Draadloos internetten: wat u nodig heeft

3

Een draadloos netwerk wordt meest gebruikt voor draadloos internetten. Ideaal overal internetten zonder kabels. Wat heeft u nodig? Allereerst een internet verbinding. Dat kan een abonnement op kabel internet of ADSL internet zijn. Er zit wat verschil in benodigde apparatuur voor internet via kabel of ADSL. De benodigde wifi ontvanger is in beide gevallen wel gelijk.

Draadloos internetten via ADSL

Heeft u een ADSL internet verbinding, dan krijgt u er meestal een ADSL modem bij. Deze ADSL modems zijn vaak een modem/router combinatie waarmee draadloos internetten ook mogelijk is. U heeft de keuze uit drie verschillende producten voor draadloos internet met een ADSL verbinding:

 • Draadloos modem
 • Draadloze router
 • Draadloos access point

Een draadloos modem/router schaft u bijvoorbeeld aan wanneer uw modem aan vervanging toe is, bijvoorbeeld omdat deze nog niet geschikt is voor ADSL2+. Of uw huidige modem beschikt niet over een ingebouwd access point en is draadloos internetten niet mogelijk. Omdat u graag alles in één apparaat wilt hebben, kies u nu voor een draadloze modem/router combinatie.

Voor draadloos internetten via uw ADSL verbinding kunt u ook een draadloze router aanschaffen. Vrijwel alle ADSL modems hebben ook een router met DHCP server ingebouwd. De aanschaf van een draadloze router is dus eigenlijk niet nodig, hoewel veel mensen een draadloze router aanschaffen om op hum modem/router aan te sluiten. Houd er rekening mee dat u in dat geval op 1 van de apparaten de DHCP server uitschakeld, u heeft anders twee apparaten in uw netwerk die IP adressen uitdelen en dit kan leiden tot confilicten.

Als u dus al een modem/router heeft, hoeft u voor draadloos internetten dus geen draadloze router aan te schaffen. U kunt in dit geval ook volstaan met een draadloos access point. Deze maakt van uw bekabelde modem/router een draadloos exemplaar. Een access pont wordt ook vaak aangeschaft als het bereik van de huidige draadloze (modem/)router niet voldoende is. In dat geval schaft u een access point met hoog zendvermogen aan en schakelt u het access point van uw draadloze (modem/)router uit.

Draadloos internetten via de kabel

Heeft u kabel internet? Dan krijgt u een modem van uw internet provider. Kabel internet modems zijn niet los te koop. Ook hebben deze modems geen ingebouwde router. Wilt u draadloos internetten via uw kabel verbinding, dan zult u dus een draadloze router op uw kabelmodem aan te sluiten.

Wilt u graag hoge snelheid in uw draadloze netwerk? Dan kunt u een wireless n router overwegen. Hiermee zijn snelheden tot 300 Mbps mogelijk. Gaat u juist voor groot bereik? Kies dan voor een access point met hoog zendvermogen (100mW of meer). Deze kunt u op een bekabelde router aansluiten. Of schakelt het draadloze deel van uw huidige draadloze router uit en sluit hier een access point met meer bereik op aan.

Draadloos internet ontvanger

Het handigste om als ontvanger voor uw computer te gebruiken, is een usb adapter. Hier zijn verschillende modellen van te koop. Een zeer krachtige ontvanger is de Engenius EUB-362EXT. Heeft u gekozen voor een access point met hoog zendvermogen? Dan raad ik u deze wifi ontvanger zeker aan!

Bij draadloze netwerken komt het namelijk van 2 kanten. Als uw access point heel hard staat te schreeuwen, moet uw draadloos internet ontvanger wel terug kunnen schreeuwen. Het is niet altijd mogelijk om de draadloos internet ontvanger te vervangen, bijvoorbeeld bij een wifi printer. Zit er een netwerk aansluiting op uw printer? Dan kunt u hier wel een ethernet bridge (ook wel client bridge) op aansluiten. Een ethernet bridge is het omgekeerde van een access point: deze gebruikt u om apparaten met een netwerk aansluting draadloos te maken.

Producten kopen

U wilt graag draadloos internetten? Bij de volgende online winkels kunt u terecht voor routers, ontvangers en andere wifi apparatuur:

3 gedachten over “Draadloos internetten: wat u nodig heeft

 1. Als ik nu vanuit in situatie waarbij ik vanuit de situatie dat ik alleen een bedraad netwerk op mijn verdieping heb (vodafone) nl ergens (te) ver weg (beneden op begane grond) staat een wireless modem/router te zoemen maar daar heb ik geen bruikbaar signaal van.
  Dan zou ik wellicht een router op de verdieping moeten hebben die het kabel signaal ook wireless maakt maar dan heb ik in serie twee DHCP/DNS servers staan die wellicht elkaar niet meer begrijpen.Komt nog bij dat Vodafone ook nog eens een modem/router levert waarbij 2 uitgangen TV leveren en 2 uitgangen Internet. Een additionele kabel aanleggen is onbegonnen werk.
  Wat kunt U aanbieden om dit probleem op te lossen.
  Met vriendelijke groeten,
  Richard Bisschops

 2. Goede avond,

  Wij zijn op zoek naar een draadloos internet voor het gebruik van 2 telefoons, 1 laptop en 1 tablet. Verder een desktop op 35mtr afstand die heel af en toe gebruikt wordt.
  Momenteel hebben wij internet via de vaste telefoonlijn van KPN. Deze stopt echter met die dienst medio eind 2022-2023. Wij hebben ver geen kabel en ook geen glasvezelkabel.
  Wat zijn de opties voor ons?

  Met vriendelijke groet,

 3. Vraag ,Mijn vrouw heeft een mode zaak .zij wil graag verbinding met pin betalingen .k weet dat erASDL en DSL is ,wat voor een apparatuur heb heb ik dan nodig ? vast bedankt Henny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.