Basiskennis Wi-Fi antennes voor indoor gebruik

7

Waarschijnlijk is de grootste frustratie tijdens het aanleggen van een draadloos netwerk het ontdekken van plekken waar weinig tot geen signaal is. Misschien is de afstand te groot, of blokkeert een betonnen muur het WLAN signaal. Als uw computer wel een zwak Wi-Fi signaal kan ontvangen, is het versterken van het signaal van het access point een oplossing.

Voor de duidelijkheid:

Antennes versterken het signaal niet echt, daar is een access point met hoger zendvermogen voor nodig. Antennes concentreren het signaal in een specifieke richting. Als u ooit een Maglite zaklamp heeft gebruikt die u scherp kunt stellen, begrijpt u wat een wifi antenne met radio golven doet. Hoe smaller de bundel, hoe verder het signaal komt. Maar de lampt produceert niet meer licht.

U moet er niet van uitgaan dat een antenne de beste oplossing is in iedere situatie. Het bereik van een wifi netwerk vergroot u door het toevoegen van meerdere access points, niet door sterkere antennes te gebruiken. Een wifi antenne kunt u gebruiken als u het signaal van uw wireless netwerk een klein beetje wilt vergroten, of als u een point-to-point verbinding wilt opzetten.

Hoe een Wi-Fi antenne uitkomst kan bieden in een indoor situatie zal in de praktijk moeten blijken. Door te testen komt u erachter hoe uw wifi signaal omgaat met obstakels als meubels en muren.

Voordat u een wifi antenne gaat aanschaffen moet u zeker weten of de antennes van uw draadloze router of access pont verwisselbaar zijn en welke connector u nodig heeft. Let hier goed op, niet alle antennes zijn afneembaar!

Soorten indoor WLAN antennes

Alle draadloze ontvangers en access points hebben antennes, maar deze zijn meestal niet ontworpen voor een sterk signaal maar juist zo klein mogelijk gemaakt. Bij een laptop kaart zit de antenne in het kleine stukje dat aan de zijkant uitsteekt. Wilt u het bereik iets verbeteren, dan kunt u kiezen uit een omni antenne, flatpanel antenne of dipole antenne.

Omni antenne

Zoals de naam al zegt, is een omni antenne vooral handig als u wilt dat het signaal alle kanten opgaat. Hoewel, dit klopt niet helemaal. Een omni antenne straalt opzij, maar niet naar onder of boven.

Indoor omni antennes bieden niet veel extra versterking, meestal tussen de 3 en 8 dBi. Vanwege het stralingspatroon kunt u een omni antenne het beste in het midden van de ruimte plaatsten die u wilt dekken.

Flatpanel antenne

Flatpanel antennes zijn platte panelen met een directionele bundel. Ze zijn niet duur en bieden een goede versterking tot 14 dBi.

Als u een flatpanel antenne gaat aanschaffen is het verstandig te letten op de verticale en horizontale openingshoek. Draadloze clients buiten het bereik van de bundel zullen namelijk niet veel wireless signaal ontvangen. U richt de flatpanel antenne op het gebied dat u wilt dekken met uw draadloze netwerk. Dit kan ook naar boven of onder zijn.

Dipole antenne

Dipole antennes zitten standaard op access points, ook wel rubber duck antennes genoemd. Deze antennes hebben een versterking van 2 of 3 dBi. U zou ze alleen moeten aanschaffen als vervanging, niet als versterkers. Het handige van afneembare antennes is juist het feit dat u de mogelijkheid heeft sterkere antennes te plaatsen.

7 gedachten over “Basiskennis Wi-Fi antennes voor indoor gebruik

  1. Hallo Jan,

    Wil voor mijn wireless router , TP-LINK TL-WR1043ND, een betere antenne bouwen n.l. de AMOS antenne.
    Mijn vraag is nu daar deze wireless router beschikt over 3 antenne’s welke antenne moet ik dan vervangen voor de AMOS antenne of moeten alle 3 de antenne’s dan vervangen worden voor een
    goed resultaat??
    Wat is het verschil tussen de werking van de 3 antenne’s ??

    Grt, Jan

    1. Hallo Jan,

      Deze drie antennes zijn nodig voor 802.11n, hierdoor worden hogere snelheden behaald. Je kunt dus niet gewoon 1 antenne vervangen, dat zal geen verschil maken.

  2. Ontvangst 3G en 4G op de Veluwe is minimaal. Heb een Huawei B593 aangeschaft, maar ontvangst signaal blijft laag (1 streepje). Signaal in Randstad is 3 streepjes. Het Signaal dat de Huawei zelf aan laptop op smartfone afgeeft is sterk. (Hoe) kan ik de inkomende signaal ontvangst verbeteren?

  3. Ik wil graag een iets sterkere signaal en heb een vraag over de antennes.
    Ik heb een Asus rt-66u en wil de antennes vervangen voor sterkere. De standaard 3 antennes hebben een versterking van 3,5 dBi en heb het idee wanneer ik andere plaats dat ik een iets beter bereik heb. Maar ik heb begrepen dat iedere antenne en versterking een andere hoek (gebied) heeft.

    Kan ik 3 verschillende sterktes van antennes plaatsen zodat ik kan profileren van de voordelen van die specifieke antenne of moeten de antennes gelijk zijn?

    Mvg,
    Virgil

  4. In mijn Dell 3240 compact past een Intel ax 201 WiFi kaartje. Is het echt nodig om daar een antenne op aan te sluiten? Of kan dat ook zonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.