Wifi

door Nico

22

Asus Lyra ReviewAsus Lyra is een WiFi mesh router systeem vergelijkbaar met de Ubiquiti Amplifi, Linksys Velop, Netgear Orbi en TP-Link Deco M5.
Het Asus Lyra mesh systeem beschikt over Tri-Band WiFi en komt later ook als goedkopere dual-band versie op de markt onder de naam Asus Lyra mini.

Eerder heb ik al de Ubiquiti Amplifi en de TP-Link Deco M5 mogen testen. Beide erg goede systemen en ik was dan ook benieuwd hoe deze WiFi mesh oplossing van Asus zou uitpakken.

Asus Lyra

In deze review lopen we de installatie even door en kijken we naar de verschillen met andere mesh systemen op de markt.

Introductie Wifi Mesh

Voor wie nog geen idee heeft wat WiFi mesh nou precies inhoud volgt hieronder een stukje uitleg.

Bij een WiFi mesh systeem worden verschillende wifi stations gebruikt om samen 1 groot dekkend wifi netwerk te maken. In het geval van de Asus Lyra bestaat de set uit 3 units waarvan 1 unit met uw modem wordt verbonden en de andere 2 units door het huis verspreid staan, bijvoorbeeld op elke verdieping één.

De units staan onderling draadloos met elkaar in verbinding en hoeven dus niet op een netwerkkabel te worden aangesloten. Het enige wat u nodig heeft is stroom.

Meerdere zenders
Bij een WiFi mesh systeem zitten er meerdere wifi zenders in de routers. Één wifi zender wordt gebruikt voor de onderlinge verbinding tussen de stations. De overige zender, of zenders in het geval van een Tri-Band systeem worden gebruikt voor communicatie met uw apparatuur.

Dit heeft als groot voordeel dat de wifi zenders de bandbreedte niet hoeven te verdelen tussen uw apparatuur en onderlinge communicatie. Dit gebeurd bijvoorbeeld wel bij een WiFi versterker en dit halveert uw snelheid.

WiFi Roaming
Wanneer een unit wegvalt door storing, zullen de overige units de verbinding overnemen zodat u altijd een werkend wifi netwerk heeft. Bovendien zijn de systemen voorzien van een techniek genaamd roaming.

Met roaming wordt uw apparatuur automatisch overgezet naar de best beschikbare wifi node. Dit gebeurd snel en zonder dat u hier iets van merkt.

Bij een wifi versterker blijft uw apparatuur meestal “hangen” aan de versterker tot de verbinding echt niet meer mogelijk is. Dit levert vaak matige en wegvallende verbindingen op, iets wat met WiFi mesh systemen dus verleden tijd is.

Asus Lyra Review

Het Asus Lyra systeem wordt geleverd met 3 wifi routers die identiek zijn en in de functie van zowel hoofd router als wifi node kunnen fungeren.

De installatie kan door iedereen worden uitgevoerd, ook wanneer u geen ervaring heeft met het installeren van netwerkapparatuur.

U sluit 1 router met de bijgeleverde LAN kabel aan op een vrije LAN (meestal geel) poort van uw modem en zet de overige 2 units verspreid door uw woning. U download vervolgens de gratis Asus Lyra app en start de installatie.

Asus Lyra router

Installatie via app
De gratis app kan gedownload worden in de Google Play store of Apple store. Op het moment van testen was de app alleen nog in het Engels. Asus zegt te werken aan de Nederlandse vertaling.

Asus Lyra App

Bij het starten van de app wordt keurig uitgelegd hoe je de router op het modem moet aansluiten zodat alles goed aangesloten is. Na het aansluiten zal de LED op de router wit branden en kan de installatie beginnen.

Asus Lyra App screenshot

Door de app naar de Asus Lyra te laten zoeken zal hij het station in de buurt vinden. Dit werkt via bluetooth dus dit moet wel aanstaan op de telefoon.

Wanneer de Lyra is gevonden kan de configuratie van het eerste station beginnen. Eerst moet er een account voor het beheer van het systeem worden aangemaakt. Dit gebeurd door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen gevolgd door een locatie waar de unit wordt geplaatst.

