WiFi door het hele huis

8

In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden om wifi door het hele huis mogelijk te maken. Lees meer >>

In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden om wifi door het hele huis mogelijk te maken. Meestal is het standaard wifi modem wat u van uw internet provider krijgt niet voldoende om wifi door het hele huis mogelijk te maken. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoe het wifi signaal van het modem te versterken is zodat er ook wifi op zolder of wifi in de tuin aanwezig is.

Er zijn een aantal mogelijkheden om overal wifi in huis te krijgen. Hieronder bespreken we alle mogelijkheden.

Onze keuze
Wanneer het puur gaat om de beste oplossing zou onze keuze vallen op het gebruik van een WiFi mesh router oplossing of een WiFi powerline oplossing.

Een sterke wifi router plaatsen

De meest gebruikte oplossing maar niet de beste is het plaatsen van een sterke WiFi router. Alhoewel een goede router zeker kan helpen bij het vergroten van het WiFi bereik zal de router toch altijd last hebben van obstakels zoals muren en plafonds om het signaal overal in huis te krijgen.

Daarnaast zullen ontvangers zoals uw smartphones, computers en tablets ook krachtig genoeg moeten zijn om het signaal weer door het hele huis naar de router te krijgen. Hier zit vaak ook een knelpunt aangezien de zenders in deze apparatuur maar een laag zendvermogen hebben.

De meeste mensen willen ook de router niet in het zicht hebben en plaatsen deze dan in de meterkast. De meest ongunstige plek in huis om een router te plaatsen vanwege de locatie, obstakels en storingen vanuit de elektriciteitskast.

Woont u in een appartement dan is een sterke wifi router vaak wel een prima keuze aangezien het signaal dan niet door meerdere verdiepingen hoeft. Plaats de router dan ook nog eens centraal en dan zal de gemiddelde wifi router prima werken.

WiFi router advies
Wanneer u kiest voor een goede WiFi router raden wij de volgende producten aan.

WiFi via het stopcontact met Powerline

Een andere oplossing om wifi door het hele huis mogelijk te maken is door gebruik te maken van WiFi powerline oplossingen. Powerline maakt gebruik van het stroomnet om onderling adapters te verbinden. U hoeft dus geen netwerkkabels door uw huis te trekken want er wordt gebruik gemaakt van uw electriciteitsnetwerk.

U sluit 1 adapter aan met een netwerkkabel op uw internet modem en steekt deze adapter in het stopcontact. Vervolgens kunt u ergens anders in huis een tweede adapter in het stopcontact steken en beide adapters zullen dan via het stroomnet met elkaar verbinden.

U kunt meerdere adapters in het netwerk gebruiken en wanneer u gebruik maakt van WiFi powerline adapters kunt u dus in principe overal waar een stopcontact zit een WiFi punt creëren.

De powerline adapters werken wel over verschillende groepen maar niet over verschillende fases. Heeft u dus een 3-fase aansluiting thuis dan zullen de adapters alleen over dezelfde fase werken.

Powerline advies
Op powerline gebied raden wij altijd de adapters aan van Devolo. Deze adapters geven altijd de beste resultaten en hebben de meest gebruiksvriendelijke software. De nieuwe Devolo Magic serie is de beste oplossing van dit moment op powerline gebied.

Access points op elke verdieping

Voordat er WiFi mesh routers op de markt kwamen was het gebruik van meerdere access points in huis de beste oplossing. Wanneer u op elke verdieping beschikt over een netwerkaansluiting en hier een access point ophangt, is dit qua wifi bereik vaak de beste oplossing.

Een los access point van goede kwaliteit heeft namelijk voldoende zendvermogen om een hele verdieping van WiFi te voorzien.

Populaire access points

Roaming
Een nadeel is dat elk access point als een apart netwerk wordt gezien tenzij het access point “roaming” ondersteund. Roaming zorgt ervoor dat meerdere access points als 1 gezamelijk netwerk wordt gezien. Er zijn echter grote verschillen in typen roaming.

Standaard roaming
De goedkope access points beschikken over standaard roaming. Dit betekent vaak niks anders dan dat u alle acces points als 1 netwerk ziet in plaats van elk access point afzonderlijk. Het voordeel is dat u eenmalig verbinding maakt en vervolgens afhankelijk van waar u in huis bent verbinding kunt maken met het access point in de buurt.

Nadelen standaard roaming
Een nadeel bij de goedkope standaard roaming is dat uw apparatuur niet altijd automatisch overgaat naar het access point met het beste signaal. Is uw smartphone verbonden met het access point op zolder en loopt u naar beneden, dan zal uw smartphone niet altijd overschakelen naar een access point in de buurt.

