Wifi usb adapter

door Jan Mulder

10

Linksys AE3000 Review

Gebruiksgemak
Bereik
Snelheid

Conclusie: Snelle WiFi USBi adapter van Linksys die ook op de lange afstand nog prima presteert.

4.3
Wanneer je een nieuwe dualband wireless n router hebt, maar nog een (iets) oudere notebook, haal je misschien niet het maximale uit je router. Zo heeft mijn laptop een single band wireless n adapter met een maximale snelheid van 150 Mbps.

Dan kan het lonen om een nieuwe WiFi usb adapter aan te schaffen. De Linksys AE3000 is dualband wireless n en kan met snelheden tot 450 Mbps overweg.

Deze WiFi USB adapter van Linksys kan overweg met 2.4 en 5 GHz wireless n en is ook compatible met 802.11g en 802.11b.

WiFi USB stick

De Linksys AE3000 kun je als USB stick in je laptop of pc steken, of je plaatst hem in de bijgeleverde standaard en sluit hem via het kabeltje aan. In dat geval kun je de AE3000 op je bureau plaatsen. Handig bij pc’s waarbij alleen USB poorten aan de achterzijde zitten.

AE3000_Illustration_How_It_Works

Eenvoudige installatie

Het installeren van de USB stick gaat zeer eenvoudig. Hiervoor gebruik je de bijgeleverde CD-ROM of download je de drivers van de website van de fabrikant.

Het installeren gaat helemaal automatisch en binnen enkele seconden was het, voordat ik het doorhad, al gebeurt. Helemaal mooi is het feit dat de draadloze adapter gewoon door Windows beheerd wordt. Linksys installeert geen irritante software wat je vaak bij USB adapters ziet.

Snelheid

De AE3000 WiFi USB adapter heb ik getest met een Intel Core i5-2450M CPU in combinatie met de Linksys EA4500 dualband wireless n router.

Op korte afstand behaal ik bij het kopiëren van bestanden een gemiddelde snelheid van 187 Mbps. En dat is zeker keurig te noemen. Surfen gaat ook vlekkeloos. Op langere afstand en met enkele muren ertussen daalt de snelheid behoorlijk, 5 GHz kan dan ook moeilijker met obstakels (zoals muren) overweg. Het streamen van video gaat dan niet meer zo vlekkeloos, maar surfen op internet werkt prima.

Conclusie

De Linksys AE3000 is een zeer snelle WiFi USB adapter die op korte afstand zeer hoge snelheden haalt. Op de grotere afstand met obstakels is er ook nog een prima verbinding, het streamen van grote bestanden kan dan soms wat haperen. Voor de prijs van ongeveer 50 euro haal je een prima product in huis. Zeker aan te raden wanneer je een snelle router hebt, maar nog een langzame netwerkkaart.

Je koopt de Linksys AE3000 onder andere bij:

 
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.10 reacties op Linksys AE3000 Review

 1. Sjors zegt:

  Hoe verhoudt de Linksys AE3000 zich tot de door U lyrisch omschreven EUB-9603H? En wat is Uw mening over de mij als goed alternatief aangeboden EUB-9603EXT?

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Sjors,

   Deze adapters zijn niet met elkaar te vergelijken. De AE3000 is een simultaneous dualband adapter, deze gebruikt 2.4 GHz en 5 GHz gelijktijdig. Hierdoor haal je hoge snelheden wanneer je ook een simultaneous dualband router hebt.

   De EUB9603EXT is een 2.4 GHz wirless N adapter (tot 150 Mbps) en heeft een zeer goede ontvangst, ook op grotere afstand. Daarnaast heeft deze nog de optie om een externe antenne aan te sluiten.

   Wil je hoge snelheden en gebruik je de ontvanger voornamelijk thuis (en heb je een dualband router)? Dan zou ik de AE3000 kiezen. Wil je juist groot bereik en wil je dat eventueel ook op de camping of in hotels? Dan zou ik de EUB9603EXT nemen.

 2. Jan zegt:

  Hoi Jan.
  Kan je mij ook adviseren welke ik beter kan nemen.
  De linksys AE3000 od de AE6000.
  De laatste heeft een hoger getal maar weet niet of die dan ook beter is.

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Jan,

   De AE6000 is een nieuwere versie. Deze ondersteunt ook 802.11AC netwerken. Ik vermoed dat hij verder vergelijkbaar is, maar ik heb hem niet getest. Dus met oog op de toekomst kun je het beste de nieuwste nemen.

 3. Jan zegt:

  Ok dank je…
  Deze heeft maar 1 antenne en is wel een stuk kleiner.
  Nu even uitzoeken wat de AC inhoud.

 4. Jan zegt:

  Hoi Jan…

  Ik heb nog een twijfel welke te nemen.
  Allereerst even hoe de situatie nu is.
  Ik gebruik de Devolo dLAN 500 AV Wireless Plus.
  Ik heb nu de pc aangesloten via een kabel op de Devolo dLAN 500 AV Wireless Plus.
  Nu wil ik graag draadloos omdat de kabel in de caravan behoorlijk irritant is.
  Omdat de Linksys AE3000 bij u goed uit de test komt wou ik die nemen maar omdat die test al aardig oud is en er onder tussen nieuwere zijn begin ik te twijfelen.
  De Linksys AE6000 (AC580) heeft wel ac maar dat heeft de Devolo niet.
  De 3000 heeft N op de 5g band maar de 6000 heeft dat volgens mij niet maar alleen AC op de 5g, dus geen N.

  Heeft u nog raad voor mij.

 5. Jan zegt:

  Nee de Devolo wordt nog niet vervangen.
  Ik denk niet dat er al andere zijn met internet via het stroomnet die AC onder steunen
  Ik heb hem niet zo lang en ben er erg tevreden mee.
  Ik had eerst 1 van Sitecom maar daar had ik aldoor problemen mee.
  Ik ga nu voor de 3000.

  Bedankt voor het advies…

 6. Ralph zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb de Linksys AE3000 aangesloten op mijn desktop. Eerst onder naast de UPC ontvanger getest, en werkt prima. Toen de desktop naar de zolder, en werkte nog steeds prima.
  De volgende dag echter was internet extreem traag, en nu nog steeds. Signaal sterkte die hij aangeeft is goed. Waar kan dit aan liggen?
  Mvg, Ralph

 7. H. van den Hout zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb een linksys AE 3000 gekocht. Telkens krijg ik de mededeling dat het een niet vertrouwde uitgever betreft. Ik werk met Windows 10.

  Mvg. Harrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