Hierna zal er worden gevraagd om het WiFi netwerk een naam en wachtwoord te geven. Hier kunt u zelf kiezen wat voor naam en wachtwoord u het netwerk geeft. De installatie van de eerste unit is nu klaar en het wifi netwerk is in principe klaar voor gebruik.

Vanaf dit moment kunnen er meer wifi stations worden toegevoegd. Dit gaat eenvoudig door naast de unit te staan zodat hij via bluetooth kan worden geconfigureerd en de stappen in de app te doorlopen. Bij extra units hoef je alleen aan te geven op welke locatie de unit staat.

Wanneer alle units geïnstalleerd zijn kan je in de app de status van het netwerk zien en overige onderdelen configureren.

Ouderlijk toezicht en QoS

Met behulp van ouderlijk toezicht kunnen apparaten worden ingedeeld in groepen die alleen op bepaalde tijden toegang krijgen tot het netwerk of bepaalde content.

Zo stelt u bijvoorbeeld eenvoudig een groep in voor de kinderen die alleen tot 21:00 mogen internetten en geen websites met geweld en seks kunnen bezoeken.

QoS
Met Quality of Services (QoS) kan je eenvoudig voorrang geven aan verkeer dat voor u belangrijk is. Zo kan gaming voorrang krijgen op ander dataverkeer en zal de Asus Lyra aan de hand van deze regels de bandbreedte verdelen.

Ook kunt u per gebruiker een bandbreedte limiet instellen zodat niet alle bandbreedte wordt gebruikt door één gebruiker in het netwerk.

Beveiliging

De Asus lyra is voorzien van anti-virus en anti-malware beveiliging van Trend Micro. De licentie voor deze dienst is onbeperkt en kost niets extra’s.

In de app kan je de beveiliging niet aan of uitzetten, hiervoor moet je naar router.asus.com gaan wanneer je met de router verbonden bent. Hier kan je iets meer instellen dan via de App maar een nadeel is dat deze website niet mobiel vriendelijk is en het dus niet makkelijk te navigeren is.

Asus Lyra test resultaten

Na de succesvolle en snelle installatie van het systeem komt natuurlijk het belangrijkste; de WiFi prestaties.

Ik heb het Asus Lyra systeem getest in een nieuwbouwhuis wat doorgaans een probleem is voor draadloze apparatuur dankzij de goede isolatie. Het systeem is getest in dezelfde omgeving als de TP-Link Deco M5 en de Ubiquiti Amplifi.

1 unit stond in de woonkamer, de tweede unit op de eerste verdieping en de derde unit op zolder.

WiFi bereik
Het bereik van de units onderling was meer dan voldoende. Alle units stonden met elkaar in verbinding en de afstand lag in lijn met de concurrerende systemen van Ubiquiti en TP-Link.

Het woonhuis heeft een oppervlakte van 140m2 en er waren geen dode hoeken te vinden bij gebruik van 3 units. Het systeem is voor deze test ook nog in een kantoorruimte getest. De verbinding bleef optimaal bij afstanden van 20 meter tussen de units.

Wanneer ik thuis een verdieping verwijderd was van een node bleef er nog 60% van het 2,4 Ghz signaal over en 40% van het 5 Ghz signaal. Bij 2 verdiepingen was er geen verbinding meer met 5 GHz maar op 2,4 GHz nog netjes 30%.

Snelheid
Waar de Asus Lyra in uitblinkt was de snelheid. Op WiFi gebied haalde ik met gemak de maximale snelheid van mijn Ziggo abonnement (300/30) en ook op 2,4 Ghz waren de snelheden hoger dan bij de recent geteste TP-Link Deco M5.

De snelheidswinst komt waarschijnlijk vanwege tri-band wifi. Omdat de units onderling op 5 Ghz met elkaar verbonden zijn met hogere snelheid dan bij dual-band mesh systemen. Vervolgens is er nog een aparte 5 Ghz chip voor verbinding met de apparatuur zodat de volledige bandbreedte benut kan worden.

Nadelen Asus Lyra

Het Asus Lyra systeem is een mooi en goed werkend systeem, maar er zijn ook zeker wat minpuntjes op het moment van schrijven.

