Asus Lyra Review
Asus Lyra is een WiFi mesh router systeem vergelijkbaar met de Ubiquiti Amplifi, Linksys Velop, Netgear Orbi en TP-Link Deco M5.
Het Asus Lyra mesh systeem beschikt over Tri-Band WiFi en komt later ook als goedkopere dual-band versie op de markt onder de naam Asus Lyra mini.
Eerder heb ik al de Ubiquiti Amplifi en de TP-Link Deco M5 mogen testen. Beide erg goede systemen en ik was dan ook benieuwd hoe deze WiFi mesh oplossing van Asus zou uitpakken.
In deze review lopen we de installatie even door en kijken we naar de verschillen met andere mesh systemen op de markt.
Introductie Wifi Mesh
Voor wie nog geen idee heeft wat WiFi mesh nou precies inhoud volgt hieronder een stukje uitleg.
Bij een WiFi mesh systeem worden verschillende wifi stations gebruikt om samen 1 groot dekkend wifi netwerk te maken. In het geval van de Asus Lyra bestaat de set uit 3 units waarvan 1 unit met uw modem wordt verbonden en de andere 2 units door het huis verspreid staan, bijvoorbeeld op elke verdieping één.
De units staan onderling draadloos met elkaar in verbinding en hoeven dus niet op een netwerkkabel te worden aangesloten. Het enige wat u nodig heeft is stroom.
Meerdere zenders
Bij een WiFi mesh systeem zitten er meerdere wifi zenders in de routers. Één wifi zender wordt gebruikt voor de onderlinge verbinding tussen de stations. De overige zender, of zenders in het geval van een Tri-Band systeem worden gebruikt voor communicatie met uw apparatuur.
Dit heeft als groot voordeel dat de wifi zenders de bandbreedte niet hoeven te verdelen tussen uw apparatuur en onderlinge communicatie. Dit gebeurd bijvoorbeeld wel bij een WiFi versterker en dit halveert uw snelheid.
WiFi Roaming
Wanneer een unit wegvalt door storing, zullen de overige units de verbinding overnemen zodat u altijd een werkend wifi netwerk heeft. Bovendien zijn de systemen voorzien van een techniek genaamd roaming.
Met roaming wordt uw apparatuur automatisch overgezet naar de best beschikbare wifi node. Dit gebeurd snel en zonder dat u hier iets van merkt.
Bij een wifi versterker blijft uw apparatuur meestal “hangen” aan de versterker tot de verbinding echt niet meer mogelijk is. Dit levert vaak matige en wegvallende verbindingen op, iets wat met WiFi mesh systemen dus verleden tijd is.
Asus Lyra Review
Het Asus Lyra systeem wordt geleverd met 3 wifi routers die identiek zijn en in de functie van zowel hoofd router als wifi node kunnen fungeren.
De installatie kan door iedereen worden uitgevoerd, ook wanneer u geen ervaring heeft met het installeren van netwerkapparatuur.
U sluit 1 router met de bijgeleverde LAN kabel aan op een vrije LAN (meestal geel) poort van uw modem en zet de overige 2 units verspreid door uw woning. U download vervolgens de gratis Asus Lyra app en start de installatie.
Installatie via app
De gratis app kan gedownload worden in de Google Play store of Apple store. Op het moment van testen was de app alleen nog in het Engels. Asus zegt te werken aan de Nederlandse vertaling.
Bij het starten van de app wordt keurig uitgelegd hoe je de router op het modem moet aansluiten zodat alles goed aangesloten is. Na het aansluiten zal de LED op de router wit branden en kan de installatie beginnen.
Door de app naar de Asus Lyra te laten zoeken zal hij het station in de buurt vinden. Dit werkt via bluetooth dus dit moet wel aanstaan op de telefoon.
