Wifi usb adapter

door Jan Mulder

30

USB adapter nodig? Hier moet je op lettenThuis een draadloos netwerk of u wilt op een locatie gebruik maken van draadloos internet? Een WLAN usb adapter biedt in deze gevallen uitkomst. Er zijn verschillende modellen van diverse merken. Waar moet je op letten voordat je overgaat tot aanschaf en waar moet je bij gebruik op letten?

Wireless N

802.11n wordt steeds vaker gebruikt. Het is dan ook aan te raden om een wireless n usb adapter aan te schaffen. Wellicht heeft u nog geen wireless n router, het zou kunnen dat u deze in de toekomst nog wel gaat aanschaffen.

Daarom is het verstandig om voor wireless n te kiezen als u nu een nieuwe wifi usb adapter aan gaat schaffen. Op het moment dat u overstapt op een 802.11n netwerk, kan uw ontvanger deze hogere snelheid ook aan. Wireless n usb adapters zijn namelijk gewoon backwards compatible met 802.11b/g netwerken. Dus ook met oudere routers kunt u verbinden met een 802.11n ontvanger.

Zendvermogen

Hoe hoger het zendvermogen, hoe beter het bereik. Het moet van 2 kanten komen: een router met hoog zendvermogen en een usb-adapter met hoog zendvermogen geven het beste resultaat.

Soms heeft u geen invloed op het zendvermogen van de draadloze router, bijvoorbeeld omdat u gebruik maakt van een hotspot of van de verbinding op een andere locatie. In dat geval heeft u toch betere ontvangst als u een sterke wireless usb adapter gebruikt dan wanneer u een model met een zwakke radio zou gebruiken.

USB adapter met hoog zendvermogen? Bestel de Engenius EUB-9603H met 500mW zendvermogen!

Mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten

Er zijn wifi usb adapters die de mogelijkheid bieden om een externe antenne aan te sluiten. Gebruikt u de ontvanger alleen voor thuis, dan is dat niet echt noodzakelijk. Het is wel handig om een usb adapter met een externe antenne aansluiting te hebben als u moet verbinden met draadloze netwerken op grotere afstand.

Een wifi adapter met externe antenne aansluiting is handig als:

 • u wilt verbinden met een hotspot op een camping
 • u gebruik wilt maken van een hotspot in een haven vanaf uw boot
 • u het netwerk van iemand verderop uit de straat wilt oppikken

USB stick of losstaande adapter met een kabeltje

Er zijn wifi usb ontvangers die je met een usb-kabel verbindt en er zijn modellen die je als een usb stickje in je computer of laptop kunt steken. Maak je gebruik van een laptop, dan volstaat een usb-stick model. Maak je gebruik van een desktop computer, dan kun je beter kiezen voor een model die met een kabeltje is aangesloten.

Waarom kiezen voor een model met een kabeltje bij een desktop pc?

De achterkant van uw pc is vaak van metaal, dit heeft een slechte invloed op het bereik. Nou hebben de meeste computers tegenwoordig ook USB-poorten aan de voorzijde zitten. Het probleem hiermee is dat deze poorten aan de voorkant vaak met goedkope kabeljtes op het moederbord zijn aangesloten. Hierdoor is de snelheid van deze poorten een stuk lager dan de poorten aan de achterzijde.

Wat is nou de beste wireless USB-adapter?

Dat hangt dus helemaal af van uw situatie. Indien u in alle gevallen van een wifi ontvanger gebruik wilt maken, of u wilt rekening houden met de mogelijkheid dat uw wensen in de toekomst veranderen.

Dan kiest u het beste voor een adapter die:

 • 802.11n ondersteunt
 • externe antenne aansluiting heeft
 • hoog zendvermogen heeft
 • met een kabeltje aangesloten wordt

De beste USB ontvanger? Bekijk direct de adapter die aan alle bovenstaande punten voldoet!
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.30 reacties op USB adapter nodig? Hier moet je op letten

 1. J.W.Pilz zegt:

  Ik heb vandaag een wireless adapter USB micro 300N installeerd KPN weigert dit met de opmerking ondersteund geen WPA – PSK versleuteling.
  Hoe is dit op te lossen?

  Graag u reactie.
  Mvg
  Jupp

 2. Gerrit Burggraaf zegt:

  IK ben op zoek naar een heel wifi adapter met externe antenne aansluiting. Ik moet het wfi signal over grote afstand oppikken.
  Mara de link op de site werkt niet

  Gerrit Burggraaf
  06-24609705

 3. Iris zegt:

  Hallo,

  Ik wil graag mijn mediaplayer (Emtec s800) aansluiten op het draadloze netwerk thuis. Kan dat met eenzelfde wifi-adapter als die je voor je computer gebruikt? Of heb je daar een andere adapter voor nodig?