Roaming en WiFi band
Zo vond ik het overschakelen naar de juiste WiFi band niet altijd snel en efficiënt. Zo kwam het wel eens voor dat ik op 2,4 Ghz werd gezet terwijl 5 GHz gewoon beschikbaar was.

Ook vond ik het roaming tussen de verschillende nodes niet altijd vlekkeloos verlopen. Vaak moest je eerst wat data verbruiken voordat hij overstapte naar een andere node.

Asus Lyra App
De concurrentie heeft de app netjes vertaald in het Nederlands, dit was nog niet het geval bij Asus al wordt hier wel aan gewerkt. Voor de meeste mensen zal dit geen obstakel zijn.

De app had wat meer schermen waar je doorheen moest klikken dan bij de systemen van de concurrentie. De extra instellingen die je via router.asus.com kunt doen hadden wat mij betreft prima in de app zelf gekund. Of op zijn minst via een website geschikt voor mobiel gebruik.

AP mode, bridging en verbinden met ziggo

Op het moment zit er nog geen bridge mode in de Asus Lyra. Deze functie kan worden gebruikt om het systeem puur al WiFi netwerk te gebruiken en de router mode over te laten aan de al bestaande modem/router van de provider.

Zo komt het soms voor dat mensen problemen hebben met het modem van KPN, de experiabox. Door bridge of AP mode in te stellen zal het systeem alleen nog maar als WiFi netwerk fungeren en laat het de experiabox de router functie uitvoeren.

AP mode
AP mode is een leuke optie die er nog niet inzit maar later wel wordt toegevoegd. Met AP mode kan je de stations ook aansluiten via de LAN kabel en zullen ze onderling via de kabel met elkaar verbinden ipv draadloos. Dit geeft natuurlijk een snellere en stabielere verbinding onderling.

Ziggo modem problemen
Persoonlijk had ik problemen met het automatisch verbinding met het Ziggo modem en moest ik handmatig de Lyra een DNS adres geven om het werkend te krijgen. Een vreemd probleem waarvan ik verwacht dat dit wel wordt opgelost als het systeem op de markt is.

Asus Lyra en andere Mesh systemen

Het Lyra systeem moet het opnemen tegen Ubiquiti Amplifi, Linksys Velop, Netgear Orbi en TP-Link Deco M5. In principe doen alle systemen hetzelfde en kan het maken van een keuze lastig zijn.

Later dit jaar zal ik alle systemen nog een keer naast elkaar zetten met plus en minpunten zodat een keuze makkelijker te maken is. Eerst moeten alle systemen verkrijgbaar zijn en wat software updates hebben gekregen om de kinderziektes eruit te krijgen indien aanwezig voor een eerlijke test.

Conclusie

Asus Lyra is op dit moment nog niet verkrijgbaar maar zal binnen enkele weken in de winkels liggen. De versie die ik heb getest was erg goed en kan zich zeker meten met de concurrentie.

Het bereik en de snelheid van het systeem zijn dik in orde. De Lyra routers zien er netjes uit en de Lyra app is eenvoudig in gebruik.

De kleine problemen die ik tegenkwam worden waarschijnlijk nog voor de release opgelost. Ik heb gesproken met de ontwikkelaars binnen Asus en er wordt hard gewerkt om enkele ontbrekende functies toe te voegen.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de LED die niet uitgezet kan worden en AP mode. Beide functies worden nog toegevoegd in toekomstige software updates.

Prijs
Asus Lyra zal een adviesprijs van € 429,- meekrijgen wat het systeem duurder maakt dan Ubiquiti Amplifi en TP-Link Deco. Daarbij moet wel gezegd worden dat Lyra wel een Tri-Band wifi systeem is en de Amplifi en Deco dual-band.

Wanneer het budget het toelaat is de Asus Lyra een erg interessante keuze, mede dankzij de levenslange anti-virus bescherming, het goede bereik en hoge snelheid die te halen is.

Asus Lyra kopen

U kunt de Asus Lyra kopen bij Bol.com

bol.com
klik hier om te bestellen.
Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.22 reacties op Asus Lyra Review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