Wanneer de Lyra is gevonden kan de configuratie van het eerste station beginnen. Eerst moet er een account voor het beheer van het systeem worden aangemaakt. Dit gebeurd door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen gevolgd door een locatie waar de unit wordt geplaatst.
Hierna zal er worden gevraagd om het WiFi netwerk een naam en wachtwoord te geven. Hier kunt u zelf kiezen wat voor naam en wachtwoord u het netwerk geeft. De installatie van de eerste unit is nu klaar en het wifi netwerk is in principe klaar voor gebruik.
Vanaf dit moment kunnen er meer wifi stations worden toegevoegd. Dit gaat eenvoudig door naast de unit te staan zodat hij via bluetooth kan worden geconfigureerd en de stappen in de app te doorlopen. Bij extra units hoef je alleen aan te geven op welke locatie de unit staat.
Wanneer alle units geïnstalleerd zijn kan je in de app de status van het netwerk zien en overige onderdelen configureren.
Ouderlijk toezicht en QoS
Met behulp van ouderlijk toezicht kunnen apparaten worden ingedeeld in groepen die alleen op bepaalde tijden toegang krijgen tot het netwerk of bepaalde content.
Zo stelt u bijvoorbeeld eenvoudig een groep in voor de kinderen die alleen tot 21:00 mogen internetten en geen websites met geweld en seks kunnen bezoeken.
QoS
Met Quality of Services (QoS) kan je eenvoudig voorrang geven aan verkeer dat voor u belangrijk is. Zo kan gaming voorrang krijgen op ander dataverkeer en zal de Asus Lyra aan de hand van deze regels de bandbreedte verdelen.
Ook kunt u per gebruiker een bandbreedte limiet instellen zodat niet alle bandbreedte wordt gebruikt door één gebruiker in het netwerk.
Beveiliging
De Asus lyra is voorzien van anti-virus en anti-malware beveiliging van Trend Micro. De licentie voor deze dienst is onbeperkt en kost niets extra’s.
In de app kan je de beveiliging niet aan of uitzetten, hiervoor moet je naar router.asus.com gaan wanneer je met de router verbonden bent. Hier kan je iets meer instellen dan via de App maar een nadeel is dat deze website niet mobiel vriendelijk is en het dus niet makkelijk te navigeren is.
Asus Lyra test resultaten
Na de succesvolle en snelle installatie van het systeem komt natuurlijk het belangrijkste; de WiFi prestaties.
Ik heb het Asus Lyra systeem getest in een nieuwbouwhuis wat doorgaans een probleem is voor draadloze apparatuur dankzij de goede isolatie. Het systeem is getest in dezelfde omgeving als de TP-Link Deco M5 en de Ubiquiti Amplifi.
1 unit stond in de woonkamer, de tweede unit op de eerste verdieping en de derde unit op zolder.
WiFi bereik
Het bereik van de units onderling was meer dan voldoende. Alle units stonden met elkaar in verbinding en de afstand lag in lijn met de concurrerende systemen van Ubiquiti en TP-Link.
Het woonhuis heeft een oppervlakte van 140m2 en er waren geen dode hoeken te vinden bij gebruik van 3 units. Het systeem is voor deze test ook nog in een kantoorruimte getest. De verbinding bleef optimaal bij afstanden van 20 meter tussen de units.
Wanneer ik thuis een verdieping verwijderd was van een node bleef er nog 60% van het 2,4 Ghz signaal over en 40% van het 5 Ghz signaal. Bij 2 verdiepingen was er geen verbinding meer met 5 GHz maar op 2,4 GHz nog netjes 30%.
Snelheid
Waar de Asus Lyra in uitblinkt was de snelheid. Op WiFi gebied haalde ik met gemak de maximale snelheid van mijn Ziggo abonnement (300/30) en ook op 2,4 Ghz waren de snelheden hoger dan bij de recent geteste TP-Link Deco M5.
