accu in de nieuwe iPad zit, is de jongste telg uit de Apple-familie ook iets zwaarder.

Het nieuwe iPad scherm

De iPad 3 is uitgerust met een nieuw scherm. Hetzelfde type scherm dat in de iPhone 4 en iPhone 4S zit: een Retina Display. Dat scherm heeft zijn naam te danken aan de hoeveelheid pixels die het weergeeft. Retina staat voor ‘netvlies’ en dit scherm geeft met zijn hoge pixeldichtheid meer pixels weer dan het menselijke oog kan zien. Het scherm is dan ook een stuk scherper dan zijn voorganger en zou volgens de specificaties de kwaliteit van een gedrukte pagina benaderen. De resolutie van het beeldscherm van de iPad 3 is 1536 bij 2048 pixels. Doordat dit wel de nodige energie vreet, is de nieuwe iPad uitgerust met de eerder genoemde zwaardere accu.

En, eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van het scherm is verbluffend. Het verschil met de iPad 2 is duidelijk te zien als u ze naast elkaar legt. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo’n helder scherm gezien in een tablet. Ik dank dan ook dat rustig gezegd mag worden dat de iPad 3 het beste tablet beeldscherm heeft tot nu toe.

Voordelen van de Retina Display

Het scherm van de iPad 2 is ook prima in orde, waarom zou u de nieuwe iPad met Retina Scherm willen hebben? Dat hangt er van af waar u de iPad voor gebruikt. Met name lezen op dit nieuwe scherm vind ik bijzonder prettig, de tekst van online kranten artikelen en e-books wordt een stuk scherper weergegeven wat een genot is voor de ogen. Ook bij het kijken van video’s en foto’s merkte ik verschil ten opzichte van de voorganger. Hoge resolutie foto’s verschijnen levensecht op het scherm van de iPad 3.

iPad 3 wordt heet?

Op internet kwam ik de laatste tijd veel klachten tegen over de hitte die de iPad 3 produceert, de nieuwe iPad zou nogal warm worden. Het klopt inderdaad dat ‘The New iPad’ warmer wordt dan zijn voorgangers, dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door de zwaardere accu die erin zit (de zwaardere accu zit overigens in de iPad 3 vanwege het scherm dat meer energie vreet, de accuduur is zo gelijk gebleven ten opzichte van zijn voorganger). Te heet vind ik de iPad 3 echter niet worden, ik kan hem altijd prima vasthouden en aanraken. Ook na langdurig gebruik. Ik schat in dat de nieuwe iPad ongeveer net zo warm wordt als mijn MacBook Air, die ook redelijk warm wordt maar nooit te heet.

iPad 3 met WiFi of met WiFi & 4G

Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe en waar u de nieuwe iPad wilt gebruiken. De 4G versie is naast WiFi ook geschikt voor mobiele netwerken. In Nederland is nog geen 4G mobiel internet netwerk, maar de iPad 3 kan ook gewoon gebruik maken van de 3G netwerken waar wij in Nederland over beschikken.

Wilt u echt altijd en overal een internetverbinding dan zou ik zeker kiezen voor de 4G variant. Is dat minder belangrijk, ga dan gewoon lekker voor de WiFi versie. Die is aanzienlijk goedkoper en er zijn op veel plaatsen WiFi hotspots waar u gebruik van kunt maken. Zo is er gratis Wifi in Mc Donalds en zien we steeds vaker treinen met draadloos internet.

Kopen of laten liggen?

De iPad 3 is zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Het hangt er echter van af waar u naar op zoek bent en of u al een iPad 1 of iPad 2 bezit. Heeft u al een iPad 2 dan zou ik persoonlijk alleen overstappen als u het nieuwe scherm, dat echt beter is, belangrijk vindt. Verder zijn er niet veel verschillen.

U heeft een iPad 1? Dan zou ik zeker overstappen. Dit nieuwe model is een stuk beter en ook nog eens flink slanker geworden qua gewicht.

Als u helemaal nog geen tablet heeft en voor het eerst een tablet wilt aanschaffen kan ik de iPad 3 ook aanbevelen. Er zijn ook goede Android tablets te koop, die ook uitstekend presteren. Persoonlijk vind ik alles net even wat sneller en vloeiender gaan op de iPad 3 dan op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab die met Android is uitgerust. Verder zijn er geen grote verschillen, behalve dan het fantastische scherm van de iPad 3.
Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