802.11n is een Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) draadloze standaard die de verwerkingscapaciteit en het bereik aanzienlijk verbetert in vergelijking met oudere 802.11 standaarden.

802.11n benut voordelen en nieuwe technieken zoals ruimtelijk simultaan overseinen, kanaal bonding en frame aggregatie om theoretische datacijfers op fysiek niveau tot zeven keer sneller dan de maximum van 54Mbps gedefinieerd door de IEEE voor 802.11 a/g systemen aan te leveren.

Er worden zeven grote technieken toegepast door 802.11n om algemene bandbreedte en prestaties te bevorderen:

  • Aantal ruimtelijke stromingen: 1, 2, 3 of 4
  • Kanaalbandbreedte: 20 of 40MHz
  • Opties voor space-time block coding
  • Opties voor straalvorming
  • Variabele quard interval
  • Frame samenvoeging
  • Block acknowledgement

De belangrijkste van deze beschikbare technieken in de huidige generatie chipsets zijn ruimtelijk, simultaan overseinen, kanaalbonding, frame samenvoeging en block acknowledgement.

Waar theoretische 802.11n data cijfers van 300Mbps of hoger voortdurend geadverteerd worden door verkopers, kan de werkelijke en consistente verwerkingscapaciteit lager zijn. De reden hiervoor is dat huidige 802.11n producten niet optimaal gebruik maken van deze nieuwe technieken.

40MHz kanaalbonding

Een belangrijke techniek geïntroduceerd door 802.11n zijn 40MHz kanalen (veelal gekend als “kanaalbonding”).

Kanaalbonding verhoogt de bandbreedte door het combineren van twee 20MHz kanalen tot een enkelvoudig 40MHz kanaal. De verwerkingscapaciteit wordt meer dan verdubbeld aangezien de guard band tussen de twee verbonden kanalen ook verwijderd kan worden.

2.4GHz vs. 5GHz en Kanaalbonding

Zonder channel bonding, is 802.11n gehandicapt. Cliënten limiteren tot slechts 20MHz-only is misplaatst en bovendien nadelig voor 802.11n als geheel.
Door het ontbreken van RF controle in de meeste Wi-Fi systemen, zijn 40MHz kanalen enkel effectief in de 5GHz band door de ontelbare niet-overlappende kanalen die binnen dat spectrum beschikbaar zijn.

Binnen de 2.4GHz band, zijn er slechts drie niet-overlappende
20MHz kanalen (1, 6, en 11). Het combineren van twee van deze niet-overlappende kanalen om een breder 40MHz kanaal te verkrijgen, limiteert tot een enkelvoudig niet-overlappend 40MHz kanaal.

In de 5GHz band zijn er 23 niet-overlappende 20MHz kanalen
(het juiste aantal is afhankelijk van de reguleringen van het desbetreffende land), en is er dus geen risico verbonden aan het gebruik van 40MHz kanalen.

Een andere misvatting is dat het gebruik van 40MHz kanalen voor meer storingen zou zorgen. 40MHz verbruikt dubbel zoveel bandbreedte, maar de pakketten zijn maar half zo lang (relatief tegenover tijd) waardoor er dus geen verhoging van de storing optreedt.

8 gedachten over “802.11n basiskennis

  1. heb zojuist in het engels gelezen dat die 40Mhz kanalen juist wel veel storingen opleveren in de buurt omdat iedereen er gebruik van maakt, alleen die het weten zitten op een ander kanaal.

    Vraag mij dus nog steeds af wie het gelijk aan zijn zijde heeft.
    Ben een leek en geloof bijna alles wat een ander verteld hierover.

    Wij zitten bij ziggo met het nieuwste UBEE wireless modem/router en wij hebben een heel slecht wireless signaal.
    Tenminste beneden is het goed, 1 verdieping hoger is het al vele malen slechter op zolder is er meestal
    helemaal geen verbinding mogelijk.
    Modem staat vrij in de woonkamer.
    heb nu zelf kanaal 9 gekozen omdat het signaal er iets beter op geworden is.

