Vanaf het moment dat we konden internetten door in te bellen met een modem, zijn de snelheden flink opgelopen. Nu wordt glasvezel internet steeds populairder. ADSL gaat nog via een koper kabel, daarvan zitten de snelheden wel zo’n beetje aan hun limiet. Bij glasvezel internet is dat niet zo, de snelheden via glasvezel blijven oplopen!

Techniek van glasvezel

Glasvezel is een vezel van glas, flinterdun. Ook wel fiber genoemd. Door deze glasvezel worden licht signalen gestuurd, deze gaan ook met de snelheid van het licht! Naast internetten is glasvezel uitermate geschikt voor digitale tv.

Glasvezel en snelheid

De belangrijkste reden waarom glasvezel internet zo populair is, is de snelheid. Er kunnen snelheden bereikt worden van wel 10 gigabit per seconde. De abonnementen die op dit moment geleverd worden behalen snelheden van 10 tot 150 Mbps. Dit heeft onder andere te maken met de kosten voor de apparatuur. Wilt u hogere snelheden halen, dan zal duurdere apparatuur nodig zijn. Bij glasvezel internet is het mogelijk dat de up- en download snelheid gelijk zijn. Ideaal voor het draaien van een server.

Fiber to home

Vaak is het stukje naar uw huis nog van koper (UTP of coax). Bij FTTH, fiber to the home, is ook het laatste stukje van glasvezel waardoor hogere snelheden haalbaar zijn. Dat betreft dan het stuk vanaf de wijkcentrale naar uw woning.

Internet abonnement via glasvezel

Er zijn verschillende aanbieders van glasvezel internet. Een provider met hoge snelheden is UPC. Ze leveren hun Fiber Power abonnementen in diverse snelheden. Ga direct naar het snelste internet van Nederland!

6 gedachten over “Glasvezel internet

  1. Hallo,

    ik heb nu een totaalpakket bij XS4all, tv, internet en bellen in 1 pakket. Wij gebruiken daarnaast 2 Ipads en een 2-tal smartphones. De downloadsnelheid is nu 8 Mbps en ik ben benieuwd of, wanneer ik overstap naar glasvezel de snelheid aanmerkelijk verhoogd wordt… Nu is het signaal bij alle apparaten aan soms beperkt… Ik heb het idee dat wifi en glasvezel niet optimaal is en dat de snelheden waarmee geadverteerd wordt gebaseerd zijn op bedraad internet.. Graag je advies en ervaring.

    Gert

    1. Gert, doe zo nu een dan een speedtest. Bel hierna naar de klantenservice dat ze jou frequentie veranderen.het komt vrijwel vaak voor dat er 9 woningen op de zelfde frequentie zitten en dit betekent trager internet. Maar de provider verlangd wel dat je de volle pot betaald. als jij verplichtingen hebt heeft je provider dit ook! het blijft altijd een spelletje van de provider. ik heb zelf 200 mb. gisteren had ik ook daadwerkelijk 200mb net weer een test gedaan en dan zie ik ineens 50 mb,. houdt ’t in de gaten.

  2. Hoi Jan,

    Goed artikel! Glasvezel is voor nu zeer relevant, maar hoe zie jij de toekomst wanneer 5G om de hoek komt kijken? Blijft glasvezel interessant of verspillen we nu veel tijd en moeite aan de aanleg?

    Groeten ,
    Felix

  3. Hoi Jan,

    Zou ik je ook wat mogen vragen? We gaan een nieuw huis bouwen die aangesloten wordt glasvezel. Adviseer je dan ook loze leidingen naar boven verdiepingen voor internet? Of is de Wi-Fi snelheid met glasvezel en eventueel een goede Wi-Fi versterker dan genoeg? Kinderen zijn Nu nog klein maar zullen over enkele jaren ook snel internet boven willen verwacht ik.

    1. Beste Hann,

      Als je de kans hebt, zou ik altijd een loze leiding laten aanleggen. Draadloos is tegenwoordig goed en handig, maar een kabel verslaat nog elk draadloos signaal.
      Let er wel op dat wanneer je netwerkkabels aanlegt je alvast gaat voor Cat6a. Die kunnen tot 10 Gbps aan in tegenstelling tot 1 Gbps bij Cat5e. Als je Cat6a gaat aanleggen en wandcontactdozen gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat je kabels met harde kern gebruikt (zachte kunnen die snelheid niet aan) zie ook: https://www.routershop.nl/klantenservice/product/netwerkkabel-maken/

  4. Beste Jan,
    Aangezien jij een expert bent wat internetverbindingen betreft richt ik me graag tot jou met de volgende vraag.
    Wifi blijkt schadelijk te zijn voor de gezondheid.
    IK weet weinig af van hoe zo’n netwerk nu echt werkt en hoe schadelijk die glasvezel is.
    Ik lees dat er lichtsignalen of laserlicht door die glasvezelkabel word gestuurd. Is dat dan ook eigenlijk wifi en dan ook even schadelijk voor je gezondheid?
    Heel veel dank voor je reactie
    Dankbare groet
    Greer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.