De snelheidswinst komt waarschijnlijk vanwege tri-band wifi. Omdat de units onderling op 5 Ghz met elkaar verbonden zijn met hogere snelheid dan bij dual-band mesh systemen. Vervolgens is er nog een aparte 5 Ghz chip voor verbinding met de apparatuur zodat de volledige bandbreedte benut kan worden.
Nadelen Asus Lyra
Het Asus Lyra systeem is een mooi en goed werkend systeem, maar er zijn ook zeker wat minpuntjes op het moment van schrijven.
Roaming en WiFi band
Zo vond ik het overschakelen naar de juiste WiFi band niet altijd snel en efficiënt. Zo kwam het wel eens voor dat ik op 2,4 Ghz werd gezet terwijl 5 GHz gewoon beschikbaar was.
Ook vond ik het roaming tussen de verschillende nodes niet altijd vlekkeloos verlopen. Vaak moest je eerst wat data verbruiken voordat hij overstapte naar een andere node.
Asus Lyra App
De concurrentie heeft de app netjes vertaald in het Nederlands, dit was nog niet het geval bij Asus al wordt hier wel aan gewerkt. Voor de meeste mensen zal dit geen obstakel zijn.
De app had wat meer schermen waar je doorheen moest klikken dan bij de systemen van de concurrentie. De extra instellingen die je via router.asus.com kunt doen hadden wat mij betreft prima in de app zelf gekund. Of op zijn minst via een website geschikt voor mobiel gebruik.
AP mode, bridging en verbinden met ziggo
Op het moment zit er nog geen bridge mode in de Asus Lyra. Deze functie kan worden gebruikt om het systeem puur al WiFi netwerk te gebruiken en de router mode over te laten aan de al bestaande modem/router van de provider.
Zo komt het soms voor dat mensen problemen hebben met het modem van KPN, de experiabox. Door bridge of AP mode in te stellen zal het systeem alleen nog maar als WiFi netwerk fungeren en laat het de experiabox de router functie uitvoeren.
AP mode
AP mode is een leuke optie die er nog niet inzit maar later wel wordt toegevoegd. Met AP mode kan je de stations ook aansluiten via de LAN kabel en zullen ze onderling via de kabel met elkaar verbinden ipv draadloos. Dit geeft natuurlijk een snellere en stabielere verbinding onderling.
Ziggo modem problemen
Persoonlijk had ik problemen met het automatisch verbinding met het Ziggo modem en moest ik handmatig de Lyra een DNS adres geven om het werkend te krijgen. Een vreemd probleem waarvan ik verwacht dat dit wel wordt opgelost als het systeem op de markt is.
Asus Lyra en andere Mesh systemen
Het Lyra systeem moet het opnemen tegen Ubiquiti Amplifi, Linksys Velop, Netgear Orbi en TP-Link Deco M5. In principe doen alle systemen hetzelfde en kan het maken van een keuze lastig zijn.
Later dit jaar zal ik alle systemen nog een keer naast elkaar zetten met plus en minpunten zodat een keuze makkelijker te maken is. Eerst moeten alle systemen verkrijgbaar zijn en wat software updates hebben gekregen om de kinderziektes eruit te krijgen indien aanwezig voor een eerlijke test.
Conclusie
Asus Lyra is op dit moment nog niet verkrijgbaar maar zal binnen enkele weken in de winkels liggen. De versie die ik heb getest was erg goed en kan zich zeker meten met de concurrentie.
Het bereik en de snelheid van het systeem zijn dik in orde. De Lyra routers zien er netjes uit en de Lyra app is eenvoudig in gebruik.
De kleine problemen die ik tegenkwam worden waarschijnlijk nog voor de release opgelost. Ik heb gesproken met de ontwikkelaars binnen Asus en er wordt hard gewerkt om enkele ontbrekende functies toe te voegen.
Een voorbeeld is bijvoorbeeld de LED die niet uitgezet kan worden en AP mode. Beide functies worden nog toegevoegd in toekomstige software updates.