  Alvast bedankt!

  Groetjes van Iris

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Iris,

   Vermoedelijk moet je inderdaad een Emtec adapter gebruiken. Voor andere adapters zijn drivers nodig en die kun je niet installeren op een mediaplayer. Wat je wel kunt doen is een ethernet bridge gebruiken, of de mediaplayer met homeplug adapters aansluiten.

 4. Jeanette zegt:

  Hallo,

  Ik heb boven een desktop staan en beneden een laptop. Als ik boven de desktop heb aanstaan en zet ’s morgens de laptop aan, krijg ik geen verbinding met het internet. Ik moet dan eerst de router resetten en heb dan op beide computers internet. Hoe kan ik dit oplossen zodat ik dat niet elke dag hoef te doen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Jeanette

 5. Lucienne zegt:

  Ik heb een vraagje. Ik ben niet heel erg thuis in het wifi gebeuren maar ik heb sinds gisteren wireless internet via glasvezel van vodafone. Mijn laptop doet het prima maar mijn vaste pc niet. Ik heb me laten vertellen dat komt omdat ik geen wifi netwerkkaart heb maar dat ik het op kan lossen met een adapter, en ik las het liefst een met een kabeltje :)

  Kan iemand mij adviseren welke ik het beste kan nemen?

  Alvast bedankt,

  Lucienne

 6. Martijn zegt:

  Ik heb een 300 Mbs Wifi Wireless USB Adaptor aangeschaft.
  Inmiddels heb ik de driver kunnen downloaden.
  Nu weet ik niet hoe ik verder moet.

 7. M.Vierling zegt:

  WIE heef voor mij een philips wifi abdapter wub1110

  vrgr M.Vierling

 8. adrie zegt:

  De EUB9603H van fabrikant Engenius, leuk maar 54 MBit/s is niet meer van deze tijd, ondanks dat de fabrikant N ondersteuning opgeeft. beetje vreemd.

 9. R Rietvelt zegt:

  Om na de verbouwing van mijn huis van alle kabels af te zijn, had ik een ASUS wifi-usb op mijn desktop geïnstalleerd. Liep als een trein, maar Windows (pro 7) werd om de haverklap spontaan afgesloten zonder foutmelding (en startte vervolgens weer op). Ik heb de software van ASUS verwijderd, en Windows loopt weer normaal, maar ik heb nog steeds geen internet op mijn desktop.

  Heb ik hier te maken met incompatibele c.q. slappe software, of is er iets anders aan de hand?

  Kunt u meer licht hierover laten schijnen?

  Bij voorbaat bedankt.

  M.v.g.

  Rob

 10. Jan van Amst zegt:

  Ik Heb een CNET USB Wireless adapter Gekocht, Voor Mijn Compaq Desktop Computer en ik heb een Verlengde-USB Poorts kabel gekocht waaraan ik het apparaatje aansluit en die werkt heel goed en Ondersteund alle versleutende Netwerken [Sleutels]:
  -WPA PSK
  -WPA2 PSK
  -WEP

 11. Dick Grooters zegt:

  Ik heb Wireless 11N USB Adapter aangeschaft omdat de wifi adapter in mijn Laptop Dell Lattitude 830 niet werkt met Linux Mint. Ik krijg de bijgeleverde software niet geinstalleerd. Adater Linksys CiscoWireless N/ USB Network Adapter werkt wel zonder dat ik de bijbehorende software hoefde te installeren.
  Doe ik iets niet goed=
  mvg,
  Dick

 12. aj v d zwet zegt:

  Een 802 11N usb stick aan geschaft maar wordt niet herkend door windows7 waar vindt ik het beste een driver.
  Bvbd
  Gr.Ton

 13. Wil Pieterse zegt:

  Beste Jan Mulder.
  Graag uw advies. In de slaapkamer heb ik een laptop maar is toch wat aan de trage kant. Een USB adapter gekocht TP-Link TL-WN822N 300Mbps. Met een kabeltje dus. Als ik de laptop aanzet zegt hij iets van dat het op een ander accesspoint is en conflict kan geven. Het bericht is heel snel weer weg. Dus weet niet heel precies wat er staat. Er is echter geen verschil in snelheid. Heb de speedtest er ook nog even op los gelaten maar hij doet niks. Heb ik de adapter voor niets gekocht? Heb nog bij de technische dienst van Link gevraagd toen kreeg ik dit verhaal maar daar kan ik niets mee:

  De snelheid wordt zowel door de adapter als uw modem-router bepaald.