Hij zal blijven verbinden met het access point op zolder tot de verbinding wegvalt om dan pas met een ander access point te verbinden. Sommige apparaten gaan hier tegenwoordig wel wat slimmer mee om maar de meeste telefoons en tablets kunnen dit nog niet.

Stel dat u op dat moment een video streamed, dan zal deze onderbroken kunnen worden omdat de verbinding even wegvalt.

Seamless roaming
De wat betere access points ondersteunen dan ook seamless roaming. Met seamless roaming wordt uw verbinding overgenomen door een ander access point zonder dat de verbinding onderbroken wordt. Maar ook hier is er geen garantie dat uw apparatuur altijd met de best mogelijke access point zijn verbonden. De wat duurdere zakelijke access points van bijvoorbeeld Ruckus Wireless kunnen dit wel.

Wanneer geld geen rol speelt zijn professionele access points nog steeds de beste oplossing. Echter moet u dan snel denken aan een minimale investering van € 2000,- voor een gemiddeld woonhuis.

Access Point advies
Wanneer u graag meerdere access points wilt ophangen kunt u voor partikulier gebruik het beste kiezen voor de TP-Link access points. Deze zijn gebruiksvriendelijk en hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Professioneel WiFi
Wanneer u echt het beste wilt raden wij u aan te kijken naar professionele WiFi oplossingen van Ruckus Wireless.

WiFi Mesh routers

Met de komst van WiFi mesh routers zo’n 2 jaar geleden is wifi door het hele huis een stuk betaalbaarder geworden. Mesh routers kunnen op verschillende plekken in huis worden gezet en staan onderling met elkaar in verbinding om één groot WiFi netwerk te creëren.

Hoe Mesh werkt
U sluit 1 router aan op uw bestaande modem/router en vervolgens zet u op elke verdieping nog een router. Ze worden vaak in sets van 2 of 3 verkocht. De 2e en 3e router staan draadloos met elkaar in verbinding, er hoeven dus geen netwerkkabels aanwezig te zijn, alleen een stopcontact is voldoende.

Samen creëren de routers een WiFi netwerk zodat u overal in huis goede wifi dekking heeft. Het grote voordeel is dat ze eenvoudig door een leek zijn te installeren met behulp van een app. Binnen een paar minuten heb je alles draaiend en heb je er geen omkijken meer naar.

Verschillende uitvoeringen
Wanneer u naar mesh routers kijkt zult u zien dat er grote prijsverschillen zitten in de uitvoeringen die te krijgen zijn. Dit heeft vaak te maken met de manier waarop de routers verbinding maken met zowel uw apparatuur als de onderlinge verbinding tussen de routers.

Dual-band mesh
Een standaard mesh router gebruikt 2 WiFi banden. De 2,4 GHz band om met uw apparatuur te verbinden en een 5 GHz band om de routers onderling draadloos te verbinden. De 2,4 GHz band is beperkt qua snelheid maar heeft weer een beter bereik dan de 5 GHz band.

Tri-band mesh
Er zijn uitvoeringen die Tri-band Wifi ondersteunen en daarmee beschikken over 1 x 2,4 GHz en 2 x een 5 GHz band. Hierdoor heeft u een extra 5 GHz band ter beschikking om uw apparatuur mee te verbinden die graag gebruik maken van een hogere snelheid.

Ook is het handig omdat dan alle draadloze apparaten niet over 1 draadloze verbinding lopen maar netjes verdeeld kunnen worden over 2 banden waardoor het datagebruik beter wordt verdeeld.

Dual-band of Tri-Band?
De Tri-Band wifi variant is dus beter dan de dual-band wifi variant, tenzij u op elke verdieping een vaste netwerkaansluiting heeft. U kunt dan namelijk de dual-band routers onderling laten verbinden via de netwerkkabel om zo de 5 GHz band vrij te spelen. In dat geval kunt u dus prima voor een goedkopere dual-band gaan in plaats van de Tri-Band.

Tenzij geld geen rol speelt en u uw draadloze apparatuur wilt verdelen over 3 banden kunt u natuurlijk ook de tri-band variant nemen en via netwerkkabel aansluiten.

Mesh routers met powerline
Naast de standaard dual-band of tri-band mesh routers zijn er ook mesh oplossingen met ingebouwde powerline. Deze staan via het stroomnet in verbinding met elkaar zodat u zowel de 2,4 GHz band als de 5 GHz band gewoon kunt gebruiken om uw apparatuur mee te verbinden.