Prijs
Asus Lyra zal een adviesprijs van € 429,- meekrijgen wat het systeem duurder maakt dan Ubiquiti Amplifi en TP-Link Deco. Daarbij moet wel gezegd worden dat Lyra wel een Tri-Band wifi systeem is en de Amplifi en Deco dual-band.
Wanneer het budget het toelaat is de Asus Lyra een erg interessante keuze, mede dankzij de levenslange anti-virus bescherming, het goede bereik en hoge snelheid die te halen is.
Asus Lyra kopen
U kunt de Asus Lyra kopen bij Bol.com
klik hier om te bestellen. |
Mooie review, ik hou alvast je website in de gaten voor je vergelijking later dit jaar.
Onlangs de velop teruggestuurd omdat de opties toch niet dat waren. Voornamelijk webinterface (aanpassen ip-range etc) liet de wensen over en ap-mode, bij het aansluiten van een lan-kabel aan de niet-modem module begon deze een andere ip-range uit te delen.
Na ubiquiti getest te hebben vond ik dit wel spijtig voor die prijs.
Hopelijk komt Asus of tp-link hier met een betere oplossing.
Kan je voor je toekomstige review ook de modellen naast elkaar plaatsen om de grote/zicht te vergelijken? En een eventuele zicht op de webinterface als die al aanwezig is :)
Ha Nico,
Onderhand heb ik de Lyra ook in bezet, maar de installatie wil nog niet vlotten i.c.m. Ziggo. Heb je voor mij wat tips hoe je hem toch aan de praat gekregen hebt? Heb static IP geprobeerd met de gegevens van de modem, maar helaas.
Bedankt voor je reactie!
Hi Rogier,
Ik heb begrepen dat Asus op dit moment problemen heeft met de Lyra en er een tijdelijke verkoopstop is tot het opgelost is. Er zijn 2 problemen bekend, o.a. met ziggo modems en met uitvallen van nodes. Ik zelf had dit probleem niet en het lijkt erop dat niet iedereen deze problemen heeft. Ik raad je aan het product tijdelijk terug te sturen naar je leverancier of nog deze week aan te kijken of er nieuwe firmware komt die het oplost.
Gewoon DHCP kiezen en de DNS servers van ziggo invullen.
Hi Nico,
Met interesse gelezen. Wij willen hier in t centrum van Amsterdam ons Wifi netwerk graag sterker maken. Ons oog viel op de Lyra en zo kwamen we bij jouw interessante review uit. Wij hebben hier echter ook Ziggo en nu durf ik het nog niet aan, vanwege je laatste reactie.
Kan jij misschien aangeven zodra je denkt dat het ook i.c.m. Ziggo redelijk zeker lijkt dat het goed geinstalleerd kan worden en goed gaat werken?
Zeer bedankt alvast
Hi Steven,
Ze gaan het probleem denk ik binnen nu en een maand of 2 zeker oplossen, misschien zelfs volgende week wel aangezien het voor Asus een erg belangrijk product is. Als je het ziggo modem in bridge mode zet zou het sowieso moeten werken. Alleen is er op het moment een verkoopstop dus pas het probleem verholpen is kan je weer een Lyra kopen :) Er zijn wel alternatieven op de markt, de Tp-link Deco M5 en de Ubiquiti Amplifi HD.
Hi Nico,
Ik heb de Asus Lyra nu 2 weken in bezit en het functioneert uitstekend met mijn Ziggo router. Gezien de reacties hierboven heb ik mazzel denk ik.
Bij het instellen van de QoS ging het echter mis. Als ik deze uit laat staan is er geen enkel probleem, wanneer ik het aanzet daalt de internetsnelheid dramatisch (QoS staat dus uit nu).