  Om er zeker te zijn dat u het meest optimale instellingen gebruik in uw router raden wij u aan om het volgende aan te passen in uw router:

  – Indien u een dual band router heeft controleer of zowel uw 2,4Ghz als 5Ghz afwijkende namen hebben
  – Stel een WPA2-PSK AES beveiliging in (als u een TKIP+AES encryptie gebruik dan kan het zijn dat uw snelheid niet optimaal is)
  – Stel een vaste wireless channel in op uw router, u kunt het beste wireless channel terug vinden doormiddels gratis applicaties zoals WiFi Analyzer (Android) en inSSIDER (Android/Windows)

  Heeft u een tip voo rons,
  Vast hartelijk dank

  • Nico zegt:

   Beste Wil,

   Het kan zijn dat de interne wifi zender van de laptop ook nog aanstaat en dit conflicten geeft met de nieuwe adapter van TP-Link. Om deze uit te zetten klik je met rechtermuisknop op deze computer, dan kies je eigenschappen en vervolgens apparaatbeheer. Bij netwerkadapters in het lijstje zou je dan de interne wifi adapter moeten zien staan, deze kan je daar uitschakelen. Daarnaast kan je de tips van TP-link nog opvolgen voor een verbetering van het bereik.

 14. Wim de heij zegt:

  Hallo

  Ik wil graag mijn Interactieve TV Box aansluiten(Vodafone) op het draadloze netwerk thuis. Kan dat met een Wifi Dongle? Of heb je daar een andere adapter voor nodig?

  Mvg
  Wim

 15. ike zegt:

  Wat moet je nog met deze ver VER-ouderde artikel ??
  Inmiddels zijn ze veel betere met nog meer bereik dan WiFi ontvangers welke hier omgeschreven ze zijn ..
  Zoals bijv. deze > http://www.wifishop.nl/alfa-awus036ach/pid=42297

 16. Robin zegt:

  hoi, hoe herken ik of een usb poort 2.0 is? want ik heb gehoord dat die poorten het snelst zijn.

 17. Chris zegt:

  Hallo, ik heb een Ralink 802.IIN wireless usb gekocht. Er zit een installatie-cd bij, maar ik krijg hem niet geinstalleerd. Ik heb een PC met Linux. Op internet gezocht of ik daar wellicht een (andere) driver kan vinden, maar het lukt me niet. Heeft u raad?

 18. Henk zegt:

  Goedendag,

  Ik wil een pc kunnen beheren die op 80 km afstand staat. Het is een standalone pc zonder internet.
  Kan ik hem overnemen via een USB-WIFI dongel ?

  • Nico zegt:

   Beste Henk.

   Ehmm nee dit is uiteraard niet mogelijk. Een wifi dongle heeft natuurlijk nooit een bereik van 80km :)
   je zal de PC toch echt op internet moeten aansluiten en dan via internet benaderen.

 19. Pierre Derksen zegt:

  Hi Nico,

  Ik heb nog een 150N WLAN adapter voor een Humax liggen.
  Kan ik deze ook gebruiken om een externe harde schijf toegankelijk te maken voor een Sonos geluidssysteem, zodat de muziekbibliotheek gevoed kan worden met de muziek van de harde schijf?
  En zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

  Groet,
  Pierre

  • Nico zegt:

   Hi Pierre,

   Dit is helaas niet mogelijk. Ik ken sonos zelf niet goed, maar als er een USB aansluiting op de sonos zit zou je hem misschien daar direct op aan kunnen sluiten.

 20. dirk zegt:

  Ik vroeg me af of dit klopt: “Het probleem hiermee is dat deze poorten aan de voorkant vaak met goedkope kabeljtes op het moederbord zijn aangesloten. Hierdoor is de snelheid van deze poorten een stuk lager dan de poorten aan de achterzijde.”

  Omdat de meeste mensen ook voor het gemak eerder de voorkant zullen gebruiken.

  • Nico zegt:

   Hi Dirk,

   Dit kan kloppen, sommige budget kasten gebruiken slechte bekabeling. het beste is een USB 3.0 direct op het moederbord.

 21. Corrie zegt:

  Beste Jan,
  Ik reis bijna dagelijks met de trein van Arriva van Dordrecht naar Geldermalsen, dat is ongeveer 1 uur. Ik zou het fijn vinden als ik dan op mijn laptop zou kunnen werken of online cursussen zou kunnen doen. Het wifi signaal is in deze trein erg zwak en ook mijn eigen internet van de telefoon werkt niet altijd. Heb jij een oplossing voor mij? Ik ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