    Waardoor komt het dat het wireless gedeelte zo slecht is.

    1. Hallo Richard,

      Ik lees vaker klachten over het bereik van het UBEE modem. Wellicht is dit gewoon niet zo’n goede draadloze modem. Je zou eens kunnen kijken of het probleem met een andere router of accesspoint is op te lossen. Meet ook de signalen eens met het gratis programma inSSIDer van Metageek. Hiermee kun je zien op welke kanalen de andere netwerken in de omgeving zitten.

  2. Jan, bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik vroeg me af – hoe zit het aan de kant van de Laptop met ingebouwde wireless?
    Als ik een dual-band ‘n’ router aanschaf, hoe weet ik dan dat de ingebouwde wireless adapter ook die 5GHz band ondersteunt?
    Van de laptops die wij thuis hebben ben ik op zoek gegaan, maar veel verder als dat ze ‘n’ ondersteunen en met welk type chip kom ik niet (Realtek bijvoorbeeld).
    Weet jij hoe dit zit?

  3. Beste heer Mulder, Ik heb een Asus UL30A laptop met een 802.11n netwerkkaart. Nu heb ik kabel en zowel 2,4 Ghz eb5Ghz en met mijn laptop die ik alleen op zolder gebruik haal ik maar 2MB/s van de 4MB/s. Ik heb boven een router als acces point ingesteld en Powerline van de woonkamer naar de zolder voor WIFI en voor de desktop op zolder (aangesloten via UTP). In de woonkamer haal ik met mijn nieuwe smartphone op 5GHZ de volle 4MB/s. Mijn router ondersteund gewoon 5Ghz. Is het een goed idee op de wifi netwerk kaart (2,4Ghz) van mijn laptop te vervangen voor een 5Ghz netwerkkaart? of maak het niet uit gezien de muren en balken naar zolder toe? Bedankt!

    1. Beste Yash,

      Het zou goed kunnen dat de router op 2,4 Ghz minder snel is dan op 5 Ghz. Meestal is 5Ghz beter wat betreft doorvoersnelheid, 802.11n is gelimiteerd tot 300 Mbps en de wat goedkopere routers gebruiken zelfs 150 Mbps waardoor die 2 Mb/s heel goed verklaarbaar is. Probeer eens met je telefoon op de 2,4 Ghz te verbinden om te kijken of je dan ook een langzame download hebt, meestal kunnen telefoons op zowel 2,4 als 5 ghz worden gebruikt.

  4. Beste Jan
    Ik heb mijn nieuwe Philips op mijn WiFi netwerk aangesloten en dat lukt goed: de WiFi laat zien dat de TV aangesloten is. Maar vervolgens geeft de TV aan geen verbinding met het internet te krijgen … Wat kan het probleem zijn denk je ?

  5. Goedeavond meneer Mulder,

    Wij hebben voor in onze tourcaravan een smart tv gekocht met het merk kb Elements van 32″
    We maken dan ook gebruik van de Wifi op de campings.
    Nu is het probleem dat hij de Wifi wel herkend maar geeft aan GEHANDICAPT en dus niet verbonden.
    Het signaal is heel sterk en onze laptop en telefoons werken er prima op. Volle WIFI
    Kunt u ons hierbij helpen of adviseren?

    met vriendelijke groet,

    Colinda Beerendonk

  6. Ben al twee jaar bezig om mijn twee laptops met elkaar te laten communiceren. Lukt mij niet om ze beiden in het netwerk zichtbaar te maken.
    De ene laptop werkt met een 802 11n Wireless Lan Card de andere met een Qualcomm Altheros AR956 + Wireless. Beide pc werken via de router van kpn en afzonderlijke werken ze goed.
    Weet niet of mijn vraag hier op de juiste plaats is maar probeer het omdat ik er niet uitkom. Elke tip is welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.