Weet je misschien wanneer er losse units te koop zijn, want ik zou nog wel een vierde kunnen gebruiken voor het bereik op zolder. Er hangen er nu 2 op de begane grond en 1 op de tussenetage. De verbinding op zolder is echter instabiel (ondanks 60% signaalsterkte), maar qua snelheid wel oké (25Mbps).
Op dit moment worden de units teruggeroepen naar de fabriek. Asus wil eerst de problemen verhelpen voor ze nieuwe hardware op de markt brengen. Iedereen die problemen ondervind mag het zonder problemen terugsturen. Dus ik denk dat je nog even moet wachten op losse units.
Ik moet wel zeggen dat Asus het zeer netjes probeert op te lossen, het team in Nederland probeert klanten telefonisch te ondersteunen bij problemen en bieden aan de units terug te nemen als het niet werkt, zonder moeilijk te doen over garantieperiodes etc. Ook de 1e keer dat ik dit mee maak bij een product van Asus.
Hoi Nico
Heb de asus lyra vandaag aangeschaft maar haal geen 150 mps
Het overschakelen naar nodes duurt ook lang De long range werkt 10 keer beter
Eigen ip adressen ziggo dns moest ingevoerd worden
Ze vinden mekaar niet lekker en het gaat hier om een appartement van 70m2
Ze mogen wel een hoop aanpassen voor dit lekker gaat werken
Had er hoge verwachtingen van .
Beste,
Zelf had ik een betere ervaring maar er zijn op dit moment zeker problemen bekend. Asus is druk bezig nieuwe firmware te schrijven en de producten opnieuw op de markt te brengen wanneer ze opgelost zijn.
Wel jammer ga hem vandaag terug brengen en wacht rustig af
Ik ben van plan de volgende opbouw van het netwerk te realiseren (om bepaalde redenen) (Wanneer bovenstaande problemen zijn opgelost) ;)
->ZIGGO modem ->1e ASUS Wifi module ->bridge (voor overige bekabelde apperatuur)
Vraag:
– maximaal aantal apparaten via deze ethernet poort
– overige ASUS wifi modulus via zelfde bridge; werkt het mesh netwerk principe dan nog? (of nog even wachten to de AP modus werkt, met een router ervoor?)
– kan het 2.4 GHz gedeelte worden uitgeschakeld? (ter voorkoming van interferentie met andere draadloze systemen; bv de buren, SONOS en diverse babyfoons)
Hi Gijs,
Ik snap niet helemaal de configuratie zoals je het uitlegd, het is een beetje verwarrend. Ipv bridge bedoel je een switch neem ik aan? Het 2,4 GHz uitschakelen zou ik niet doen aangezien dat wordt gebruikt om draadloze apparaten te delen.
i.d. een switch en 2.4G zorgt voor meer interferentie problemen dan een 5G. Dus een mesh netwerkwerk op 5G (probleem kleinere radius opgelost) is dan de meest ideale configuratie; als je bereid bent om in meerdere “AP’s” te investeren; die over het algemeen veel duurder zijn als deze ASUS.
Aangezien deze ASUS bedoeld is om als router te fungeren en momenteel nog geen AP functionaliteit heeft (zodat je er geen router voor kunt plaatsen); moet een switch te worden aangesloten op de LAN poort om het beraadde deel van het netwerk te ondersteunen. Het 5G mesh netwerk zorgt dan voor het draadloze netwerk (waarbij er dan alleen sprake is van ondersteuning voor 5G compatible apparatuur)
Reden voor deze keuze:
-de 2.4GHz band is momenteel al overbelast in het betreffende gebied
-er zijn geen 2.4G apparaten aanwezig die niet ook 5G ondersteunen.
– de afstand waarover het 5G signaal reikt is beperkter, waardoor minder interferentie ontstaat met naburige netwerken.
– Meerdere (normale )AP’s creëren het zelfde problem (interferentie met elkaar), tenzij ze een mesh netwerk vormen (waar deze ASUS toe in staat is).