Op moment van schrijven is er alleen een dual-band variant beschikbaar. In de toekomst zal er ongetwijfeld een model komen met tri-band wifi.

Conclusie

Zoals u kunt lezen zijn er verschillende manieren voor het verbeteren van het wifi signaal in huis. Wij adviseren het liefst de wifi mesh router oplossing omdat deze erg eenvoudig te installeren zijn en voor de meeste mensen de beste resultaten geven. Ze zijn tevens gemakkelijk uit te breiden en hoeven niet duur te zijn.

De beste keuze
De TP-Link Deco P9 is naar ons idee de beste keuze. Dit product kan iedereen installeren en gebruikt powerline om de routers onderling met elkaar te verbinden. Draadloos heeft u dan zowel een 2,4 GHz als een 5 GHz WiFi verbinding ter beschikking voor uw draadloze apparatuur.

De WiFi powerline oplossing is een uitstekende 2e keuze wat soms wat goedkoper kan uitvallen dan een Mesh router. Wel hebben mesh routers vaak toch meer opties zoals wifi gasten netwerken en anti-virus beveiliging.  

8 gedachten over “WiFi door het hele huis

  1. MMM ik weet het niet heb 2 routers en aan de 1eerste een NAS hangen nu kan ik met de 2de router niks want dan kan je geen verbinding maken.
    ik dacht de 2de weg te doen en een FRITZ3000 te kopen?
    is dat een goeie oplossing?

  2. Hallo Nico,

    Dank je voor de heldere uiteenzetting en voor het concrete advies.

    Is er inmiddels al wat nieuws op de markt of adviseer je nog steeds TP-Link Deco P7 .

    Deze kan ik nu niet bestellen, dus misschien is er inmiddels een nieuwere versie of beter alternatief op de markt.

    Groet,
    Jelle

  3. Beste Nico,

    Volgens mij had ik dit bericht op een oud deel van de site gezet (kon hem zelf niet meer terug vinden), vandaar dat ik de vraag hier nogmaals stel.
    Ik heb internet en interactieve TV van KPN. Op de 1ste etage komt het signaal binnen en staat het modem. ITV wordt van de 1ste naar de 2de etage via DVS 1200 doorgegeven voor 2de TV. Internet wordt via Wifi doorgegeven aan mijn desktop op de 2de etage.
    Mijn desktop wil ik verplaatsen naar de 3de etage, maar ik ben bang dat de Wifi daar geen stabiel signaal zal hebben. Ik dacht aan een 3de DVS 1200, maar in de handleiding staat dat je ze voor TV OF Internet kunt gebruiken, niet voor beide.
    Weet je misschien wat de beste oplossing voor mij zou kunnen zijn?

    Bij voorbaat dank
    Ed

  4. Nico, ik snap er niks van. Kan jij niet eens langskomen en zorgen dat ik op alle 3 de verdiepingen goed internet heb?
    Kids gamend, de vrouw werkend op het internet. En als we er allemaal samen op zitten, gaat dat niet lekker hier in huis…

  5. Hallo nico,ik ben een leek ivm netwerken,ik heb een modem van mijn provider,ik gebruik een aparte router om mijn wifi toestellen te verbinden,(google smart toestellen),in de keuken wens ik een powerline adapter wifi installeren,om internet tv te gebruiken en smart verbindingen.moet ik dan mijn powerline aansluiten op bestaande modem provider ?om max.snelheden te behalen ?kan ik gezamelijke wachtwoord en login wifi gebruiken ?

  6. Ik heb bij KPN gezeten. Slecht WiFi.
    Na 4 ellendige jaren KPN
    Overgestapt naar Ziggo. Maar ook daar is het niet alles. Ondertussen 4 nieuwe routers verder is het nog niet goed. Ik zoek een bedrijf ( geen KPN of Ziggo) die mijn woning wil nakijken en ervoor kan zorgen dat ik overal goede WiFi heb.
    Bestaan dat soort bedrijven?

  7. Sinds pas heb ik een mesh wifi geïnstalleerd.

    Ik had boven in een kamer de ontvanger neergezet. Was geen succes.
    Ik had gevoel dat iets niet goed ging.
    Toen heb ik de ontvanger in de andere kamer geplaatst nu werkt die als een trein.

    Ik denk dat ik de ontvanger buiten zijn signaal heb geplaatst.
    Of dat de kamer het signaal verstoord.

    Het werkt echt heel makkelijk te installeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.