-een 5G mesh network, mits genoeg modules aanwezig, kan een volledige dekking bieden wanneer goed gepositioneerd
-enterpise AP’s die dit allemaal kunnen zijn momenteel (nog) veel duurder; en ook dan heb je nog een apparte router nodig.
Mijn vraag is dus:
– is het verstandig om de LAN poort op deze ASUS uit te breiden met een switch; en wat zijn de limitaties
– Is de routerfunctionaliteit afdoende voor een uitbereiding met een switch
– kan bij deze ASUS het 2.4G gedeelte worden uitgeschakeld
Hi Gijs,
Je kan het 2,4 Ghz deel uitschakelen en dan via een switch het aantal LAN poorten uitbreiden. In principe kan je er onbeperkt aantal apparaten achter hangen al blijf je dan gelimiteerd aan de 1 GB doorvoer van die poort maar dat zou meer dan voldoende moeten zijn. Dus wat je voorstelt zou zeker kunnen! Ik verwacht dat AP support nog dit jaar komt via een firmware update.
Hallo,
Zijn er inmiddels nieuwe ontwikkelingen in dit onderwerp?
Wat is op dit moment de beste keuze ongeacht de prijs?
Hi Taeke,
De Asus Lyra doet het momenteel erg goed na de firmware updates. Het ligt een beetje aan wat de wensen zijn. Je hebt de Ubiquiti Amplifi met een mooie router met touchscreen en wat fysieke poorten, die dan weer met “mesh points” werkt die je in je stopcontact steekt. Werkt super maar je moet die grote lompe dingen wel in je stopcontact willen hebben :)
Dan is er de TP-Link Deco M5, prima prestaties en goedkoop maar wel Dual-Band, dus heb je veel apparaten in huis (+15) dan kan je beter naar de Lyra nemen omdat die wel Tri-Band is.
Hallo Nico,
Heb je inmiddels de vergelijking gemaakt tussen de Lyra, Deco M5 en Amplifi zoals je schreef in je review? Ik ben daar erg benieuwd naar.
Op alle verdiepingen heb ik netwerkaansluitingen. Werkt het mesh ook als je alle units aansluit op de netwerkkabel?
Hi Jochem
Ik heb ze allemaal getest maar nog niet de tijd gehad om ze echt naast elkaar te zetten. Ze hebben allemaal wel voor en nadelen, de Ubiquiti is de meest uitgebreide en heeft het meeste bereik van alle 3. De Asus Lyra biedt weer Tri-Band wifi waardoor hogere snelheden en meer apparatuur kan worden verbonden en de TP-Link is qua prijs enorm interessant en levert uitstekende prestaties. Persoonlijk zou ik of de TP-Link nemen of de Ubiquiti, afhankelijk van het budget. De Ubiquiti adapters die in het stopcontact staan vind ik zelf een beetje groot en lomp dus neg zelf het meest naar de tp-link aangezien die voor mijn huishouden voldoende is.
Als geld geen rol speelt dan zou ik aanradne om 3 losse Ubiquiti amplifi routers tenemen en die als mesh in te stellen, dan heb je die lompe dingen niet in je stopcontact en heb je overal ook nog eens vaste aansluitingen vanwege de ingebouwde switch.
Beste Nico,
Ik wist niet dat het mogelijk was om 3 lose Ubiquiti Amplifi routers samen in 1 mesh netwerk te configureren. Kunnen deze dan als “stomme” wifi werken, of zit er nog router functionaliteit op de losse units?
Gr Steven
Beste
Heb de asus lyra geïnstalleerd en werkt redelijk – maar hoorde iets over dat de modem dan uit gezet moet worden maar dit kan niet toch want daar loopt de router toch op?
Iemand zei iets over dubbele netwerken?
Ik heb nl. in de tuin geen wifi signaal terwijl de lyra op de 1e verdieping op 5 meter zit maximaal – hoe op te lossen?